Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Het einde van de maand alweer! Tijd voor de foodblogswap en deze maand maakte ik ontbijtkoek zonder suiker. Zonder geraffineerde suiker dan want in dit recept gebruiken we honing als zoetstof. Het resultaat? Een heerlijke, luchtige ontbijtkoek bomvol smaak.

Foodblogswap: Pienskeuken

Bij de foodblogswap krijg je willekeurig iemand toegewezen en deze maand mocht ik koken van de leuke blog van Pienskeuken. Pauline heeft een frisse, overzichtelijk blog met veel lekkere recepten. Ze kookt graag zo min mogelijk met pakjes & zakjes, geraffineerde suiker en andere toevoegingen. Mijn oog viel al snel op het recept voor ontbijtkoek. Dit stond al een behoorlijke tijd op mijn wensenlijstje om eens te maken en deze versie zonder geraffineerde suikers leek mij wel heel erg lekker.

Honing gezonder dan suiker?

In het recept wordt gebruik gemaakt van honing en ongezoete appelstroop in plaats van geraffineerde suiker. Je kunt natuurlijk kiezen voor zowel gezoete als ongezoete appelstroop maar door de hoeveelheid honing is deze ontbijtkoek al lekker zacht zoet waardoor dit eigenlijk niet hoeft.
Iets wat ik mij wel een tijd lang afgevraagd heb is of honing nu beter is dan (geraffineerde) suiker. Het antwoord is simpelweg: ja. Het bevat veel meer voedingsstoffen, het is makkelijker verteerbaar dan suiker en het is iets zoeter waardoor je minder nodig hebt. Evengoed is het een zoetstof waardoor je er natuurlijk niet té veel van moet eten. Zoals het oude gezegd gaat: overal waar “te” voorstaat is niet goed…;) Gebruik overigens wel echte honing en niet het suikerwater wat in veel supermarkten verkocht wordt als zijnde honing.

Ontbijtkoek

163 reacties op “Ontbijtkoek

  • sunny mama says:

    Verdorie zeg, die ontbijtkoek ziet er wel héél erg smakelijk en smeuïg uit! Ik geloof dat ik dit recept maar goed moet bewaren. Lijkt me leuk om dit eens te proberen op een late herfstdag.

      • 5 sterren
        Bij ons is deze favoriet! Vandaag een variatie geprobeerd. Ik had nog aquafaba staan en heb dat gebruikt ipv het ei. De melk vervangen door 100ml havermelk en de honing door agave siroop. En met succes, ook dan een heerlijke ontbijtkoek. Ga vaker op deze manier variëren

      • Erg goed gelukt !super recept!ben alleen een boefje heb de noten in gember verandert en wat tamme kastanje pasta toegevoegd i.pv.de honing en de melk in havermelk

          • Eef

            Ja waarschijnlijk wel, cake’s en dit soort dingen altijd bakken bakken op onder en bovenwarmte. Ik schrijf het er expliciet bij als het hetelucht moet zijn anders altijd boven en onderwarmte gebruiken.

          • Suzan arikan says:

            5 sterren
            Heerlijk recept. 20 graden van oven temperatuur afgehaald en stroop vervangen door ‘pekmez’ dat is druivenstroop hier in Turkije. Iets dunner maar werkt prima. Tarwemeel vervangen door 7 granen meel. Volgende keer zal ik een schepje meer bakpoeder moeten toevoegen, hij is niet goed gerezen. Ik wist niet wat 5 kruiden mix was en heb het weggelaten. Het is veel voedzamer dan gewone ontbijtkoek. Dit recept staat vanaf nu in het Schrift der favorieten. Dank je wel.

          • Eef

            Pekmez is volgens mij inderdaad een heerlijke toevoeging! Dankjewel voor je reactie, blij dat hij zo in de smaak valt 🙂

      • 3 sterren
        Precies het recept aangehouden. Smaak was heerlijk, maar de koek werd niet goed gaar van binnen en rees nauwelijks. Uiteindelijk dubbel zo lang in de oven gehad. Ik gebruikte de ovenstand ‘onder-en bovenwarmte’. Heb je een tip?

        • Eef

          Wat vreemd! Elke oven is anders dus het kan zijn dat jouw oven milder is qua temperatuur. Verwarm hem de volgende keer eens 10 graden hoger, dan moet het goed komen 🙂

    • Hoi, lekker recept, alleen bij mij werkt de cake ook niet gaar van binnen. Heb je een iedee hoe dit komt. Ik gebruik hete lucht stand, misschien kan ik beter boven en onder warmte gebruiken?

      • Eef

        Ja alle recepten schrijf ik met boven en onderwarmte (tenzij anders aangegeven). Sowieso cakes en dergelijk kun je het beste altijd met boven en onderwarmte bakken.

  • Hallo Eef,

    Ik wil je ontbijtkoek graag proberen. Hoe herken ik echter ‘echte’ honing. Is dat uberhaupt wel in de supermarkt te vinden dan? En staat het op de verpakking van appelstroop als het ongezoet is?

    • Hi Marijke,

      Ongezoete appelstroop is appelstroop waar geen extra suiker aan toegevoegd is. Dit verschilt per merk maar hiervoor kun je het beste even in de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking kijken. “Echte” honing kun je kopen bij reformwinkels of speciaalzaken maar ook online verkopen veel imkers hun producten (google maar eens dan kom je echt leuke bedrijven tegen). Zo ben ik op een event ooit de eigenaar tegengekomen van de Bijzaak (leuke naam 😉 ). Zij verkopen honing vanuit Drenthe en Terschelling en hebben verrassende combinaties. Vond dat zelf een erg leuk bedrijf met heerlijke honing.

      Succes met het maken van deze heerlijke ontbijtkoek! Groetjes,

  • De appelstroop heb ik gevonden en voor het gemak eerst maar supermarkthoning gebruikt. In plaats van noten op de koek, heb ik er rozijnen doorheen gedaan. En de ontbijtkoek was heerlijk! Vooral met een laagje roomboter. Ik ga ‘m zometeen weer maken.

    • Wat leuk om te lezen en super dat je hij zo goed heeft gesmaakt 🙂 Rozijnen lijkt mij ook een heerlijke combi, die ga ik even onthouden voor de volgende keer. Dank je wel voor de tip.

    • Heel graag wil ik dit maken voor als schoolhapje voor mijn dochter. Maar we wonen in het buitenland (zwitserland) en ik heb hier nog geen appelstroop kunnen vinden. Kan ik dit vervangen voor iets anders misschien? Alvast bedankt!

  • Hij is weer gelukt! Het enige waar ik tegenaan loop ( beide keren) , is dat de appelstroop zo moeilijk mengt en klonterig blijft. Daarom zeef ik het mengsel twee keer. Is hier ook een handiger manier voor? Bijvoorbeeld de appelstroop verwarmen? Ben benieuwd of je hier een tip voor hebt.

    • Klopt, als de stroop wat dik is, is het lastig mengen. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken om dit te mengen bijvoorbeeld. Gaat vaak wat makkelijker 😉 Heel erg zijn een paar klontjes niet aangezien je het nadat je de bloem erbij hebt gedaan nogmaals doormengt. Verwarmen zou kunnen omdat de stroop dan wat zachter en vloeibaarder is. Zelf nog niet geprobeerd en ben heel benieuwd of dat goed werkt. Wat je ook kunt doen is eerst de honing en appelstroop mengsel en dan de rest erdoor. Honing is vloeibaarder dan stroop maar mengt wel goed samen hierdoor zal het denk ik ook makkelijker mengen door de rest.

    • Ik moest even zoeken hoor 😉 In de reactie aan Marijke bedoel je? Hiermee bedoel ik inderdaad gewoon het tarwemeel. Tikfoutje. Met tarwemeel in huis kun je ‘m prima maken.

    • 5 spice kruiden kun je vrijwel in elke supermarkt vinden. Albert Heijn heeft ‘m sowieso van Verstegen kruiden, Jonnie Boer en een Aziatisch merk in het assortiment zitten maar ik denk dat je bij vrijwel elke supermarkt wel terecht zou moeten kunnen. Ook erg lekker om eens een kippetje mee te kruiden bijvoorbeeld. Alleen niet teveel van gebruiken. De kruiden zijn nogal sterk 🙂

  • Wat een heerlijk én superrrr gemakkelijk recept. In één keer gelukt en ook mijn kinderen smullen ervan. Nooit meer ontbijtkoek uit de supermarkt voor ons! Dank je wel voor het recept….

  • Gisteren ontdekte ik jouw recept voor ontbijtkoek, omdat ik de 5 spice kruiden hier helaas niet om de hoek kon krijgen moest onze lekkere trek nog een dagje wachten. Vanmiddag 2 stuks gemaakt, waarvan 1 met rozijnen en cranberry geweld in rum . Helaas zijn beide koeken niet gerezen tijdens het bakken. Wat deed ik verkeerd? Ik heb speltmeel gebruikt ipv volkorenmeel. De eieren heb ik tegelijk met de meel toegevoegd en alles nog even lekker laten draaien in de kitchenaid. Verder bereid ik het in een AGA dus de tijd moet ik altijd verlengen maar begrijp niet goed wat er fout ging… De smaak heb ik nog niet getest… ze staan af te koelen… Ze zien er wel mooi uit van bovenaf

    • Klinkt als een heerlijke combinatie van smaken Gerda! Jammer om te lezen dat het brood niet goed gerezen is. Dit komt door het gebruik van speltmeel i.p.v. volkorenmeel. Volkorenmeel rijst simpelweg een stuk beter dan speltmeel. Hopelijk waren ze evengoed lekker 🙂 Voor een mooi gerezen ontbijtkoek raad ik je aan volkorenmeel te gebruiken of extra bakpoeder toe te voegen. Dit zou wellicht ook kunnen helpen? Ik ben niet heel erg thuis in het bakken met speltmeel dus ik kan het je uit eigen ervaring niet met zekerheid zeggen.

  • Alles gedaan zoals u beschreven heeft en ook de oven op 160 graden gezet, maar de ontbijtkoek was aan de bovenkant zwart en van onder nog vloeibaar. Weet u misschien waar dit aan zou kunnen liggen?

    • Wat gek zeg! Heb je de oven wel op boven en onder warmte gezet? Zo heb ik zelf ook eens een cake verpest door alleen de bovenwarmte aan te hebben 😉 of misschien hete lucht?

  • Waanzinnig lekker! Honing vervangen door dadelsiroop en 5spice kruiden had ik niet. Maar de smaak is perfect. Supermakkelijk en zo klaar ☺

  • Marianne Vrieze says:

    De ontbijtkoek staat in de oven.
    Heb in plaats van honing vloeibare zoetstof gebruikt en de melk vervangen door soyadrink.
    Ben benieuwd hoe het smaakt.
    In ieder geval bedankt voor het recept!

  • Dank voor dit fijne recept! Ik had niet alles in huis, maar vind het wel leuk om gewoon te proberen. Zo heb ik de melk vervangen door ongezoete sojamelk. Ik had ook geen kruiden in huis, daarom heb ik kaneel gebruikt als vervanger. Hij is net uit de oven en echt super lekker!!

  • Anastasiia says:

    Hello!
    I want to cook this cake, it looks very dlicious. But I can’t understand what does it mean “2 eetlepels koekkruiden”/ Help me please. What kind of spices do you use?
    Thanks in advance

      • Anastasiia says:

        Thank you so much for answer) I used google translate for recipe and decide that “flinke theelepel 5spice kruiden” is mix of different spices like ginger, cinnamon etc.
        Oy, it’s a long story. I saw in russian social network ( it’s something like Facebook) that Dutch use to have on breakfast toast with butter and chocolate crumbs. Then I interested in other desserts. In another article I read about ontbijtkoek. Tried to find something on russian or english, but failed. And then saw your blog with yummy cake

  • Hoi… heel erg bedankt voor dit super lekker ontbijtkoek. Ik zocht al een tijdje naar een goed recept en… he..he..eindelijk ik heb gevonden wat ik zocht. Nogmaals bedankt.

    Groetjes uit Portugal
    Maria

    • Wat leuk Tirza, blij om te lezen dat hij in de smaak is gevallen en lekkere combi heb je ervan gemaakt met gedroogde abrikozen 🙂

  • Ik maak deze ontbijtkoek bijna iedere week en iedereen uit de familie komt langs om een stuk te halen!
    Ik vervang de appelstroop voor de helft met zelfgemaakte pindakaas (geroosterde pinda’s, olijfolie en zout) om hem wat meer pit te geven! Bedankt voor het recept!

  • Ik maak deze ontbijtkoek bijna iedere week en iedereen uit de familie komt langs om een stuk te halen!
    Ik vervang de appelstroop voor de helft met zelfgemaakte pindakaas (geroosterde pinda’s, olijfolie en zout) om hem wat meer pit te geven! Bedankt voor het recept!

  • Ik heb het recept uitgeprobeerd en na 3 keer proberen smaakt het smaakt heel lekker. Vooral de noten erop maakt het speciaal. De eerste keer was de koek helemaal niet gerezen omdat hij meteen de oven in ging na het mixen, hij was wat “nat”. Nu laat de deeg in de vorm een half uur rijzen voordat hij de oven in gaat en dan is hij super. Ik gebruik ook volkorenmeel van een broodmix, daar zit ook al gist in. Gaat prima. Bij de tweede poging had teveel 5 spice kruiden erin gedaan, dan smaakt het een beetje bitter. Maar nu ik de juiste verhoudingen naar mijn smaak heb smaakt hij heerlijk. Ben blij met dit recept. Een gezond alternatief voor iets zoets. Bedankt Eef.

    • Wat goed dat je zo aan het uitproberen bent gegaan en verrassend dat je gist gebruikt – ik ben benieuwd naar jouw variatie, het klinkt in ieder geval ook erg lekker 🙂

  • Ik heb het recept uitgeprobeerd en na 3 keer proberen smaakt het smaakt heel lekker. Vooral de noten erop maakt het speciaal. De eerste keer was de koek helemaal niet gerezen omdat hij meteen de oven in ging na het mixen, hij was wat “nat”. Nu laat de deeg in de vorm een half uur rijzen voordat hij de oven in gaat en dan is hij super. Ik gebruik ook volkorenmeel van een broodmix, daar zit ook al gist in. Gaat prima. Bij de tweede poging had teveel 5 spice kruiden erin gedaan, dan smaakt het een beetje bitter. Maar nu ik de juiste verhoudingen naar mijn smaak heb smaakt hij heerlijk. Ben blij met dit recept. Een gezond alternatief voor iets zoets. Bedankt Eef.

  • Wat goed dat je zo aan het uitproberen bent gegaan en verrassend dat je gist gebruikt – ik ben benieuwd naar jouw variatie, het klinkt in ieder geval ook erg lekker 🙂

  • Ik heb de ontbijtkoek gister voor de 2e keer gemaakt. De eerste was niet goed gelukt. Ik had het merk met een garde door het mengsel geroerd maar het werd totaal niet luchtig. Nu met de handmixer gedaan en nadat alle meel erbij zat, nog even 2 minuten doorgemixt. Nu is ie veel luchtiger!
    Ik ga de volgende proberen met kaneel, vind de 5 spices wat overheersend.
    Grappig hoe iedereen zijn/haar eigen variatie maakt!

    • Wat ontzettend leuk om te lezen Nicole. Ja, grappig he. Ik word er ook echt blij van te lezen welke lekkere versies jullie allemaal maken van dit recept 😀

  • Ik heb de ontbijtkoek gister voor de 2e keer gemaakt. De eerste was niet goed gelukt. Ik had het merk met een garde door het mengsel geroerd maar het werd totaal niet luchtig. Nu met de handmixer gedaan en nadat alle meel erbij zat, nog even 2 minuten doorgemixt. Nu is ie veel luchtiger!
    Ik ga de volgende proberen met kaneel, vind de 5 spices wat overheersend.
    Grappig hoe iedereen zijn/haar eigen variatie maakt!

  • Wat ontzettend leuk om te lezen Nicole. Ja, grappig he. Ik word er ook echt blij van te lezen welke lekkere versies jullie allemaal maken van dit recept 😀

  • Onze zoon at wel 2 a 3 ontbijtkoeken per week met z’n vader op. Deze suikervrije variant is echt een topper! Veel vriendinnen hebben het inmiddels geproefd, dus jouw recept verspreidt zich goed in ursem e.o.

  • Onze zoon at wel 2 a 3 ontbijtkoeken per week met z’n vader op. Deze suikervrije variant is echt een topper! Veel vriendinnen hebben het inmiddels geproefd, dus jouw recept verspreidt zich goed in ursem e.o.

  • Dag Eef, zo leuk om allerlei recepten van jou te proberen! Vanmiddag de ontbijtkoek gemaakt. Heb alleen de appelstroop vervangen door gewone stroop, bovenop een beetje kaneelsuiker en naast de noten ook wat cranberry’s gedaan. Heb net een plakje geproefd, kon niet wachten tot ie was afgekoeld. Zal na afkoeling denk ik nog lekkerder zijn.

  • Dag Eef, zo leuk om allerlei recepten van jou te proberen! Vanmiddag de ontbijtkoek gemaakt. Heb alleen de appelstroop vervangen door gewone stroop, bovenop een beetje kaneelsuiker en naast de noten ook wat cranberry’s gedaan. Heb net een plakje geproefd, kon niet wachten tot ie was afgekoeld. Zal na afkoeling denk ik nog lekkerder zijn.

  • Hallo Eef,
    Wat een ontzettend leuk recept. Ik ben gek op ontbijtkoek maar zelf maken is beter, zeker zonder geraffineerde suikers! Daar ga ik steeds meer voor. Ik heb alleen een vraag over de 5 spices kruiden, ik denk dat het te spicy voor me is(allergie), welke kruiden kan ik dan het beste toevoegen om het te vervangen zonder dat de ontbijtkoek flauw wordt?

    • Hi Kimberly,

      Dank voor je reactie. Je kunt eigenlijk allerlei kruiden gebruiken die je lekker lijken in plaats van de 5spice. Denk bijvoorbeeld aan kaneel of juist koekkruiden of wat dacht je van een klein beetje kardemom?

      Groetjes,

  • Hallo Eef,
    Wat een ontzettend leuk recept. Ik ben gek op ontbijtkoek maar zelf maken is beter, zeker zonder geraffineerde suikers! Daar ga ik steeds meer voor. Ik heb alleen een vraag over de 5 spices kruiden, ik denk dat het te spicy voor me is(allergie), welke kruiden kan ik dan het beste toevoegen om het te vervangen zonder dat de ontbijtkoek flauw wordt?

  • Beste Eef,
    Je recept is heerlijk! Ik heb alleen moeite met de temperatuur van de oven. Over welke oven heb jij het? Gas, elektrische, of hetelucht?

    Groet Chantal

    • Hi Chantal,
      Ik heb een elektrische oven en gebruik altijd boven en onder warmte tenzij anders vermeld. Er kan natuurlijk iets verschil zitten in de temperatuur van de ene oven en de andere oven maar als je uitgaat van boven en onder warmte zou je goed moeten uitkomen 🙂
      Groetjes,

  • Beste Eef,
    Je recept is heerlijk! Ik heb alleen moeite met de temperatuur van de oven. Over welke oven heb jij het? Gas, elektrische, of hetelucht?

    Groet Chantal

  • Hi Chantal,
    Ik heb een elektrische oven en gebruik altijd boven en onder warmte tenzij anders vermeld. Er kan natuurlijk iets verschil zitten in de temperatuur van de ene oven en de andere oven maar als je uitgaat van boven en onder warmte zou je goed moeten uitkomen 🙂
    Groetjes,

  • Erg heerlijk qua smaak! Dankjewel voor dit recept. Die van mij is alleen erg zwaar. Komt dat omdat ik tarwebloem heb gebruikt ipv tarwemeel (foutje gemaakt met inkopen)? Of is die met tarwemeel ook zo stevig? Hoe zou ik een luchtige peperkoek kunnen maken? Groet, Hanne

    • Hi Hanne, ja dat kan kloppen. Tarwemeel kan zwaarder zijn dan bloem. Probeer het eens met bloem dan zal de koek een stuk luchtiger zijn.

      • Maar ik heb juist bloem gebruikt (ipv het oorspronkelijke ingrediënt in jouw recept, tarwemeel) en toen was die heel zwaar. Als tarwemeel het zelfs nog zwaarder maakt, dan is dat helaas geen optie. Waarmee zou ik hem luchtiger kunnen maken? Dankje

        • Excuus ik bedoel natuurlijk meel i.p.v. bloem – typo. Wat je trouwens ook nog zou kunnen proberen is een theelepeltje extra bakpoeder toevoegen. Wie weet wordt hij dan iets meer zo luchtig als je zou willen 🙂 Zelf vind ik hem namelijk niet heel zwaar of compact, zoiets is uiteraard altijd persoonlijk.

  • Erg heerlijk qua smaak! Dankjewel voor dit recept. Die van mij is alleen erg zwaar. Komt dat omdat ik tarwebloem heb gebruikt ipv tarwemeel (foutje gemaakt met inkopen)? Of is die met tarwemeel ook zo stevig? Hoe zou ik een luchtige peperkoek kunnen maken? Groet, Hanne

  • Hi Hanne, ja dat kan kloppen. Tarwemeel kan zwaarder zijn dan bloem. Probeer het eens met bloem dan zal de koek een stuk luchtiger zijn.

  • Excuus ik bedoel natuurlijk meel i.p.v. bloem – typo. Wat je trouwens ook nog zou kunnen proberen is een theelepeltje extra bakpoeder toevoegen. Wie weet wordt hij dan iets meer zo luchtig als je zou willen 🙂 Zelf vind ik hem namelijk niet heel zwaar of compact, zoiets is uiteraard altijd persoonlijk.

  • Heb m al zo vaak gemaakt en het is en blijft een heerlijke koek. Ook op mn werk vinden de bewoners het ontzettend lekker.
    We eten m de hele dag door . Bij de koffie smaakt het ook erg lekker!

  • Heb m al zo vaak gemaakt en het is en blijft een heerlijke koek. Ook op mn werk vinden de bewoners het ontzettend lekker.
    We eten m de hele dag door . Bij de koffie smaakt het ook erg lekker!

  • Sinds een maandje bezig met het schrappen van toegevoegde suiker in mijn eten. Was op zoek naar een ontbijtkoek zonder suiker om te kopen, kwam ik jouw recept tegen. Hij staat nu in de oven, het ruikt heerlijk nu in huis… als het net zo smaakt ben ik helemaal blij!

  • Sinds een maandje bezig met het schrappen van toegevoegde suiker in mijn eten. Was op zoek naar een ontbijtkoek zonder suiker om te kopen, kwam ik jouw recept tegen. Hij staat nu in de oven, het ruikt heerlijk nu in huis… als het net zo smaakt ben ik helemaal blij!

  • Je recept verspreid zich verder en verder. Wij zijn verhuisd naar Zweden en ik miste de Hollandse ontbijtkoek. Alleen al de geur als hij in de oven staat, heerlijk! Volgende keer een theelepeltje meer bakpoeder en dan hoop ik dat ie nog wat mooier rijst, hij is nu wat compact gebleven. Maar ga hem zeker nog eens maken en ook eens met alle variaties die ik hier heb gelezen. Super leuk!

  • Je recept verspreid zich verder en verder. Wij zijn verhuisd naar Zweden en ik miste de Hollandse ontbijtkoek. Alleen al de geur als hij in de oven staat, heerlijk! Volgende keer een theelepeltje meer bakpoeder en dan hoop ik dat ie nog wat mooier rijst, hij is nu wat compact gebleven. Maar ga hem zeker nog eens maken en ook eens met alle variaties die ik hier heb gelezen. Super leuk!

  • Jacqueline Bartelse says:

    Vandaag de ontbijtkoek gemaakt met amandelmeel. Moest iets langer in de oven, maar hij is heerlijk geworden. Ga hem zeker vaker maken.

  • Jacqueline Bartelse says:

    Vandaag de ontbijtkoek gemaakt met amandelmeel. Moest iets langer in de oven, maar hij is heerlijk geworden. Ga hem zeker vaker maken.

  • ik heb inmiddels met enige regelmaat je ontbijtkoek (met broodmix donker volkoren (moest op), ahornsiroop en een mengsel van rozijnen en cranberries) gebakken. Nu heb ik onlangs de kruiden van Johny de Boer gekocht en ik moet eerlijk bekennen dat de kruiden van Verstegen smakelijker zijn. Wat is eigenlijk het aantal gram wat ik het beste kan aanhouden voor de koekkruiden en de 5-spices?

    • Het exacte aantal gram durf ik je niet te vertellen. Ik gebruik, zoals in het recept vermeld, eetlepels en theelepels. Ik zou het een beetje op gevoel doen, dan kan er weinig mis gaan 🙂

  • ik heb inmiddels met enige regelmaat je ontbijtkoek (met broodmix donker volkoren (moest op), ahornsiroop en een mengsel van rozijnen en cranberries) gebakken. Nu heb ik onlangs de kruiden van Johny de Boer gekocht en ik moet eerlijk bekennen dat de kruiden van Verstegen smakelijker zijn. Wat is eigenlijk het aantal gram wat ik het beste kan aanhouden voor de koekkruiden en de 5-spices?

  • Misschien een stomme vraag, maar als ik een bakvorm met een 2L inhoud wil gebruiken, kan ik dan gewoon de ingrediënten verdubbelen of gaat dat niet één op één?

    • Eef

      Ik heb het recept gemaakt met tarwemeel, je kunt uiteraard experimenteren met andere soorten bloem of meel, maar ik durf daar de uitkomst niet van te voorspellen omdat ik daar zelf geen ervaring mee heb 🙂

    • Eef

      Ik durf je niet te zeggen hoe je deze ontbijtkoek volledig glutenvrij maakt. Alleen het vervangen van tarwemeel met een glutenvrij meel of bloem is niet voldoende omdat dit een andere werking heeft.

  • 2 sterren
    Voor de 2e keer deze koek gemaakt. Het recept aangehouden, maar de 1e heb ik weg kunnen gooien, was niet gaar.. De tweede 1,5 uur op 160 graden in de oven gehad en hij is nog rauw van binnen, ruikt wel heerlijk.. Geen succesvol recept voor mij, zonde van alle spullen.

  • Ik heb hem nu twee keer gemaakt. Hij smaakt heerlijk, maar hij wordt bij mij niet luchtig. T.o.v. De eerste keer heb ik de tweede keer met de elektrische mixer gewerkt en wat meer bakpoeder (eetlepel met kop in plaats van afgestreken) gebruikt. De koek blijft erg massief. Graag tips om de koek wat luchtiger te krijgen?

  • Het ziet er lekker uit, het ruikt echt heerlijk maar mijn ontbijtkoek is na 1 uur en 10 minuten in de oven nog steeds niet gaar (45 min op 160 en daarna 25 min op 170 omdat hij zo nat bleef). Wat gaat er mis bij mij?

    • Dominique
      Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Lastig om vanaf hier te bepalen waar het precies misgaat, het kan zijn dat je oven iets minder sterk is en dat hij in jouw oven gewoon wat langer nodig heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept