Volg mij:
Ontbijt

Kweepeergelei

Kweepeergelei

Kweeperen zijn helaas niet zo bekend in Nederland, jammer want ze zijn heel lekker én veelzijdig. Ze zijn bij uitstek geschikt om er heerlijke gelei van te maken, ermee te bakken zoals in een cake of taart of de peertjes te pocheren. In dit artikel ga ik je meer vertellen over de kweepeer en geef ik je een heerlijk recept voor kweepeergelei.

Nu zeg ik wel heel leuk dat kweeperen heel lekker zijn en dat zijn ze ook maar niet zo uit het “vuistje”. Nee, dan zijn ze echt niet lekker en ook niet echt eetbaar. De binnenkant is namelijk erg hard en ietwat zurig/ bitter te noemen. De buitenkant van de kweepeer is een lichtgroene, soms ietwat gele, dunne schil (vergelijkbaar met een appel). Hij is afkomstig uit de rozenfamilie en is familie van de appel en de peer.

Kweeperen

Waar komt de kweepeer vandaan?

De kweepeer is typerend voor de keuken van het Midden Oosten en groeit voornamelijk in het zuiden van Europa, rond de Kaspische zee en in Japan. Ook in ons koude kikkerlandje groeit deze vrucht prima en ken je hem misschien wel van je oma die er vroeger iets lekkers mee maakte. Het is inmiddels (helaas!) een vergeten fruitsoort die hopelijk snel weer eens wordt opgenomen in het assortiment van de grote supermarkten. Nu kun je hem het makkelijkste vinden op de markt, bij een gespecialiseerde groentewinkel en heel goed in de Turkse supermarkt. Daar heb ik mijn kweeperen overigens ook vandaan en je kunt ze er vinden vanaf oktober tot en met januari/ februari. De kweeperen in de Turkse supermarkt zijn uiteraard afkomstig uit Turkije. Waar ze de vrucht overigens wel rauw eten met een heel klein beetje zout erover. Althans dat vertelde de verkoper mij, ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar wie weet is het lekker 😉 .

Diverse potten met kweepeergelei

Kweepeergelei

Een van de meest bekende bereidingen voor de kweepeer is kweepeergelei of kweeperengelei of kweepeer gelei. Net hoe je het zou willen schrijven. Het is een makkelijke bereiding maar je hebt er wel even de tijd voor nodig. Met dit recept heb ik o.a. bovenstaande potten gemaakt. Het recept is op basis van 1,5 kilo kweeperen maar dit kun je natuurlijk prima halveren maar ook zeker verdubbelen naar wens.

Ik heb het originele recept voor kweepeergelei gekregen van mijn tante en zij heeft het, op haar beurt, persoonlijk opgestuurd gekregen van Van Gilse (bekend van de (gelei)suiker). Ze was ooit naarstig op zoek naar het recept en heeft toen gebeld met Van Gilse waarvan ze het recept opgestuurd kreeg op een a4-tje uit de typemachine (wie kent ‘m nog) samen met een kookboekje. Zo leuk! Bij deze ook even een bedankje voor mijn Tante Anneke die het recept graag met mij wilde delen.

Kweepeergelei is heerlijk voor op een broodje, door de yoghurt maar ook in combinatie met kaas (het liefst oude kaas) echt verrukkelijk. Neem eens een boterham en smeer hier een heel dun laagje kweepeergelei op samen met een plakje oude kaas: smullen! Vergeet hem ook zeker niet als bij een borrelplankje. Lekker als dip bij de kaas of op een toastje met een stukje brie bijvoorbeeld. Heb jij nog een andere lekkere combinatie met kweepeer? Laat het gerust weten in de reacties.

Kweepeergelei in een potje met kweeperen


Het recept voor kweepeergelei:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 45 minuten | Totale tijd: 55 minuten (+ afkoelen en inkoken)
Hoeveelheid: ca. 4-5 potten kweepeergelei

Wat heb je nodig voor kweeperengelei (ingrediënten):

 • 1,5 kilo kweeperen
 • 1,5 liter water
 • 1 kilo geleisuiker
 • 3 theelepels citroensap

Hoe maak je kweepeergelei :

 1. Spoel de kweeperen onder de kraan goed af en verwijder eventuele beurse plekjes.
 2. Verwijder het klokhuis en snijd de kweeperen in partjes (schillen hoeft niet).
 3. Doe deze in een pan met dikke bodem en doe hier het water bij zodat de peren net onder water staan.
 4. Kook de kweeperen vervolgens minimaal 45 minuten met de deksel op de pan tot ze zacht zijn en lekker beginnen te ruiken.
 5. Zet het vuur uit, laat de deksel op de pan en laat de kweeperen minimaal een nacht zo staan.
 6. Neem de volgende dag een vergiet, doe hierin een (schone) theedoek en schenk hierin het vocht welke je opvangt in een ruime bak.
 7. De kweeperen zelf heb je niet meer nodig voor de rest van het recept.
 8. Meet van het vocht 1 liter af en doe dit terug in de pan samen met het citroensap.
 9. Voeg de geleisuiker toe en kook dit nu 10 minuten in (roer af en toe even door).
 10. Schenk daarna in uitgekookte potjes*, zet deze op hun kop en laat de kweepeergelei volledig afkoelen. Eet smakelijk!

* Zorg ervoor dat je de potjes waarin je de jam wilt bewaren uitgekookt hebt. Dit doe je door ze in de pan met ruim water eventjes mee te koken en vervolgens uit te laten lekken op een handdoek. Zo zorg je ervoor dat de potjes steriel zijn.


Kweepeergelei

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

10 Reacties

 • Beantwoorden Judith

  3 potjes van 240 ml (afkomstig van 3 kweeperen) staan af te koelen. Warm smaakte het al heerlijk. Ben zo benieuwd als het afgekoeld is! Bedankt voor het delen.

  20 september 2018 at 13:37
 • Beantwoorden sonja

  hoe lang kan je de potjes bewaren?

  8 oktober 2018 at 12:02
  • Beantwoorden Eef

   In principe een jaar maar het is wel even afhankelijk van hoe schoon je werkt natuurlijk. Goed uitkoken, schoon keukengerei etc. 🙂

   14 oktober 2018 at 15:43
 • Beantwoorden Paul B

  Dag Eef, Ik maak nu voor de eerste keer kweeperengelei volgens jouw recept. Volgens mij mis ik iets tussen 6 en 7. Want als je doorgaat met 7 zit het vruchtvlees nog in de pan. Is dat de bedoeling en moet je dat dan niet pureren?

  17 oktober 2018 at 09:41
  • Beantwoorden Eef

   Ik zie het. Het klopt wel, maar is inderdaad niet duidelijk. Heb het direct even aangepast, dank voor je oplettendheid, fijn.

   21 oktober 2018 at 19:34
 • Beantwoorden Silvana

  Moet er een kilo suiker worden toegevoegd aan 1 liter sap? Op andere sites zie ik 500gram aan 1 liter sap.

  20 oktober 2018 at 13:01
  • Beantwoorden Eef

   Yes, dit is hoe ik het maak en heerlijke kweepeergelei maak 🙂 Probeer het maar.

   21 oktober 2018 at 19:32
 • Beantwoorden ruth

  Kun je nog iets doen met de kweepeer die overblijft?

  17 december 2018 at 14:17
  • Beantwoorden Eef

   Vast wel 😉 ik heb er alleen niets mee gedaan dus heb helaas geen tips voor je.

   21 december 2018 at 12:14

  Laat een reactie achter