Zelf poffertjes maken is ontzettend leuk én heel lekker. Warme poffertjes met een dun laagje poedersuiker en een likje boter. Wat is er nou lekkerder dan dat? Helemaal als het buiten koud is en je binnen lekker van je bordje poffertjes zit te smikkelen.
Moeilijk is het overigens niet om zelf poffertjes te maken. Je moet er eigenlijk een beetje een handigheidje in vinden. Gebruik, als het even kan, een gietijzeren poffertjespan. Loodzwaar, maar voor de echte oud-Hollandse poffertjes het perfecte “gereedschap” om mee aan de slag te gaan.
Zelf poffertjes maken
De gietijzeren poffertjespan moet je namelijk eerst goed heet laten worden. Daarna lekker invetten met (room)boter of olie. Dan zet je het vuur lager zetten en bak je de poffertjes rustig. Draai ze om zodra de bovenkant een beetje begint te stollen. Als je de handigheid te pakken hebt is het, het makkelijkste om een satéprikker te gebruiken om de poffertjes om te draaien.
Deze “prik” je dan in het poffertjes en je wipt het zo om. Je kunt natuurlijk ook prima een klein lepeltje gebruiken om ze om te draaien, net wat jij handig vindt. Zelf vind ik de prikker erg handig, maar je moet het even in je vingers krijgen. Kwestie van oefening baart kunst zullen we maar zeggen 😉 .
Wat heb je nodig om zelf poffertjes te kunnen maken?
Heel weinig! Kijk, dat is nou een fijn antwoord vind je niet 😉 . Er bestaan heel veel verschillende recepten voor het maken van poffertjes. Dit is mijn recept. Een recept zonder gist, iets wat in andere recepten nog regelmatig wordt gebruikt. Hierdoor een stuk toegankelijker én een stuk sneller. Je hoeft namelijk niet te wachten tot het beslag gerezen is.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 ml melk
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- olie of boter om in te bakken
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de gietijzeren pan voor op het vuur en vet deze in met (zonnebloem)olie of boter.
- Maak een glad beslag door alle ingrediënten te mengen in een beslag kom (muv de olie/ boter).
- Giet het beslag beetje bij beetje in de poffertjespan.
Let op: zet het vuur niet al te hoog - de poffertjes gaan dan te hard en kunnen snel aanbranden. - Draai de poffertjes om zodra de bovenkant begint te stollen.
- Bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin en herhaal dit tot het beslag op is.
- Serveer de poffertjes met poedersuiker en een likje roomboter naar smaak. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Piet says:
Heb alles x1, 5 gedaan. Was genoeg voor 2 volwassenen en 3 oudere kinderen.
Door het beslag een grote scheut schenkstroop gedaan. Een beetje caramel smaak.
Was heerlijk.
Voorbereiding 5 min.
Bakken en eten. Bij Pannekoeken doe ik na het bakken in een oven op 100 graden om ze warm te houden en allemaal tegelijk te kunnen eten.
Hierbij niet gedaan.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
José says:
Als je geen poffertjes pan hebt, kan je er dan een dikke pannenkoek van maken en kleinsnijden?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi José, dat kan zeker.. het zijn dan alleen geen poffertjes meer haha, maar dat zal de smaak niet bederven!