fbpx
Worteltjestaart

Worteltjestaart (carrot cake)

Worteltjestaart oftewel carrot cake. Ik maakte een prachtige 3-laagjes worteltaart met een frosting waar je niet vanaf kunt blijven. Deze worteltjestaart is lekker kruidig, licht zoet, smeuïg en dit is er eentje waarvan je oprecht heel erg blij gaat worden.

Ik hou er wel van, worteltjestaart, het heeft even geduurd voor we aan elkaar konden wennen (want wie doet er nu wortel in een taart?), maar na het eerste hapje proeven was ik verkocht. Wat is dat toch een briljant lekkere combinatie!

Worteltjestaart (carrot cake)

Deze worteltjestaart heeft het allemaal: een kruidige cake, gehakte walnoten en een frisse frosting gemaakt van opgeklopte roomboter en roomkaas. Simpel, maar doeltreffend en hiermee kleed je je taart aan. Ter decoratie heb ik er nog een paar marsepeinen worteltjes opgedaan. Ooit gekocht in een Duitse supermarkt waar ze net even een breder ‘bak-assortiment’ hebben dan bij ons. Maar je kunt de taart ook prima decoreren met fijngehakte walnoten bijvoorbeeld, net wat je leuk vindt en in huis hebt.

Carrot cake stuk

Een beetje tijd en een beetje liefde

Zo’n mooie taart met allemaal laagjes maak je nou eenmaal niet in een uurtje. Ik zou willen dat ik anders kon zeggen, maar het is je tijd en liefde meer dan waard. Dat kan ik je wel vertellen. Nu ben je echt niet alleen maar “bezig”, de taart moet ook bakken, afkoelen en opstijven in de koelkast dus het zijn allemaal onderdeeltjes die even tijd nodig hebben. Je kunt de taart trouwens prima 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast dus heb je de dag waarop je hem wilt eten iets minder tijd dan maak je hem gewoon van te voren alvast klaar. Desnoods in delen (eerst de cakes bakken en de volgende dag aankleden). Het kan allemaal! Dus geen stress 😉 .

Carrot cake - worteltjestaart

Worteltjestaart

Worteltjestaart (carrot cake) met laagjes en frosting.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Hoeveelheid: 8 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de worteltjestaart:

  • 300 gram wortels
  • 250 gram bloem
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram walnoten
  • 3 eieren (middel)
  • 2 theelepels kaneel
  • theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 1 theelepel baking soda
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • snuf gemberpoeder, nootmuskaat en zout

Voor de frosting:

  • 175 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gram roomkaas
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel sinaasappelrasp

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rasp de wortels en hak de walnoten grof.
  • Doe de eieren, zonnebloemolie, sinaasappelrasp en vanille extract in een ruime kom. Meng door elkaar met een garde.
  • Roer de basterdsuiker erdoor.
  • Beetje bij beetje roer je er met de garde de bloem, baking soda, bakpoeder, en de kruiden (kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, zout en kruidnagelpoeder) door.
  • Tot slot schep je de walnoten en de geraspte wortel erdoor tot een mooi beslag.
  • Verdeel 1/3 van het beslag over een ingevette springvorm en bak de cake gaar in ca. 15-20 minuten (even controleren met een satéprikker of de binnenkant gaar is).
  • Laat de cake vervolgens afkoelen voor je hem uit de springvorm haalt en herhaal dit met de rest van het beslag zodat je 3 cakes hebt.
  • Terwijl de cakes afkoelen kun je de frosting gaan maken.
  • Klop de roomboter in enkele minuten luchtig met een handmixer of stamixer.
  • Klop er vervolgens de roomkaas, vanille extract en sinaasappelrasp door.
  • Nu gaan we de taart vormen. Leg een van de cakes op een bord of plateau waarop je de taart straks wilt serveren.
  • Verdeel hierover een laag frosting en leg hierover de volgende laag cake, herhaal dit met de volgende laag.
  • Zet de cake nu ongeveer een half uur - uur in de koelkast om even op te stijven en daarna ga je de bovenkant en zijkanten glad smeren met de frosting (eventueel ter decoratie wat toefjes frosting bovenop). Decoreer eventueel met marsepeinen worteltjes of fijngehakte walnoten. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 767kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwitten: 10g | Vetten: 57g | Verzadigd vet: 18g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Worteltjestaart

Carrot cake - Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top