Zelf bramenjam maken. Een klusje van niets, maar een resultaat… zo lekker! In dit recept vertel ik je precies hoe eenvoudig het is om zelf de lekkerste jam te maken én hoe je dat met minder suiker kunt doen.
Vorig weekend waren we een dagje naar Texel. Mijn schoonouders hadden daar een vakantiehuisje en vroegen of we even langskwamen. Voor ons is Texel niet zo ver rijden en op de een of andere manier, zodra je het eiland op rijdt, ben je op vakantie. Zowel mijn schoonouders als mijn ouders komen graag op Texel (mijn vriend is er zelfs geboren) en inmiddels woont een van mijn beste vriendinnen zelfs op Texel omdat haar grote liefde een Texelaar is.
Bramen van Texel
Texel dus. Bij het vakantiehuisje van mijn schoonouders lag een grote tuin met daarin allemaal struiken met frambozen en bramen. Ze zijn nu nog mooi rijp en omdat het een warme zomer is geweest had de eigenaresse van het huisje meer dan genoeg bramen en frambozen gezien. We mochten ze plukken.
Bramenjam met minder suiker
Dat laat ik mij geen twee keer zeggen en met een bak vol verse bramen en frambozen van Texel keerde we huiswaarts. Ik zou willen zeggen dat de jam iets ziltig is door de zilte zeelucht, maar nee. Zo romantisch kan ik het niet voor je maken. Het is een heerlijke fris/ zoete bramenjam geworden. Normaliter gebruik je half om half suiker en fruit. Ik hou van een niet al te zoete jam en gebruik minder suiker en ga voor 1:0,5 oftewel de helft suiker van het gewicht fruit. Dan proef je het fruit beter terug en heb je een zacht zoete jam, helemaal lekker. Bekijk trouwens ook het recept voor frambozenjam wat inmiddels online staat.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bramen
- 125 gram geleisuiker
- 1 eetlepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Spoel de bramen af onder de kraan in een zeef en dep ze daarna droog.
- Doe het fruit samen met het citroensap en de geleisuiker in een steelpan. Schep even om zodat de suiker goed verdeeld is over het fruit.
- Zet het vuur hoog en prak ondertussen de bramen stuk met een vork.
- Zodra het gaat koken zet je vuur zachter (zorg dat het wel rustig blijft koken) en kook de jam circa 10 minuten.
- Roer met een lepel door de jam en voer de geleiproef* uit.
- Zodra de jam klaar is giet je het in een gesteriliseerde jampotje**, doe de deksel erop en keer de potjes om zodat ze vacuum trekken. Je kunt zo de jam enkele maanden bewaren. Eet smakelijk!
handig om te weten:
** Bewaar de jam in gesteriliseerde potjes zodat je ze extra lang kunt bewaren. Je steriliseert glazen potjes door ze samen met de dop enkele minuten in een pan met kokend water (mee) te koken. Let op: voedingswaarden gelden voor de hele pot jam. Dat valt weer mee hè 😉
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hanneke says:
Net samen met mijn man van 6kg bramen..bramenjam gemaakt..wel minder suiker gebruikt en zo is super lekker.
Yummie
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Yolanda Henar says:
Voor de eerste keer de Beamen jam gemaakt . Zoals het recept aangeeft half de helft geleisuiker van het gewicht van de bramen. Maar ik ben bang dat het te zoet is, volgende keer minder geleisuiker dan alleen maar gelei gebruiken .
Eef says:
Heb je de jam al geproefd inmiddels en was het te zoet?
Marion says:
Ik heb het recept precies gevolgd maar de ham blijft veel te dun.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Heb je de geleiproef ook uitgevoerd en ging dat wel goed?
Karst says:
Hallo, ik kom uit Breda. Wil bramen gelei maken en geen jam. Hoe krijg ik de pitjes eruit?. Met een zeef of zijn er nog andere manieren?. Bramen zijn lekker, maar die pitjes kan ik missen als kiespijn.
Eef says:
Zeven inderdaad 🙂
Jolanda says:
Ik gebruik altijd een roerzeef. Verreweg de meeste pitjes zijn er dan uit. Vervolgens ga ik uit van het gewicht van het pure sap voor het maken van jam.
Anja Bergman says:
Heerlijke jam
Zelf heb ik vanille toegevoegd en een snuf kaneel. Heel erg lekker
Eef says:
Lekkere aanvulling 🙂
Carlijn says:
Ik had 755 gram bramen geplukt. Na de reacties te hebben gelezen heb ik minder suiker gebruikt.
250 gram bramen en 100 gram suiker ongeveer dus. Super lekker! Niet te zoet. Substantie iets langer laten koken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat goed om te horen, en fijne tips. Dankje Carlijn!
Tineke Konia Kingma says:
Ik was op zoek naar een bramenjam recept en die van jou was de eerste die ik tegen kwam, zo leuk want ik Ben geboren en getogen op Texel maar woon nu al bijna 26 jaar in Nieuw Zeeland maar blijf een Texelaar in hart en boeren, we gingen vroeger altijd bramen plukken met het hele gezien en mijn moeder maakte dan allerlei lekkers ervan. Ga je recept proberen ???? groetjes uit NZ Tineke Konia Kingma
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten! Geniet van het recept, ik hoop dat hij bij je in de smaak valt 🙂
Tineke Konia Kingma says:
Hart en nieren moet het zijn ????
Lidy says:
Gebruik je geleisuiker 1:1. Of 2:1??
Eef says:
Dat staat in het recept, 1 deel suiker op 2 delen bramen.
Miek says:
Hoi. Samen met mijn zus eerst vanmorgen 4.2 kg bramen geplukt en 14 ! potten en potjes jam gemaakt.
Hard gewerkt, maar wat een feestje !
Volgens jouw recept,
Hëérlijk !
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
jan says:
Hoi Eef,
Het lukt mij maar niet om de geleiproef te doorstaan. Ik gebruik precies de hoeveelheden die aangegeven staan maar alles blijft vrij nat. Ik kan dus ook geen spoor trekken. Zelfs als ik het langer kook en vocht laat verdampen lukt het niet.
Eef says:
Hi Jan, wat gek! Als je het zachtjes laat pruttelen verdampt het vocht altijd dus dan zou het dikker moeten worden. Was je jam evengoed wel een goede consistentie of toch te dun?
Chris Vermeulen says:
Hoe lang moet het potje op de kop gezet worden?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Chris! 5 minuten is voldoende om de lucht uit de pot te drukken 🙂
G. says:
Er wordt geen lucht uit de pot gedrukt. Het omkeren dient om het deksel volledig te steriliseren, de jam is door de suiker heter dan 100 graden Celsius en doodt alle nog aanwezige organismen.
Zet je de potjes weer rechtop, dan zal na verloop van tijd de lucht tussen het deksel en de jam af gaan koelen en krimpen, tot op zeker moment de lucht zover afgekoeld en gekrompen is dat het vacuumzegel in het deksel duidelijk hoorbaar naar binnen getrokken word, KLIK! hoor je dan.
Zo weet je dat de pot luchtdicht is en langdurig bewaard kan worden.
Gebeurt dit niet (controleren door na afkoeling met je vinger op het vacuumzegel te drukken), dan eerst DIE pot jam aanbreken, en koel bewaren.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Aha interessant! Bedankt voor het delen.
Mir says:
Kan ik daaruit opmaken dat de hele pot zo ook al gesteriliseerd wordt? Want ja.. het wordt overal aangeraden om die potjes van te voren in water te koken enso maar als ik dit lees dan is een afwasbeurt van de jampotjes ook al genoeg omdat de sterilisatie net zo hard gebeurd als je de jam erin giet?
Kan ik gewoon oude jampotjes gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Persoonlijk steriliseren wij de potjes het liefst, dan weet je zeker dat het goed gaat. Je kunt zeker oude jampotjes gebruiken.
Eveline says:
Heerlijk recept. Heb 260gr bramen met 150g geleisuiker gedaan en perfecte jam. Niet te dun niet te dik (dat had ik de vorige keer toen ik verhouding 1 : 1 deed. En precies zoet genoeg.
Smullen maar 🤗
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn Eveline, dankjewel!
Peter Colijn says:
Ik heb geen potjes momenteel maar wel weckpotten, kan ik de naam daar ook goed in bewaren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zeker weten!
Guus says:
Hoi,
Ik zou die geleisuiker (suiker met extra pectine) echt achterwege laten en gewone suiker gebruiken. In bramen zitten namelijk al pectines, en in citrus ook. Gewoon half suiker, half bramen en een kneepjes Citroen. Goed laten koken. Die pectines zitten in de pitten, en die maken de jam dik. Oma had ook geen geleisuiker jongens…
Santé!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goede tip! Gaan we eens proberen. Bedankt voor het delen 🙂
Edith Van der Veer says:
Als je dan de pitten eruit zeeft, blijven dan de pectines achter?
Vroeger kookten de mensen jam lang, wat is nu de beste tijd om aan te houden?
Eef says:
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik die er nooit uitzeef maar de pectine zit ook in de geleisuiker dus dat zeef je er dan niet uit. Ik kook de jam ca. 5-10 minuten in maar soms ook langer tot je een goede geleiproef hebt.
JTJ GREEVE says:
Heb voor het eerst pruimen Jam gemaakt geweldig ,ik heb er een beetje citroeschilen van eigen boom doorgedaan (goed gepureerd geweldig op de achtergrond proef je de Citroen Heerlijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Dat klinkt erg lekker 🙂
Kevin says:
Hi Eef,
Die geleitest klopt totaal niet. Zodra de geleitest goed was ben ik gestopt.
Nu staat de jam zo stijf als snoep.
Groet.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat vervelend dat het niet goed is gelukt, het klinkt alsof het wellicht te hard heeft gekookt.
Toos Janssen says:
ik maak al zoooooveel jaren jam van alle vruchten en altijd met gelei suiker speciaal
gebruik 500 gr geleisuiker speciaal , en 1250 gram vruchten , is nooit te zoet .
heb toch een vraag : de jam is meestal te dik. hoeveel water moet ik erbij doen als ik de vruchten ga koken ?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Toos, het is op afstand wat lastig in te schatten hoeveel water er nodig is mocht je de jam dunner willen. Mijn eerste gedachte is dat je misschien te veel geleisuiker gebruikt, ik houd zelf altijd 1 deel suiker op 2 delen fruit aan, zonder water. In veel van Eef’s jamrecepten is dit ook de verhouding. Maar als je de smaak lekker vind is dat natuurlijk goed zo. Misschien een keer de geleisuiker vervangen door gewone kristal- of rietsuiker? Dan zou hij in theorie minder dik moeten worden! Anders zou ik beginnen met op gevoel kleine beetje water toevoegen tot je de gewenste dikte hebt bereikt.