Het einde van de maand alweer! Tijd voor de foodblogswap en deze maand maakte ik ontbijtkoek zonder suiker. Zonder geraffineerde suiker dan want in dit recept gebruiken we honing als zoetstof. Het resultaat? Een heerlijke, luchtige ontbijtkoek bomvol smaak.
Foodblogswap: Pienskeuken
Bij de foodblogswap krijg je willekeurig iemand toegewezen en deze maand mocht ik koken van de leuke blog van Pienskeuken. Pauline heeft een frisse, overzichtelijk blog met veel lekkere recepten. Ze kookt graag zo min mogelijk met pakjes & zakjes, geraffineerde suiker en andere toevoegingen. Mijn oog viel al snel op het recept voor ontbijtkoek. Dit stond al een behoorlijke tijd op mijn wensenlijstje om eens te maken en deze versie zonder geraffineerde suikers leek mij wel heel erg lekker.
Honing gezonder dan suiker?
In het recept wordt gebruik gemaakt van honing en ongezoete appelstroop in plaats van geraffineerde suiker. Je kunt natuurlijk kiezen voor zowel gezoete als ongezoete appelstroop maar door de hoeveelheid honing is deze ontbijtkoek al lekker zacht zoet waardoor dit eigenlijk niet hoeft.
Iets wat ik mij wel een tijd lang afgevraagd heb is of honing nu beter is dan (geraffineerde) suiker. Het antwoord is simpelweg: ja. Het bevat veel meer voedingsstoffen, het is makkelijker verteerbaar dan suiker en het is iets zoeter waardoor je minder nodig hebt. Evengoed is het een zoetstof waardoor je er natuurlijk niet té veel van moet eten. Zoals het oude gezegd gaat: overal waar “te” voorstaat is niet goed…;) Gebruik overigens wel echte honing en niet het suikerwater wat in veel supermarkten verkocht wordt als zijnde honing.
Om deze ontbijtkoek extra voedzaam te maken heb ik gekozen voor volkoren tarwemeel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor volkoren speltmeel zoals in het recept van Pienskeuken. Aan het recept zelf heb ik niet heel veel veranderd. Ik heb wat 5spice kruiden toegevoegd voor de smaak, de verhoudingen iets aangepast en ik heb ongezouten noten toegevoegd. Zelf vind ik dat erg lekker en het zorgt ervoor dat je lang een vol gevoel krijgt van de ontbijtkoek. Mocht je geen noten lusten kun je ze natuurlijk ook weglaten.
Bekijk ook de andere ontbijt recepten die op Eef Kookt Zo zijn verschenen.

Ontbijtkoek
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 ml melk
- 250 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram honing
- 100 gram noten (ongezouten en ongebrand)
- 1 ei
- 3 eetlepels appelstroop (ongezoet)
- 2 eetlepels koekkruiden
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel 5 Spice kruiden
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- In een ruime kom meng je de melk, ei, honing, appelstroop en de kruiden (koekkruiden & 5 spice). Doe dit met een garde tot een glad mengsel hebt.
- In een andere kom meng je het volkoren tarwemeel, bakpoeder en een flinke snuf zout.
- Mix dit nu beetje bij beetje door de kom met vloeibare ingrediënten. Doe dit lepeltje voor lepeltje: zo voorkom je klontjes. Je kunt ook het hele zaakje in een keukenmachine doen of met de handmixer mixen mocht je het handig vinden maar met de garde gaat het ook prima. Zorg er alleen wel voor dat je een glad mengsel hebt.
- Doe het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm. Handig hierbij is om het bakpapier tot een prop te vormen en deze dan nat te maken. Daarna kun je 'm makkelijk in de vorm doen.
- Zorg dat het mengsel goed verdeeld is over de vorm en strooi er dan wat ongezouten noten overheen.
- Doe de ontbijtkoek nu in de oven voor ongeveer 35 á 45 minuten. Controleer na een half uurtje even met een satéprikker of de cake gaar is. Dit doe je door de satéprikker in de ontbijtkoek te steken en als deze er schoon uitkomt is 'ie gaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
145 reacties op “Ontbijtkoek”
Verdorie zeg, die ontbijtkoek ziet er wel héél erg smakelijk en smeuïg uit! Ik geloof dat ik dit recept maar goed moet bewaren. Lijkt me leuk om dit eens te proberen op een late herfstdag.
Hihi dat is goed om te horen 😉
Bij ons is deze favoriet! Vandaag een variatie geprobeerd. Ik had nog aquafaba staan en heb dat gebruikt ipv het ei. De melk vervangen door 100ml havermelk en de honing door agave siroop. En met succes, ook dan een heerlijke ontbijtkoek. Ga vaker op deze manier variëren
Erg goed gelukt !super recept!ben alleen een boefje heb de noten in gember verandert en wat tamme kastanje pasta toegevoegd i.pv.de honing en de melk in havermelk
Oehh maar dat klinkt ook heerlijk zeg!
Erg lekker! Maar eet hem natuurlijk niet in 1 keer op. Kan ik hem in de vriezer doen?
Dat moet geen probleem zijn, even in plakjes snijden en dan per portie invriezen 🙂
Precies het recept aangehouden. Smaak was heerlijk, maar de koek werd niet goed gaar van binnen en rees nauwelijks. Uiteindelijk dubbel zo lang in de oven gehad. Ik gebruikte de ovenstand ‘onder-en bovenwarmte’. Heb je een tip?
Wat vreemd! Elke oven is anders dus het kan zijn dat jouw oven milder is qua temperatuur. Verwarm hem de volgende keer eens 10 graden hoger, dan moet het goed komen 🙂
Hij staat hierin de oven, ik ben benieuwd.
Wat leuk! Laat je me weten hoe de ontbijtkoek smaakte?
Hallo Eef,
Ik wil je ontbijtkoek graag proberen. Hoe herken ik echter ‘echte’ honing. Is dat uberhaupt wel in de supermarkt te vinden dan? En staat het op de verpakking van appelstroop als het ongezoet is?
Hi Marijke,
Ongezoete appelstroop is appelstroop waar geen extra suiker aan toegevoegd is. Dit verschilt per merk maar hiervoor kun je het beste even in de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking kijken. “Echte” honing kun je kopen bij reformwinkels of speciaalzaken maar ook online verkopen veel imkers hun producten (google maar eens dan kom je echt leuke bedrijven tegen). Zo ben ik op een event ooit de eigenaar tegengekomen van de Bijzaak (leuke naam 😉 ). Zij verkopen honing vanuit Drenthe en Terschelling en hebben verrassende combinaties. Vond dat zelf een erg leuk bedrijf met heerlijke honing.
Succes met het maken van deze heerlijke ontbijtkoek! Groetjes,
De appelstroop heb ik gevonden en voor het gemak eerst maar supermarkthoning gebruikt. In plaats van noten op de koek, heb ik er rozijnen doorheen gedaan. En de ontbijtkoek was heerlijk! Vooral met een laagje roomboter. Ik ga ‘m zometeen weer maken.
Wat leuk om te lezen en super dat je hij zo goed heeft gesmaakt 🙂 Rozijnen lijkt mij ook een heerlijke combi, die ga ik even onthouden voor de volgende keer. Dank je wel voor de tip.
Gister gemaakt, erg makkelijk en nog gelukt ook! Had iets meer kunnen rijzen, misschien iets meer bakpoeder de volgende keer. Smaakt echt naar ontbijtkoek. Heerlijk door die kruiden en lekker met noten.
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Heel graag wil ik dit maken voor als schoolhapje voor mijn dochter. Maar we wonen in het buitenland (zwitserland) en ik heb hier nog geen appelstroop kunnen vinden. Kan ik dit vervangen voor iets anders misschien? Alvast bedankt!
Heb je een ander soort stroop daar wellicht?
Hallo Chantal,
Wat leuk, ik woon ook in Zwitserland! Waarom probeer je het niet met Birnel, da’s perenstroop in plaats van appelstroop. Is wel iets dunner. Ik koop ze in de Landi.
Liefs,
Jiska
Hij is weer gelukt! Het enige waar ik tegenaan loop ( beide keren) , is dat de appelstroop zo moeilijk mengt en klonterig blijft. Daarom zeef ik het mengsel twee keer. Is hier ook een handiger manier voor? Bijvoorbeeld de appelstroop verwarmen? Ben benieuwd of je hier een tip voor hebt.
Klopt, als de stroop wat dik is, is het lastig mengen. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken om dit te mengen bijvoorbeeld. Gaat vaak wat makkelijker 😉 Heel erg zijn een paar klontjes niet aangezien je het nadat je de bloem erbij hebt gedaan nogmaals doormengt. Verwarmen zou kunnen omdat de stroop dan wat zachter en vloeibaarder is. Zelf nog niet geprobeerd en ben heel benieuwd of dat goed werkt. Wat je ook kunt doen is eerst de honing en appelstroop mengsel en dan de rest erdoor. Honing is vloeibaarder dan stroop maar mengt wel goed samen hierdoor zal het denk ik ook makkelijker mengen door de rest.
Ik heb het geprobeerd en als je de appelstroop in de magnetron even verwarmd, is het veel beter te mengen met de andere ingrediënten!
Wat een goede tip! Dank voor het delen Marijke 🙂
Gewoon een schoteltje op een kom heet water werkt ook. (of au-bain-marie op t vuur) Het is nl bekend , dat de straling van een magnetron niet echt gezond is, nu je toch probeert een lekker gezond baksel te maken 🙂
Precies! Daarom hebben wij de magnetron de deur uit gedaan.
Dat is een mythe volgens veel wetenschappers: https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2018/07/hoe-gezond-de-magnetron.
Alles in huis om uit te proberen! Er staat tarwemeel en later heb je het over bloem. Ik heb tarwemeel gehaald, maakt het wat uit? 😉
Ik moest even zoeken hoor 😉 In de reactie aan Marijke bedoel je? Hiermee bedoel ik inderdaad gewoon het tarwemeel. Tikfoutje. Met tarwemeel in huis kun je ‘m prima maken.
Lijkt me echt heerlijk. Waar kan je 5spice kruiden halen of heet dat anders?
5 spice kruiden kun je vrijwel in elke supermarkt vinden. Albert Heijn heeft ‘m sowieso van Verstegen kruiden, Jonnie Boer en een Aziatisch merk in het assortiment zitten maar ik denk dat je bij vrijwel elke supermarkt wel terecht zou moeten kunnen. Ook erg lekker om eens een kippetje mee te kruiden bijvoorbeeld. Alleen niet teveel van gebruiken. De kruiden zijn nogal sterk 🙂
Wat een heerlijk én superrrr gemakkelijk recept. In één keer gelukt en ook mijn kinderen smullen ervan. Nooit meer ontbijtkoek uit de supermarkt voor ons! Dank je wel voor het recept….
Wat een super leuke reactie Berlinda! Wat fijn om te lezen 🙂
kan ik de appelstroop weglaten of vervangen door iets anders? woon niet in NL.
bedankt.
Hi Haf, je kunt de appelstroop vervangen voor gewone stroop of anders iets meer honing toevoegen. Eet smakelijk alvast 🙂
Gisteren ontdekte ik jouw recept voor ontbijtkoek, omdat ik de 5 spice kruiden hier helaas niet om de hoek kon krijgen moest onze lekkere trek nog een dagje wachten. Vanmiddag 2 stuks gemaakt, waarvan 1 met rozijnen en cranberry geweld in rum . Helaas zijn beide koeken niet gerezen tijdens het bakken. Wat deed ik verkeerd? Ik heb speltmeel gebruikt ipv volkorenmeel. De eieren heb ik tegelijk met de meel toegevoegd en alles nog even lekker laten draaien in de kitchenaid. Verder bereid ik het in een AGA dus de tijd moet ik altijd verlengen maar begrijp niet goed wat er fout ging… De smaak heb ik nog niet getest… ze staan af te koelen… Ze zien er wel mooi uit van bovenaf
Klinkt als een heerlijke combinatie van smaken Gerda! Jammer om te lezen dat het brood niet goed gerezen is. Dit komt door het gebruik van speltmeel i.p.v. volkorenmeel. Volkorenmeel rijst simpelweg een stuk beter dan speltmeel. Hopelijk waren ze evengoed lekker 🙂 Voor een mooi gerezen ontbijtkoek raad ik je aan volkorenmeel te gebruiken of extra bakpoeder toe te voegen. Dit zou wellicht ook kunnen helpen? Ik ben niet heel erg thuis in het bakken met speltmeel dus ik kan het je uit eigen ervaring niet met zekerheid zeggen.
Heb je ook tips om deze ontbijtkoek glutenvrij te maken.
Alles gedaan zoals u beschreven heeft en ook de oven op 160 graden gezet, maar de ontbijtkoek was aan de bovenkant zwart en van onder nog vloeibaar. Weet u misschien waar dit aan zou kunnen liggen?
Wat gek zeg! Heb je de oven wel op boven en onder warmte gezet? Zo heb ik zelf ook eens een cake verpest door alleen de bovenwarmte aan te hebben 😉 of misschien hete lucht?
Waanzinnig lekker! Honing vervangen door dadelsiroop en 5spice kruiden had ik niet. Maar de smaak is perfect. Supermakkelijk en zo klaar ☺
Wat een mooi compliment Annette, dank je wel 🙂
De ontbijtkoek staat in de oven.
Heb in plaats van honing vloeibare zoetstof gebruikt en de melk vervangen door soyadrink.
Ben benieuwd hoe het smaakt.
In ieder geval bedankt voor het recept!
Graag gedaan 🙂 Hoop dat de ontbijtkoek gesmaakt heeft!
Deze ontbijtkoek maak ik regelmatig voor mijn gezin en hij smaakt heerlijk! Ik voeg er zelf wat rozijnen en kokosrasp aan toe
Super om te lezen Ilona! Lekkere twist trouwens met rozijnen en kokosrasp, hmm 🙂
Hoihoi
Vraagje kan het ook met tarwebloem ??
Hi Linda, dat zou prima moeten kunnen. Groetjes,
Dank voor dit fijne recept! Ik had niet alles in huis, maar vind het wel leuk om gewoon te proberen. Zo heb ik de melk vervangen door ongezoete sojamelk. Ik had ook geen kruiden in huis, daarom heb ik kaneel gebruikt als vervanger. Hij is net uit de oven en echt super lekker!!
Wat een leuke eigen twist! Ben blij te lezen dat de ontbijtkoek gesmaakt heeft 🙂
Vanavond gebakken en de ontbijtkoek smaakt heerlijk! Die ga ik zeker vaker maken.
Goed om te horen Geraldine! Bedankt voor je reactie 🙂
Net gemaakt, smaakt heerlijk! Volkoren speltmeel, havermelk en rozijnen gebruikt. Super lekker
Wat leuk om te lezen Chantal! Dank voor je reactie 🙂
Hello!
I want to cook this cake, it looks very dlicious. But I can’t understand what does it mean “2 eetlepels koekkruiden”/ Help me please. What kind of spices do you use?
Thanks in advance
Hi Anastassiia, i’m a bit curious how did you read the recipe as it is in Dutch? With a translate tool or something? The “koekkruiden” are typically Dutch but you can find the recipe here: https://www.eefkooktzo.nl/speculaaskruiden-koekkruiden-zelf-maken/ (probably all spices you can find or have in your home). You can also replace this spice mix with pumpkin spice if you have this available. That would also taste very nice.
Greets,
Thank you so much for answer) I used google translate for recipe and decide that “flinke theelepel 5spice kruiden” is mix of different spices like ginger, cinnamon etc.
Oy, it’s a long story. I saw in russian social network ( it’s something like Facebook) that Dutch use to have on breakfast toast with butter and chocolate crumbs. Then I interested in other desserts. In another article I read about ontbijtkoek. Tried to find something on russian or english, but failed. And then saw your blog with yummy cake
That’s interesting to hear 🙂 Wish you a happy Easter and hope you enjoyed your “ontbijtkoek”
Thanks a lot!
Happy Easter!
Hoi… heel erg bedankt voor dit super lekker ontbijtkoek. Ik zocht al een tijdje naar een goed recept en… he..he..eindelijk ik heb gevonden wat ik zocht. Nogmaals bedankt.
Groetjes uit Portugal
Maria
Wat leuk om te lezen Maria! Geniet ervan 😀
Ik heb ‘m net gemaakt met gedroogde abrikozen, dadels, rozijnen en nootjes. Hij is heerlijk!
Wat leuk Tirza, blij om te lezen dat hij in de smaak is gevallen en lekkere combi heb je ervan gemaakt met gedroogde abrikozen 🙂
Ik heb ‘m net gemaakt met gedroogde abrikozen, dadels, rozijnen en nootjes. Hij is heerlijk!
Ik maak deze ontbijtkoek bijna iedere week en iedereen uit de familie komt langs om een stuk te halen!
Ik vervang de appelstroop voor de helft met zelfgemaakte pindakaas (geroosterde pinda’s, olijfolie en zout) om hem wat meer pit te geven! Bedankt voor het recept!
Wat leuk om te lezen Bo! Dank voor je reactie en variatietip (lijkt me lekker!)
Ik maak deze ontbijtkoek bijna iedere week en iedereen uit de familie komt langs om een stuk te halen!
Ik vervang de appelstroop voor de helft met zelfgemaakte pindakaas (geroosterde pinda’s, olijfolie en zout) om hem wat meer pit te geven! Bedankt voor het recept!
Ik heb het recept uitgeprobeerd en na 3 keer proberen smaakt het smaakt heel lekker. Vooral de noten erop maakt het speciaal. De eerste keer was de koek helemaal niet gerezen omdat hij meteen de oven in ging na het mixen, hij was wat “nat”. Nu laat de deeg in de vorm een half uur rijzen voordat hij de oven in gaat en dan is hij super. Ik gebruik ook volkorenmeel van een broodmix, daar zit ook al gist in. Gaat prima. Bij de tweede poging had teveel 5 spice kruiden erin gedaan, dan smaakt het een beetje bitter. Maar nu ik de juiste verhoudingen naar mijn smaak heb smaakt hij heerlijk. Ben blij met dit recept. Een gezond alternatief voor iets zoets. Bedankt Eef.
Wat goed dat je zo aan het uitproberen bent gegaan en verrassend dat je gist gebruikt – ik ben benieuwd naar jouw variatie, het klinkt in ieder geval ook erg lekker 🙂
Ik heb het recept uitgeprobeerd en na 3 keer proberen smaakt het smaakt heel lekker. Vooral de noten erop maakt het speciaal. De eerste keer was de koek helemaal niet gerezen omdat hij meteen de oven in ging na het mixen, hij was wat “nat”. Nu laat de deeg in de vorm een half uur rijzen voordat hij de oven in gaat en dan is hij super. Ik gebruik ook volkorenmeel van een broodmix, daar zit ook al gist in. Gaat prima. Bij de tweede poging had teveel 5 spice kruiden erin gedaan, dan smaakt het een beetje bitter. Maar nu ik de juiste verhoudingen naar mijn smaak heb smaakt hij heerlijk. Ben blij met dit recept. Een gezond alternatief voor iets zoets. Bedankt Eef.
Wat goed dat je zo aan het uitproberen bent gegaan en verrassend dat je gist gebruikt – ik ben benieuwd naar jouw variatie, het klinkt in ieder geval ook erg lekker 🙂
Ik heb de ontbijtkoek gister voor de 2e keer gemaakt. De eerste was niet goed gelukt. Ik had het merk met een garde door het mengsel geroerd maar het werd totaal niet luchtig. Nu met de handmixer gedaan en nadat alle meel erbij zat, nog even 2 minuten doorgemixt. Nu is ie veel luchtiger!
Ik ga de volgende proberen met kaneel, vind de 5 spices wat overheersend.
Grappig hoe iedereen zijn/haar eigen variatie maakt!
Wat ontzettend leuk om te lezen Nicole. Ja, grappig he. Ik word er ook echt blij van te lezen welke lekkere versies jullie allemaal maken van dit recept 😀
Ik heb de ontbijtkoek gister voor de 2e keer gemaakt. De eerste was niet goed gelukt. Ik had het merk met een garde door het mengsel geroerd maar het werd totaal niet luchtig. Nu met de handmixer gedaan en nadat alle meel erbij zat, nog even 2 minuten doorgemixt. Nu is ie veel luchtiger!
Ik ga de volgende proberen met kaneel, vind de 5 spices wat overheersend.
Grappig hoe iedereen zijn/haar eigen variatie maakt!
Wat ontzettend leuk om te lezen Nicole. Ja, grappig he. Ik word er ook echt blij van te lezen welke lekkere versies jullie allemaal maken van dit recept 😀
Onze zoon at wel 2 a 3 ontbijtkoeken per week met z’n vader op. Deze suikervrije variant is echt een topper! Veel vriendinnen hebben het inmiddels geproefd, dus jouw recept verspreidt zich goed in ursem e.o.
Wauw wat super leuk om te lezen Wendy, dank je wel 🙂
Onze zoon at wel 2 a 3 ontbijtkoeken per week met z’n vader op. Deze suikervrije variant is echt een topper! Veel vriendinnen hebben het inmiddels geproefd, dus jouw recept verspreidt zich goed in ursem e.o.
Dag Eef, zo leuk om allerlei recepten van jou te proberen! Vanmiddag de ontbijtkoek gemaakt. Heb alleen de appelstroop vervangen door gewone stroop, bovenop een beetje kaneelsuiker en naast de noten ook wat cranberry’s gedaan. Heb net een plakje geproefd, kon niet wachten tot ie was afgekoeld. Zal na afkoeling denk ik nog lekkerder zijn.
Wat een leuke reactie Judy, dank je wel 🙂 Lekkere combi met cranberry’s, eet smakelijk!
Dag Eef, zo leuk om allerlei recepten van jou te proberen! Vanmiddag de ontbijtkoek gemaakt. Heb alleen de appelstroop vervangen door gewone stroop, bovenop een beetje kaneelsuiker en naast de noten ook wat cranberry’s gedaan. Heb net een plakje geproefd, kon niet wachten tot ie was afgekoeld. Zal na afkoeling denk ik nog lekkerder zijn.
Wauw wat super leuk om te lezen Wendy, dank je wel 🙂
Wat een leuke reactie Judy, dank je wel 🙂 Lekkere combi met cranberry’s, eet smakelijk!
Hallo Eef,
Wat een ontzettend leuk recept. Ik ben gek op ontbijtkoek maar zelf maken is beter, zeker zonder geraffineerde suikers! Daar ga ik steeds meer voor. Ik heb alleen een vraag over de 5 spices kruiden, ik denk dat het te spicy voor me is(allergie), welke kruiden kan ik dan het beste toevoegen om het te vervangen zonder dat de ontbijtkoek flauw wordt?
Hi Kimberly,
Dank voor je reactie. Je kunt eigenlijk allerlei kruiden gebruiken die je lekker lijken in plaats van de 5spice. Denk bijvoorbeeld aan kaneel of juist koekkruiden of wat dacht je van een klein beetje kardemom?
Groetjes,
Hallo Eef,
Wat een ontzettend leuk recept. Ik ben gek op ontbijtkoek maar zelf maken is beter, zeker zonder geraffineerde suikers! Daar ga ik steeds meer voor. Ik heb alleen een vraag over de 5 spices kruiden, ik denk dat het te spicy voor me is(allergie), welke kruiden kan ik dan het beste toevoegen om het te vervangen zonder dat de ontbijtkoek flauw wordt?
Beste Eef,
Je recept is heerlijk! Ik heb alleen moeite met de temperatuur van de oven. Over welke oven heb jij het? Gas, elektrische, of hetelucht?
Groet Chantal
Hi Chantal,
Ik heb een elektrische oven en gebruik altijd boven en onder warmte tenzij anders vermeld. Er kan natuurlijk iets verschil zitten in de temperatuur van de ene oven en de andere oven maar als je uitgaat van boven en onder warmte zou je goed moeten uitkomen 🙂
Groetjes,
Beste Eef,
Je recept is heerlijk! Ik heb alleen moeite met de temperatuur van de oven. Over welke oven heb jij het? Gas, elektrische, of hetelucht?
Groet Chantal
Hi Chantal,
Ik heb een elektrische oven en gebruik altijd boven en onder warmte tenzij anders vermeld. Er kan natuurlijk iets verschil zitten in de temperatuur van de ene oven en de andere oven maar als je uitgaat van boven en onder warmte zou je goed moeten uitkomen 🙂
Groetjes,
Erg heerlijk qua smaak! Dankjewel voor dit recept. Die van mij is alleen erg zwaar. Komt dat omdat ik tarwebloem heb gebruikt ipv tarwemeel (foutje gemaakt met inkopen)? Of is die met tarwemeel ook zo stevig? Hoe zou ik een luchtige peperkoek kunnen maken? Groet, Hanne
Hi Hanne, ja dat kan kloppen. Tarwemeel kan zwaarder zijn dan bloem. Probeer het eens met bloem dan zal de koek een stuk luchtiger zijn.
Maar ik heb juist bloem gebruikt (ipv het oorspronkelijke ingrediënt in jouw recept, tarwemeel) en toen was die heel zwaar. Als tarwemeel het zelfs nog zwaarder maakt, dan is dat helaas geen optie. Waarmee zou ik hem luchtiger kunnen maken? Dankje
Excuus ik bedoel natuurlijk meel i.p.v. bloem – typo. Wat je trouwens ook nog zou kunnen proberen is een theelepeltje extra bakpoeder toevoegen. Wie weet wordt hij dan iets meer zo luchtig als je zou willen 🙂 Zelf vind ik hem namelijk niet heel zwaar of compact, zoiets is uiteraard altijd persoonlijk.
Erg heerlijk qua smaak! Dankjewel voor dit recept. Die van mij is alleen erg zwaar. Komt dat omdat ik tarwebloem heb gebruikt ipv tarwemeel (foutje gemaakt met inkopen)? Of is die met tarwemeel ook zo stevig? Hoe zou ik een luchtige peperkoek kunnen maken? Groet, Hanne
Hi Hanne, ja dat kan kloppen. Tarwemeel kan zwaarder zijn dan bloem. Probeer het eens met bloem dan zal de koek een stuk luchtiger zijn.
Excuus ik bedoel natuurlijk meel i.p.v. bloem – typo. Wat je trouwens ook nog zou kunnen proberen is een theelepeltje extra bakpoeder toevoegen. Wie weet wordt hij dan iets meer zo luchtig als je zou willen 🙂 Zelf vind ik hem namelijk niet heel zwaar of compact, zoiets is uiteraard altijd persoonlijk.
Heb m al zo vaak gemaakt en het is en blijft een heerlijke koek. Ook op mn werk vinden de bewoners het ontzettend lekker.
We eten m de hele dag door . Bij de koffie smaakt het ook erg lekker!
Wat super om te lezen! Dank voor je reactie Annita, daar word ik erg blij van 😀
Heb m al zo vaak gemaakt en het is en blijft een heerlijke koek. Ook op mn werk vinden de bewoners het ontzettend lekker.
We eten m de hele dag door . Bij de koffie smaakt het ook erg lekker!
Wat super om te lezen! Dank voor je reactie Annita, daar word ik erg blij van 😀
Sinds een maandje bezig met het schrappen van toegevoegde suiker in mijn eten. Was op zoek naar een ontbijtkoek zonder suiker om te kopen, kwam ik jouw recept tegen. Hij staat nu in de oven, het ruikt heerlijk nu in huis… als het net zo smaakt ben ik helemaal blij!
Hoop dat hij in de smaak valt bij je 🙂 Fijn weekend!
Sinds een maandje bezig met het schrappen van toegevoegde suiker in mijn eten. Was op zoek naar een ontbijtkoek zonder suiker om te kopen, kwam ik jouw recept tegen. Hij staat nu in de oven, het ruikt heerlijk nu in huis… als het net zo smaakt ben ik helemaal blij!
Hoop dat hij in de smaak valt bij je 🙂 Fijn weekend!
Je recept verspreid zich verder en verder. Wij zijn verhuisd naar Zweden en ik miste de Hollandse ontbijtkoek. Alleen al de geur als hij in de oven staat, heerlijk! Volgende keer een theelepeltje meer bakpoeder en dan hoop ik dat ie nog wat mooier rijst, hij is nu wat compact gebleven. Maar ga hem zeker nog eens maken en ook eens met alle variaties die ik hier heb gelezen. Super leuk!
Wat ontzettend leuk om te lezen, dank voor je reactie 😀 Geweldig!
Je recept verspreid zich verder en verder. Wij zijn verhuisd naar Zweden en ik miste de Hollandse ontbijtkoek. Alleen al de geur als hij in de oven staat, heerlijk! Volgende keer een theelepeltje meer bakpoeder en dan hoop ik dat ie nog wat mooier rijst, hij is nu wat compact gebleven. Maar ga hem zeker nog eens maken en ook eens met alle variaties die ik hier heb gelezen. Super leuk!
Wat ontzettend leuk om te lezen, dank voor je reactie 😀 Geweldig!
ik ga dit maken voor een schoolproject
ik ga dit maken voor een schoolproject
wij doen dit voor de hele school bakken
Wat leuk om te lezen! Houden jullie mij op de hoogte of sturen jullie een foto? Vind ik leuk 🙂
wij doen dit voor de hele school bakken
Wat leuk om te lezen! Houden jullie mij op de hoogte of sturen jullie een foto? Vind ik leuk 🙂
Vanochtend gebakken en net bij de koffie gehad, super lekker!! Dat was goed thuiskomen
Dankjewel, wat leuk om te lezen 🙂
Vanochtend gebakken en net bij de koffie gehad, super lekker!! Dat was goed thuiskomen
Vandaag de ontbijtkoek gemaakt met amandelmeel. Moest iets langer in de oven, maar hij is heerlijk geworden. Ga hem zeker vaker maken.
Wat leuk! Dank voor je reactie
Vandaag de ontbijtkoek gemaakt met amandelmeel. Moest iets langer in de oven, maar hij is heerlijk geworden. Ga hem zeker vaker maken.
Wat leuk! Dank voor je reactie
ik heb inmiddels met enige regelmaat je ontbijtkoek (met broodmix donker volkoren (moest op), ahornsiroop en een mengsel van rozijnen en cranberries) gebakken. Nu heb ik onlangs de kruiden van Johny de Boer gekocht en ik moet eerlijk bekennen dat de kruiden van Verstegen smakelijker zijn. Wat is eigenlijk het aantal gram wat ik het beste kan aanhouden voor de koekkruiden en de 5-spices?
Het exacte aantal gram durf ik je niet te vertellen. Ik gebruik, zoals in het recept vermeld, eetlepels en theelepels. Ik zou het een beetje op gevoel doen, dan kan er weinig mis gaan 🙂
ik heb inmiddels met enige regelmaat je ontbijtkoek (met broodmix donker volkoren (moest op), ahornsiroop en een mengsel van rozijnen en cranberries) gebakken. Nu heb ik onlangs de kruiden van Johny de Boer gekocht en ik moet eerlijk bekennen dat de kruiden van Verstegen smakelijker zijn. Wat is eigenlijk het aantal gram wat ik het beste kan aanhouden voor de koekkruiden en de 5-spices?
Hi Lara, de hoeveelheden van de kruiden vind je in het recept 🙂 groetjes,
Misschien een stomme vraag, maar als ik een bakvorm met een 2L inhoud wil gebruiken, kan ik dan gewoon de ingrediënten verdubbelen of gaat dat niet één op één?
Kan je tarweveld ook door wat anders vervangen? Bijvoorbeeld havermeel?
Ik heb het recept gemaakt met tarwemeel, je kunt uiteraard experimenteren met andere soorten bloem of meel, maar ik durf daar de uitkomst niet van te voorspellen omdat ik daar zelf geen ervaring mee heb 🙂
Net gemaakt, onwijs lekker!! Ga ik zeker vaker maken!
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Wat kan ik gebruiken ipv tarweveld ivm met glutenvrije dieet?
Ik durf je niet te zeggen hoe je deze ontbijtkoek volledig glutenvrij maakt. Alleen het vervangen van tarwemeel met een glutenvrij meel of bloem is niet voldoende omdat dit een andere werking heeft.
De kruidkoek was een succes👌👍
Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂
Hij is lekker maar het smaakt naar het is meer cake dan ontbijtkoek.