Zelf bramenjam maken. Een klusje van niets, maar een resultaat… zo lekker! In dit recept vertel ik je precies hoe eenvoudig het is om zelf de lekkerste jam te maken én hoe je dat met minder suiker kunt doen.
Vorig weekend waren we een dagje naar Texel. Mijn schoonouders hadden daar een vakantiehuisje en vroegen of we even langskwamen. Voor ons is Texel niet zo ver rijden en op de een of andere manier, zodra je het eiland op rijdt, ben je op vakantie. Zowel mijn schoonouders als mijn ouders komen graag op Texel (mijn vriend is er zelfs geboren) en inmiddels woont een van mijn beste vriendinnen zelfs op Texel omdat haar grote liefde een Texelaar is.
Bramen van Texel
Texel dus. Bij het vakantiehuisje van mijn schoonouders lag een grote tuin met daarin allemaal struiken met frambozen en bramen. Ze zijn nu nog mooi rijp en omdat het een warme zomer is geweest had de eigenaresse van het huisje meer dan genoeg bramen en frambozen gezien. We mochten ze plukken.
Bramenjam met minder suiker
Dat laat ik mij geen twee keer zeggen en met een bak vol verse bramen en frambozen van Texel keerde we huiswaarts. Ik zou willen zeggen dat de jam iets ziltig is door de zilte zeelucht, maar nee. Zo romantisch kan ik het niet voor je maken. Het is een heerlijke fris/ zoete bramenjam geworden. Normaliter gebruik je half om half suiker en fruit. Ik hou van een niet al te zoete jam en gebruik minder suiker en ga voor 1:0,5 oftewel de helft suiker van het gewicht fruit. Dan proef je het fruit beter terug en heb je een zacht zoete jam, helemaal lekker. Bekijk trouwens ook het recept voor frambozenjam wat inmiddels online staat.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bramen
- 125 gram geleisuiker
- 1 eetlepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Spoel de bramen af onder de kraan in een zeef en dep ze daarna droog.
- Doe het fruit samen met het citroensap en de geleisuiker in een steelpan. Schep even om zodat de suiker goed verdeeld is over het fruit.
- Zet het vuur hoog en prak ondertussen de bramen stuk met een vork.
- Zodra het gaat koken zet je vuur zachter (zorg dat het wel rustig blijft koken) en kook de jam circa 5 minuten.
- Roer met een lepel door de jam en voer de geleiproef* uit.
- Zodra de jam klaar is giet je het in een gesteriliseerde jampotje**, doe de deksel erop en keer de potjes om zodat ze vacuum trekken. Je kunt zo de jam enkele maanden bewaren. Eet smakelijk!
handig om te weten:
** Bewaar de jam in gesteriliseerde potjes zodat je ze extra lang kunt bewaren. Je steriliseert glazen potjes door ze samen met de dop enkele minuten in een pan met kokend water (mee) te koken. Let op: voedingswaarden gelden voor de hele pot jam. Dat valt weer mee hè 😉
Hanneke says:
Net samen met mijn man van 6kg bramen..bramenjam gemaakt..wel minder suiker gebruikt en zo is super lekker.
Yummie
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Yolanda Henar says:
Voor de eerste keer de Beamen jam gemaakt . Zoals het recept aangeeft half de helft geleisuiker van het gewicht van de bramen. Maar ik ben bang dat het te zoet is, volgende keer minder geleisuiker dan alleen maar gelei gebruiken .
Eef says:
Heb je de jam al geproefd inmiddels en was het te zoet?
Karst says:
Hallo, ik kom uit Breda. Wil bramen gelei maken en geen jam. Hoe krijg ik de pitjes eruit?. Met een zeef of zijn er nog andere manieren?. Bramen zijn lekker, maar die pitjes kan ik missen als kiespijn.
Eef says:
Zeven inderdaad 🙂
Jolanda says:
Ik gebruik altijd een roerzeef. Verreweg de meeste pitjes zijn er dan uit. Vervolgens ga ik uit van het gewicht van het pure sap voor het maken van jam.
Anja Bergman says:
Heerlijke jam
Zelf heb ik vanille toegevoegd en een snuf kaneel. Heel erg lekker
Eef says:
Lekkere aanvulling 🙂
Tineke Konia Kingma says:
Ik was op zoek naar een bramenjam recept en die van jou was de eerste die ik tegen kwam, zo leuk want ik Ben geboren en getogen op Texel maar woon nu al bijna 26 jaar in Nieuw Zeeland maar blijf een Texelaar in hart en boeren, we gingen vroeger altijd bramen plukken met het hele gezien en mijn moeder maakte dan allerlei lekkers ervan. Ga je recept proberen ???? groetjes uit NZ Tineke Konia Kingma
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten! Geniet van het recept, ik hoop dat hij bij je in de smaak valt 🙂
Tineke Konia Kingma says:
Hart en nieren moet het zijn ????
Lidy says:
Gebruik je geleisuiker 1:1. Of 2:1??
Eef says:
Dat staat in het recept, 1 deel suiker op 2 delen bramen.
Miek says:
Hoi. Samen met mijn zus eerst vanmorgen 4.2 kg bramen geplukt en 14 ! potten en potjes jam gemaakt.
Hard gewerkt, maar wat een feestje !
Volgens jouw recept,
Hëérlijk !
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
jan says:
Hoi Eef,
Het lukt mij maar niet om de geleiproef te doorstaan. Ik gebruik precies de hoeveelheden die aangegeven staan maar alles blijft vrij nat. Ik kan dus ook geen spoor trekken. Zelfs als ik het langer kook en vocht laat verdampen lukt het niet.
Eef says:
Hi Jan, wat gek! Als je het zachtjes laat pruttelen verdampt het vocht altijd dus dan zou het dikker moeten worden. Was je jam evengoed wel een goede consistentie of toch te dun?
Chris Vermeulen says:
Hoe lang moet het potje op de kop gezet worden?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Chris! 5 minuten is voldoende om de lucht uit de pot te drukken 🙂