Volg mij:
Ontbijt

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Het einde van de maand alweer! Tijd voor de foodblogswap en deze maand maakte ik ontbijtkoek zonder suiker. Zonder geraffineerde suiker dan want in dit recept gebruiken we honing als zoetstof. Het resultaat? Een heerlijke, luchtige ontbijtkoek bomvol smaak.

Foodblogswap: Pienskeuken

Bij de foodblogswap krijg je willekeurig iemand toegewezen en deze maand mocht ik koken van de leuke blog van pienskeuken. Pauline heeft een frisse, overzichtelijk blog met veel lekkere recepten. Ze kookt graag zo min mogelijk met pakjes & zakjes, geraffineerde suiker en andere toevoegingen. Mijn oog viel al snel op het recept voor ontbijtkoek. Dit stond al een behoorlijke tijd op mijn wensenlijstje om eens te maken en deze versie zonder geraffineerde suikers leek mij wel heel erg lekker.

Honing gezonder dan suiker?

In het recept wordt gebruik gemaakt van honing en ongezoete appelstroop in plaats van geraffineerde suiker. Je kunt natuurlijk kiezen voor zowel gezoete als ongezoete appelstroop maar door de hoeveelheid honing is deze ontbijtkoek al lekker zacht zoet waardoor dit eigenlijk niet hoeft.
Iets wat ik mij wel een tijd lang afgevraagd heb is of honing nu beter is dan (geraffineerde) suiker. Het antwoord is simpelweg: ja. Het bevat veel meer voedingsstoffen, het is makkelijker verteerbaar dan suiker en het is iets zoeter waardoor je minder nodig hebt. Evengoed is het een zoetstof waardoor je er natuurlijk niet té veel van moet eten. Zoals het oude gezegd gaat: overal waar “te” voorstaat is niet goed…;) Gebruik overigens wel echte honing en niet het suikerwater wat in veel supermarkten verkocht wordt als zijnde honing.

Om deze ontbijtkoek extra voedzaam te maken heb ik gekozen voor volkoren tarwemeel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor volkoren speltmeel zoals in het recept van Pienskeuken. Aan het recept zelf heb ik niet heel veel veranderd. Ik heb wat 5spice kruiden toegevoegd voor de smaak, de verhoudingen iets aangepast en ik heb ongezouten noten toegevoegd. Zelf vind ik dat erg lekker en het zorgt ervoor dat je lang een vol gevoel krijgt van de ontbijtkoek. Mocht je geen noten lusten kun je ze natuurlijk ook weglaten.

Bekijk ook de andere ontbijtrecepten die op Eef Kookt Zo zijn verschenen.

Ontbijtkoek


Het recept voor ontbijtkoek:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 35 á 45 minuten | Totale bereidingstijd: 45 á 55 minuten
Hoeveelheid: 1 ontbijtkoek
Extra: cakevorm van 1 liter

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte ontbijtkoek (ingrediënten):

  • 200 ml melk
  • 250 gram volkoren tarwemeel
  • 100 gram honing
  • 100 gram ongezouten noten
  • 1 ei
  • 3 eetlepels (ongezoete) appelstroop
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • flinke theelepel 5spice kruiden
  • zout

Hoe je zelf ontbijtkoek maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. In een ruime kom meng je de melk, ei, honing, appelstroop en de kruiden (koekkruiden & 5 spice). Doe dit met een garde tot een glad mengsel hebt.
  3. In een andere kom meng je het volkoren tarwemeel, bakpoeder en een flinke snuf zout. Mix dit nu beetje bij beetje door de kom met melk, ei etc. Doe dit lepeltje voor lepeltje zo voorkom je klonten. Je kunt ook het hele zaakje in een keukenmachine doen of met de handmixer mixen mocht je het handig vinden maar met de garde gaat het ook prima. Zorg dat je een glad mengsel hebt.
  4. Doe het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm. Handig hierbij is om het bakpapier tot een prop te vormen en deze dan nat te maken. Daarna kun je ‘m makkelijk in de vorm doen. Deze tip las ik ook bij Pienskeuken en gebruik ik zelf ook vaak voor cakes. Erg handig!
  5. Zorg dat het mengsel goed verdeeld is over de vorm en strooi er dan wat ongezouten noten overheen.
  6. Doe de ontbijtkoek nu in de oven voor ongeveer 35 á 45 minuten. Controleer na een half uurtje even met een satéprikker of de cake gaar is. Dit doe je door de satéprikker in de ontbijtkoek te steken en als deze er schoon uitkomt is ‘ie gaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

Ontbijtkoek

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

49 Reacties

  • Beantwoorden sunny mama

    Verdorie zeg, die ontbijtkoek ziet er wel héél erg smakelijk en smeuïg uit! Ik geloof dat ik dit recept maar goed moet bewaren. Lijkt me leuk om dit eens te proberen op een late herfstdag.

    28 juni 2016 at 07:26
  • Beantwoorden Esmé Mohaupt

    Hij staat hierin de oven, ik ben benieuwd.

    9 augustus 2016 at 15:34
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Laat je me weten hoe de ontbijtkoek smaakte?

      9 augustus 2016 at 21:49
  • Beantwoorden Marijke

    Hallo Eef,

    Ik wil je ontbijtkoek graag proberen. Hoe herken ik echter ‘echte’ honing. Is dat uberhaupt wel in de supermarkt te vinden dan? En staat het op de verpakking van appelstroop als het ongezoet is?

    29 augustus 2016 at 21:41
    • Beantwoorden Eef

      Hi Marijke,

      Ongezoete appelstroop is appelstroop waar geen extra suiker aan toegevoegd is. Dit verschilt per merk maar hiervoor kun je het beste even in de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking kijken. “Echte” honing kun je kopen bij reformwinkels of speciaalzaken maar ook online verkopen veel imkers hun producten (google maar eens dan kom je echt leuke bedrijven tegen). Zo ben ik op een event ooit de eigenaar tegengekomen van de Bijzaak (leuke naam 😉 ). Zij verkopen honing vanuit Drenthe en Terschelling en hebben verrassende combinaties. Vond dat zelf een erg leuk bedrijf met heerlijke honing.

      Succes met het maken van deze heerlijke ontbijtkoek! Groetjes,

      31 augustus 2016 at 09:22
  • Beantwoorden Marijke

    De appelstroop heb ik gevonden en voor het gemak eerst maar supermarkthoning gebruikt. In plaats van noten op de koek, heb ik er rozijnen doorheen gedaan. En de ontbijtkoek was heerlijk! Vooral met een laagje roomboter. Ik ga ‘m zometeen weer maken.

    2 september 2016 at 20:36
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen en super dat je hij zo goed heeft gesmaakt 🙂 Rozijnen lijkt mij ook een heerlijke combi, die ga ik even onthouden voor de volgende keer. Dank je wel voor de tip.

      2 september 2016 at 22:16
  • Beantwoorden Marijke

    Hij is weer gelukt! Het enige waar ik tegenaan loop ( beide keren) , is dat de appelstroop zo moeilijk mengt en klonterig blijft. Daarom zeef ik het mengsel twee keer. Is hier ook een handiger manier voor? Bijvoorbeeld de appelstroop verwarmen? Ben benieuwd of je hier een tip voor hebt.

    3 september 2016 at 19:39
    • Beantwoorden Eef

      Klopt, als de stroop wat dik is, is het lastig mengen. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken om dit te mengen bijvoorbeeld. Gaat vaak wat makkelijker 😉 Heel erg zijn een paar klontjes niet aangezien je het nadat je de bloem erbij hebt gedaan nogmaals doormengt. Verwarmen zou kunnen omdat de stroop dan wat zachter en vloeibaarder is. Zelf nog niet geprobeerd en ben heel benieuwd of dat goed werkt. Wat je ook kunt doen is eerst de honing en appelstroop mengsel en dan de rest erdoor. Honing is vloeibaarder dan stroop maar mengt wel goed samen hierdoor zal het denk ik ook makkelijker mengen door de rest.

      4 september 2016 at 14:14
  • Beantwoorden Marijke

    Ik heb het geprobeerd en als je de appelstroop in de magnetron even verwarmd, is het veel beter te mengen met de andere ingrediënten!

    22 september 2016 at 15:18
    • Beantwoorden Eef

      Wat een goede tip! Dank voor het delen Marijke 🙂

      23 september 2016 at 09:44
  • Beantwoorden Esther

    Alles in huis om uit te proberen! Er staat tarwemeel en later heb je het over bloem. Ik heb tarwemeel gehaald, maakt het wat uit? 😉

    23 september 2016 at 17:16
    • Beantwoorden Eef

      Ik moest even zoeken hoor 😉 In de reactie aan Marijke bedoel je? Hiermee bedoel ik inderdaad gewoon het tarwemeel. Tikfoutje. Met tarwemeel in huis kun je ‘m prima maken.

      25 september 2016 at 22:18
  • Beantwoorden Angelique

    Lijkt me echt heerlijk. Waar kan je 5spice kruiden halen of heet dat anders?

    28 september 2016 at 22:23
    • Beantwoorden Eef

      5 spice kruiden kun je vrijwel in elke supermarkt vinden. Albert Heijn heeft ‘m sowieso van Verstegen kruiden, Jonnie Boer en een Aziatisch merk in het assortiment zitten maar ik denk dat je bij vrijwel elke supermarkt wel terecht zou moeten kunnen. Ook erg lekker om eens een kippetje mee te kruiden bijvoorbeeld. Alleen niet teveel van gebruiken. De kruiden zijn nogal sterk 🙂

      28 september 2016 at 22:27
  • Beantwoorden Berlinda

    Wat een heerlijk én superrrr gemakkelijk recept. In één keer gelukt en ook mijn kinderen smullen ervan. Nooit meer ontbijtkoek uit de supermarkt voor ons! Dank je wel voor het recept….

    12 oktober 2016 at 13:55
    • Beantwoorden Eef

      Wat een super leuke reactie Berlinda! Wat fijn om te lezen 🙂

      14 oktober 2016 at 13:08
  • Beantwoorden haf

    kan ik de appelstroop weglaten of vervangen door iets anders? woon niet in NL.
    bedankt.

    19 oktober 2016 at 23:14
    • Beantwoorden Eef

      Hi Haf, je kunt de appelstroop vervangen voor gewone stroop of anders iets meer honing toevoegen. Eet smakelijk alvast 🙂

      24 oktober 2016 at 21:53
  • Beantwoorden Gerda

    Gisteren ontdekte ik jouw recept voor ontbijtkoek, omdat ik de 5 spice kruiden hier helaas niet om de hoek kon krijgen moest onze lekkere trek nog een dagje wachten. Vanmiddag 2 stuks gemaakt, waarvan 1 met rozijnen en cranberry geweld in rum . Helaas zijn beide koeken niet gerezen tijdens het bakken. Wat deed ik verkeerd? Ik heb speltmeel gebruikt ipv volkorenmeel. De eieren heb ik tegelijk met de meel toegevoegd en alles nog even lekker laten draaien in de kitchenaid. Verder bereid ik het in een AGA dus de tijd moet ik altijd verlengen maar begrijp niet goed wat er fout ging… De smaak heb ik nog niet getest… ze staan af te koelen… Ze zien er wel mooi uit van bovenaf

    22 oktober 2016 at 20:52
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt als een heerlijke combinatie van smaken Gerda! Jammer om te lezen dat het brood niet goed gerezen is. Dit komt door het gebruik van speltmeel i.p.v. volkorenmeel. Volkorenmeel rijst simpelweg een stuk beter dan speltmeel. Hopelijk waren ze evengoed lekker 🙂 Voor een mooi gerezen ontbijtkoek raad ik je aan volkorenmeel te gebruiken of extra bakpoeder toe te voegen. Dit zou wellicht ook kunnen helpen? Ik ben niet heel erg thuis in het bakken met speltmeel dus ik kan het je uit eigen ervaring niet met zekerheid zeggen.

      24 oktober 2016 at 21:59
  • Beantwoorden Natascha

    Alles gedaan zoals u beschreven heeft en ook de oven op 160 graden gezet, maar de ontbijtkoek was aan de bovenkant zwart en van onder nog vloeibaar. Weet u misschien waar dit aan zou kunnen liggen?

    12 december 2016 at 17:57
    • Beantwoorden Eef

      Wat gek zeg! Heb je de oven wel op boven en onder warmte gezet? Zo heb ik zelf ook eens een cake verpest door alleen de bovenwarmte aan te hebben 😉 of misschien hete lucht?

      17 december 2016 at 17:36
  • Beantwoorden Annette

    Waanzinnig lekker! Honing vervangen door dadelsiroop en 5spice kruiden had ik niet. Maar de smaak is perfect. Supermakkelijk en zo klaar ☺

    8 februari 2017 at 19:59
    • Beantwoorden Eef

      Wat een mooi compliment Annette, dank je wel 🙂

      12 februari 2017 at 13:29
  • Beantwoorden Marianne Vrieze

    De ontbijtkoek staat in de oven.
    Heb in plaats van honing vloeibare zoetstof gebruikt en de melk vervangen door soyadrink.
    Ben benieuwd hoe het smaakt.
    In ieder geval bedankt voor het recept!

    19 februari 2017 at 14:45
    • Beantwoorden Eef

      Graag gedaan 🙂 Hoop dat de ontbijtkoek gesmaakt heeft!

      25 februari 2017 at 21:11
  • Beantwoorden Ilona de Goede

    Deze ontbijtkoek maak ik regelmatig voor mijn gezin en hij smaakt heerlijk! Ik voeg er zelf wat rozijnen en kokosrasp aan toe

    26 februari 2017 at 15:55
    • Beantwoorden Eef

      Super om te lezen Ilona! Lekkere twist trouwens met rozijnen en kokosrasp, hmm 🙂

      27 februari 2017 at 19:58
  • Beantwoorden Linda

    Hoihoi
    Vraagje kan het ook met tarwebloem ??

    8 maart 2017 at 07:43
    • Beantwoorden Eef

      Hi Linda, dat zou prima moeten kunnen. Groetjes,

      8 maart 2017 at 12:24
  • Beantwoorden Evelien

    Dank voor dit fijne recept! Ik had niet alles in huis, maar vind het wel leuk om gewoon te proberen. Zo heb ik de melk vervangen door ongezoete sojamelk. Ik had ook geen kruiden in huis, daarom heb ik kaneel gebruikt als vervanger. Hij is net uit de oven en echt super lekker!!

    8 maart 2017 at 11:52
    • Beantwoorden Eef

      Wat een leuke eigen twist! Ben blij te lezen dat de ontbijtkoek gesmaakt heeft 🙂

      8 maart 2017 at 21:18
  • Beantwoorden Geraldine

    Vanavond gebakken en de ontbijtkoek smaakt heerlijk! Die ga ik zeker vaker maken.

    11 maart 2017 at 23:11
    • Beantwoorden Eef

      Goed om te horen Geraldine! Bedankt voor je reactie 🙂

      12 maart 2017 at 10:07
  • Beantwoorden Chantal

    Net gemaakt, smaakt heerlijk! Volkoren speltmeel, havermelk en rozijnen gebruikt. Super lekker

    3 april 2017 at 20:44
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Chantal! Dank voor je reactie 🙂

      9 april 2017 at 15:47
  • Beantwoorden Anastasiia

    Hello!
    I want to cook this cake, it looks very dlicious. But I can’t understand what does it mean “2 eetlepels koekkruiden”/ Help me please. What kind of spices do you use?
    Thanks in advance

    13 april 2017 at 17:37
    • Beantwoorden Eef

      Hi Anastassiia, i’m a bit curious how did you read the recipe as it is in Dutch? With a translate tool or something? The “koekkruiden” are typically Dutch but you can find the recipe here: https://www.eefkooktzo.nl/speculaaskruiden-koekkruiden-zelf-maken/ (probably all spices you can find or have in your home). You can also replace this spice mix with pumpkin spice if you have this available. That would also taste very nice.

      Greets,

      13 april 2017 at 20:39
      • Beantwoorden Anastasiia

        Thank you so much for answer) I used google translate for recipe and decide that “flinke theelepel 5spice kruiden” is mix of different spices like ginger, cinnamon etc.
        Oy, it’s a long story. I saw in russian social network ( it’s something like Facebook) that Dutch use to have on breakfast toast with butter and chocolate crumbs. Then I interested in other desserts. In another article I read about ontbijtkoek. Tried to find something on russian or english, but failed. And then saw your blog with yummy cake

        13 april 2017 at 23:21
        • Beantwoorden Eef

          That’s interesting to hear 🙂 Wish you a happy Easter and hope you enjoyed your “ontbijtkoek”

          17 april 2017 at 09:34
          • Anastasiia

            Thanks a lot!
            Happy Easter!

            17 april 2017 at 18:16
  • Beantwoorden Maria

    Hoi… heel erg bedankt voor dit super lekker ontbijtkoek. Ik zocht al een tijdje naar een goed recept en… he..he..eindelijk ik heb gevonden wat ik zocht. Nogmaals bedankt.

    Groetjes uit Portugal
    Maria

    20 mei 2017 at 00:35
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Maria! Geniet ervan 😀

      27 mei 2017 at 13:55
  • Beantwoorden Tirza

    Ik heb ‘m net gemaakt met gedroogde abrikozen, dadels, rozijnen en nootjes. Hij is heerlijk!

    17 juli 2017 at 19:36
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk Tirza, blij om te lezen dat hij in de smaak is gevallen en lekkere combi heb je ervan gemaakt met gedroogde abrikozen 🙂

      17 juli 2017 at 22:00
  • Beantwoorden Bo

    Ik maak deze ontbijtkoek bijna iedere week en iedereen uit de familie komt langs om een stuk te halen!
    Ik vervang de appelstroop voor de helft met zelfgemaakte pindakaas (geroosterde pinda’s, olijfolie en zout) om hem wat meer pit te geven! Bedankt voor het recept!

    5 september 2017 at 12:07
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Bo! Dank voor je reactie en variatietip (lijkt me lekker!)

      17 september 2017 at 17:36

    Laat een reactie achter