Chia jam met frambozen

Chia jam met frambozen (suikervrij)

Chia jam met frambozen. Wist je dat je met chiazaad prima een heerlijke jam kunt maken? Het is supermakkelijk om te maken, je gebruikt veel minder dan suiker dan in traditionele jam en heeft (ook) een heerlijke structuur.

Op mijn blog vind je het klassieke recept voor een heerlijke frambozenjam. Eén van mijn favoriete soorten jam. Op zich is zelf jam maken helemaal niet moeilijk. De basis is (vers) fruit, suiker en eventueel nog een beetje citroensap. Voor het ene soort fruit gebruik ik graag geleisuiker en voor de andere is dat niet nodig (dat ligt aan het pectinegehalte van het fruit).

Jam maken met chiazaad

Je kunt zowel diepvries als vers fruit gebruiken om zelf jam te maken. Het is immers een manier om fruit te conserveren zodat je in de winter ook van zomerfruit kunt genieten. Ideaal als je zelf fruitbomen of struiken in je tuin hebt staan natuurlijk. Maar ik krijg regelmatig de vraag of je niet zonder of met minder suiker jam kunt maken en dat kan. Bijvoorbeeld dus met chiazaad.

Zelfgemaakte suikervrij jam

Chia jam met frambozen

Door in plaats van suiker de jam met chiazaad te maken, gebruik je geen of minder suiker. Omdat mijn frambozen ietwat zuur waren (het is immers (nog) niet het seizoen voor frambozen uit de tuin) heb ik nog een beetje agave siroop toegevoegd. Je kunt ook honing of een andere zoetstof gebruiken die je lekker vindt. Het chiazaad zorgt voor binding van het fruit en je krijgt bijna een vergelijkbare structuur als ‘normale’ jam. Ideaal dus om te smeren op een broodje, maar ook heel lekker in je yoghurt ’s morgens bijvoorbeeld.

Ingredienten frambozen chia jam

Hoe lang kun je jam op basis van chiazaad bewaren?

Door jam te maken met chiazaad conserveer je het fruit natuurlijk niet zoals bij een klassieke jam met suiker. Je kookt de frambozen op laag vuur om ze simpelweg stuk te koken, maar niet om ze door en door te verwarmen. Chiazaad heeft in die zin ook niet dezelfde conserverende werking als suiker. Daarom is dit recept ook voor een klein jampotje. Het is ongeveer 1-2 weken houdbaar in de koelkast. Dus smeer er rijkelijk mee op brood, doe wat in je yoghurt en geniet er optimaal van.

Met dit makkelijke recept voor chia jam met framboos maak je immers in een handomdraai weer een nieuw vers potje!

Frambozen chia jam

Chia jam met frambozen

Chia jam met frambozen

Chia jam met frambozen. Met dit heerlijke recept maak je een zo goed als suikervrije jam op basis van chiazaad met (verse) frambozen, lekker!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 potje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram frambozen (vers of diepvries)
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 eetlepel agave siroop

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de frambozen met het citroensap in een steelpan met dikke bodem, breng aan de kook en laat ze een paar minuten pruttelen.
  • Roer dan door en druk de frambozen plat met de achterkant van een pollepel.
  • Voeg dan het chiazaad en de agave siroop toe (evt. meer of minder naar smaak).
  • Doe de frambozenjam in een potje, laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

handig om te weten:

Voedingswaarden zijn voor het hele recept = 1 jampotje.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 89kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Chia jam met frambozen

Frambozen chia jam Pinterest Collage

3 reacties op “Chia jam met frambozen (suikervrij)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *