Volg mij:
(Zoete) Baksels

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas, één van mijn favoriete sinterklaas lekkernijen! Een licht knapperige korst, lekker kruidig door de koek- en speculaaskruiden en die zachte, volle smaak van amandelspijs…hmm! Vandaag geef ik je mijn recept voor deze heerlijke zoete zonde.

Gevulde speculaas is heerlijk maar ook niet per definitie goed voor de ‘lijn’. Ach ja, welk van Sint z’n lekkernijen is dat nou eenmaal wel? Deze bebaarde, gulle man met z’n rode mijter is nou eenmaal een beetje een snaaikont.

Laagjes

Gevulde speculaas lijkt misschien een ‘lastig’ recept door al die laagjes maar laat je er zeker niet door weerhouden want het is juist een simpel recept. Perfect om met kinderen te maken. Lekker het deeg kneden en natuurlijk een beetje ervan snoepen. Dat hoort nou eenmaal bij bakken toch ;).

In het speculaasdeeg zit trouwens geen rauw ei verwerkt waardoor een beetje snoepen ook voor de kleinste geen probleem zou moeten zijn. Bijkomend voordeel: de ‘Air Wick’ kan de deur uit want na het bakken van deze gevulde speculaas ruikt het hele huis zó ontzettend lekker. Mocht je je huis in deze tijd van het jaar willen verkopen maak dan eens een gevulde speculaas in plaats van een appeltaart. Ik ben geen makelaar maar het lijkt mij een kwestie van “succes verzekerd” 😉 .

Tijd om lekker te gaan bakken! Als je op zoek bent naar meer lekkere zoete lekkernijen voor sinterklaas bekijk dan het overzicht met sinterklaas recepten eens. Deze wordt elk jaar aangevuld met allerlei lekkers!

Gevulde speculaas


Het recept voor gevulde speculaas:

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 30-35 minuten | Totale bereidingstijd: 45-50 minuten
Hoeveelheid: ca. 20 stukjes

Wat heb je nodig voor gevulde speculaas (ingrediënten):

  • 300 gr amandelspijs
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 125 gr roomboter (koud)
  • 15 gr koek- en speculaaskruiden
  • 3 el melk
  • 1 á 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 ei
  • snufje zout

Hoe je gevulde speculaas maakt:

  1. Doe het zelfrijzend bakmeel, bruine basterd suiker, roomboter (in stukken gesneden), koek- en speculaaskruiden, melk en een snufje zout in een ruime kom en kneed dit tot een mooi egaal deeg. Verdeel de deeg in 2 gelijke delen, bedek de delen met huishoudfolie en laat ze even opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Kluts 1 ei in een kommetje. Brokkel de amandelspijs in een kom en kneed hierdoor de helft van het geklutste ei.
  4. Bestuif het aanrechtblad met bloem. rol nu de beide delen van het speculaasdeeg uit tot 2 gelijke plakken. Je kunt hiervoor de vorm van een ovenschaal of bakblik aanhouden als je dit makkelijker vindt en hierin straks de gevulde speculaas wilt afbakken. Je kunt er ook voor kiezen de gevulde speculaas in zijn geheel zonder vorm af te bakken. Bedek de ovenschaal of de ovenplaat (wanneer je geen ovenschaal gebruikt) altijd even met wat bakpapier.
  5. Leg nu een plak van het speculaasdeeg in de ovenschaal of op de ovenplaat en verdeel hierover de amandelspijs. Daarop leg je de tweede plak speculaas deeg. Bestrijk met de rest van het geklutste eitje en verdeel hierover het amandelschaafsel.
  6. Zet het geheel nu in de oven en bak het voor ongeveer 30 tot 35 minuten. Laat de gevulde speculaas minimaal een half uur tot een uur afkoelen. Eet smakelijk en fijne sinterklaas!

Gevulde speculaas

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

8 Reacties

  • Beantwoorden Marlotte

    Haha, ik snoep meestal de helft van het deeg weg. Oeps! Ziet er heerlijk uit, yum!

    20 november 2015 at 07:04
  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm lekker recept! Zo lekker en inderdaad, alleen voor de geur van je huis tijdens het bakken zou je dit al moeten maken.

    20 november 2015 at 07:30
    • Beantwoorden Eef

      Haha ja toch?! Of ze zouden kaarsjes moeten verzinnen met dit luchtje alleen heb je dan waarschijnlijk ongelooflijke trek in the real deal en maar goed ook 😉

      21 november 2015 at 22:11
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Heerlijk, er gaat niets boven zelfgebakken gevuld speculaas op pakjesavond!

    20 november 2015 at 08:12
  • Beantwoorden Marijke I easydailyfood

    Oooo dit ziet er lekker uit zeg!

    20 november 2015 at 15:59
  • Beantwoorden Ilona

    Je weet: ik hou niet van bakken….maar ik kom nu toch wel erg in de verleiding

    27 november 2016 at 11:51
  • Laat een reactie achter