fbpx
Ouderwets draadjesvlees

Draadjesvlees

Draadjesvlees, echt ouderwetse draadjesvlees. Precies zoals oma hem vroeger maakte. Althans mijn oma kon de beste draadjesvlees maken, zo fantastisch lekker! Helaas heb ik haar het recept nooit kunnen vragen, maar na lang oefenen komt dit recept erg dicht in de buurt. Het is heerlijk, mals, fan-tas-tisch lekker, langzaam gegaard stoofvlees.

Draadjesvlees maken is totaal niet moeilijk. Je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig, een kleine kilo ribbraadlappen/ riblappen en wat smaakmakers zoals ui, laurier, kruidnagels en natuurlijk een plakje ontbijtkoek. Geloof mij, dat mag niet ontbreken in een goed recept voor draadjesvlees 😉 . Je kunt ook magere riblappen gebruiken, maar ik raad je het liefst wat vetter vlees aan. Je gaat het vlees natuurlijk lang stoven en je wilt als resultaat mals draadjesvlees, dan is wat vetter vlees zoals riblappen het lekkerst.

Zelf draadjesvlees maken

Naast een handjevol ingrediënten heb je alleen nog wat liefde en geduld nodig. Draadjesvlees is stoofvlees en dat heeft nu eenmaal tijd nodig om lekker te kunnen stoven. Verder heb je er niet zo heel veel werk aan en daarom een ideaal gerecht om te maken als je de hele dag thuis bent zoals in het weekend of nu omdat je misschien thuis werkt vanwege het Corona virus. Draadjesvlees kun je serveren met gekookte aardappeltjes en rode kool bijvoorbeeld of verwerken in deze ovenschotel met rode kool, ook erg lekker.

Draadjesvlees recept

Draadjesvlees

Makkelijk recept voor ouderwetse draadjesvlees (zoals Oma hem vroeger maakte)
4.44 van 39 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram riblappen
  • 300 ml water
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 1 runderbouillonblokje
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 4 eetlepels azijn
  • roomboter
  • paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Haal het vlees ongeveer een half uur voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Strooi peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper (naar smaak) aan beide kanten van de riblappen.
  • Doe ruim roomboter in een braadpan en bak hierin het vlees om en om aan voor een paar minuten tot het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het even apart op een bord.
  • Fruit de uien even aan in de braadpan en voeg eventueel nog een beetje extra roomboter toe.
  • Als de ui glazig begint te worden voeg je de 300 ml water, 1½ runderbouillon blokje, 4 el azijn, 4 laurierblaadjes en 3 kruidnagels toe.
  • Breng dit alles rustig roerend aan de kook en als het kookt doe je vlees erbij. Leg de plakjes ontbijtkoek erop. Breng het geheel weer aan de kook, doe deksel op de pan en zet het vuur laag.
  • Laat dit voor minimaal 3/4 uur opstaan (af en toe even kijken, vlees omdraaien en als het droog wordt kun je wat water toevoegen). Heb je de tijd, laat het dan langer opstaan, des te langer ,des te lekkerder het vlees wordt. Een uur of 6 is hierbij een mooi uitgangspunt. Wil je het serveren en zit er nog te veel vocht in de pan, haal dan even de deksel eraf en laat het even inkoken. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 37g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 8g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Ouderwets draadjesvlees

Draadjesvlees Pinterest Collaghe

 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

27 reacties op “Draadjesvlees”

  1. Dag Eef dat ziet er lekker uit. Ik ga het deze of anders volgende week zeker maken. Ik heb wel een vraagje… Snijd je de riblappen niet eerst in stukken ? Ik hoor het graag.

  2. Esther de Haan

    5 sterren
    Vandaag het recept gemaakt. Mijn man vondt draadjesvlees vroeger als kind niet lekker dus het was een gokje wagen maar, hij vroeg of ik het vaker wou maken. Het was een heerlijk recept!

  3. Deze staat op mijn to-do-lijstje!! Moet ik minder water toevoegen als ik het in de crock-pot wil maken? Dank je!!

  4. 5 sterren
    Echt super lekker recept. Mijn zoontje van 15 maanden heeft zelfs de dag erna met de lunche het restje op en zijn bord er bij afgelikt.

  5. Wat gebeurd er met de ontbijtkoek? Als je het vlees na een tijdje omdraait moet je dat er dan weer op zien te leggen? Of valt het uit elkaar? Sorry als het een domme vraag is 🙂 ben geen keuken prinses

    1. Eef

      Domme vragen bestaan niet 😉 De ontbijtkoek valt volledig uit elkaar is en bedoeld om de saus in te dikken en extra smaak te geven dus gewoon lekker in de pan laten en hij mag dus stuk 🙂

        1. Eef

          Dat zou geen probleem moeten zijn denk ik. Ik heb het alleen zelf nog niet geprobeerd, dus ik kan je niet vertellen hoe lang en hoe heet.

      1. 5 sterren
        Lijkt iid op zuurvlees, behalve dat het niet in het zuur heeft gestaan. Daarom heeft het ook geen stroop nodig. Gisteren gemaakt en vandaag bij mijn schoonmoeder van 89 gegeten. Heerlijk, met friet en appelmoes, alles zelf gemaakt.

  6. Vandaag had ik zin om draadjesvlees te maken. Ik zocht een recept met de smaken van vroeger. Dit recept gekozen. Staat nu 2 uur te pruttelen. Laat naar bed vanavond en morgen heerlijk van smullen.
    Ik heb zelf het vlees nog ingesmeerd met mosterd na het kruiden. Dat zag ik oma ook altijd doen dus dat heb ik toegevoegd.

      1. 5 sterren
        Gisteren heb ik het voor de eerste keer volgens t recept gedaan…om je vingers bij op te eten. De recepten blinken uit vind ik ( ik ben nog maar net begonnen met koken) omdat je ingrediënten/ kruiden gebruikt die je min of meer standaard in huis hebt. Je hoeft niet n potje te gaan kopen met n moeilijke naam waar je vervolgens maar 1 theelepeltje van nodig hebt en verder jaren niet meer! Hulde!!
        Te veel vlees gekocht dus vandaag n nieuwe pan aangemaakt…
        ik heb er nu wat spullen bij gedaan…. zoete paprika, stukjes wortel, knoflook/ rode peper en n schep appelstroop… t water deels vervangen door rode wijn en rode wijnazijn….
        Ik ben benieuwd😀

  7. 5 sterren
    Ik heb al zoveel stoof gerechten uitgeprobeerd maar greep steeds weer terug naar pakjes en zakjes omdat ik ze niet zo lekker vond.
    Maar dit gerecht is zo fantastisch lekker dat ik nooit meer een pakje of zakje (of ander stoofgerecht) ga uitproberen.
    Enige nadeel is dat mijn pan toch echt te klein is, dus zojuist meteen een nieuwe besteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top