Chia jam met frambozen. Wist je dat je met chiazaad prima een heerlijke jam kunt maken? Het is supermakkelijk om te maken, je gebruikt veel minder dan suiker dan in traditionele jam en heeft (ook) een heerlijke structuur.
Op mijn blog vind je het klassieke recept voor een heerlijke frambozenjam. Eén van mijn favoriete soorten jam. Op zich is zelf jam maken helemaal niet moeilijk. De basis is (vers) fruit, suiker en eventueel nog een beetje citroensap. Voor het ene soort fruit gebruik ik graag geleisuiker en voor de andere is dat niet nodig (dat ligt aan het pectinegehalte van het fruit).
Jam maken met chiazaad
Je kunt zowel diepvries als vers fruit gebruiken om zelf jam te maken. Het is immers een manier om fruit te conserveren zodat je in de winter ook van zomerfruit kunt genieten. Ideaal als je zelf fruitbomen of struiken in je tuin hebt staan natuurlijk. Maar ik krijg regelmatig de vraag of je niet zonder of met minder suiker jam kunt maken en dat kan. Bijvoorbeeld dus met chiazaad.
Chia jam met frambozen
Door in plaats van suiker de jam met chiazaad te maken, gebruik je geen of minder suiker. Omdat mijn frambozen ietwat zuur waren (het is immers (nog) niet het seizoen voor frambozen uit de tuin) heb ik nog een beetje agave siroop toegevoegd. Je kunt ook honing of een andere zoetstof gebruiken die je lekker vindt. Het chiazaad zorgt voor binding van het fruit en je krijgt bijna een vergelijkbare structuur als ‘normale’ jam. Ideaal dus om te smeren op een broodje, maar ook heel lekker in je yoghurt ‘s morgens bijvoorbeeld.
Hoe lang kun je jam op basis van chiazaad bewaren?
Door jam te maken met chiazaad conserveer je het fruit natuurlijk niet zoals bij een klassieke jam met suiker. Je kookt de frambozen op laag vuur om ze simpelweg stuk te koken, maar niet om ze door en door te verwarmen. Chiazaad heeft in die zin ook niet dezelfde conserverende werking als suiker. Daarom is dit recept ook voor een klein jampotje. Het is ongeveer 1-2 weken houdbaar in de koelkast. Dus smeer er rijkelijk mee op brood, doe wat in je yoghurt en geniet er optimaal van.
Met dit makkelijke recept voor chia jam met framboos maak je immers in een handomdraai weer een nieuw vers potje!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram frambozen (vers of diepvries)
- ½ eetlepel citroensap
- 1 eetlepel chiazaad
- 2 eetlepel agave siroop
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de frambozen met het citroensap in een steelpan met dikke bodem, breng aan de kook en laat ze een paar minuten pruttelen.
- Roer dan door en druk de frambozen plat met de achterkant van een pollepel.
- Voeg dan het chiazaad en de agave siroop toe (evt. meer of minder naar smaak).
- Doe de frambozenjam in een potje, laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Lucienne van Dijk says:
Al een paar keer de jam met chiazaad gemaakt. Dit keer met blauwe bessen en framboos. Heerlijk
Erica says:
Voor het eerst zelf jam gemaakt voor mijn oppaskindjes met de gekochte aardbeien van de markt. Ze hebben er allemaal van zitten smullen😊 Wat een makkelijk en gezond recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂