Pumpkin spice latte tiramisu, de naam van dit recept is een hele mond vol, maar jongens, dit is lekker! Echt een top variatie onder de tiramisu recepten als je het mij vraagt. Een heerlijk toetje dat ook nog eens zo gemaakt is.
Tiramisu met pumpkin spice
Deze pumpkin spice late tiramisu is dus geinspireerd op het welbekende drankje PSL (Pumpkin Spice Latte), waar het nu echt het seizoen voor is, maar dan dus in tiramisu vorm. Deze wil je proeven voor de herfst of bewaar hem voor de feestdagen die alweer bijna voor de deur staan. Ik weet zeker dat je een hit op tafel zet!
Liefde voor tiramisu
Ik kwam op het idee bij Vera die een tiramisu met pumpkin spice maakte, met Vera werk ik regelmatig samen voor leuke campagnes. Eerder maakte ze al eens mijn citroen tiramisu , maar nu deed ik dus juist inspiratie bij haar op.
Ik kon het idee maar niet uit mijn hoofd krijgen en zie hier het gevolg. Wat een waanzinnig lekkere tiramisu. Deze pumpkin spice latte tiramisu is echt eens wat anders dan een klassieke Italiaanse tiramisu (welke overigens ook altijd geweldig is natuurlijk).
‘Trek mij omhoog’
Wist je trouwens dat tiramisu letterlijk ’trek mij omhoog’ betekent in het Italiaans, waar dit dessert van oorsprong vandaan komt? Daarmee wordt bedoeld dat je er blij van wordt of dat het je opbeurt.
Nou ik kan je zeggen, dat doet deze tiramisu absoluut. Zo vol van smaak, romig en de mix aan texturen wat een tiramisu zo zalig maakt proef je ook zeker terug in deze pumpkin spice latte tiramisu!
Pumpkin spice latte tiramisu met pompoenpuree
Voor deze tiramisu gebruik je een kruidenmix. Je kunt de pumpkin spice kruiden maken volgens mijn recept, maar het is natuurlijk ook mogelijk om de mix te kopen. Al is het echt een fluitje van een cent om ze zelf te maken als je de losse kruiden toch al in huis hebt.
De pompoenpuree geeft smaak aan de tiramisu en maakt hem lekker smeuïg, maar het kan wat lastig zijn om te vinden in de supermarkt. Het recept voor pompoenpuree vind je ook op mijn blog. Maar wil je geen extra stap toevoegen aan het recept of gewoon geen pompoenpuree gebruiken, geen probleem. Dan kun je 50 gram slagroom en 25 gram mascarpone extra toevoegen in plaats van de pompoenpuree.
Makkelijke pumpkin spice latte tiramisu
Al klinkt de naam wellicht als iets ingewikkelds, niets is minder waar. Deze tiramisu is echt heel eenvoudig om te maken. Je klopt de slagroom en mengt de mascarpone met de pompoenpuree, kruiden en de suiker. Dan doop je de lange vingers in de koffie en bouw je de tiramisu op. Op laten stijven in de koelkast en je kunt genieten.
Ik koos ervoor om de bovenkant extra mooi te maken door toefjes te spuiten met een spuitmond en spuitzak. Dat is geen must natuurlijk, maar wel erg leuk. Dit kun je met elk soort spuitmond doen overigens, net wat je leuk vindt!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 ml slagroom (eventueel klopfix)
- 300 gram mascarpone
- 75 gram pompoenpuree
- 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 3 theelepels pumpkin spice
- 200 ml espresso (of heel sterke koffie)
- 200 gram lange vingers
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Klop de slagroom stijf, eventueel met een zakje klopfix.
- Klop de mascarpone even los en meng met de pompoenpuree, basterdsuiker en pumpkin spice kruiden
- Spatel het mascarponemengsel door de slagroom en proef de vulling.
- Doe de koffie in een kom en doop de helft van de lange vingers hier kort in.
- Bedek de bodem van de schaal met de lange vingers.
- Schep hierover de helft van het slagroom-mascarpone mengsel.
- Daarover heen doe je weer een laag met in koffie gedoopte lange vingers en eindig met de rest van het slagroom-mascarpone mengsel. De laatste laag heb ik deels in een spuitzak gedaan om er mooie vormpjes van te spuiten. Hoeft niet, is wel leuk 🙂
- Zet de pumpkin spice latte nu minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Je kunt de tiramisu ter decoratie versieren met wat extra pumpkin spice kruiden. Geniet ervan!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Debby says:
Hoi,
Dit lijkt me geweldig. Maar…. ik drink geen koffie, kan je die in t recept vervangen?
Dank je wel alvast.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Debby, koffie is (helaas) redelijk essentieel voor de smaak en structuur! Je zou cafeïne vrije koffie of (pure) chocolademelk kunnen gebruiken?
Gieneke says:
Hallo, is het ok om alkohol toe te voegen aan het koffie mengsel? En zo ja, wat dan?
Whiskey of amaretto?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan, beide. Zelf denk ik dat amaretto er goed bij past.
Judith says:
Wow dit klinkt echt waanzinnig lekker! Ik ga hem het weekend gelijk maken. Mag ik misschien vragen hoe groot de (oven)schaal is die jij hebt gebruikt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk Judith! De ovenschaal is gelinkt onder de ingrediëntenlijst ;-).
Sandra says:
Zaaaaalig!
Afgelopen weekend gemaakt, dacht voor 2 dagen te hebben…. Ging in 1x op!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Oh dat is een goed teken haha, heerlijk!