Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas, één van mijn favoriete sinterklaas lekkernijen! Een licht knapperige korst, lekker kruidig door de koek- en speculaaskruiden en die zachte, volle smaak van amandelspijs…hmm! Vandaag geef ik je mijn recept voor deze heerlijke zoete zonde.

Gevulde speculaas is heerlijk maar ook niet per definitie goed voor de ‘lijn’. Ach ja, welk van Sint z’n lekkernijen is dat nou eenmaal wel? Deze bebaarde, gulle man met z’n rode mijter is nou eenmaal een beetje een snaaikont.

Laagjes

Gevulde speculaas lijkt misschien een ‘lastig’ recept door al die laagjes maar laat je er zeker niet door weerhouden want het is juist een simpel recept. Perfect om met kinderen te maken. Lekker het deeg kneden en natuurlijk een beetje ervan snoepen. Dat hoort nou eenmaal bij bakken toch ;).

In het speculaasdeeg zit trouwens geen rauw ei verwerkt waardoor een beetje snoepen ook voor de kleinste geen probleem zou moeten zijn. Bijkomend voordeel: de ‘Air Wick’ kan de deur uit want na het bakken van deze gevulde speculaas ruikt het hele huis zó ontzettend lekker. Mocht je je huis in deze tijd van het jaar willen verkopen maak dan eens een gevulde speculaas in plaats van een appeltaart. Ik ben geen makelaar maar het lijkt mij een kwestie van “succes verzekerd” 😉 .

Tijd om lekker te gaan bakken! Als je op zoek bent naar meer lekkere zoete lekkernijen voor sinterklaas bekijk dan het overzicht met sinterklaas recepten eens. Deze wordt elk jaar aangevuld met allerlei lekkers!

Gevulde speculaas


Het recept voor gevulde speculaas:

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 30-35 minuten | Totale bereidingstijd: 45-50 minuten
Hoeveelheid: ca. 20 stukjes

Wat heb je nodig voor gevulde speculaas (ingrediënten):

  • 300 gr amandelspijs
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 125 gr roomboter (koud)
  • 15 gr koek- en speculaaskruiden
  • 3 el melk
  • 1 á 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 ei
  • snufje zout

Hoe je gevulde speculaas maakt:

  1. Doe het zelfrijzend bakmeel, bruine basterd suiker, roomboter (in stukken gesneden), koek- en speculaaskruiden, melk en een snufje zout in een ruime kom en kneed dit tot een mooi egaal deeg. Verdeel de deeg in 2 gelijke delen, bedek de delen met huishoudfolie en laat ze even opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Kluts 1 ei in een kommetje. Brokkel de amandelspijs in een kom en kneed hierdoor de helft van het geklutste ei.
  4. Bestuif het aanrechtblad met bloem. rol nu de beide delen van het speculaasdeeg uit tot 2 gelijke plakken. Je kunt hiervoor de vorm van een ovenschaal of bakblik aanhouden als je dit makkelijker vindt en hierin straks de gevulde speculaas wilt afbakken. Je kunt er ook voor kiezen de gevulde speculaas in zijn geheel zonder vorm af te bakken. Bedek de ovenschaal of de ovenplaat (wanneer je geen ovenschaal gebruikt) altijd even met wat bakpapier.
  5. Leg nu een plak van het speculaasdeeg in de ovenschaal of op de ovenplaat en verdeel hierover de amandelspijs. Daarop leg je de tweede plak speculaas deeg. Bestrijk met de rest van het geklutste eitje en verdeel hierover het amandelschaafsel.
  6. Zet het geheel nu in de oven en bak het voor ongeveer 30 tot 35 minuten. Laat de gevulde speculaas minimaal een half uur tot een uur afkoelen. Eet smakelijk en fijne sinterklaas!

Gevulde speculaas

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

8 gedachtes op “Gevulde speculaas”

    1. Haha ja toch?! Of ze zouden kaarsjes moeten verzinnen met dit luchtje alleen heb je dan waarschijnlijk ongelooflijke trek in the real deal en maar goed ook 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top