Appelkoeken

Appelkoeken (gevulde)

Appelkoeken. Gevulde koeken met appel. Als dit niet ‘herfst’ schreeuwt, dan weet ik het ook niet meer 😉 . Een heerlijke koek met een zacht zoete en kruidige vulling van kleine stukjes appel, gebakken in kruiden zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Serveer ze met een kopje thee en geniet!

Ik hou wel van de herfst of beter gezegd misschien het wisselen van de seizoenen. De herfst vind ik prachtig als de blaadjes aan de bomen mooi bruin rood worden, het buiten koud begint te worden en je het binnen weer gezellig maakt. Lekker op zondag aan de slag met een baksel. Lotte vindt helpen in de keuken heerlijk dus ik betrek haar er graag bij of bedenk een leuk baksel wat we samen kunnen maken. Deze appelkoeken zijn ideaal om te maken met (kleine) kinderen.

Lekker samen bakken

Sowieso doen gerechten met deeg het vaak goed, want wat is er nou leuker dan lekker een beetje rommelen met deeg? Net klei 😉 . Van dit deeg mag overigens naar hartelust lekker gesnoept worden. Er zit namelijk geen (rauw) ei in, sterker nog, het is zelfs volledig plantaardig. Ik heb gebruik gemaakt van het nieuwe ‘VIOBLOCK‘ wat een plantaardig alternatief is voor roomboter. Ik kies bewust voor VIOBLOCK omdat de smaak ontzettend goed is en het volledig plantaardig is, een bewuste keuze zonder in te leveren op smaak, ideaal!

Zelfgemaakte appelkoeken

Flora Plant wordt VIOBLOCK

Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik vorig jaar samenwerkte met Flora Plant. Een plantaardig alternatief voor roomboter wat daadwerkelijk net zo goed smaakt als roomboter. Ik maakte er onder andere deze vegan ontbijtkoek mee (aanrader!). Die boter heeft nu een nieuw jasje en heet tegenwoordig VIOBLOCK. Waar ik je ook eerder over vertelde in dit recept voor vegan cheesecake (ook een aanrader). Deze twee mooie merken hebben hun krachten gebundeld en gaan samen verder onder de naam Violife, waardoor Flora Plant dus in de supermarktschappen te vinden is als VIOBLOCK.

Ingredienten voor appelkoeken

Vegan koekjes bakken

VIOBLOCK is 100% vegan en vrij van allergenen zoals zuivel, soja, gluten en noten. Daarom kan dus iedereen ervan genieten. Zonder dat je in hoeft te leveren op de smaak, want die is net zo lekker! Je kunt VIOBLOCK vinden in het koelschap van de supermarkt (o.a. bij Albert Heijn, Plus en Vomar). Je hebt een ongezouten en gezouten variant. Ik gebruik zelf het liefste de ongezouten om lekker mee te bakken of te koken en de gezouten variant vind ik heerlijk op een versgebakken warm broodje, of als borrelboter op een borrelplank bijvoorbeeld.

Gevulde appelkoeken

Gevulde appelkoeken

Zeg je herfst dan zeg je appeltaart. Of nou ja, al zijn die twee toch wel een beetje onlosmakelijk met elkaar verbonden, het is nou ook weer niet zo dat ik een heerlijk puntje vers gebakken appeltaart zou afslaan in de winter hoor 😉 . Zeker niet na een lange wandeling op het strand of in het bos met een lekkere kop warme koffie of thee erbij, genieten!

Geen zin om een hele taart te bakken, maar wel dat appeltaart gevoel? Dan ben je met deze heerlijke en goed gevulde koeken aan het juiste adres!

Gevulde koeken met appel

Koek met appel

Het deeg voor de koek is net zoals een gewone gevulde koek. Lekker van smaak, mede door de boter, basterdsuiker en een vleugje kaneel. Met een lekkere bite, zacht in het midden en een beetje een krokant randje – precies zoals het ‘hoort’. De vulling is zacht zoet en licht kruidig door de kardemom, kaneel en kruidnagel. Herfstige smaken die je terug vindt in deze heerlijke en goed gevulde koeken. Ik ga snel het recept met je delen zodat je vandaag nog aan de slag kunt met deze heerlijke gevulde appelkoeken! Met wie ga jij ze maken?

Appelkoeken recept

Appelkoeken

Goed gevulde appelkoeken. Deze heerlijke koeken maak je zelf in een handomdraai met dit makkelijke recept, echt een aanrader!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Opstijven deeg: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 8 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het koekdeeg:
  • 200 gram bloem
  • 125 gram VIOBLOCK
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 ml water (koud*)
Voor de vulling:
  • 2 appels (ca. 250 gram ongeschild)
  • 2 eetlepels VIOBLOCK
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • ½ theelepel kruidnagel
  • 1 eetlepel maizena
  • zout, plantaardige melk en grove suiker of amandelvlokken ter decoratie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de bloem, VIOBLOCK, suiker, kaneel en een snuf zout in een keukenmachine en pulseer dit een paar keer kort door elkaar zodat alles goed gemengd en kruimelig is.
  • Voeg beetje bij beetje het koude water toe tot het deeg 'pakt' en een mooie bal vormt (*het kan dus zijn dat je ietsje meer of ietsje minder water nodig hebt).
  • Neem de bal deeg en pak in met huishoudolie. Leg voor 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Ondertussen gaan we de vulling maken. Schil de appels en snij in kleine stukjes.
  • Smelt de boter in de pan, voeg de suiker, citroensap en kruiden toe en bak heel even kort.
  • Doe de appel erbij, bak een paar minuten mee tot de appel zacht begint te worden. Voeg eventueel een maizenapapje* toe.
  • Laat de vulling even afkoelen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol het deeg uit en steek ca. 16 rondjes uit het deeg. Leg op de helft van de rondjes 1-2 eetlepel(s) appelvulling.
  • Dek de rondjes af met met de overige rondjes en druk de randen aan. Smeer de koeken af met een beetje plantaardige melk en decoreer eventueel met een beetje grove suiker of amandelvlokken naar wens en snij de bovenkant in met een scherp mesje zoals op de foto.
  • Bak de gevulde koeken in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaar op een met bakpapier bedekte bakplaat. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

handig om te weten:

*Maizenapaje = 1 eetlepel maizena gemengd met 1 eetlepel koud water. Door maizena als een papje toe te voegen voorkom je eventuele klontjes.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 282kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 3g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 6g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Appelkoeken

Appelkoeken Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met VIOBLOCK van Violife. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Appelkoeken (gevulde)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top