Zelf jam maken, 6 recepten en tips om zelf thuis de lekkerste jam te maken. Want zelf jam maken is zeker niet moeilijk. Integendeel, het is een ontzettend leuk klusje om je zomerfruit te conserveren zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.
Op mijn blog vind je veel verschillende soorten jam. Zoals aardbeienjam, frambozenjam, maar ook vijgenjam of abrikozenjam. In Nederland noemen we het jam en in België gebruiken ze de chique term, confituur. Wist je trouwens dat er strenge regels gelden voor je iets jam mag noemen? Zo moet het minimaal 350 gram vruchtenpulp met KG bevatten en het moet een gemiddeld suikerpercentage bevatten van ongeveer 60-65% (bron: Wikipedia).
Tips om zelf jam te maken
Voor het zelf maken van jam heb je niet heel veel nodig. Vers en rijp fruit, (gelei)suiker en vaak iets van citroensap. Het licht er aan hoeveel pectine het fruit wat je gebruikt van zichzelf bevat of je citroensap gebruikt en hoeveel (gelei)suiker je nodig hebt. Soms volstaat gewone suiker ook prima als fruit van zichzelf voldoende pectine bevat. Zo niet dan helpt geleisuiker dus een handje. Online kun je terugvinden welk fruit veel pectine bevat (zoals aalbessen, bramen en kweeperen) of weinig pectine bevatten (zoals aardbeien, abrikoos en frambozen). Hierop pas je dus de recepten aan. In onderstaande recepten heb ik dat ‘werk’ al voor je gedaan 😉 .
De geleiproef voor de perfecte zelfgemaakte jam
Verder moet je tijdens het maken van jam altijd even de geleiproef doen. Als je denkt dat de jam klaar is, ga je er met een lepel doorheen en trek je met je vinger (pas op heet 😉 ) een streep erdoor. Blijft de streep zichtbaar en de jam goed gescheiden, dan is deze klaar. Verdwijnt de streep en gaat de jam weer naar elkaar toe, dan moet je het wat langer inkoken.
6 x makkelijke jam recepten op een rij:
1. Aardbeienjam
Pluk snel de laatste aardbeien uit de tuin en maak er deze goddelijk lekkere aardbeienjam van. Zo ontzettend lekker kan zelfgemaakte jam zijn en hier word je tijdens de koudste winterdag zelfs een beetje warm van.
Bekijk het recept voor aardbeienjam >>
2. Aalbessenjam
Aalbessen doen mij altijd denken aan mijn tante Anneke die grote struiken in haar tuin heeft met verse aalbessen. Dat kregen we altijd als toetje als we daar aten: aalbessen met een beetje suiker. Maar natuurlijk kun je er ook een heerlijke jam mee maken.
Bekijk het recept voor aalbessenjam >>
3. Abrikozenjam
Deze oude foto van ruim 5 (!) jaar geleden laat maar eens zien hoe lang ik al mijn eigen jam maak. Natuurlijk koop ik het ook weleens, maar als ik een potje zelfgemaakte jam in huis heb, gaat die als eerste op. Heel gek 😉
Bekijk het recept voor abrikozenjam >>
4. Bramenjam
Bramen plukte ik vorig jaar medio september nog op Texel bij het vakantiehuisje van mijn schoonouders. Eenmaal thuis maakte ik er een heerlijke (écht Texelse 😉 ) jam mee. Dat zure van de braam in combinatie met het zoete van de suiker is een feestje!
Bekijk het recept voor bramenjam >>
5. Vijgenjam
Helaas hebben we tijdens een verbouwing van onze tuin afscheid moeten nemen van onze vijgenboom, maar dit recept maakte ik met vijgen uit eigen tuin. Gelukkig voor mij heeft mijn moeder ook een grote struik in haar tuin staan en die maakt ook graag deze heerlijke jam met haar verse vijgen, dus ik denk zo dat ik vast wel een potje krijg.
Bekijk het recept voor vijgenjam >>
6. Frambozenjam
Frambozen vind ik altijd iets luxe hebben. Ze zijn vaak wat duurder dan ander fruit, zacht en vol van smaak. Ik ben er dol op! Je kunt er ook een prachtige en heerlijke jam mee maken volgens dit recept, aanrader!
Bekijk het recept voor frambozenjam >>
Vergauwen Nicole says:
Confituur van pompoen met appelsien of mandarijntjes ! Zeer lekker ?
Eef says:
Oehhh dat moet zalig zijn, je brengt me op ideeën 🙂