Heerlijk mals stoofvlees, wie is er niet dol op? Met dit recept maak je een verrukkelijke pan vol grootmoeders stoofvlees. Comfort food ten top!
Patatje stoofvlees
Zeker in de winter zet ik maar wat graag een pannetje stoofvlees op het vuur, lekker laten sudderen en dan genieten van dat zachte, smaakvolle vlees. Lekker met friet (of patat mag ook 😉 ) erbij.
Gebakken aardappels of aardappelpuree erbij vind ik ook altijd zalig en qua groente ga ik het liefst voor broccoli of sperzieboontjes. Klassiek, simpel en bovenal mega lekker!
Grootmoeders stoofvlees
Het ouderwetse pannetje stoofvlees is een traditioneel recept in vele landen en heb je in allerlei soorten. Maar in de basis is het natuurlijk allemaal hetzelfde, vlees dat je lekker lang laat sudderen tot het heerlijk mals is! Enkele voorbeelden van stoofgerechten:
- Hollandse hachee slowcooker
- Hongaarse goulash
- Indonesische rendang slowcooker
- Limburgs zuurvlees
Makkelijk recept stoofvlees
Voor dit recept heb ik riblappen gebruikt. Die worden lekker mals en zijn redelijk snel gaar. Je hebt zo’n 2 uur nodig, maar je mag het natuurlijk altijd langer stoven.
Stiekem vind ik stoofvlees de dag nadat je het hebt gemaakt eigenlijk nóg lekkerder, dan is het vaak nog malser en smaakvoller. Verder is het een kwestie van alles aanbakken en laten sudderen. Super makkelijk dus!
Wat heb je nodig?
Verder gebruik ik in dit recept qua vloeibaarheden alleen bouillon en geen alcohol. Zo is dit recept voor iedereen geschikt en wordt alsnog een heerlijk stoofpotje.
Wat daarbij ook helpt is een sneetje brood met mosterd die ik toevoeg aan het vlees. De mosterd breekt het bindweefsel af en dat zorgt voor lekker zacht vlees. En het brood zorgt ervoor dat de saus gebonden wordt.
Verder heb je niet veel nodig voor dit recept, wat groenten, kruiden en tomatenpuree en je bent er helemaal klaar voor!
Stoofvlees maken doe je zo
Alhoewel dit recept heel gemakkelijk is, heb ik zeker nog wat tips voor je om het perfecte stoofvlees te maken:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (ook het vlees) voor het snelste en meest malse resultaat.
- Snij het vlees niet te klein, dan wordt het namelijk sneller taai.
- Stoof het vlees niet te hard, want dan wordt het snel droog, maar het mag zeker wel sudderen.
- Gebruik een ruime braadpan, het liefst gietijzer dat geleidt de warmte het beste. Bijvoorbeeld deze braadpan.
Met deze tips gaat het jou ongetwijfeld lukken om een heerlijke stoofpot te maken. Eet smakelijk!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram runderriblappen (in blokjes )
- 2 uien (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 70 gram tomatenpuree
- 3 wortelen (in plakjes)
- 3 stengels bleekselderij (in plakjes)
- 500 ml runderbouillon
- 250 ml groentenbouillon
- 50 gram keukenstroop
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 2 sneetjes brood (zonder korstjes)
- 1 eetlepel dijon mosterd
- olijfolie, zout en peper naar smaak
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
- Bak het de blokjes rundvlees rondom goudbruin.
- Voeg de uien toe en bak mee tot ze zacht zijn. Voeg ook de knoflook toe en bak kort mee.
- Roer de tomatenpuree erdoor en bak nog een minuut mee.
- Doe de gesneden wortelen en bleekselderij erbij, samen met de warme runder- en groentebouillon en de stroop.
- Voeg de laurierblaadjes, tijm en gerookte paprikapoeder toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat sudderen met de deksel op de pan voor ca. 2 uur, tot het vlees zacht en mals is.
- Smeer de broodjes in met mosterd, voeg toe aan de stoofpot en roer goed door. Laat nog even pruttelen tot het brood uit elkaar is gevallen en de saus goed gebonden is.
- Serveer de stoofpot warm, eventueel met broccoli en frietjes. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Monique says:
Ziet er goed uit en wil ik graag proberen. Ik lust echter geen mosterd en proef dit meteen als het ergens in wordt gebruikt. Heb je hier een alternatief voor?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Monique, je zou het weg kunnen laten! Als je wel een beetje frisheid of zuurtje mist kun je een beetje citroensap toevoegen.
Piet says:
Heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Piet!
Jos says:
Hoi Eef, ik ben heel benieuwd!!
Hoe lang en op welke stand zou je het koken in een slowcooker?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Jos, we hebben dit niet zelf getest maar ik zou beginnen met 5-6 uur op high of 8 uur op low. Dat is een beetje het gemiddelde voor de meeste stoofgerechten uit de slowcooker.