Kweeperen zijn helaas niet zo bekend in Nederland, jammer want ze zijn heel lekker én veelzijdig. Ze zijn bij uitstek geschikt om er heerlijke gelei van te maken, ermee te bakken zoals in een cake of taart of de peertjes te pocheren. In dit artikel ga ik je meer vertellen over de kweepeer en geef ik je een heerlijk recept voor kweepeergelei.
Nu zeg ik wel heel leuk dat kweeperen heel lekker zijn en dat zijn ze ook maar niet zo uit het “vuistje”. Nee, dan zijn ze echt niet lekker en ook niet echt eetbaar. De binnenkant is namelijk erg hard en ietwat zurig/ bitter te noemen. De buitenkant van de kweepeer is een lichtgroene, soms ietwat gele, dunne schil (vergelijkbaar met een appel). Hij is afkomstig uit de rozenfamilie en is familie van de appel en de peer.
Waar komt de kweepeer vandaan?
De kweepeer is typerend voor de keuken van het Midden Oosten en groeit voornamelijk in het zuiden van Europa, rond de Kaspische zee en in Japan. Ook in ons koude kikkerlandje groeit deze vrucht prima en ken je hem misschien wel van je oma die er vroeger iets lekkers mee maakte. Het is inmiddels (helaas!) een vergeten fruitsoort die hopelijk snel weer eens wordt opgenomen in het assortiment van de grote supermarkten. Nu kun je hem het makkelijkste vinden op de markt, bij een gespecialiseerde groentewinkel en heel goed in de Turkse supermarkt. Daar heb ik mijn kweeperen overigens ook vandaan en je kunt ze er vinden vanaf oktober tot en met januari/ februari. De kweeperen in de Turkse supermarkt zijn uiteraard afkomstig uit Turkije. Waar ze de vrucht overigens wel rauw eten met een heel klein beetje zout erover. Althans dat vertelde de verkoper mij, ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar wie weet is het lekker 😉 .
Kweepeergelei
Een van de meest bekende bereidingen voor de kweepeer is kweepeergelei of kweeperengelei of kweepeer gelei. Net hoe je het zou willen schrijven. Het is een makkelijke bereiding maar je hebt er wel even de tijd voor nodig. Met dit recept heb ik o.a. bovenstaande potten gemaakt. Het recept is op basis van 1,5 kilo kweeperen maar dit kun je natuurlijk prima halveren maar ook zeker verdubbelen naar wens.
Ik heb het originele recept voor kweepeergelei gekregen van mijn tante en zij heeft het, op haar beurt, persoonlijk opgestuurd gekregen van Van Gilse (bekend van de (gelei)suiker). Ze was ooit naarstig op zoek naar het recept en heeft toen gebeld met Van Gilse waarvan ze het recept opgestuurd kreeg op een a4-tje uit de typemachine (wie kent ‘m nog) samen met een kookboekje. Zo leuk! Bij deze ook even een bedankje voor mijn Tante Anneke die het recept graag met mij wilde delen.
Kweepeergelei is heerlijk voor op een broodje, door de yoghurt maar ook in combinatie met kaas (het liefst oude kaas) echt verrukkelijk. Neem eens een boterham en smeer hier een heel dun laagje kweepeergelei op samen met een plakje oude kaas: smullen! Vergeet hem ook zeker niet als bij een borrelplankje. Lekker als dip bij de kaas of op een toastje met een stukje brie bijvoorbeeld. Heb jij nog een andere lekkere combinatie met kweepeer? Laat het gerust weten in de reacties.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1,5 kilo kweeperen
- 1,5 liter water
- 1 kilo geleisuiker
- 3 theelepels citroensap
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Spoel de kweeperen onder de kraan goed af en verwijder eventuele beurse plekjes.
- Verwijder het klokhuis en snijd de kweeperen in partjes (schillen hoeft niet).
- Doe deze in een pan met dikke bodem en doe hier het water bij zodat de peren net onder water staan.
- Kook de kweeperen vervolgens minimaal 45 minuten met de deksel op de pan tot ze zacht zijn en lekker beginnen te ruiken.
- Zet het vuur uit, laat de deksel op de pan en laat de kweeperen minimaal een nacht zo staan.
- Neem de volgende dag een vergiet, doe hierin een (schone) theedoek en schenk hierin het vocht welke je opvangt in een ruime bak.
- De kweeperen zelf heb je niet meer nodig voor de rest van het recept.
- Meet van het vocht 1 liter af en doe dit terug in de pan samen met het citroensap.
- Voeg de geleisuiker toe en kook dit nu 10 minuten in (roer af en toe even door).
- Schenk daarna in uitgekookte potjes*, zet deze op hun kop en laat de kweepeergelei volledig afkoelen. Eet smakelijk!
Judith says:
3 potjes van 240 ml (afkomstig van 3 kweeperen) staan af te koelen. Warm smaakte het al heerlijk. Ben zo benieuwd als het afgekoeld is! Bedankt voor het delen.
Eef says:
Lekker! Eet smakelijk 🙂
Judith says:
3 potjes van 240 ml (afkomstig van 3 kweeperen) staan af te koelen. Warm smaakte het al heerlijk. Ben zo benieuwd als het afgekoeld is! Bedankt voor het delen.
sonja says:
hoe lang kan je de potjes bewaren?
Eef says:
In principe een jaar maar het is wel even afhankelijk van hoe schoon je werkt natuurlijk. Goed uitkoken, schoon keukengerei etc. 🙂
sonja says:
hoe lang kan je de potjes bewaren?
Eef says:
In principe een jaar maar het is wel even afhankelijk van hoe schoon je werkt natuurlijk. Goed uitkoken, schoon keukengerei etc. 🙂
Paul B says:
Dag Eef, Ik maak nu voor de eerste keer kweeperengelei volgens jouw recept. Volgens mij mis ik iets tussen 6 en 7. Want als je doorgaat met 7 zit het vruchtvlees nog in de pan. Is dat de bedoeling en moet je dat dan niet pureren?
Eef says:
Ik zie het. Het klopt wel, maar is inderdaad niet duidelijk. Heb het direct even aangepast, dank voor je oplettendheid, fijn.
Anke Keuzenkamp says:
Heb het voor de eerste keer gemaakt . Ziet er prachtig uit!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Anke Keuzenkamp says:
Ik denk, dat je de theedoek vergeten ben
Paul B says:
Dag Eef, Ik maak nu voor de eerste keer kweeperengelei volgens jouw recept. Volgens mij mis ik iets tussen 6 en 7. Want als je doorgaat met 7 zit het vruchtvlees nog in de pan. Is dat de bedoeling en moet je dat dan niet pureren?
Silvana says:
Moet er een kilo suiker worden toegevoegd aan 1 liter sap? Op andere sites zie ik 500gram aan 1 liter sap.
Eef says:
Yes, dit is hoe ik het maak en heerlijke kweepeergelei maak 🙂 Probeer het maar.
Silvana says:
Moet er een kilo suiker worden toegevoegd aan 1 liter sap? Op andere sites zie ik 500gram aan 1 liter sap.
Eef says:
Ik zie het. Het klopt wel, maar is inderdaad niet duidelijk. Heb het direct even aangepast, dank voor je oplettendheid, fijn.
ruth says:
Kun je nog iets doen met de kweepeer die overblijft?
Eef says:
Vast wel 😉 ik heb er alleen niets mee gedaan dus heb helaas geen tips voor je.
annemiek says:
Membrillo maken, heerlijk en lang houdbaar, de Spanjaarden eten het bij de kaasplank in de vorm van kleine plakjes
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Heeeeeerlijk! 🙂
ruth says:
Kun je nog iets doen met de kweepeer die overblijft?
Marina says:
Hallo, zo maak ik ook mijn kweeperengelei.
Mijn variant: tijdens het koken doe ik er 2 stokjes kaneel en 2 kruidnagels bij. Dit geeft een heel apart accent aan de gelei. Het proberen waard 🙂
Marina
Eef says:
Dat klinkt inderdaad erg lekker! Ga ik eens proberen, dank voor de tip 🙂
Gusta says:
Hoe zijn de verhoudingen met de kweeperengelei en de kruiden ??
Marina says:
Hallo, zo maak ik ook mijn kweeperengelei.
Mijn variant: tijdens het koken doe ik er 2 stokjes kaneel en 2 kruidnagels bij. Dit geeft een heel apart accent aan de gelei. Het proberen waard 🙂
Marina
Eef says:
Dat klinkt inderdaad erg lekker! Ga ik eens proberen, dank voor de tip 🙂
Dennis says:
Ik heb gister en vandaag gelei gemaakt volgens dit recept, er staat 4 potjes af te koelen ‘as we speak’.
Ik moet wel zeggen dat ik echt moeite moest doen om 1 liter sap uit de ingekookte peren te krijgen. Uiteindelijk heb ik het hele prutje zelfs in de theedoek moeten wikkelen en uitgeknepen boven de opvangbak om maar aan die liter te komen.
Een theedoek is misschien wat te grof voor dit soort filterwerk, het sap kan tenslotte vrij dik al zijn en gaat daardoor wat moeilijk door de theedoek heen.
Wellicht dat hydrofieldoeken of kaasdoeken beter zouden werken.
corrie says:
bonjour, ik woon in Frankrijk en heb twee kweeperenbomen in de boomgaard staan. Ik gaf de vruchten altijd weg omdat ik zulke ingewikkelde verhalen over het koken hoorde.
Nu voor het eerst gelei gemaakt , niet via dit recept. Wat iedereen hier met de rest van het vruchtvlees doet, is er ‘pâte de fruits’ van maken.
Sierens brigitte says:
Oooh, dàt is nog een goede tip!!! Maar…hoe maak je deze dan..?
Mvg
Sjaak says:
Hi Eef
Mijn gelei blijft slap! Ondanks de geleisuiker. Dat komt, vertelde een expert, omdat ik het klokhuis met pitten verwijder….en dat moet juist niet! Daar zit nl de natuurlijke pectine in!!????????
Groeten Sjaak
Eef says:
Ik verwijder zelf altijd wel het klokhuis, maar de schil (daarin zit de pectine) die laat je inderdaad wel zitten 🙂
Gusta says:
Dank voor je info….de pitten en kokhuis erin laten zitten !! groetjes Gusta
jan says:
Ik heb de gelei en was perfect.
Het probleem is dat ik de deksel er zeer moeilijk er af krijg.
Ik vermoed dat ik de gelei te warm in de potten heb gedaan.
Kan je me vertellen wat de ideale temperatuur is voor dit te doen?
Els de boer says:
Beste Eef, ik ben getroffen met het kweeperenvirus, en heb veel recepten uitgeprobeerd en die zijn goed gelukt. Ik heb jam gemaakt van geraspte kweepeer,nu staat er een pan in te trekken met een kaneelstokje ,vanillestokje steranijs en stukken citroen 6 ,kardemompeulen en morgen maak ik daar siroop, iets minder geleisuiker ,en gelei van ,heerlijk om te doen en leuk om weg te geven !!groet Els
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen Els, dankje! Dat kweeperenvirus is gelukkig een goedaardige haha