Jamkoekjes

Jamkoekjes

Zijn ze niet schattig deze koekjes? Het zijn dubbele jamkoekjes en ze zijn toch een partij lekker! Twee zachte koekjes op elkaar met knapperige randjes en een licht zoete vulling van jam.

Moeilijk om te maken zijn ze zeker niet! Het is een leuk klusje om te doen samen met kinderen. Het deeg uitrollen, de koekjes eruit steken, bestrijken met een dun laagje jam en dan het andere koekje erbovenop. Even in de oven en smikkelen maar!

Dubbele jamkoekjes

Ik heb voor deze koekjes een ronde uitsteekvorm met kartelrandjes met een diameter van 8 centimeter gebruikt samen met een kleinere uitsteekvorm in de vorm van een hartje, ik dacht, leuk voor Valentijn 😉 . Maar je kunt natuurlijk ook een uitsteekvorm in de vorm van een sterretje, rondje of iets compleet anders gebruiken. Je kunt ook een groot rond glas gebruiken en een klein borrelglaasje om de koekjes uit te steken, aan jou de keuze. Gebruik je een kleinere vorm dan heb je vanzelfsprekend natuurlijk meer koekjes.

Jamkoekjes recept

Jamkoekjes

Jamkoekjes

Zijn ze niet schattig deze koekjes? Dubbele jamkoekjes en ze zijn toch een partij lekker! Twee zachte koekjes met een lekkere vulling van jam.
4.53 van 17 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Totale tijd: 22 minuten
Hoeveelheid: 25 jamkoekjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 350 gram bloem
  • 250 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 200 gram aardbeienjam
  • 1 ei (middel)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snuf zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Klop de roomboter met de suiker in ongeveer 5 minuten luchtig.
  • Voeg het eitje toe samen met het vanille extract en de citroenrasp.
  • Meng daarna de bloem, bakpoeder en een snuf zout erdoor en vorm er een mooie bol deeg van.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het vervolgens 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Pureer de jam glad en druk het door een zeef. Je wilt geen stukjes in de jam hebben.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap.
  • Druk er met de ronde uitsteekvorm ronde koekjes uit. Bij de helft druk je er met de hartjes uitsteekvorm ook een hartje uit.
  • Rol overgebleven deeg opnieuw uit en steek hier opnieuw vormpjes uit tot het deeg op is.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de ronde koekjes (waar niet het hartje uit is).
  • Verdeel hier een dun laagje jam overheen en leg het rondje koekje waar je het hartje uitgedrukt hebt hierop. Druk aan en vul het hartje naar wens nog beetje een beetje extra jam.
  • Bak de jamkoekjes (eventueel in porties) in ca. 12-14 minuten heel licht goudbruin af in de oven.
  • Laat ze afkoelen en bestrooi naar wens met poedersuiker (als je het hartje van jam zelf niet wilt bestrooien bak je een of twee hartjes die je hebt uitgestoken mee en bedek je daarmee de jam). Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 176kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwitten: 2g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Jamkoekjes

Jamkoekjes Pinterest Collage

9 thoughts on “Jamkoekjes

  • Nu voor de tweede keer je recept gebruikt. Maar het is een crime om het deeg uit te rollen. Na het verblijf in de koelkast is het deeg in no time weer veel te slap. Iedere keer weer de koelkast in, weer eruit, uitrollen (op en onder bakpapier), uitsteken, gerolde plak weer de koelkast in want uitsteken en meteen de koekjes opnemen gaat niet, deeg met uitgestoken koekjes uit de koelkast, koekjes eraf nemen en op de bakplaat, rest deeg weer in de koelkast, wachten, uitrollen, in de koelkast, uitsteken met een gaatje, in de koelkast, jam op hele koekjes, deeg weer uit de koelkast, koekjes met gat afnemen en op hele koekjes. En dat twee keer, want niet alles gaat in een keer in de oven.
    Kortom: kloppen de verhoudingen wel ? Ik kom namelijk, na zoeken op internet, veel recepten met de verhouding 1 : 2 : 3 plus een eitje of eidooier.
    Dit recept gaat het zo niet meer worden voor mij.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat vervelend om te horen dat het recept niet voor je werkt. Wij hebben dit recept al vaak gemaakt en ervaren deze problemen zelf niet, de verhoudingen kloppen. De temperatuur in en buiten de koelkast maakt wel uit voor hoe ‘makkelijk’ het gaat. Bedankt voor je reactie!

  • 3 sterren
    Qua smaak; echt heerlijk!
    En ook leuk om te maken, fijn mooi deeg om mee te werken.
    Ik heb ‘m eerst uitgerold en toen 1 uur laten rusten in de koelkast, works for me everytime.

    Persoonlijk vind ik het jammer dat de koekjes te veel uitlopen, waardoor het mega koeken worden.

    Dus wellicht geen bakpoeder toevoegen aan het recept? De

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept