Worteltjestaart oftewel carrot cake. Ik maakte een prachtige 3-laagjes worteltaart met een frosting waar je niet vanaf kunt blijven. Deze worteltjestaart is lekker kruidig, licht zoet, smeuïg en dit is er eentje waarvan je oprecht heel erg blij gaat worden.
Ik hou er wel van, worteltjestaart, het heeft even geduurd voor we aan elkaar konden wennen (want wie doet er nu wortel in een taart?), maar na het eerste hapje proeven was ik verkocht. Wat is dat toch een briljant lekkere combinatie!
Worteltjestaart (carrot cake)
Deze worteltjestaart heeft het allemaal: een kruidige cake, gehakte walnoten en een frisse frosting gemaakt van opgeklopte roomboter en roomkaas. Simpel, maar doeltreffend en hiermee kleed je je taart aan. Ter decoratie heb ik er nog een paar marsepeinen worteltjes opgedaan. Ooit gekocht in een Duitse supermarkt waar ze net even een breder ‘bak-assortiment’ hebben dan bij ons. Maar je kunt de taart ook prima decoreren met fijngehakte walnoten bijvoorbeeld, net wat je leuk vindt en in huis hebt.
Een beetje tijd en een beetje liefde
Zo’n mooie taart met allemaal laagjes maak je nou eenmaal niet in een uurtje. Ik zou willen dat ik anders kon zeggen, maar het is je tijd en liefde meer dan waard. Dat kan ik je wel vertellen. Nu ben je echt niet alleen maar “bezig”, de taart moet ook bakken, afkoelen en opstijven in de koelkast dus het zijn allemaal onderdeeltjes die even tijd nodig hebben. Je kunt de taart trouwens prima 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast dus heb je de dag waarop je hem wilt eten iets minder tijd dan maak je hem gewoon van te voren alvast klaar. Desnoods in delen (eerst de cakes bakken en de volgende dag aankleden). Het kan allemaal! Dus geen stress 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram wortels
- 250 gram bloem
- 200 ml zonnebloemolie
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram walnoten
- 3 eieren (middel)
- 2 theelepels kaneel
- 1½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- 1 theelepel baking soda
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- snuf gemberpoeder, nootmuskaat en zout
- 175 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 200 gram roomkaas
- 150 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel sinaasappelrasp
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Rasp de wortels en hak de walnoten grof.
- Doe de eieren, zonnebloemolie, sinaasappelrasp en vanille extract in een ruime kom. Meng door elkaar met een garde.
- Roer de basterdsuiker erdoor.
- Beetje bij beetje roer je er met de garde de bloem, baking soda, bakpoeder, en de kruiden (kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, zout en kruidnagelpoeder) door.
- Tot slot schep je de walnoten en de geraspte wortel erdoor tot een mooi beslag.
- Verdeel 1/3 van het beslag over een ingevette springvorm en bak de cake gaar in ca. 15-20 minuten (even controleren met een satéprikker of de binnenkant gaar is).
- Laat de cake vervolgens afkoelen voor je hem uit de springvorm haalt en herhaal dit met de rest van het beslag zodat je 3 cakes hebt.
- Terwijl de cakes afkoelen kun je de frosting gaan maken.
- Klop de roomboter in enkele minuten luchtig met een handmixer of stamixer.
- Klop er vervolgens de roomkaas, poedersuiker, vanille extract en sinaasappelrasp door.
- Nu gaan we de taart vormen. Leg een van de cakes op een bord of plateau waarop je de taart straks wilt serveren.
- Verdeel hierover een laag frosting en leg hierover de volgende laag cake, herhaal dit met de volgende laag.
- Zet de cake nu ongeveer een half uur - uur in de koelkast om even op te stijven en daarna ga je de bovenkant en zijkanten glad smeren met de frosting (eventueel ter decoratie wat toefjes frosting bovenop). Decoreer eventueel met marsepeinen worteltjes of fijngehakte walnoten. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jacqueline says:
Hi, ik heb gister deze taart gemaakt en hij smaakte toen hij warm was enorm bitter, gelukkig was dat eenmaal afgekoeld een stuk minder maar de walnoten waren pikzwart! Hoe kan dit? Ik heb me aan het recept gehouden en de rest van de taart was goed!
Eef says:
Wat gek, heb je misschien al gebrande walnoten gebruikt? Dat zou ook dat bittere kunnen verklaren namelijk…?
Denice says:
Top recept, dankjewel! Echt een heerlijke taart. Wel de helft meer frosting gebruikt dan het recept aangeeft haha
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Dankjewel voor het delen. En haha, helemaal lekker toch. Vooral zo maken als je het zelf het lekkerste vindt 🙂
Joyce Wesseling says:
Hoi, deze taart gisteren op mijn gemak gemaakt want lekker een dagje alleen. Vanmorgen bij de koffie aangesneden. Echt heerlijk.! Deze ga ik zeker vaker maken.
Anne says:
Is het ook mogelijk om al het beslag in 1x te bakken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, als dat in je oven past en je genoeg bakvormen hebt dan kan dat 🙂
Anne van de Kamp says:
Hoi,
Ik bedoelde eigenlijk al het beslag tegelijk in 1 vorm 😅
Groetjes Anne
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ah zo! Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je proberen. Hou wel rekening met de grootte van je bakblik en dat de bereidingstijd anders kan zijn.
Anouska Beerlage says:
Vandaag voor het eerst gemaakt en het smaakt heerlijk! Fijn dat het niet te zoet is. Ik zou er graag de volgende keer nog dadels bij willen doen of dadelstroop omdat me dat erg aan de carrotcake doet denken die ik Dubai altijd at. Weet jij misschien hoe ik dit in jouw recept kan verwerken?
ND says:
Super lekker, dankjewel voor dit heerlijke recept! We hebben er met 12 van gesmuld! Precies het recept gevolgd en alles was perfect en ook net zo mooi als op de foto.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat ontzettend leuk, dank voor je reactie Natasja!