Echt ouderwetse draadjesvlees, precies zoals oma hem vroeger maakte. Althans mijn oma kon het beste draadjesvlees maken, zo fantastisch lekker! Helaas heb ik haar het recept nooit meer kunnen vragen, maar na lang oefenen komt dit recept erg dicht in de buurt. Het is heerlijk, mals, fan-tas-tisch lekker, langzaam gegaard stoofvlees.
Inhoudsopgave

Zelf draadjesvlees maken
Dit gerecht zelf maken is totaal niet moeilijk. Je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig, een kleine kilo ribbraadlappen / riblappen of sukadelappen en wat smaakmakers zoals ui, laurier, kruidnagels en natuurlijk een plakje ontbijtkoek.
Geloof mij, een plakje ontbijtkoek (het liefste zelfgemaakte ontbijtkoek) mag niet ontbreken in een goed recept voor ouderwets draadjesvlees 😉 . Dat geeft veel smaak, bindt het geheel en zorgt voor een lekkere jus.
Vet of mager vlees?
Je kunt ook magere riblappen gebruiken, maar, heel eerlijk, ik raad je het liefst wat vetter vlees aan. Het vlees gaat natuurlijk lang stoven en je wilt als resultaat mals draadjesvlees, dan is wat vetter vlees zoals riblappen of sukadelappen het lekkerst. Je behoudt dan het malse van het vlees en het valt mooi uit elkaar, precies zoals je wilt!

Ingrediënten voor draadjesvlees
Naast een handjevol ingrediënten heb je alleen nog wat liefde en geduld nodig. Dit is een stoofgerecht en dat heeft nu eenmaal tijd nodig om lekker te kunnen stoven. Verder heb je er niet zo heel veel werk aan en daarom een ideaal gerecht om te maken als je de hele dag thuis bent zoals in het weekend of omdat je misschien thuis werkt.
Tips van Eef
Gebruik een goede stoofpan met dikke bodem zodat je het vlees mooi langzaam kunt garen tot draadjesvlees. Het is echt een heerlijk stoofgerecht waar je heel blij van wordt tijdens de koude dagen van het jaar. Dol op stoofpotjes? Bekijk dan ook eens mijn recept voor goulash, zuurvlees of stoofvlees.

Wat serveer je bij ouderwets draadjesvlees?
Je kunt het klassiek serveren met een romige aardappelpuree of gekookte aardappeltjes en rode kool met appel als groenten bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook verwerken in een ovenschotel zoals deze ovenschotel met rode kool, ook heel erg lekker.
Wist je trouwens dat je van een restje ook de lekkerste kroketten of bitterballen kunt maken? Een ideale (en heel lekkere) manier om een restje draadjesvlees op te maken. Maar goed, laten we eerlijk zijn, de kans dat je van dit recept een restje overhoudt is klein…

FAQ draadjesvlees
Welk soort vlees gebruik je voor draadjesvlees?
Een soort rundvlees wat je lang kunt stoven. Ideaal zijn runder riblappen of sukadelappen. Magere runder riblappen kunnen ook, maar omdat je het vlees lang gaat stoven is wat vetter vlees lekkerder en geeft het een malser resultaat.
Wat is het verschil tussen stoofvlees en draadjesvlees?
Het verschil zit hem met name in de bereidingstijd en de temperatuur. Draadjesvlees gaar je vaak iets korter, maar op een hoge temperatuur. Hierdoor krijgt draadjesvlees zijn kenmerkende structuur. Stoofvlees gaar je iets langer op een lagere in temperatuur.
Kun je draadjesvlees van te voren maken?
Juist! Stoofpotjes zoals draadjesvlees kun je perfect van te voren maken en ik raadt het ook zeker aan want het wordt er alleen maar lekkerder van!
Hoe lang kun je draadjesvlees bewaren?
In de koelkast kun je draadjesvlees zo’n 2-3 dagen bewaren. Je kunt het ook invriezen in een ziplock of vriezerbakje en dan blijft het maximaal zo’n 3 maanden goed.
Hoeveel draadjesvlees heb ik per persoon nodig?
Reken zo’n 200-250 gram per persoon als maaltijd en je er bijgerechten bij serveert zoals aardappelpuree en rode kool.


Ingrediënten
- 750 gram riblappen (of sukadelappen)
- 300 ml water
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 1½ runderbouillonblokje
- 4 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 4 eetlepels azijn
- roomboter
- paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Haal het vlees minimaal een uur voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Strooi peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper (naar smaak) aan beide kanten van de riblappen.
- Doe ruim roomboter in een braadpan en bak hierin het vlees om en om aan voor een paar minuten tot het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het even apart op een bord.
- Fruit de uien even aan in de braadpan en voeg eventueel nog een beetje extra roomboter toe.
- Als de ui glazig begint te worden voeg je het water, runderbouillon blokje, azijn, laurierblaadjes en kruidnagels toe.
- Breng dit alles rustig roerend aan de kook en als het kookt doe je vlees erbij. Leg de plakjes ontbijtkoek erop. Breng het geheel weer aan de kook, doe deksel op de pan en zet het vuur laag.
- Laat dit voor minimaal 45 minuten opstaan (af en toe even kijken, vlees omdraaien en als het droog wordt kun je wat water toevoegen). Heb je de tijd, laat het dan langer opstaan. Des te langer, des te lekkerder het vlees wordt. Een uur of 6 is hierbij een mooi uitgangspunt. Wil je het serveren en zit er nog te veel vocht in de pan, haal dan even de deksel eraf en laat het even inkoken. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Moet dit met hele riblappen of kan ik het in blokjes snijden?
Ziet er erg lekker uit! 🤩
Dag Esmee, ze mogen in zijn geheel blijven! We zetten het er eigenlijk altijd wel bij als het bijvoorbeeld gesneden moet worden. Geniet ervan!
Hoi Eef, ben nu bezig om je recept te gebruiken als vervanger van klapstuk in de hutspot. 3 Oktober is voor ons Leidenaren een feestdag dus lijkt me legitiem om deze switch te maken. Het ruikt iig al heerlijk!
Ron
Heerlijk, geniet ervan!
Ik zet het op high en dan wat langer dan de 4 uur
Hey,
Een vraagje. Ik wil dit recept graag maken in de slowcooker. Moet ik hem dan op high of low zetten en hoelang is het dan aan te raden?
Dag Laura, dat hebben we zelf niet getest maar een van onze volgers deelde hier dat zij hem op low, 8 uur lang heeft laten sudderen en dat hij goed is gelukt!
Tip: haal het vlees de avond van tevoren al uit de koeling. Anders is het vlees nooit op kamertemperatuur als je begint en dan wordt het minder lekker. En doe aan slow cooking. Ongeveer 80 graden een uur of 6.
Dag Han, in het recept vind je ook inderdaad de stap om het vlees op temperatuur te laten komen en de bereidingstijd van minimaal 6 uur 😉 Kook ze!
Het ruikt hier heerlijk. Ben het in de slowcooker aan het maken, tot nu toe geen extra vocht, 8 uurtjes op low. Voor de rest het recept aangehouden, wel de bouillonblokjes verkruimeld over de uien, en geen water. Ben benieuwd!
Geniet ervan Marguerite!
Is dit ook lekker op een broodje?
Natuurlijk 🙂
Moet de roomboter gezouten of ongezouten zijn? Zit ik vaak mee te klooien bij recepten 😇
Altijd ongezouten, tenzij aangegeven 🙂