Roze koeken recept en aangezien het begin februari is, vond ik het wel een heel toepasselijk recept om het begin van de maand met Valentijnsdag te beginnen. Want zeg nou zelf, op deze koeken word je toch gewoon een beetje verliefd 😉
Het recept voor roze koeken stond ontzettend lang op mijn ‘baklijstje’ (ja, ik heb zo’n lijstje op mijn telefoon). Geen idee waarom hij daar zo lang heeft gestaan want het is ontzettend makkelijk te maken en ook nog eens heel erg leuk om te doen. Bijkomend voordeel is dat je daarna die waanzinnig lekkere roze koeken mag proeven. Het zijn echte door-etertjes, dus misschien maar goed dat ik dit niet eerder wist…
Zelf roze koeken maken
Als je nog nooit zelfgemaakte roze koeken hebt geproefd dan kan ik je ze zeker aanraden, wat een verschil met die machinaal gemaakte koeken! De cake is heerlijk luchtig en de roze laag is niet gemaakt van geplette mieren 😉 Daarvoor heb ik gewoon lekker frambozen gebruikt. Diepvries frambozen want ik maakte ze eind januari en dan heb je niet van de hele lekkere zoete frambozen vers in de winkel.
Zelfgemaakt zijn ze trouwens wat kleiner. Je maakt ze namelijk in een cupcake/ muffinvorm en die is simpelweg wat kleiner. Geeft niets, kun je er eentje extra nemen zullen we maar zeggen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren (middel)
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout en citroenrasp (optioneel)
- 100 gram frambozen
- 200 gram poedersuiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de cupcake/ muffinvorm in met boter en strooi er een beetje bloem overheen om te zorgen dat de cake-jes straks makkelijk uit de vorm komen.
- Meng alle ingrediënten voor de bodem van de roze koek door elkaar en voeg naar smaak een beetje citroenrasp toe.
- Verdeel het beslag over de cupcake/ muffinvorm zodat de bodem goed bedekt is (maar de vorm niet volledig vol is). Indien je een cupcake/ muffinvorm met 6 holtes gebruikt bak je de cake-jes in twee delen af.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de cake-jes nu in circa 15 minuten heel licht goudbruin en gaar.
- Laat de cake-jes daarna volledig afkoelen.
- Pureer 50 gram framboos en druk ze door een zeef.
- Meng het gezeefde vocht van de frambozen met de poedersuiker. Indien de glazuur nog te dik is voeg je eventueel een paar druppels water toe.
- Verdeel de glazuur over de cake-jes en laat hard worden. Dan zijn ze klaar. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Misha Vink says:
Erg lekker en inderdaad ook heel makkelijk. Het beslag bolde wel wat op in de oven maar heb ze bij het afkoelen op z’n kop gezet en de muffinvorm er nog even bovenop gezet. Weet niet of dat nodig was maar ze werden er mooi van vorm van!
Senna Vos says:
Super lekker recept en makkelijk te bereiden. Perfect voor bijvoorbeeld een verjaardag of een high tea.😊
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Griet says:
Kan je dit ook glutenvrij maken,en wat voor meel kan je het beste gebruiken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat heb ik zelf niet getest, dus ik zou ook niet weten welk meel je daarvoor gebruikt, maar je kunt het natuurlijk proberen!
Petra says:
Ik heb ze gemaakt en ze vielen goed in de smaak hier .
Zo goed dat al mijn 12 roze koeken binnen een mum van tijd allemaal op waren .
Bedankt Eef voor de lekkere recepten.
Lieve groetjes van Petra.
Eef says:
Wat ontzettend lief Petra, dankjewel 🙂