Kroketten maken, een leuk klusje om te doen en het resultaat? Heerlijk! Maak gerust extra want je kunt ze natuurlijk prima invriezen en zo kun je er lang van genieten.
Kroketten van Holtkamp
Je kent vast de kroketten van Cees Holtkamp wel. Die zijn fantastisch en dit recept is dan ook deels op zijn kroketten gebaseerd. Maar ik nam ook mee wat ik geleerd heb tijdens een heuse kroketten workshop in de fabriek van van Dobben. Het beste uit de krokettenwereld in dit recept dus!
Zelf kroketten maken
Het is niet moeilijk om zelf de lekkerste kalfskroketten te maken, maar je hebt er wel even tijd voor nodig. Het makkelijkste vind ik om het over 3 dagen te verdelen: dag 1 is de bouillon maken, dag 2 de ragout en dag 3 de kroketten. Dit vanwege het afkoelen van de bouillon en het opstijven van de ragout.
Ja, zelf kroketten maken is even een werkje, maar het is het zeker waard. Als je het jezelf makkelijk(er) wilt maken kun je uiteraard voor een kant en klare kalfsfond gaan, maar ik zou je echt willen aanraden hem zelf te maken. Dat maakt echt verschil en is zo lekker!
Lekkere kalfskroketten
Je kunt zelfgemaakte kroketten uiteraard direct frituren en opeten. Lekker als hapje bij de borrel, als lunch op een broodje of als snack op de vrijdag. Maar je kunt ze ook zeker heel goed invriezen en later bakken! Dan is het even werk maar kun je er wel heel lang van genieten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 – 5 kalfsmergpijpjes (ca. 500 gram of 2 kalfsschenkels)
- 500 ml water
- 1 ui (in ringen)
- 2 knoflooktenen (geplet)
- 1 winterpeen (in stukjes)
- 1 prei (in ringen)
- 1 stengel bleekselderij (in stukjes)
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 400 gram (mager) kalfsvlees (kalfslappen)
- 6 blaadjes gelatine
- 80 gram roomboter (ongezouten)
- 100 gram bloem
- 50 ml slagroom
- 2 eidooiers
- 1 theelepel mosterd
- 2-3 eetlepels sojasaus
- snuf nootmuskaat
- 1-2 eetlepels peterselie (vers, fijngesneden)
- 75 gram paneermeel (fijn)
- 3 eiwitten
- 75 gram panko (Japans broodkruim)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
Bouillon maken
- Bak de kalfsschenkels in de oven op 200 graden voor 20-30 minuten.
- Zet een grote pan op het vuur en voeg de kalfsschenkels, water, ui, knoflook, winterpeen, prei, bleekselderij, tijm, laurier en wat peper en zout naar smaak toe.
- Kook het geheel 2-3 uur. Daarna kook je het kalfsvlees voor de ragout even kort mee, haal het kalfsvlees uit de bouillon. Zet een vergiet op een schone, grote pan of bak.
- Doe de bouillon door het vergiet en vang alleen de bouillon op, laat dit afkoelen als ook het kalfsvlees. De schenkels, groenten en smaakmakers heb je verder niet meer nodig.
- Snij het kalfsvlees vervolgens in kleine dobbelsteentjes.
Ragout maken
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Dan maken we de roux. Smelt daarvoor de roomboter in een steelpannetje. Roer de bloem erdoor en laat even garen terwijl je constant blijft roeren.
- Giet 500 ml (afgekoelde) bouillon erbij samen met de slagroom.
- Breng het aan de kook terwijl je blijft doorroeren. Proef of het goed is (het mag niet meer naar bloem smaken). Kook rustig in tot je een dikke ragout hebt.
- Meng dan de eidooiers erdoor samen met de uitgeknepen velletjes gelatine, een flinke theelepel mosterd, sojasaus, nootmuskaat en peper en zout naar smaak.
- Tot slot meng je de stukjes kalfsvlees erdoor samen met de peterselie. Doe de ragout in een bak, dek af met huishoudfolie en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Kroketten maken
- Dan is het tijd om de kroketten te rollen. Zet 3 diepe borden klaar met in het ene bord paneermeel, in de ander de eiwitten en in de laatste de panko.
- Neem een beetje ragout met een ijsschep of opscheplepel (ca. 80-90 gram), rol tot een cilinder en haal door het fijne paneermeel, het eiwit en als laatst door de panko. Herhaal tot de ragout op is.
- Ga je de kroketten gelijk afbakken? Frituur ze dan op 180 graden in 3 minuten gaar. Bevroren kroketten bak je ook op 180 graden in 4 minuten gaar. Eet smakelijk!
Bart says:
Dag Eef. Waar laat ik 500 liter water? Badkuip vullen? 😅🤣 Gaaf recept ga hem zeker eens proberen. Mijn vriendin en ik eten regelmatig recepten van je. Altijd heerlijk.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha, oeps! We hadden de fout inderdaad al gezien, geen badkuip nodig!
Neda Schietecat says:
Er staat 500 liter water dat moet denk ik 500 ml zijn?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Neda, dat klopt inderdaad.. foutje! Dankjewel!
Hilde Cloodt says:
Hoi Eef kun je deze kroketten ook in een airfryer bakken?
Eef says:
Het recept is niet geschreven voor de Airfryer, maar proberen kan altijd. Ik durf je alleen niet te zeggen of ze goed gaar en lekker worden omdat we het zelf niet geprobeerd hebben en het recept er daarom niet specifiek voor hebben gemaakt.
Cynthia van Nus says:
Hoi Eef,
Zou je een recept kunnen maken dat wel specifiek voor Airfryer is.🥴🥴☺️☺️
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Cymthia, ik zal het noteren voor de toekomst!
Evelien says:
Het was echt heerlijk!! Super leuk recept om te maken ook! Dankjewel voor het delen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Fijn dat het zo gesmaakt heeft en leuk was om te maken 🙂