fbpx
Vegan ontbijtkoek

Vegan ontbijtkoek

Oh jongens, ik heb toch een lekker recept voor jullie vandaag: een vegan ontbijtkoek. Zonder geraffineerde suikers, volledig plantaardig en zo waanzinnig lekker. Luchtig en toch kruidig en smeuïg, precies zoals een ontbijtkoek hoort te zijn, zo lekker. Echt een aanrader!

Een van de populairste recepten van mijn blog is het recept voor zelfgemaakte ontbijtkoek. Een ontzettend lekker recept, maar je raadt het vast al, niet volledig plantaardig. Er zit namelijk ei, melk en honing in. Nu is melk niet zo moeilijk te vervangen en voor honing kun je vast ook snel wel iets anders bedenken. Maar dat ei, dat zorgt voor luchtigheid in de ontbijtkoek. Het zorgt ervoor dat de structuur ook echt lekker wordt, maar dat ei, dat heb je ook helemaal niet nodig!

Vegan ontbijtkoek, lekker plantaardig!

Ik dook de keuken in met het idee voor een vegan ontbijtkoek. Samen met de heerlijke romige plantaardige roomboter van Flora Plant. Flora Plant is nieuw in de supermarkt, is volledig plant based, en smaakt ook nog eens net zo lekker als roomboter. Zonder transvetten en met minder verzadigde vetten dan ‘gewone’ roomboter. Net zo lekker, maar een heel stuk duurzamer en dus goed voor de planeet!

Ingredienten vegan ontbijtkoek

Wat heb je nodig voor een vegan ontbijtkoek?

Eigenlijk heb je maar een handjevol ingrediënten nodig. De heerlijke plant based roomboter van Flora Plant, plantaardige melk, wat bloem, bakpoeder en bakingsoda om het geheel lekker luchtig te maken. Voor een zoetje en wat kleur voegde ik appelstroop en een beetje kokosbloesemsuiker toe. Kokosbloesemsuiker heeft een volle lekkere smaak met een tintje karamel, erg lekker. Op de hele ontbijtkoek is de hoeveelheid natuurlijke suiker niet veel waardoor hij zacht zoet is. Ben je een echte zoetekauw? Voeg dan gerust wat extra kokosbloesemsuiker naar smaak toe.

Plantaardige ontbijtkoek

Goedemorgen!

Ontbijtkoek eet ik het liefst ‘s morgens. Lekker met een kop koffie erbij (koffieleut hier, 😉 ) en een lekkere plak ontbijtkoek met een laagje roomboter. Je kunt kiezen bij Flora Plant tussen gezouten en ongezouten roomboter. Voor het ontbijt vind ik de ongezouten variant het lekkerst op mijn ontbijtkoek, maar mocht je hem toch gaan proberen: neem dan ook de gezouten versie eens mee. Deze is namelijk ook heerlijk als borrelbotertje. Gezien het mooie weer, een aanrader om te serveren bij een BBQ of avondje borrelen in de tuin, lekker!

Vegan ontbijtkoek - makkelijk recept

Vegan ontbijtkoek

Makkelijk recept voor een heerlijke, smeuïge vegan ontbijtkoek
4.5 van 4 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 10 plakjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram bloem
  • 200 ml amandelmelk
  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 50 gram Flora Plant boter (ongezouten + extra)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de cakevorm in met een beetje Flora Plant boter.
  • Verwarm de appelstroop kort zodat deze vloeibaar wordt en mix het met een garde door de amandelmelk in een ruime kom.
  • Voeg de kokosbloesemsuiker, koekkruiden (gesmolten) Flora Plant boter, bakpoeder en baking soda toe.
  • Tot slot mix je de bloem er beetje bij beetje door. Als het niet meer lukt te mixen met een garde kun je eventueel een spatel gebruiken.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de ontbijtkoek in circa 35-45 minuten gaar.
  • Test of de ontbijtkoek gaar is door er een satéprikker in te steken, als deze er schoon uitkomt is de ontbijtkoek gaar. Laat hem vervolgens even afkoelen en snij in plakken. Besmeer met een laagje Flora Plant boter, eet smakelijk!

handig om te weten:

* De hoeveelheid is afhankelijk van hoe dik je de plakjes maakt.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 149kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 3g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Vegan ontbijtkoek Flora plant

Vegan ontbijtkoek Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

6 reacties op “Vegan ontbijtkoek”

  1. Hoi Eef,

    klopt het dat de koekkruiden niet tussen de stappen staan? Ik heb het 6 keer doorgelezen en ze er maar gewoon doorgedaan. Maar ik had ze bijna overgeslagen helaas als ik niet nog een keer naar de ingredienten had gekeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top