Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken. Een klusje van niets, maar een resultaat… zo lekker! In dit recept vertel ik je precies hoe eenvoudig het is om zelf de lekkerste jam te maken én hoe je dat met minder suiker kunt doen.

Vorig weekend waren we een dagje naar Texel. Mijn schoonouders hadden daar een vakantiehuisje en vroegen of we even langskwamen. Voor ons is Texel niet zo ver rijden en op de een of andere manier, zodra je het eiland op rijdt, ben je op vakantie. Zowel mijn schoonouders als mijn ouders komen graag op Texel (mijn vriend is er zelfs geboren) en inmiddels woont een van mijn beste vriendinnen zelfs op Texel omdat haar grote liefde een Texelaar is.

Bramen van Texel

Texel dus. Bij het vakantiehuisje van mijn schoonouders lag een grote tuin met daarin allemaal struiken met frambozen en bramen. Ze zijn nu nog mooi rijp en omdat het een warme zomer is geweest had de eigenaresse van het huisje meer dan genoeg bramen en frambozen gezien. We mochten ze plukken.

Zelf geplukte frambozen

Bramenjam met minder suiker

Dat laat ik mij geen twee keer zeggen en met een bak vol verse bramen en frambozen van Texel keerde we huiswaarts. Ik zou willen zeggen dat de jam iets ziltig is door de zilte zeelucht, maar nee. Zo romantisch kan ik het niet voor je maken. Het is een heerlijke fris/ zoete bramenjam geworden. Normaliter gebruik je half om half suiker en fruit. Ik hou van een niet al te zoete jam en gebruik minder suiker en ga voor 1:0,5 oftewel de helft suiker van het gewicht fruit. Dan proef je het fruit beter terug en heb je een zacht zoete jam, helemaal lekker. Bekijk trouwens ook het recept voor frambozenjam wat inmiddels online staat.

Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken

Bramenjam

Heerlijke, zelfgemaakte bramenjam met minder suiker
4.36 van 57 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 pot jam

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram bramen
  • 125 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de bramen af onder de kraan in een zeef en dep ze daarna droog.
  • Doe het fruit samen met het citroensap en de geleisuiker in een steelpan. Schep even om zodat de suiker goed verdeeld is over het fruit.
  • Zet het vuur hoog en prak ondertussen de bramen stuk met een vork.
  • Zodra het gaat koken zet je vuur zachter (zorg dat het wel rustig blijft koken) en kook de jam circa 10 minuten.
  • Roer met een lepel door de jam en voer de geleiproef* uit.
  • Zodra de jam klaar is giet je het in een gesteriliseerde jampotje**, doe de deksel erop en keer de potjes om zodat ze vacuum trekken. Je kunt zo de jam enkele maanden bewaren. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Met de geleiproef test je of de jam dik genoeg is. Haal een lepel met de bolle kant door de jam en trek hier met je vinger een lijn door (pas op: dat kan heet zijn). Als de lijn mooi zichtbaar blijft en de jam niet terug loopt, dan is de jam goed.
** Bewaar de jam in gesteriliseerde potjes zodat je ze extra lang kunt bewaren. Je steriliseert glazen potjes door ze samen met de dop enkele minuten in een pan met kokend water (mee) te koken.
Let op: voedingswaarden gelden voor de hele pot jam. Dat valt weer mee hè 😉 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 592kcal | Koolhydraten: 149g | Eiwitten: 3g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf bramenjam maken

Bramenjam Pinterest Collage

42 thoughts on “Zelf bramenjam maken

  • Tineke Konia Kingma says:

    Ik was op zoek naar een bramenjam recept en die van jou was de eerste die ik tegen kwam, zo leuk want ik Ben geboren en getogen op Texel maar woon nu al bijna 26 jaar in Nieuw Zeeland maar blijf een Texelaar in hart en boeren, we gingen vroeger altijd bramen plukken met het hele gezien en mijn moeder maakte dan allerlei lekkers ervan. Ga je recept proberen ???? groetjes uit NZ Tineke Konia Kingma

  • Hoi Eef,

    Het lukt mij maar niet om de geleiproef te doorstaan. Ik gebruik precies de hoeveelheden die aangegeven staan maar alles blijft vrij nat. Ik kan dus ook geen spoor trekken. Zelfs als ik het langer kook en vocht laat verdampen lukt het niet.

    • Hi Jan, wat gek! Als je het zachtjes laat pruttelen verdampt het vocht altijd dus dan zou het dikker moeten worden. Was je jam evengoed wel een goede consistentie of toch te dun?

      • Er wordt geen lucht uit de pot gedrukt. Het omkeren dient om het deksel volledig te steriliseren, de jam is door de suiker heter dan 100 graden Celsius en doodt alle nog aanwezige organismen.
        Zet je de potjes weer rechtop, dan zal na verloop van tijd de lucht tussen het deksel en de jam af gaan koelen en krimpen, tot op zeker moment de lucht zover afgekoeld en gekrompen is dat het vacuumzegel in het deksel duidelijk hoorbaar naar binnen getrokken word, KLIK! hoor je dan.
        Zo weet je dat de pot luchtdicht is en langdurig bewaard kan worden.
        Gebeurt dit niet (controleren door na afkoeling met je vinger op het vacuumzegel te drukken), dan eerst DIE pot jam aanbreken, en koel bewaren.

        • Kan ik daaruit opmaken dat de hele pot zo ook al gesteriliseerd wordt? Want ja.. het wordt overal aangeraden om die potjes van te voren in water te koken enso maar als ik dit lees dan is een afwasbeurt van de jampotjes ook al genoeg omdat de sterilisatie net zo hard gebeurd als je de jam erin giet?

          Kan ik gewoon oude jampotjes gebruiken?

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Persoonlijk steriliseren wij de potjes het liefst, dan weet je zeker dat het goed gaat. Je kunt zeker oude jampotjes gebruiken.

  • Heerlijk recept. Heb 260gr bramen met 150g geleisuiker gedaan en perfecte jam. Niet te dun niet te dik (dat had ik de vorige keer toen ik verhouding 1 : 1 deed. En precies zoet genoeg.
    Smullen maar 🤗

  • 5 sterren
    Hoi,
    Ik zou die geleisuiker (suiker met extra pectine) echt achterwege laten en gewone suiker gebruiken. In bramen zitten namelijk al pectines, en in citrus ook. Gewoon half suiker, half bramen en een kneepjes Citroen. Goed laten koken. Die pectines zitten in de pitten, en die maken de jam dik. Oma had ook geen geleisuiker jongens…

    Santé!!

  • Edith Van der Veer says:

    Als je dan de pitten eruit zeeft, blijven dan de pectines achter?

    Vroeger kookten de mensen jam lang, wat is nu de beste tijd om aan te houden?

    • Ik moet je eerlijk zeggen dat ik die er nooit uitzeef maar de pectine zit ook in de geleisuiker dus dat zeef je er dan niet uit. Ik kook de jam ca. 5-10 minuten in maar soms ook langer tot je een goede geleiproef hebt.

  • Heb voor het eerst pruimen Jam gemaakt geweldig ,ik heb er een beetje citroeschilen van eigen boom doorgedaan (goed gepureerd geweldig op de achtergrond proef je de Citroen Heerlijk

  • Toos Janssen says:

    ik maak al zoooooveel jaren jam van alle vruchten en altijd met gelei suiker speciaal
    gebruik 500 gr geleisuiker speciaal , en 1250 gram vruchten , is nooit te zoet .
    heb toch een vraag : de jam is meestal te dik. hoeveel water moet ik erbij doen als ik de vruchten ga koken ?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Toos, het is op afstand wat lastig in te schatten hoeveel water er nodig is mocht je de jam dunner willen. Mijn eerste gedachte is dat je misschien te veel geleisuiker gebruikt, ik houd zelf altijd 1 deel suiker op 2 delen fruit aan, zonder water. In veel van Eef’s jamrecepten is dit ook de verhouding. Maar als je de smaak lekker vind is dat natuurlijk goed zo. Misschien een keer de geleisuiker vervangen door gewone kristal- of rietsuiker? Dan zou hij in theorie minder dik moeten worden! Anders zou ik beginnen met op gevoel kleine beetje water toevoegen tot je de gewenste dikte hebt bereikt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept