40 min.
4.41 van 10 stemmen

Pruimenjam

Pruimenjam, een van de leukste en lekkerste ‘klusjes’ in de zomer is het inmaken van verrukkelijk zomerfruit zoals pruimen. Ik heb het geluk meerdere pruimenbomen in mijn tuin te hebben staan, maar dat betekent wel dat ik zomers flink aan de bak mag, want het seizoen is kort en het liefst geniet ik er optimaal van.

Zelfgemaakte pruimenjam met eigen pruimen

In onze tuin staan 3 pruimenboompjes. Eentje met de ‘gewone’ paarse pruim, de Kwets, en de kleine die je hieronder op de foto ziet: Mirabel pruimen. Heerlijke friszoete, honingachtige pruimen, zalig om pruimenjam mee te maken! En vervolgens uit te delen, want de boompjes geven flink wat pruimen zoals je wel kunt zien 😉 .

Er is ruime keuze uit pruimsoorten voor dit pruimenjam recept. De Kwets, de meest klassieke en herkenbare pruim met zijn paarse schil, geeft een mooie donkere kleur aan de jam. Maar de Mirabellen of bijvoorbeeld ook Reine Claude pruimen zorgen dan weer voor een lichtere meer gele jam, zoals je hier ook ziet.

Reine claude

Jam maken met geleisuiker

Proef altijd even je pruimen vooraf (als je dat al niet hebt gedaan tijdens het oogsten ;-)). Pas gerust de hoeveelheid suiker een beetje aan op de zoetheid van de pruimen, maar vergeet niet dat suiker ook een conserveringsmiddel is dus je hebt het wel nodig.

Ik heb overigens ook een recept voor jam zonder suiker wat je zou kunnen gebruiken mocht je de jam suikervrij willen maken.

Pruimenjam maken

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk en het smaakt zo veel lekkerder dan kant-en-klare jam uit de supermarkt. Het is vaak gewoon een kwestie van fruit inkoken met suiker en een beetje citrus en voilà, je hebt jam gemaakt! Als je het goed bewaart in gesteriliseerde potten kan je erg lang van deze jam genieten. Ook heel leuk om als cadeautje te geven, zo’n potje zelfgemaakte pruimenjam!

Pruimenjam recept

Het lekkerste en makkelijkste pruimenjam recept

Deze jam is heerlijk friszoet van smaak en staat nu het liefst elke ochtend bij ons op de ontbijttafel, of naja.. totdat ‘ie op is! Dan heb ik hopelijk nog een beetje van een van mijn andere zelfgemaakte jammetjes. Zoals deze vijgenjam, aardbeienjam of bramenjam. Ook erg lekker én makkelijk om te maken.

Jam bewaren

Als je de jam na het maken lang wilt bewaren, schenk je hem zodra hij klaar is in een schone, gesteriliseerde jampot of weckpot. Draai hem dicht en laat het potje op z’n kop afkoelen. Zo trekt hij vacuüm en blijft hij dus buiten de koelkast lang goed, met een beetje mazzel zelfs tot wel 6 maanden! Des te schoner de pot, des te langer kun je de jam bewaren dus let hier goed op. Zodra je een potje hebt geopend moet je deze uiteraard in de koelkast bewaren 😉 .

Jam van pruimen
Pruimenjam

Pruimenjam

Pruimenjam maken, een van de leukste zomerse ‘klusjes’ om te doen! Dit is het recept voor de meest zalige en écht makkelijke pruimenjam.
4.41 van 10 stemmen
Voorbereiding30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd40 minuten

Ingrediënten

6 potjes
  • 1 kg pruimen (bijvoorbeeld Mirabellen)
  • 250 gram geleisuiker
  • 1 citroen (sap)

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Spoel de pruimen af met water. Ontpit* de pruimen en snij in kwarten.
  • Doe de pruimen in een pan samen met de suiker en het citroensap.
  • Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten lekker doorkoken. Daarna doe je de zogenaamde 'geleiproef'. Dat wil zeggen dat je een lepeltje van de jam op een (koud) bordje doet en er met je vinger doorheen gaat. Als je goed een lijntje door de jam kunt trekken en de jam iets ribbelig wordt dan is deze klaar. Gebeurt dit niet dan kook je de jam nog even door en herhaal je de geleiproef tot je de gewenste dikte van de jam hebt bereikt.
  • Doe de jam kokendheet in gesteriliseerde potten, draai dicht en laat ze op de kop staan tot ze vacuüm getrokken zijn. De jam kun je nu enkele maanden (buiten de koelkast) bewaren. Geniet ervan.
Goed om te weten:
Tip: gebruik een kersenontpitter om kleine pruimen mee te ontpitten of een heuse pruimenontpitter, die heb je ook voor grotere pruimen.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 242kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 0.04g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Pruimenjam

87 gedachten over “Pruimenjam”

  1. De pruimen zijn bijna zover dat ik ze ga plukken. Ik ben er niet zo gek op om er zoveel suiker in te doen. Het is ook niet echt gezond. Ongezonde jam kan ik ook in de supermarkt kopen. Als ik de jam maak zonder suiker hoe lang kan ik het dan bewaren in de koelkast? Zou al leuk zijn als ik een paar potjes voor korte tijd kan bewaren. Ik doe met een potje ongeveer anderhalve week. Alvast bedankt. Rob.

    Beantwoorden
    • Als je weinig tot gen suiker gebruikt is de jam ongeveer 1-3 weken houdbaar in de koelkast. Mits je steriele potten gebruikt. Je zou het ook nog kunnen proberen in te vriezen.

      Beantwoorden
  2. Goeie namiddag Eef,
    ik heb deze morgen pruimenjam gemaakt in de soepmaker
    maar voor het recept stond op 200gr pruimen 150gr geleisuiker 1/2 citroen en 75cl water!
    de jam kwam er helemaal niet dik uit, dus ik heb die moeten opnieuw koken in de wok

    heb jij een beter recept voor in de soepmaker ?
    bedankt Ria

    Beantwoorden
    • Dag Ria, in deze jam heb je geen water nodig. Met de soepmaker hebben wij geen ervaring, dus dat zal echt een kwestie van proberen zijn. Als je het recept en de ingrediënten volgt zou het goed moeten komen!

      Beantwoorden
  3. De pruimen op de foto zijn wel kroos-achtige pruimen, maar geen mirabellen. Die zijn echt helder geel. Misschien weten ze bij de Krozenboomgaard wel welke kroos op de foto staat.

    De mirabellen zijn dit jaar al klaar en zitten in jampotten en ook de rode kroos die ik pluk. De krozen op jullie foto zij nu aan het rijpen en ga ik zo meteen mee aan de slag, al blijft een deel beschikbaar om zo te eten.

    Beantwoorden
      • Hoi Eef,
        Nadat ik twee kg Reine Claude pruimenjam maakte met 500 gram geleisuiker, limoensap, kaneel én twee zakjes vanillesuiker vond ik de jam nog wat zuur en heb ik na raadpleging online 1/2 theelepel baking soda door de jam gedaan, hierdoor wordt het minder zuur en komt er meer lucht in de jam.
        Lieve groet,

        Beantwoorden
    • Ben nu pruimenjam aan het maken van Reine Claude pruimen met geleisuiker speciaal Van Gilse maar ik denk dat ik teveel water heb gebruikt (1,5 liter) maar zag het nergens erbij staan (al gaf jij aan ergens als reactie van wel…). Dus zou dit graag nog willen weten voor de volgende ronde 😉

      Beantwoorden
  4. Jam van mirabellen? Zonde, die gaan bij mij in de ton, zodra ze vallen. Dan is het rapen geblazen en oppassen voor de wespen, want die zijn er ook dol op en af en toe waggelt er dronken uit een mirabel. Met de ton ga ik (hier in Frankrijk) in het voorjaar naar de stoker en laat eer heerlijke eau de vie van stoken. Ik heb hier ook kwetsen en gele japanse pruimen. Die gaan bij mij wel de jam in, heerlijk. Het wordt hier niet heel veel gegeten, dus die worden vooral weg gegeven!

    Beantwoorden
    • De hoeveelheid suiker staat in het recept. Er staat nog geen pruimenijs online, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen.

      Beantwoorden
4.41 van 10 stemmen (9 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie