Kersentaart. Och mensen, dit is toch een fantastische taart geworden. Precies zoals ik ‘m in mijn hoofd had met een super smeuïge vulling en een knapperige korst. Heerlijk zoet door de kersen en kruidig door de kaneel. Echt de perfecte kersentaart.
Ik ben sowieso dol op kersen en wilde daar dan ook graag wat lekkers mee maken. Ik heb familie in de Betuwe met een eigen kersenboogaard en mijn nichtje was zo lief een kilootje voor mij mee te nemen. Op Instagram vroeg ik welk recept jullie graag wilde zien. Ik gaf wat opties, waaronder deze kersentaart, een crumble en clafoutis. Eigenwijs als ik ben wist ik al, wat er ook gestemd wordt, die kersentaart ga ik sowieso maken! Want ik had al hélemaal in mijn hoofd wat ik daarmee wilde doen en hoe die zou smaken. En als het eenmaal in mijn hoofd zit, dan krijg ik dat er lastig weer uit 😉 .
Kersentaart of kersen crumble?
Máár ik vind jullie wensen natuurlijk ook heel erg belangrijk, anders zou ik er ook niet naar vragen. En er werd ook flink gestemd op de kersentaart, maar net ietsje meer op de kersen crumble. Dus ik heb lekker beide gemaakt! De clafoutis komt vast ook ooit nog weleens online (als je dat niet kent: dat is toch een partij lekker!). Vandaag deel ik dit recept voor deze perfecte kersentaart waar gelukkig ook massaal op gestemd werd 😉 en binnenkort volgt dan echte winnaar, de kersen crumble. Die is ook zo lekker geworden kan ik je alvast verklappen!
De lekkerste zoete kersen
Voor deze kersentaart heb ik niet zomaar kersen gebruikt. Mijn familie teelt namelijk zelf kersen en zo nu en dan word ik dan ook verwend met de allerlekkerste kersen. Want voor al het fruit, en dus ook voor kersen, geldt: koop in het seizoen en van goede kwaliteit en je weet dat je goed zit. Dan heb je fruit dat absoluut niet waterig is, maar wel vol van smaak en lekker zoet. Precies hoe zomerfruit op z’n best hoort te smaken!
De perfecte kersentaart
Wat ik in mijn hoofd had voor deze kersentaart, was een klassieke taart met kersen. Net een beetje zoals appeltaart, maar dan met kersen. De vulling van kersen heerlijk smeuïg, zoet en licht kruidig doordat ik er een klein beetje kanaal door heb gedaan. Een heerlijke combi met kersen. De taart is precies geworden zoals ik hem in mijn hoofd had. Het allerlekkerste is hij nog lauwwarm net uit de oven, maar eenmaal afgekoeld is hij natuurlijk ook erg lekker. Gewoon zo of met een bolletje ijs en/of wat slagroom erbij.
Zo maak je kersentaart
Het ziet er misschien wat indrukwekkend uit, maar deze kersentaart is absoluut niet moeilijk om te maken. Het deeg is net als een appeltaartdeeg, een kwestie van alle ingrediënten mengen tot een mooi en stevig deeg. Die laat je even koud worden/opstijven in de koelkast en ondertussen maak je de vulling van de kersen. Daarvoor ontpit je de kersen, daar gebruik ik trouwens een hele handige ontpitter voor. De helft van de kersen laat je zacht worden in een pannetje en vervolgens meng je de andere kersen erdoor. Je bedekt de taartvorm met deeg, vulling erin, en werkt het nog eens af met het overige deeg in een gewenst patroon. Ik ging voor zowel wat dunnere als dikkere stroken. Een beetje eigeel voor het glansje, daaroverheen nog wat suiker en hop de oven in. En na ongeveer 50 minuten is je kersentaart klaar!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram bloem
- 200 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- snuf zout
- 1 ei (m)
- 3 theelepels kaneel
- 400 gram kersen (met pit)
- 75 gram suiker (+ extra)
- snuf zout
- 2 theelepels kaneel
- 1 eetlepel maizena
- 1 eidooier
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in een kom en kneed met de hand of machine tot een stevig deeg. Doe in huishoudfolie en leg in de koelkast.
- Ontpit de kersen en doe de helft in een steelpan samen met suiker, zout en kaneel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en vet de bakvorm in.
- Breng de kersen in het pannetje aan de kook. Meng de maizena met 2 eetlepels water en voeg toe. Laat dit nu 5 minuten pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en schep de overige kersen erdoorheen. Laat het geheel wat afkoelen.
- Verdeel de helft van het deeg over de bodem en randen van een ingevette bakvorm. Doe de vulling erin.
- Met het overige deeg kun je de bovenkant versieren, bijvoorbeeld in stroken.
- Bestrijk het deeg met eigeel en versier met suiker. Bak de taart in ca. 50 minuten gaar en goudbruin.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marion Vos says:
Heerlijk en een duidelijk recept
Eef says:
Dankjewel 🙂
Cissy says:
Heerlijk recept heb deze wel gemaakt met kersen uit pot en dan bij bereiden van de vulling de suiker weggelaten…hij is verrukkelijk en makkelijk te maken
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 😀
marijke says:
de lekkerste taart ooit!! wel wat veel deeg, ik heb een vorm van 24 cm gebruikt en had nog echt genoeg. maar beter dan te weinig dat is erger.
Eef says:
Wat een fantastisch leuk compliment, dankjewel 🙂