Jan Hagel

Jan Hagel koekjes

Jan Hagel koekjes recept. Wie kent ze niet? Een klassiek Oud-Hollands koekje wat ontzettend lekker is. Het leek mij leuk om het recept voor deze bekende koekjes eens met je te delen. Leuk om te maken en bovenal lekker en écht makkelijk. Een perfect koekje voor bij de koffie!

Vandaag deel ik het recept voor Jan Hagel koekjes met je. Koekjes die ik vroeger al graag at en nog steeds. Het zijn heerlijke knapperige koekjes met hagelsuiker en amandelschaafsel erbovenop. Echt een koek voor een klein genietmomentje (of twee…) bij de koffie of thee. Ik zou je absoluut aanraden deze koekjes eens te maken.

Het Jan Hagel koekje

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het Jan Hagel koekje (nog) niet kent. Het is een koekje dat al sinds de 18e eeuw gebakken wordt en is altijd een rechthoek met grove suiker (de hagel) erop en vaak ook amandelschaafsel. Het is echt een specialiteit die al lang in Nederland verkrijgbaar is bij banketbakkers, maar tegenwoordig ook bij de supermarkt. Janhagel wordt ook wel aan elkaar geschreven, want het is ook een ouderwets scheldwoord voor ‘gepeupel’. Weet je dat ook weer!

Jan Hagel koekjes recept

Jan Hagel koekjes recept

Ik vind het superleuk dat ik het Jan Hagel koekje nu ook aan mijn typisch oud-Hollandse koekjes recepten toe kan voegen, want roze koeken en de gevulde koek vond je al op mijn blog. Naast nog veel meer koekjes recepten natuurlijk. Ik ben nou eenmaal dol op koekjes! Vooral als ze vers gebakken zijn, dan zijn ze toch het allerlekkerst. En dat geldt ook voor dit Jan Hagel koekje. Makkelijk om te maken, onwijs lekker en… zo op 😉 .

Alle ingrediënten voor Jan Hagel koekjes kun je vinden in vrijwel elke supermarkt. De hagelsuiker kan wat lastiger zijn. Bij onze oosterburen ligt het standaard in de winkel en mocht je daar eens zijn is het sowieso een aanrader om het daar mee te nemen. Maar als je net als ik aan de andere kant van het land woont is dat wellicht niet zo’n gebruikelijke optie. Je kunt dan terecht bij (online) bakwinkels of je vervangt de hagelsuiker voor gewone suiker. Dan heb je evengoed een heel lekker koekje hoor, geloof mij maar.

Jan Hagel koekjes

Jan Hagel

Jan Hagel koekjes

Jan Hagel koekjes, wie kent ze niet? Ik deel graag het recept voor deze heerlijke oud-Hollandse koekjes met je. Lekker en écht makkelijk!
4.50 van 6 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 10 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 75 gram roomboter
  • 75 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei (middel)
  • 1 eetlepel melk
  • 25 gram hagelsuiker (of fijne parelsuiker)
  • 15 gram amandelschaafsel
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop de roomboter samen met de suiker luchtig in een keukenmachine of met een elektrische garde tot het bijna wit is.
  • Doe de bloem samen met het bakpoeder, kaneel en een snuf zout in een kom en voeg dit beetje bij beetje toe aan de boter met suiker.
  • Kluts vervolgens het eitje samen met de melk en voeg de helft toe aan het deeg.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekje lap op een velletje bakpapier met een dikte van ongeveer een halve centimeter.
  • Smeer de lap deeg in met de rest van het geklutste eitje en verdeel hierover de hagelsuiker en het amandelschaafsel.
  • Bak dit vervolgens in ca. 15-20 minuten goudbruin in de oven.
  • Snij het deeg, zodra het uit de oven komt, direct in rechthoekige koekjes (zoals op de foto) en laat de koekjes vervolgens afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Vers zijn de koekjes natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook bewaren. Bewaar de koekjes in een afgesloten koektrommel en ze blijven enkele dagen goed (mits je eraf kunt blijven natuurlijk 😉 ).

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 153kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 2g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Jan Hagel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept