Draadjesvlees, echt ouderwetse draadjesvlees. Precies zoals oma hem vroeger maakte. Althans mijn oma kon de beste draadjesvlees maken, zo fantastisch lekker! Helaas heb ik haar het recept nooit kunnen vragen, maar na lang oefenen komt dit recept erg dicht in de buurt. Het is heerlijk, mals, fan-tas-tisch lekker, langzaam gegaard stoofvlees.
Draadjesvlees maken is totaal niet moeilijk. Je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig, een kleine kilo ribbraadlappen/ riblappen en wat smaakmakers zoals ui, laurier, kruidnagels en natuurlijk een plakje ontbijtkoek. Geloof mij, dat mag niet ontbreken in een goed recept voor draadjesvlees 😉 . Je kunt ook magere riblappen gebruiken, maar ik raad je het liefst wat vetter vlees aan. Je gaat het vlees natuurlijk lang stoven en je wilt als resultaat mals draadjesvlees, dan is wat vetter vlees zoals riblappen het lekkerst.
Zelf draadjesvlees maken
Naast een handjevol ingrediënten heb je alleen nog wat liefde en geduld nodig. Draadjesvlees is stoofvlees en dat heeft nu eenmaal tijd nodig om lekker te kunnen stoven. Verder heb je er niet zo heel veel werk aan en daarom een ideaal gerecht om te maken als je de hele dag thuis bent zoals in het weekend of nu omdat je misschien thuis werkt vanwege het Corona virus. Draadjesvlees kun je serveren met gekookte aardappeltjes en rode kool bijvoorbeeld of verwerken in deze ovenschotel met rode kool, ook erg lekker.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram riblappen
- 300 ml water
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 1½ runderbouillonblokje
- 4 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 4 eetlepels azijn
- roomboter
- paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Haal het vlees ongeveer een half uur voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Strooi peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper (naar smaak) aan beide kanten van de riblappen.
- Doe ruim roomboter in een braadpan en bak hierin het vlees om en om aan voor een paar minuten tot het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het even apart op een bord.
- Fruit de uien even aan in de braadpan en voeg eventueel nog een beetje extra roomboter toe.
- Als de ui glazig begint te worden voeg je de 300 ml water, 1½ runderbouillon blokje, 4 el azijn, 4 laurierblaadjes en 3 kruidnagels toe.
- Breng dit alles rustig roerend aan de kook en als het kookt doe je vlees erbij. Leg de plakjes ontbijtkoek erop. Breng het geheel weer aan de kook, doe deksel op de pan en zet het vuur laag.
- Laat dit voor minimaal 3/4 uur opstaan (af en toe even kijken, vlees omdraaien en als het droog wordt kun je wat water toevoegen). Heb je de tijd, laat het dan langer opstaan, des te langer ,des te lekkerder het vlees wordt. Een uur of 6 is hierbij een mooi uitgangspunt. Wil je het serveren en zit er nog te veel vocht in de pan, haal dan even de deksel eraf en laat het even inkoken. Eet smakelijk!
Annie says:
Dag Eef dat ziet er lekker uit. Ik ga het deze of anders volgende week zeker maken. Ik heb wel een vraagje… Snijd je de riblappen niet eerst in stukken ? Ik hoor het graag.
Eef says:
Nee meestal laat ik ze heel tenzij ze te groot zijn voor de pan dan snij ik ze nog weleens door de midden 🙂
Tara says:
Super recept!! Wij hebben heerlijk genoten van het draadjesvlees. Ga zeker vaker maken ????????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Michelle says:
Ha Eef, lijkt me een heerlijk recept .
Hoe lang kan ik dit gerecht van te voren maken en bewaren in de koelkast ?
Eef says:
een dag of twee moet wel lukken
Rianne says:
Oh heeerlijk, het laat me inderdaad echt denken aan mijn oma, zij maakte dat ook altijd!
Eef says:
Ohh wat leuk! Dan hebben we dezelfde herinnering 🙂
Esther de Haan says:
Vandaag het recept gemaakt. Mijn man vondt draadjesvlees vroeger als kind niet lekker dus het was een gokje wagen maar, hij vroeg of ik het vaker wou maken. Het was een heerlijk recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! dankjewel voor je mooie compliment 😀
Marcha says:
Deze staat op mijn to-do-lijstje!! Moet ik minder water toevoegen als ik het in de crock-pot wil maken? Dank je!!
Eef says:
Ja dan zou ik iets minder vocht toevoegen inderdaad, even op gevoel 🙂
Sanne says:
Dit is gewoon zuurvlees ????????♀️
Lidewij says:
Echt super lekker recept. Mijn zoontje van 15 maanden heeft zelfs de dag erna met de lunche het restje op en zijn bord er bij afgelikt.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Marieke says:
Wat gebeurd er met de ontbijtkoek? Als je het vlees na een tijdje omdraait moet je dat er dan weer op zien te leggen? Of valt het uit elkaar? Sorry als het een domme vraag is 🙂 ben geen keuken prinses
Eef says:
Domme vragen bestaan niet 😉 De ontbijtkoek valt volledig uit elkaar is en bedoeld om de saus in te dikken en extra smaak te geven dus gewoon lekker in de pan laten en hij mag dus stuk 🙂
Joke says:
Heerlijk!
Gegeten met rode kool en aardappeltjes. Proefde “vroeger ” weer!
Dankjewel Eef
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Sabina says:
Kan je het ook in een slowcooker make
Eef says:
Dat zou geen probleem moeten zijn denk ik. Ik heb het alleen zelf nog niet geprobeerd, dus ik kan je niet vertellen hoe lang en hoe heet.
Yvonne says:
Lijkt iid op zuurvlees, behalve dat het niet in het zuur heeft gestaan. Daarom heeft het ook geen stroop nodig. Gisteren gemaakt en vandaag bij mijn schoonmoeder van 89 gegeten. Heerlijk, met friet en appelmoes, alles zelf gemaakt.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ????
Giel says:
Vandaag had ik zin om draadjesvlees te maken. Ik zocht een recept met de smaken van vroeger. Dit recept gekozen. Staat nu 2 uur te pruttelen. Laat naar bed vanavond en morgen heerlijk van smullen.
Ik heb zelf het vlees nog ingesmeerd met mosterd na het kruiden. Dat zag ik oma ook altijd doen dus dat heb ik toegevoegd.
Eef says:
Wat leuk om te lezen en altijd goed om je eigen twist eraan te geven, klinkt erg lekker 🙂
Huub says:
Gisteren heb ik het voor de eerste keer volgens t recept gedaan…om je vingers bij op te eten. De recepten blinken uit vind ik ( ik ben nog maar net begonnen met koken) omdat je ingrediënten/ kruiden gebruikt die je min of meer standaard in huis hebt. Je hoeft niet n potje te gaan kopen met n moeilijke naam waar je vervolgens maar 1 theelepeltje van nodig hebt en verder jaren niet meer! Hulde!!
Te veel vlees gekocht dus vandaag n nieuwe pan aangemaakt…
ik heb er nu wat spullen bij gedaan…. zoete paprika, stukjes wortel, knoflook/ rode peper en n schep appelstroop… t water deels vervangen door rode wijn en rode wijnazijn….
Ik ben benieuwd????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 😀
Bram Vd horn says:
Ik ga het morgen maken gr bram.
Eef says:
Leuk! Ik hoop dat het in de smaak valt bij je 🙂
Liefbeth says:
Ik heb al zoveel stoof gerechten uitgeprobeerd maar greep steeds weer terug naar pakjes en zakjes omdat ik ze niet zo lekker vond.
Maar dit gerecht is zo fantastisch lekker dat ik nooit meer een pakje of zakje (of ander stoofgerecht) ga uitproberen.
Enige nadeel is dat mijn pan toch echt te klein is, dus zojuist meteen een nieuwe besteld.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Natascha says:
Mijn vriend is gek op stoofpotjes ed. Ik had het nog nooit gemaakt. Maar nadat ik een braadpan had gehad voor sinterklaas moest ik er toch aangeloven????
Nu als ik vrij ben vraagt die steeds: “vanavond stoofvlees?”. We maken het vandaag voor de 2e keer en het is heerlijk.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Michelle says:
Hi Eef, moet het vlees onder water staan? Mijn pan is niet zo groot en het past net niet…
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Als het grotendeels onder water staat moet het goed komen hoor! Zeker met de deksel op de pan 🙂
Edwin says:
Nu voor de tweede keer klaar maken. Wat een heerlijk recept.
Na vele teleurstellingen nu een zalig stoofpotje.
Dankje wel.
Overigens zijn ook je overige recepten lekker en makkelijk te maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Frank says:
Een altijd goed recept.
Zelf maak ik het zelden met gesnipperde ui, water, azijn, ontbijtkoek en cayennepeper, maar eigenlijk altijd met bier en twee gedroogde pepertjes erbij. Waarbij ik aan het eind de jus bind met een beetje bloem.
Lien says:
Welke bouillonblokjes gebruik jij, die voor een hele liter per blokje of een halve?
Eef says:
Halve liter
Sheroni says:
Wat zou ik kunnen gebruiken ipv ontbijtkoek? Ik woon namelijk in een ander land waar dit niet verkocht wordt.
Eef says:
Bruine boterham met stroop is ook erg lekker voor erop 🙂
Marta says:
Hoi,
Ik ben bezig met je recept voor het draadjesvlees. Maar kan je mij vertellen waar de plakjes ontbijtkoek voor dienen? Voor dr smaak natuurlijk of om het vlees wat zoetiger te doen smaken?
Graag je reactie aub.
Groet ,
Marta
Eef says:
Hi Marta, voor de smaak en de binding. Kook ze!
Frank says:
Eh, ik vergat te vermelden dat ik er dan in plaats van gesnipperde ui een stuk of 10 sjalotten in doe
jan says:
Voor de tweede keer gemaakt staat nu te pruttelen. Ik laat het heel lang pruttelen, 8 uur of langer.
Laat het altijd minimaal 1 dag staan, gebruik verder rode wijn ipv azijn. De eerste keer was het een verademing. Ben benieuwd of dat nu ook zo is.
Suzan says:
Hey Eef, heb jij een tip welke azijn ik het beste kan gebruiken ivm een van mijn gasten die zwanger is?
Eef says:
Volgens mij mag je gewoon azijn als je zwanger bent?
Sabine says:
Het was weer heerlijk, alleen wat t vlees ietsje droger. Vorige keer geen last van. Riblappen waren van slager. Waar ligt dat dan aan?
Eef says:
Wat jammer om te lezen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar als het enige wat je hebt veranderd het vlees was dan denk ik dat dat het wel is. Misschien de volgende keer even vragen om iets vettere stukken – dan zou het niet mis moeten gaan.
sandra says:
Lieve Eef,zaaaalig!!!!
Mijn schoonvader vond het zó lekker dat we nu elke maand een x samen draadjesvlees eten,dikke 10!!
Gr Sandra
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Aaaah wat leuk dat dit een maandelijks gezellig (en lekker!) samenzijn is geworden voor jullie 😍
Sandra says:
Zo eenvoudig en super lekker! Vandaag staat het voor de 2de keer op het menu en het zal er beslist nog vaker op komen te staan! Dank je wel!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Sandra, euk, dit horen wij graag! Hoop dat het jullie deze tweede keer ook weer gesmaakt heeft 🙂
Marisca says:
Hoi Eef,
ik heb al heel wat recepten van jou gemaakt. Allemaal even lekker en vooral niet te moeilijk..
Nu dan het ‘ draadjesvlees’ in de maak.
Het ruikt al heerlijk!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dank je wel, dat horen wij graag 🙂 Hoop dat het je weer gesmaakt heeft!
David Anakotta says:
Is dit gerecht ook geschikt voor Wild Zwijn of zou je dan echt kiezen voor een Wild Zwijn slowcooker gerecht?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven David, ik heb het zelf nog niet gemaakt in de slowcooker ;). Mocht je het gaan maken met wild zwijn hoor ik het graag, ben erg benieuwd!
Elmar says:
Beste Eef. De pan staat heerlijk te pruttelen en de geuren in huis zijn geweldig. We zijn zo benieuwd hoe het smaakt. Natuurlijk laat ik het je weten. Nu alvast bedankt voor het voor genieten.👌🏻👌🏻
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat lekker Elmar, dankjewel!
Marille Kruize says:
Heerlijk recept! Maak draadjesvlees al jaren op verschillende manieren maar dit keer heb ik mij volledig aan jouw recept gehouden, alhoewel dan wel met 2 kilo riblappen en de rest naar verhouding en smaak toegevoegd. Verrukkelijk! 👌🏼
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn om te horen, dankjewel Marille!
Stella says:
Deze is zo zalig! Zelf voeg ik nog knoflook, bastardsuiker & babi Pangangkruiden toe ipv ontbijtkoek. Zalig!
Mandy says:
Hoi Eef,
2de kerstdag dit recept van je gemaakt. Het was echt heerlijk met rode kool en dikke frieten de oven. Ga ik zeker vaker maken
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ah wat leuk Mandy, klinkt echt heerlijk!
Marika says:
Wat een toprecept, het verdient een dikke 9. 👍Ik heb het in de slowcooker gemaakt, en het heeft 3 ruime dagdelen rustig gesudderd, tot het inderdaad echt draadjesvlees werd. Ik had alleen geen ontbijtkoek, als alternatief gebruikte ik een klein handje kruidnoten. Ik denk dat het met ontbijtkoek nóg beter gaat smaken. Deze ga ik in ieder geval opnemen in mijn vaste repetoire. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nou wat super om te horen! Daar worden we heel blij van 😀
Paula says:
Eindelijk heerlijk draadjesvlees gemaakt zonder jus uit een pakje.
Straat komende week weer op het menu!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ha, toch nog bij het goede recept haha. Dankejwel Paula, super leuk om te horen!
Chris says:
Hoi Eef, ik ben jouw draadjesvlees aan het maken. Als het net zo smaakt zoals het nu in de keuken ruikt, dan is het een voltreffer. Ik ben benieuwd vanavond want het moet nog een tijdje pruttelen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk dat je het gemaakt hebt! Dat is een goed teken haha, ik ben erg benieuwd hoe het gesmaakt heeft.