Goulash

Goulash

Goulash, een heerlijke Hongaarse stoofschotel met rundvlees. Er zijn vele variaties op met varkensvlees, schaap en vis maar wij gaan voor een iets traditionele goulash namelijk eentje met rundvlees. Een heerlijk verwarmend stoofpotje!

Hongaarse goulash

Goulash is een Hongaars stoofpotje gemaakt met rundvlees, paprika en wortel. Heerlijk met aardappelpuree of rijst en groenten zoals bijvoorbeeld sperziebonen. Goulash of goelasj is hét nationale gerecht van Hongarije. Daar kom je het tegen als stoofgerecht (en dan noem je het eigenlijk pörkölt wat geroosterd betekent) en als soep. Deze goulash is dus eigenlijk de ingedikte variant van de oorspronkelijke soep.

Goulash komt van het woord gulyás wat koeherdersvlees betekent, en daar is het gerecht ook ontstaan: bij de runderherders. Je maakt dit gerecht oorspronkelijk met rundvlees, maar er bestaan allerlei varianten met verschillende soorten vlees.

Verder zit er vaak paprika, tomaat, paprikapoeder, karwijzaad en chili bij. Ik heb ervoor gekozen om aardappelpuree er los bij te serveren, maar je er ook voor kunnen kiezen om wat aardappel in blokjes mee te laten garen.

Zelf goulash maken

Goulash recept

Ik kwam op het idee om dit recept te maken doordat ik ontdekte dat jullie op zoek waren naar een recept voor goulash. Hoe ik dat weet? Jullie zoeken massaal via de zoekfunctie van de blog naar goulash!

Ik kijk hier wel vaker in om te zien waar jullie naar zoeken ter inspiratie voor wat jullie nog missen qua recepten, maar deze stoofschotel was toch wel overduidelijk een recept dat vaak gezocht wordt. Dus u vraagt, wij draaien, want hier is hij dan: een heerlijk goulash recept.

Goulash stoofpot

Stoofschotel met rundvlees

Dit is een perfect gerecht voor de herfst of winter omdat het een stoofschotel is. Op en top comfortfood die je heerlijk verwarmd tijdens de koudere dagen. Uiteraard heb je er wel wat meer tijd voor nodig om de stoofschotel zijn werk te laten doen. Maar dat is helemaal niet vervelend, want wanneer de stoofschotel met rundvlees aan het pruttelen is, vult je huis zich met de meest zalige geuren!

Ingredienten goulash

Heerlijk stoofvlees

Sowieso ben ik dol op stoofpotjes. Zo maak ik heel graag traditioneel draadjesvlees en boeuf bourguignon is ook zeker favoriet. Maar met dit recept voor Hongaarse goulash heb ik er een nieuw favoriet stoofrecept bij hoor. Heerlijk mals vlees, lekkere kruiden met een beetje pit maar niet te en de groenten erbij maken het tot een fantastisch smaakvol geheel.

Goulash maken

Makkelijke goulash

Ja, je hebt even tijd nodig voor de bereiding van dit recept, maar de voorbereiding daarentegen is binnen een kwartiertje klaar. Het meeste werk is voor de braadpan . Waar ik zelf altijd wel graag een kwaliteit pan gebruik, want die geleidt de warmte nu eenmaal erg goed waardoor je stoofschotel gelijkmatig en goed gaart. Want je wilt natuurlijk wel écht mals vlees.

Je kunt dit gerecht ook prima voorbereiden of zelfs een paar dagen van tevoren maken, daar krijgt het gerecht alleen maar meer smaak van. In Hongarije maken ze het trouwens vaak in een enorme ketel, die noemen ze bogrács. Die hangen ze dan vaak boven een houtsvuur. Maar voor het gemak maken wij ‘m gewoon op het fornuis hoor 😉 .

Bron: Culy

Goulash recept
Goulash

Goulash

Goulash, een heerlijke Hongaarse stoofschotel met rundvlees. Perfect stoofgerecht voor de herfst of winter met wortel, paprika en aardappelpuree.
4.52 van 27 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 600 gram runderriblappen (in blokjes)
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chillivlokken
  • 1 theelepel karwijzaad (gemalen)
  • 2 rode paprika's (in blokjes)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 3 tomaten (in blokjes)
  • 2 wortelen (in plakjes)
  • 500 ml runderbouillon
  • olijfolie, zout en peper
  • verse peterselie (optioneel)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit wat olie in een ruime braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Voeg het rundvlees toe en bak het rondom bruin.
  • Voeg de bloem, paprikapoeder, chillivlokken en karwijzaad toe en bak het kort mee.
  • Voeg de paprika, tomatenpuree, tomaten en wortelen toe. Roer alles goed door.
  • Giet de runderbouillon erbij en breng het geheel aan de kook voor ca. 5 minuten.
  • Zet het vuur lager, dek de pan af en laat de goulash ongeveer 2-3 uur sudderen, of tot het vlees zacht en mals is. Roer af en toe en voeg indien nodig wat extra bouillon toe.
  • Breng de goulash op smaak met zout en peper. Serveer met sperzieboontjes en aardappelpuree. Optioneel met wat verse peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 602kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwitten: 55g | Vetten: 27g | Verzadigd vet: 12g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Goulash

31 thoughts on “Goulash

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Annelies, dit hebben we zelf niet getest maar ik heb het internet even geraadpleegd. Daar lees ik dat op de laagste stand het zo’n 8 uur kan duren en op de hoogste 4 uur. Hopelijk heb je hier iets aan!

    • Irene De groot says:

      Men neeme 1pond uien 1pond rundvlees geen wortelen wel rode paprika 2 stk.rosenpaprika (zoet) en gewoone paprika poederklein blikje tomaten puree 1eetl bloem zout peper 40gr.boter als eerste het magere rundvlees zouten peper en paprika bestrooien eersy het vlees aabakken voeg daarna .de
      uien en knoflook toe en de rest van het paprikapoeder en 4 eel.wayer en laat het geheel zachtjes pruttelen
      Daarna maak je en papje van bloem tomatenmark en 3blikjes water toe al met al 2en half uur

    • Keukenprins says:

      4 sterren
      Ja hoor, dat kan heel goed, uien en paprika onderin vlees in blokjes erop, de rest mengen en erbij gieten. Ik heb alleen tomatenblokjes uit een blikje 400 gr genomen. Minder bouillon,200 ml, maar wel sterk met bouillonpoeder.als voor 300 ml.
      Slowcooker op low 8 uur, super lekker. Dan Nog creme fraiche erbij gedaan , gemengd en open nog een half uurtje laten pruttelen. Als je het nog te dun vindt wat binden met allesbinder, maar pas op dat je er geen ragour van maakt. Smullen, met rijst en kleine doperwtjes.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wij hebben gewoon paprikapoeder gebruikt, maar je kunt uiteraard ook (een deel) vervangen voor de gerookte versie.

    • Jaaaa, eindelijk jou recept uitgeprobeerd. Waar ik dacht alle ingrediënten te hebben, bleek dit niet zo. Dus ik heb a,andelmeel en komijn gebruikt ipv bloem en karwij. En de chili heb ik vervangen door cayennepeper…het smaakte heerlijk. Aan het einde heb ik de sperziebonen toegevoegd en mee laten pruttelen, scheelde een pan (😉). Het was Smakelijk en heb een deel ingevroren. Dank je wel Eef!!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat is denk ik afhankelijk van de kookplaat. Zelf koken wij niet op een elektrische kookplaat. Waar je op kunt letten is of het zachtjes pruttelt. Dan is het goed!

    • Nee helaas niet, braadpannen zijn doorgaans nogal zwaar juist omdat ze gebouwd zijn voor het braden. Maar je kunt het eventueel ook in een hapjespan maken.

  • Toevallig heb ik het gisteren gekookt, maar dan met een vrijwel identiek recept uit een kookboek met Oostenrijkse specialiteiten. Oostenrijk-Hongarije was ooit één land met veel overlap in de keuken. Bij mij misten alleen de wortelen, wat een smakelijke toevoeging lijkt.
    Ook mooi dat hier karwij gebruikt wordt. Dat mis ik bij veel goulash recepten en is in mijn optiek essentieel voor de smaak van dit gerecht. Anders wordt het een gewone stoofschotel met paprika en tomaat.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dunner dan je op de foto ziet? Het hoort een beetje soepachtig te zijn, als het wat dikker wilt kun je het langer inkoken of wat minder vloeistoffen toevoegen.

      • Je kunt met een lepel (1 of 2) maizena aanlengen met koud water, alle sauzen op het laatst dikker maken, enkele minuten laten koken, werkt altijd!

  • Jeannet Tobij says:

    Hi Eef
    Gisteren volgens jou recept de goulash gemaakt. Deze keer met varkensvlees. Ik heb alles aangebraden en toen in de slowcooker gedaan. 4 uur op low was als goed gaar.
    Het heeft een dag gestaan en nu gegeten en het was overheerlijk! Super goed recept dus dank je wel!

  • Gisteravond de Goulash gemaakt. Zeer smaakvol. Heb het gerecht vier uur laten sudderen op een verdeelplaatje. Supermals geworden. Als extraatje er een blikje mais aan toegevoegd. Smaakt er goed bij en geeft er een vrolijke gele toets aan. Om de saus wat dikker te maken heb ik er een bloempapje aan toegevoegd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept