Poffertjes

Poffertjes recept

Zelf poffertjes maken is ontzettend leuk én heel lekker. Warme poffertjes met een dun laagje poedersuiker en een likje boter. Wat is er nou lekkerder dan dat? Helemaal als het buiten koud is en je binnen lekker van je bordje poffertjes zit te smikkelen.

Moeilijk is het overigens niet om zelf poffertjes te maken. Je moet er eigenlijk een beetje een handigheidje in vinden. Gebruik, als het even kan, een gietijzeren poffertjespan. Loodzwaar, maar voor de echte oud-Hollandse poffertjes het perfecte “gereedschap” om mee aan de slag te gaan.

Zelf poffertjes maken

De gietijzeren poffertjespan moet je namelijk eerst goed heet laten worden. Daarna lekker invetten met (room)boter of olie. Dan zet je het vuur lager zetten en bak je de poffertjes rustig. Draai ze om zodra de bovenkant een beetje begint te stollen. Als je de handigheid te pakken hebt is het, het makkelijkste om een satéprikker te gebruiken om de poffertjes om te draaien.

Deze “prik” je dan in het poffertjes en je wipt het zo om. Je kunt natuurlijk ook prima een klein lepeltje gebruiken om ze om te draaien, net wat jij handig vindt. Zelf vind ik de prikker erg handig, maar je moet het even in je vingers krijgen. Kwestie van oefening baart kunst zullen we maar zeggen 😉 .

Zelf poffertjes maken

Wat heb je nodig om zelf poffertjes te kunnen maken?

Heel weinig! Kijk, dat is nou een fijn antwoord vind je niet 😉 . Er bestaan heel veel verschillende recepten voor het maken van poffertjes. Dit is mijn recept. Een recept zonder gist, iets wat in andere recepten nog regelmatig wordt gebruikt. Hierdoor een stuk toegankelijker én een stuk sneller. Je hoeft namelijk niet te wachten tot het beslag gerezen is.

Poffertjes recept

Poffertjes

Poffertjes

Makkelijk recept voor Oud-Hollandse poffertjes zonder gist.
3.90 van 10 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 350 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • olie of boter om in te bakken
Extra: roomboter en poedersuiker voor over de poffertjes

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de gietijzeren pan voor op het vuur en vet deze in met (zonnebloem)olie of boter.
    • Maak een glad beslag door alle ingrediënten te mengen in een beslag kom (muv de olie/ boter).
    • Giet het beslag beetje bij beetje in de poffertjespan.
      Let op: zet het vuur niet al te hoog - de poffertjes gaan dan te hard en kunnen snel aanbranden.
    • Draai de poffertjes om zodra de bovenkant begint te stollen.
    • Bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin en herhaal dit tot het beslag op is.
    • Serveer de poffertjes met poedersuiker en een likje roomboter naar smaak. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 313kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 12g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 2g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Poffertjes

    4 reacties op “Poffertjes recept

    • Heb alles x1, 5 gedaan. Was genoeg voor 2 volwassenen en 3 oudere kinderen.
      Door het beslag een grote scheut schenkstroop gedaan. Een beetje caramel smaak.

      Was heerlijk.
      Voorbereiding 5 min.
      Bakken en eten. Bij Pannekoeken doe ik na het bakken in een oven op 100 graden om ze warm te houden en allemaal tegelijk te kunnen eten.
      Hierbij niet gedaan.

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi José, dat kan zeker.. het zijn dan alleen geen poffertjes meer haha, maar dat zal de smaak niet bederven!

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept