6u 15 min.
4.46 van 154 stemmen

Draadjesvlees

Echt ouderwetse draadjesvlees, precies zoals oma hem vroeger maakte. Althans mijn oma kon het beste draadjesvlees maken, zo fantastisch lekker! Helaas heb ik haar het recept nooit meer kunnen vragen, maar na lang oefenen komt dit recept erg dicht in de buurt. Het is heerlijk, mals, fan-tas-tisch lekker, langzaam gegaard stoofvlees.

Ouderwetse draadjesvlees

Zelf draadjesvlees maken

Dit gerecht zelf maken is totaal niet moeilijk. Je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig, een kleine kilo ribbraadlappen / riblappen of sukadelappen en wat smaakmakers zoals ui, laurier, kruidnagels en natuurlijk een plakje ontbijtkoek.

Geloof mij, een plakje ontbijtkoek (het liefste zelfgemaakte ontbijtkoek) mag niet ontbreken in een goed recept voor ouderwets draadjesvlees 😉 . Dat geeft veel smaak, bindt het geheel en zorgt voor een lekkere jus.

Vet of mager vlees?

Je kunt ook magere riblappen gebruiken, maar, heel eerlijk, ik raad je het liefst wat vetter vlees aan. Het vlees gaat natuurlijk lang stoven en je wilt als resultaat mals draadjesvlees, dan is wat vetter vlees zoals riblappen of sukadelappen het lekkerst. Je behoudt dan het malse van het vlees en het valt mooi uit elkaar, precies zoals je wilt!

Draadjesvlees in de stoofpan

Ingrediënten voor draadjesvlees

Naast een handjevol ingrediënten heb je alleen nog wat liefde en geduld nodig. Dit is een stoofgerecht en dat heeft nu eenmaal tijd nodig om lekker te kunnen stoven. Verder heb je er niet zo heel veel werk aan en daarom een ideaal gerecht om te maken als je de hele dag thuis bent zoals in het weekend of omdat je misschien thuis werkt.

Tips van Eef

Gebruik een goede stoofpan met dikke bodem zodat je het vlees mooi langzaam kunt garen tot draadjesvlees. Het is echt een heerlijk stoofgerecht waar je heel blij van wordt tijdens de koude dagen van het jaar. Dol op stoofpotjes? Bekijk dan ook eens mijn recept voor goulash, zuurvlees of stoofvlees.

Ingredienten draadjesvlees

Wat serveer je bij ouderwets draadjesvlees?

Je kunt het klassiek serveren met een romige aardappelpuree of gekookte aardappeltjes en rode kool met appel als groenten bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook verwerken in een ovenschotel zoals deze ovenschotel met rode kool, ook heel erg lekker.

Wist je trouwens dat je van een restje ook de lekkerste kroketten of bitterballen kunt maken? Een ideale (en heel lekkere) manier om een restje draadjesvlees op te maken. Maar goed, laten we eerlijk zijn, de kans dat je van dit recept een restje overhoudt is klein…

Draadjesvlees recept

FAQ draadjesvlees

Welk soort vlees gebruik je voor draadjesvlees?

Een soort rundvlees wat je lang kunt stoven. Ideaal zijn runder riblappen of sukadelappen. Magere runder riblappen kunnen ook, maar omdat je het vlees lang gaat stoven is wat vetter vlees lekkerder en geeft het een malser resultaat.

Wat is het verschil tussen stoofvlees en draadjesvlees?

Het verschil zit hem met name in de bereidingstijd en de temperatuur. Draadjesvlees gaar je vaak iets korter, maar op een hoge temperatuur. Hierdoor krijgt draadjesvlees zijn kenmerkende structuur. Stoofvlees gaar je iets langer op een lagere in temperatuur.

Kun je draadjesvlees van te voren maken?

Juist! Stoofpotjes zoals draadjesvlees kun je perfect van te voren maken en ik raadt het ook zeker aan want het wordt er alleen maar lekkerder van!

Hoe lang kun je draadjesvlees bewaren?

In de koelkast kun je draadjesvlees zo’n 2-3 dagen bewaren. Je kunt het ook invriezen in een ziplock of vriezerbakje en dan blijft het maximaal zo’n 3 maanden goed.

Hoeveel draadjesvlees heb ik per persoon nodig?

Reken zo’n 200-250 gram per persoon als maaltijd en je er bijgerechten bij serveert zoals aardappelpuree en rode kool.

Oma's draadjesvlees
Draadjesvlees

Draadjesvlees

Echt ouderwets draadjesvlees, precies zoals oma hem vroeger maakte. Mijn oma kon het beste draadjesvlees maken, zo onwijs lekker!
4.46 van 154 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd6 uur
Totale tijd6 uur 15 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 750 gram riblappen (of sukadelappen)
  • 300 ml water
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • runderbouillonblokje
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 4 eetlepels azijn
  • roomboter
  • paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Haal het vlees minimaal een uur voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Strooi peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper (naar smaak) aan beide kanten van de riblappen.
  • Doe ruim roomboter in een braadpan en bak hierin het vlees om en om aan voor een paar minuten tot het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het even apart op een bord.
  • Fruit de uien even aan in de braadpan en voeg eventueel nog een beetje extra roomboter toe.
  • Als de ui glazig begint te worden voeg je het water, runderbouillon blokje, azijn, laurierblaadjes en kruidnagels toe.
  • Breng dit alles rustig roerend aan de kook en als het kookt doe je vlees erbij. Leg de plakjes ontbijtkoek erop. Breng het geheel weer aan de kook, doe deksel op de pan en zet het vuur laag.
  • Laat dit voor minimaal 45 minuten opstaan (af en toe even kijken, vlees omdraaien en als het droog wordt kun je wat water toevoegen). Heb je de tijd, laat het dan langer opstaan. Des te langer, des te lekkerder het vlees wordt. Een uur of 6 is hierbij een mooi uitgangspunt. Wil je het serveren en zit er nog te veel vocht in de pan, haal dan even de deksel eraf en laat het even inkoken. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 37g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 8g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Draadjesvlees

123 gedachten over “Draadjesvlees”

  1. Wil dit maken,maar ben even in de war. Ik zie hierboven ergens staan bouillonblokjes voor halve liter bouillon. Maar op de pakjes van maggi staat 1 bouillonblokje voor 1 liter. Hoeveel dan van deze blokjes

    Beantwoorden
    • Dag Ellie, in dit geval moet je gewoon het recept volgen. De verhoudingen die jij benoemd zijn ideaal voor bouillon of soep, maar dit is een stoofgerecht dus bevat veel minder water. Het blokje voegt veel smaak toe en zo hoef je (bijna) geen extra zout toe te voegen.

      Beantwoorden
  2. Dit is zo heerlijk! Ik ga het voor de derde keer maken. Ik wil dit heerlijke gerecht weer maken twee dagen voordat mijn gasten komen. Kan ik het vlees dan beter invriezen na bereiden?

    Beantwoorden
  3. Hallo Eef, Jouw recept ziet er goed uit en de reacties klinken veel belovend. Is het ook mogelijk het draadjesvlees te bereiden in een pressure cooker (hoge druk pan) dat zou volgens mij een heel veel tijd schelen, met als bij aardappelen en rode kool bereiden.
    Indien ja, zijn daar nog speciale tips voor? De azijn kan gewoon keuken azijn zijn of is bijv. appelazijn ook te gebruiken?
    Ik hoor graag van jou

    Beantwoorden
    • Hi Rob, ik heb helaas zelf dit recept nog nooit in een pressure cooker gemaakt, het zou denk ik wel moeten kunnen hoor maar omdat ik het zelf niet heb gedaan kan ik je er helaas geen tips over geven. Appelazijn is ook prima, deze twee kun je vaak voor elkaar vervangen 🙂

      Beantwoorden
  4. Vraagje, wij eten geen ontbijtkoek dus vind ik het zonde om dat aan te schaffen. Heb je misschien een alternatief om de saus te binden?

    Beantwoorden
    • Snap ik! Je hebt ook kleine verpakkingen met 1-2 plakjes. Dat is wellicht een optie. Je kunt ook een boterham proberen gebruiken (bijv met mosterd erop).

      Beantwoorden
  5. 5 sterren
    Blij verrast! Heerlijk. Smaakte zoals vroeger! Dank je wel.
    Gemaakt in de slow cooker (low 8 uur). Ontbijtkoek vervangen door kruidkoek. I.p.v. van cayennepeper, paprika poeder pikant gebruikt.

    Beantwoorden
    • Hi Judith, het vlees wordt niet per sé minder maar zal wel wat van structuur veranderen en kan minder lijken dan de rauwe hoeveelheid. Ook zal het gewenste portie p/p verschillen, je kan het goed invriezen dus je zou er voor kunnen kiezen om een volgende keer wat extra te maken voor de zekerheid!

      Beantwoorden
  6. 5 sterren
    Dag Eef,

    Dank voor dit heerlijke recept!
    Onze kleinzoons van 12 en 14 kwamen logeren. Wij hebben met hun een app die de oudste de naam Draadjesvlees had gegeven ( zomaar wat gegoogeld en deze naam vond hij grappig…) Maar……, ze hadden nog nooit draadjesvlees gegeten!
    Dus leek het me leuk om dat maar eens klaar te maken. Nou, dat heb ik geweten! Ze likten hun vingers erbij af, de combinatie met frietjes en erwtjes ( uit onze volkstuin, uit de vriezer) vloog erin!! En niet alleen bij hun, maar ook wij (opa en oma) en onze dochter en schoonzoon vonden het heeeeerlijk!
    Ik heb de riblappen zeker wel 5 uur laten stoven, het vlees viel inderdaad als zachte draadjes uiteen. Dus voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
    • Wat ontzettend leuk om te lezen dat jullie er met elkaar zo van genoten hebben. Daar worden we blij van! Bedankt voor het delen 😀

      Beantwoorden
  7. 5 sterren
    Mijn zoontjes van 7 en 5 vinden dit heerlijk. Vooral mijn zoontje van 5 vraagt er vaak naar. Dan wilt hij het eten met rode kool (en appeltje) of de volgende dag warm op een wit bolletje 😊

    Beantwoorden
      • 5 sterren
        Een fijn, makkelijk en vooral overheerlijk recept! We hebben er laatst heerlijk van gegeten. Ook mijn dochter van 7 vond het lekker, en dat is geen makkelijke eter.
        De andere dochter lust veel, en was erg enthousiast over dit stoofvlees.

        Vandaag maak ik het weer, alvast voor morgen, als we weinig tijd om te koken hebben.
        Dankjewel!

        Beantwoorden
  8. 4 sterren
    Hoi Eef, ik ben jouw draadjesvlees aan het maken. Als het net zo smaakt zoals het nu in de keuken ruikt, dan is het een voltreffer. Ik ben benieuwd vanavond want het moet nog een tijdje pruttelen.

    Beantwoorden
    • Wat leuk dat je het gemaakt hebt! Dat is een goed teken haha, ik ben erg benieuwd hoe het gesmaakt heeft.

      Beantwoorden
  9. 5 sterren
    Wat een toprecept, het verdient een dikke 9. 👍Ik heb het in de slowcooker gemaakt, en het heeft 3 ruime dagdelen rustig gesudderd, tot het inderdaad echt draadjesvlees werd. Ik had alleen geen ontbijtkoek, als alternatief gebruikte ik een klein handje kruidnoten. Ik denk dat het met ontbijtkoek nóg beter gaat smaken. Deze ga ik in ieder geval opnemen in mijn vaste repetoire. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!

    Beantwoorden
  10. Heerlijk recept! Maak draadjesvlees al jaren op verschillende manieren maar dit keer heb ik mij volledig aan jouw recept gehouden, alhoewel dan wel met 2 kilo riblappen en de rest naar verhouding en smaak toegevoegd. Verrukkelijk! 👌🏼

    Beantwoorden
  11. Beste Eef. De pan staat heerlijk te pruttelen en de geuren in huis zijn geweldig. We zijn zo benieuwd hoe het smaakt. Natuurlijk laat ik het je weten. Nu alvast bedankt voor het voor genieten.👌🏻👌🏻

    Beantwoorden
4.46 van 154 stemmen (143 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie