Pruimenjam

Pruimenjam

Pruimenjam, een van de leukste en lekkerste ‘klusjes’ in de zomer is het inmaken van verrukkelijk zomerfruit zoals pruimen. Ik heb het geluk meerdere pruimenbomen in mijn tuin te hebben staan, maar dat betekent wel dat ik zomers flink aan de bak mag, want het seizoen is kort en het liefst geniet ik er optimaal van.

Zelfgemaakte pruimenjam met eigen pruimen

In onze tuin staan 3 pruimenboompjes. Eentje met de ‘gewone’ paarse pruim, de Kwets, en de kleine die je hieronder op de foto ziet: Mirabel pruimen. Heerlijke friszoete, honingachtige pruimen, zalig om pruimenjam mee te maken! En vervolgens uit te delen, want de boompjes geven flink wat pruimen zoals je wel kunt zien 😉 .

Er is ruime keuze uit pruimsoorten voor dit pruimenjam recept. De Kwets, de meest klassieke en herkenbare pruim met zijn paarse schil, geeft een mooie donkere kleur aan de jam. Maar de Mirabellen of bijvoorbeeld ook Reine Claude pruimen zorgen dan weer voor een lichtere meer gele jam, zoals je hier ook ziet.

Reine claude

Jam maken met geleisuiker

Proef altijd even je pruimen vooraf (als je dat al niet hebt gedaan tijdens het oogsten ;-)). Pas gerust de hoeveelheid suiker een beetje aan op de zoetheid van de pruimen, maar vergeet niet dat suiker ook een conserveringsmiddel is dus je hebt het wel nodig.

Ik heb overigens ook een recept voor jam zonder suiker wat je zou kunnen gebruiken mocht je de jam suikervrij willen maken.

Pruimenjam maken

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk en het smaakt zo veel lekkerder dan kant-en-klare jam uit de supermarkt. Het is vaak gewoon een kwestie van fruit inkoken met suiker en een beetje citrus en voilà, je hebt jam gemaakt! Als je het goed bewaart in gesteriliseerde potten kan je erg lang van deze jam genieten. Ook heel leuk om als cadeautje te geven, zo’n potje zelfgemaakte pruimenjam!

Pruimenjam recept

Het lekkerste en makkelijkste pruimenjam recept

Deze jam is heerlijk friszoet van smaak en staat nu het liefst elke ochtend bij ons op de ontbijttafel, of naja.. totdat ‘ie op is! Dan heb ik hopelijk nog een beetje van een van mijn andere zelfgemaakte jammetjes. Zoals deze vijgenjam, aardbeienjam of bramenjam. Ook erg lekker én makkelijk om te maken.

Jam bewaren

Als je de jam na het maken lang wilt bewaren, schenk je hem zodra hij klaar is in een schone, gesteriliseerde jampot of weckpot. Draai hem dicht en laat het potje op z’n kop afkoelen. Zo trekt hij vacuüm en blijft hij dus buiten de koelkast lang goed, met een beetje mazzel zelfs tot wel 6 maanden! Des te schoner de pot, des te langer kun je de jam bewaren dus let hier goed op. Zodra je een potje hebt geopend moet je deze uiteraard in de koelkast bewaren 😉 .

Jam van pruimen
Pruimenjam

Pruimenjam

Pruimenjam maken, een van de leukste zomerse ‘klusjes’ om te doen! Dit is het recept voor de meest zalige en écht makkelijke pruimenjam.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 6 potjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kg pruimen (bijvoorbeeld Mirabellen)
  • 250 gram geleisuiker
  • 1 citroen (sap)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de pruimen af met water. Ontpit* de pruimen en snij in kwarten.
  • Doe de pruimen in een pan samen met de suiker en het citroensap.
  • Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten lekker doorkoken. Daarna doe je de zogenaamde 'geleiproef'. Dat wil zeggen dat je een lepeltje van de jam op een (koud) bordje doet en er met je vinger doorheen gaat. Als je goed een lijntje door de jam kunt trekken en de jam iets ribbelig wordt dan is deze klaar. Gebeurt dit niet dan kook je de jam nog even door en herhaal je de geleiproef tot je de gewenste dikte van de jam hebt bereikt.
  • Doe de jam kokendheet in gesteriliseerde potten, draai dicht en laat ze op de kop staan tot ze vacuüm getrokken zijn. De jam kun je nu enkele maanden (buiten de koelkast) bewaren. Geniet ervan.

handig om te weten:

Tip: gebruik een kersenontpitter om kleine pruimen mee te ontpitten of een heuse pruimenontpitter, die heb je ook voor grotere pruimen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 242kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 0.04g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Pruimenjam

2 thoughts on “Pruimenjam

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept