Zelf kersenjam maken is een fluitje van een cent. Super makkelijk en het resultaat? Oh jongens, dit is zó lekker. Een heerlijke zelfgemaakte kersenjam, daar kan maar weinig tegenop.
De lekkerste kersenjam
Ik ben dol op zelf jam maken en je vindt op mijn blog dan ook meerdere jam recepten. Maar een recept voor kersenjam had ik nog niet, dus hoog tijd dat ik die vandaag met je deel. Ik ben namelijk gek op kersen, zodra ze weer in het seizoen zijn kan ik mijn geluk niet op! Kan ook niet anders met familie die in de Betuwe woont met een eigen boogaard toch 😉 Ik maak er graag van alles mee, kersentaart vind ik bijvoorbeeld ook echt fantastisch. Maar och, deze kersenjam is toch ook wel heel erg lekker geworden.
Zelf kersenjam maken
Zelf kersenjam maken is niet moeilijk. Het is een kwestie van even erbij blijven, timing en geduld. Veel ingrediënten heb je namelijk niet nodig en heel ingewikkeld is het ook niet. Proef uiteraard wel eerst je kersen en pas daar de hoeveelheid suiker op aan. Mijn kersen waren (nog) niet zo zoet, maar ook zeker niet zuur dus ik heb de verhouding 1 deel kersen en ongeveer 1/3 deel suiker aangehouden. Dus op elke 250 gram kersen (met pit) 100 gram suiker. Suiker zorgt naast smaak en conservering ook voor de dikte van de jam, dus mocht je het aanpassen, kook het geheel dan wel wat langer in.
Zo doe je de geleiproef
In het recept zie je staan: doe de geleiproef. Als je geen idee hebt, ik zal het even uitleggen. Haal met een lepeltje wat jam uit de pan en doe dit op een (koud) bordje. Met je vinger ga je door de jam heen en als je een goed lijntje kunt trekken (dus dat de jam niet weer in elkaar overloopt) en de jam wat ribbelig is, is het goed. Is dit nog niet het geval? Dat moet je de jam nog iets langer inkoken en kun je de geleiproef opnieuw doen. In mijn recept voor abrikozenjam zie je ook nog een foto als uitleg erbij (en is natuurlijk ook heel lekker om te maken 😉 ).
Wat verder uiteraard ook nog belangrijk is, is dat de jampotjes goed schoon zijn zodat je de jam zo lang mogelijk kunt bewaren. Daarvoor kun je het beste de potjes steriliseren/uitkoken. Je kunt de jam dan wel 6 – 12 maanden bewaren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram kersen
- 300 gram geleisuiker
- 1½ eetlepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
- jampot met deksel 2 stuks, gesteriliseerd/uitgekookt
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Ontpit de kersen en doe ze in een steelpan met een dikke bodem.
- Voeg de suiker toe samen met het citroensap en verwarm terwijl je af en toe roert.
- Als de suiker begint op te lossen en het geheel vochtiger begint te worden, zet je het vuur hoger en breng je het geheel aan de kook.
- Roer het af en toe goed door en laat de jam rustig pruttelen tot het één geheel wordt en het iets indikt.
- Druk de kersen tegen de zijkant om ze stuk te maken. Voor een gladde jam kun je er nu ook de staafmixer inzetten om de jam glad te maken.
- Test door middel van de geleiproef of de jam klaar is.
- Als de jam klaar is giet je deze in een potje. Draai de deksel erop en zet het potje ondersteboven en laat de jam volledig afkoelen. Eet smakelijk!
Ruth Lugard says:
Kan je gewoon je mixer gebruiken om het glad te maken
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan ook, een staafmixer of mixer.