Goulash, een heerlijke Hongaarse stoofschotel met rundvlees. Er zijn vele variaties op met varkensvlees, schaap en vis maar wij gaan voor een iets traditionele goulash namelijk eentje met rundvlees. Een heerlijk verwarmend stoofpotje!
Hongaarse goulash
Goulash is een Hongaars stoofpotje gemaakt met rundvlees, paprika en wortel. Heerlijk met aardappelpuree of rijst en groenten zoals bijvoorbeeld sperziebonen. Goulash of goelasj is hét nationale gerecht van Hongarije. Daar kom je het tegen als stoofgerecht (en dan noem je het eigenlijk pörkölt wat geroosterd betekent) en als soep. Deze goulash is dus eigenlijk de ingedikte variant van de oorspronkelijke soep.
Goulash komt van het woord gulyás wat koeherdersvlees betekent, en daar is het gerecht ook ontstaan: bij de runderherders. Je maakt dit gerecht oorspronkelijk met rundvlees, maar er bestaan allerlei varianten met verschillende soorten vlees.
Verder zit er vaak paprika, tomaat, paprikapoeder, karwijzaad en chili bij. Ik heb ervoor gekozen om aardappelpuree er los bij te serveren, maar je er ook voor kunnen kiezen om wat aardappel in blokjes mee te laten garen.

Goulash recept
Ik kwam op het idee om dit recept te maken doordat ik ontdekte dat jullie op zoek waren naar een recept voor goulash. Hoe ik dat weet? Jullie zoeken massaal via de zoekfunctie van de blog naar goulash!
Ik kijk hier wel vaker in om te zien waar jullie naar zoeken ter inspiratie voor wat jullie nog missen qua recepten, maar deze stoofschotel was toch wel overduidelijk een recept dat vaak gezocht wordt. Dus u vraagt, wij draaien, want hier is hij dan: een heerlijk goulash recept.

Stoofschotel met rundvlees
Dit is een perfect gerecht voor de herfst of winter omdat het een stoofschotel is. Op en top comfortfood die je heerlijk verwarmd tijdens de koudere dagen. Uiteraard heb je er wel wat meer tijd voor nodig om de stoofschotel zijn werk te laten doen. Maar dat is helemaal niet vervelend, want wanneer de stoofschotel met rundvlees aan het pruttelen is, vult je huis zich met de meest zalige geuren!

Heerlijk stoofvlees
Sowieso ben ik dol op stoofpotjes. Zo maak ik heel graag traditioneel draadjesvlees en boeuf bourguignon is ook zeker favoriet. Maar met dit recept voor Hongaarse goulash heb ik er een nieuw favoriet stoofrecept bij hoor. Heerlijk mals vlees, lekkere kruiden met een beetje pit maar niet te en de groenten erbij maken het tot een fantastisch smaakvol geheel.

Makkelijke goulash
Ja, je hebt even tijd nodig voor de bereiding van dit recept, maar de voorbereiding daarentegen is binnen een kwartiertje klaar. Het meeste werk is voor de braadpan . Waar ik zelf altijd wel graag een kwaliteit pan gebruik, want die geleidt de warmte nu eenmaal erg goed waardoor je stoofschotel gelijkmatig en goed gaart. Want je wilt natuurlijk wel écht mals vlees.
Je kunt dit gerecht ook prima voorbereiden of zelfs een paar dagen van tevoren maken, daar krijgt het gerecht alleen maar meer smaak van. In Hongarije maken ze het trouwens vaak in een enorme ketel, die noemen ze bogrács. Die hangen ze dan vaak boven een houtsvuur. Maar voor het gemak maken wij ‘m gewoon op het fornuis hoor 😉 .
Bron: Culy


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram runderriblappen (in blokjes)
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 1 eetlepel bloem
- 3 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel chillivlokken
- 1 theelepel karwijzaad (gemalen)
- 2 rode paprika's (in blokjes)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 3 tomaten (in blokjes)
- 2 wortelen (in plakjes)
- 500 ml runderbouillon
- olijfolie, zout en peper
- verse peterselie (optioneel)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit wat olie in een ruime braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Voeg het rundvlees toe en bak het rondom bruin.
- Voeg de bloem, paprikapoeder, chillivlokken en karwijzaad toe en bak het kort mee.
- Voeg de paprika, tomatenpuree, tomaten en wortelen toe. Roer alles goed door.
- Giet de runderbouillon erbij en breng het geheel aan de kook voor ca. 5 minuten.
- Zet het vuur lager, dek de pan af en laat de goulash ongeveer 2-3 uur sudderen, of tot het vlees zacht en mals is. Roer af en toe en voeg indien nodig wat extra bouillon toe.
- Breng de goulash op smaak met zout en peper. Serveer met sperzieboontjes en aardappelpuree. Optioneel met wat verse peterselie. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Annelies says:
Kan dit recept ook in de slowcooker en hoelang moet het er in en op welke stand?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Annelies, dit hebben we zelf niet getest maar ik heb het internet even geraadpleegd. Daar lees ik dat op de laagste stand het zo’n 8 uur kan duren en op de hoogste 4 uur. Hopelijk heb je hier iets aan!
Irene De groot says:
Men neeme 1pond uien 1pond rundvlees geen wortelen wel rode paprika 2 stk.rosenpaprika (zoet) en gewoone paprika poederklein blikje tomaten puree 1eetl bloem zout peper 40gr.boter als eerste het magere rundvlees zouten peper en paprika bestrooien eersy het vlees aabakken voeg daarna .de
uien en knoflook toe en de rest van het paprikapoeder en 4 eel.wayer en laat het geheel zachtjes pruttelen
Daarna maak je en papje van bloem tomatenmark en 3blikjes water toe al met al 2en half uur
Andrea Horselenberg says:
Gebruik je gewoon paprikapoeder of juist gerookt paprikapoeder in dit gerecht?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wij hebben gewoon paprikapoeder gebruikt, maar je kunt uiteraard ook (een deel) vervangen voor de gerookte versie.
Esterella says:
FYI in Hongarije is goulash soep, de Hongaarse stoofpot, die wij goulash noemen, heet pörkölt.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ja dat klopt inderdaad! Hebben we ook keurig toegelicht in het artikel om verwarring te voorkomen ;-).
Hennie Kweenie says:
Ik dacht dat in Hongaarse goulash ook nog een borrelglaasje schnaps of jonge jenever ingaat, klopt dat ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Niet dat ik weet eigenlijk! In onze versie in ieder geval niet. Maar als jij het lekker vindt, kun je het natuurlijk toevoegen ;-).
Mart Gerrits says:
Sudderen, is dat op een electrishe kookplaat op stand 1 of 2? Of toch hoger.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is denk ik afhankelijk van de kookplaat. Zelf koken wij niet op een elektrische kookplaat. Waar je op kunt letten is of het zachtjes pruttelt. Dan is het goed!