Zelf kaassoufflés maken. Een heerlijke snack voor bij de borrel: kleine, zelfgemaakte kaassoufflés. Een krokant jasje, laagjes bladerdeeg en gesmolten kaas. Wist je dat ze ontzettend makkelijk zijn om zelf te maken? Zo makkelijk dat ik me begon af te vragen waarom ik dat niet eerder had gedaan. Zelfgemaakt zijn ze immers zó lekker!
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebookgroep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… Oh My Dish
Deze maand mocht ik aan de slag met het blog van de leukerds Marco en Véronique van Oh My Dish. Geen onbekende blog voor mij want 3 jaar geleden mocht ik ook aan de slag met hun blog voor de foodblogswap en toen maakte ik dit heerlijke yoghurtijs met framboos en munt. In de afgelopen jaren zijn er wel een heleboel recepten bijgekomen op Oh My Dish dus ik had weer genoeg keuze. Ik besloot te gaan voor hun recept voor kaassoufflés. Bekijk hier de versie van Oh My Dish versie.
Zelf kaassoufflés maken
Ik heb alleen al jaren geen frituurpan meer in huis dus daar heb ik even verandering in gebracht. Toewijding noemen ze dat 😉 . Dat ik een behoorlijk lijstje heb met ideetjes voor recepten waarbij ik een frituur nodig heb hielp natuurlijk ook mee. Zelf kaassoufflés maken is ontzettend makkelijk, verrassend makkelijk zelfs. Je hebt er maar een handjevol ingrediënten voor nodig en ze zijn toch een partij lekker! Ik maakte kleine kaassoufflés als twist op het recept van Marco en Véronique. Verder deed ik nog een beetje peper en zout door de paneermeel voor extra smaak. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon ‘groot’ maken als je wilt. Voor de kleintjes halveer je een plakje bladerdeeg en voor de groters doe je dat simpelweg niet. Zelf vind ik kaassoufflés met zoete chilisaus het lekkerst, maar je kunt er natuurlijk ook prima mayonaise of ketchup bij serveren. Net wat je voorkeur is.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 10 plakjes bladerdeeg ((1 diepvies pakje))
- 250 gram kaas ((jong of jong belegen))
- 50 gram paneermeel ((ongeveer))
- 1 ei ((groot))
- peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze iets ontdooien. Zorg ervoor dat ze nog niet helemaal ontdooid zijn, dat werkt het makkelijkste
- Halveer de plakjes bladerdeeg. Het is makkelijk om hiervoor een pizzasnijder te gebruiken.
- Verdeel een paar plakjes of stukjes kaas in het midden van een stukje bladerdeeg
- Vouw het bladerdeeg dicht en druk de randjes ook goed dicht met een vork.
- Herhaal dit tot je alle plakjes bladerdeeg gebruikt hebt.
- Neem 2 kommen of diepe borden. In een kom kluts je het eitje en in de andere kom doe je het paneermeel met naar smaak peper en zout.
- Haal de kaassoufflés eerst door het geklutste eitje.
- En daarna door de paneermeel.
- Zet de frituurpan op 180 graden en bak de kaassoufflés (eventueel in porties) in ca. 3 minuten goudbruin af.
- Serveer met een sausje naar smaak en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Yvonne says:
Zouden de kaasssouflés ook in de oven kunnen?
Eef says:
Ongetwijfeld alleen worden ze niet zo krokant als in de friteuse natuurlijk. Ik zou het gewoon proberen 🙂
Tina says:
Ik heb net 2 kaassoufflees gemaakt, gewoon 2 plakjes bladerdeeg, 2 plakken gesneden kaas in 4en verdeeld. Bij gebrek aan een ei heb ik ze met melk besmeerd, gekruide paneermeel erop en 6 minuten in de airfryer. Niet knapperig maar ze waren zalig. Dat verschil proef jé goed met echte kaas mmm voor herhaling vatbaar
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat een heerlijke, creatieve oplossing! Blij dat het zo goed heeft gesmaakt!
Yvonne says:
Zouden de kaasssouflés ook in de oven kunnen?
Kay says:
Oooeh jam! Ik stop wel wat jalapeno bij de kaas, dan hoef ik niet meer van die dure van Mora te halen!
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂 Dank voor je reactie en de heerlijke variatie-tip!
Kay says:
Oooeh jam! Ik stop wel wat jalapeno bij de kaas, dan hoef ik niet meer van die dure van Mora te halen!
Eef says:
Ongetwijfeld alleen worden ze niet zo krokant als in de friteuse natuurlijk. Ik zou het gewoon proberen 🙂
Monique says:
Heerlijk, in kleine wok met olie, heb ook geen frituurpan meer, gepaneerd met volkorenbeschuit
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Ilona says:
Ik lees dit recept en vraag me meteen af waarom ik ze in hemelsnaam nog nooit zelf heb gemaakt; zo makkelijk!
Eef says:
Aan de slag ermee 😉
Sasja says:
Zou in de (gourmet-)pan ook lukken, denk je?
Eef says:
Ik begrijp je vraag niet helemaal denk ik? Je frituurt de kaassoufflés namelijk…
Sandra says:
Ik wil dit ook wel eens proberen! Maar waar ik bang voor ben is dat ze aan de zijkanten niet goed dicht plakken en de kaas eruit loopt…… of is die angst onterecht?
Eef says:
Ik heb er eigenlijk geen last van je gehad, misschien met 1-tje, maar je bakt ze relatief kort en je blijft erbij dus je kunt snel ‘ingrijpen’ als het gebeurt. Gewoon goed dicht plakken 😉
Paul says:
Zijn de kaassoufflés ook met smeerkaas te maken?
Ik wil namelijk meerdere verschillende smaken mini kaassoufflés maken maar geen idee hoe ik dat moet doen met plakjes of geraspte kaas.
Eef says:
Ik zou je dat niet aanraden en gewoon voor plakjes kaas of stukjes gaan. Dat werkt makkelijker en smelt mooi tijdens het bakken.
erik says:
hi ,
ben hapjes man geen grote eter maar wel van lekker, nu moest ik voor kerst, vriezer wat op ruimen, dus kwam bladerdeeg tegen uiteraard. wat gehakt oude geraspte kaas in koelkast. bedacht me laatst gekocht beide een aanbiedig sausijzen/ kaasbroodjes, waarom niet zelf maken en mixen, gehehe sommige dames zullen nu vaker sportschool bezoeken qua cal.en jullie weten goede producten en kruiden, maken het verschil
GJ says:
Ja precies! Dat zeg je mooi.