Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken. Een klusje van niets, maar een resultaat… zo lekker! In dit recept vertel ik je precies hoe eenvoudig het is om zelf de lekkerste jam te maken én hoe je dat met minder suiker kunt doen.

Vorig weekend waren we een dagje naar Texel. Mijn schoonouders hadden daar een vakantiehuisje en vroegen of we even langskwamen. Voor ons is Texel niet zo ver rijden en op de een of andere manier, zodra je het eiland op rijdt, ben je op vakantie. Zowel mijn schoonouders als mijn ouders komen graag op Texel (mijn vriend is er zelfs geboren) en inmiddels woont een van mijn beste vriendinnen zelfs op Texel omdat haar grote liefde een Texelaar is.

Bramen van Texel

Texel dus. Bij het vakantiehuisje van mijn schoonouders lag een grote tuin met daarin allemaal struiken met frambozen en bramen. Ze zijn nu nog mooi rijp en omdat het een warme zomer is geweest had de eigenaresse van het huisje meer dan genoeg bramen en frambozen gezien. We mochten ze plukken.

Zelf geplukte frambozen

Bramenjam met minder suiker

Dat laat ik mij geen twee keer zeggen en met een bak vol verse bramen en frambozen van Texel keerde we huiswaarts. Ik zou willen zeggen dat de jam iets ziltig is door de zilte zeelucht, maar nee. Zo romantisch kan ik het niet voor je maken. Het is een heerlijke fris/ zoete bramenjam geworden. Normaliter gebruik je half om half suiker en fruit. Ik hou van een niet al te zoete jam en gebruik minder suiker en ga voor 1:0,5 oftewel de helft suiker van het gewicht fruit. Dan proef je het fruit beter terug en heb je een zacht zoete jam, helemaal lekker. Bekijk trouwens ook het recept voor frambozenjam wat inmiddels online staat.

Zelf bramenjam maken

Zelf bramenjam maken

Bramenjam

Heerlijke, zelfgemaakte bramenjam met minder suiker
4.38 van 35 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 pot jam

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram bramen
  • 125 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de bramen af onder de kraan in een zeef en dep ze daarna droog.
  • Doe het fruit samen met het citroensap en de geleisuiker in een steelpan. Schep even om zodat de suiker goed verdeeld is over het fruit.
  • Zet het vuur hoog en prak ondertussen de bramen stuk met een vork.
  • Zodra het gaat koken zet je vuur zachter (zorg dat het wel rustig blijft koken) en kook de jam circa 5 minuten.
  • Roer met een lepel door de jam en voer de geleiproef* uit.
  • Zodra de jam klaar is giet je het in een gesteriliseerde jampotje**, doe de deksel erop en keer de potjes om zodat ze vacuum trekken. Je kunt zo de jam enkele maanden bewaren. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Met de geleiproef test je of de jam dik genoeg is. Haal een lepel met de bolle kant door de jam en trek hier met je vinger een lijn door (pas op: dat kan heet zijn). Als de lijn mooi zichtbaar blijft en de jam niet terug loopt, dan is de jam goed.
** Bewaar de jam in gesteriliseerde potjes zodat je ze extra lang kunt bewaren. Je steriliseert glazen potjes door ze samen met de dop enkele minuten in een pan met kokend water (mee) te koken.
Let op: voedingswaarden gelden voor de hele pot jam. Dat valt weer mee hè 😉 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 592kcal | Koolhydraten: 149g | Eiwitten: 3g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zelf bramenjam maken

Bramenjam Pinterest Collage

20 reacties op “Zelf bramenjam maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept