Gevulde koeken

9 x Nederlandse koekjes

9 x Nederlandse koekjes! Dagelijks ontvang ik véél reacties onder de inmiddels alweer bijna 1500 recepten op mijn foodblog. Wat ik stiekem wel de allerleukste reacties vind om te lezen natuurlijk, zijn berichtjes van Nederlandse lezers die in het buitenland wonen en met mijn oer-Hollandse recepten aan de slag gaan!

Typisch Nederlandse food-iconen

Van mijn geëmigreerde lezers heb ik begrepen, dat zij vaak snakken naar Nederlandse bestsellers, zoals hagelslag, beschuit met muisjes, poffertjes, kroketten uit de muur of kaassouflés. Aandoenlijk om te lezen, dat zij soms uit heimwee een Oud-Hollandse appeltaart bakken om weer een beetje die smaak van thuis te kunnen proeven of in huis te kunnen ruiken.

Recepten voor klassieke Nederlandse koekjes

Met deze 9 recepten voor iconische en oer-Hollandsche koekjes (waarvan de meeste ingrediënten ook in het buitenland verkrijgbaar zijn) hoop ik deze lezers een stukje sentiment te mogen geven. Bak ze vooral voor je buitenlandse collega’s en laat me weten hoe zij erop reageerden, vind ik leuk! En voor mijn in Nederland wonende lezers zijn deze recepten net zo leuk natuurlijk. Want zo’n roze koek of stuk gevulde speculaas uit de winkel is op z’n tijd onwijs lekker, maar… zelfgemaakt stiekem nóg veel lekkerder! 

9 x koekjes van Nederlandse bodem

Roze koeken recept

1. Roze koeken recept

Als je nog nooit zelfgemaakte roze koeken hebt geproefd dan kan ik je dit recept zeker aanraden. Wat een verschil met die machinaal gemaakte koeken! Mijn zelfgemaakte roze koeken zijn trouwens ietsje kleiner. Geeft niets, want dan kun je er eentje extra nemen zullen we maar zeggen.

Bekijk het roze koeken recept >>

Grote mergpijpjes

2. Mergpijpjes recept

Geen gewone mergpijpjes maar echt LOEIGROTE mergpijpjes. Extra lekker en eigenlijk ook helemaal niet zo heel erg moeilijk om zelf te maken. Met marsepein en chocolade natuurlijk. Deze Oud-Hollandsche klassieker is echt om van te smullen!
Bekijk het mergpijpjes recept >>

Jan Hagel

3. Jan Hagel koekjes

Jan Hagel koekjes at ik vroegâh als kind graag en vandaag de dag eigenlijk nog steeds. Het zijn heerlijke knapperige koekjes met hagelsuiker en amandelschaafsel erbovenop. Echt een koek voor een klein genietmomentje bij de koffie of thee.
Bekijk het recept voor Jan Hagel koekjes >>

Appelkoeken

4. Appelkoeken

Gevulde koeken met appel. Echt hemels vind ik dit! Een heerlijke koek met een zacht zoete en kruidige vulling van kleine stukjes appel, gebakken in kruiden zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Serveer ze met een kopje thee en geniet 🙂 .
Bekijk het recept voor appelkoeken >>

Zelf stroopkoeken maken recept

5. Stroopkoeken

Stroopkoeken zijn heerlijke ietwat krokant koekjes met een dun laagje karamel ertussen. Echt zo’n koekje waarvan het er stiekem nooit bij één kan blijven als de verpakking eenmaal open is. Wees gewaarschuwd, want zelfgemaakt zijn ze nog veel lekkerder!
Bekijk het recept voor stroopkoeken >>

Gevulde koeken

6. Gevulde koek

Gevulde koek met een knapperig randje en een heerlijke, smeuïge vulling. Echt een feestje! Met dit recept kun je ze nu ook zelf thuis maken en lekker dat ze zijn! Helemaal als ze nog een klein beetje warm zijn….
Bekijk het recept voor gevulde koek >>

Bokkepootjes

7. Bokkepootjes

Zelf bokkepootjes maken is niet heel erg ingewikkeld, het kost alleen een beetje tijd door het afkoelen van de koekjes en de vulling. Maar verder een recept wat echt prima te doen is. Wat je er wel even voor nodig hebt is een spuitzak, dat maakt je werkje een stuk makkelijker. 
Bekijk het recept voor bokkepootjes >>

Hollandse Boterkoek

8. Boterkoek recept

Hollandse Boterkoek is ook weer echt zo’n iconisch Hollands baksel en zelf boterkoek maken is helemaal niet zo moeilijk. Het recept is zelfs eenvoudig te noemen en je hebt er ook maar een handjevol ingrediënten voor nodig.
Bekijk het boterkoek recept >>

Zelf gevulde speculaas maken

9. Gevulde speculaas

Gevulde speculaas is toch wel echt één van mijn favoriete Sinterklaas lekkernijen. Die licht knapperige korst met kruidige smaak door de koek- en speculaaskruiden in combinatie met de zachte, volle smaak van amandelspijs. Mmm, echt heerlijk!
Bekijk het recept voor gevulde speculaas >>

4 reacties op “9 x Nederlandse koekjes

  • Hey Mr Eef, bij toeval kwam ik hier terecht. Jij bent vaak een inspiratie voor mij om Nederlandse lekkernijen te maken. Ik woon in Indonesië ( Bekasi) waar ik als hobby gevulde koeken, stroopwafels, appeltaarten, klappertaart, puff pastry etc etc zelf maak vanaf de basis en verkoop online en vanuit een kiosk. Mensen hier zijn er gek op. Met oud en nieuw ga ik oliebollen, appelbeignets maken en verkopen. Dank voor de inspiratie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *