Hollandse Boterkoek

Hollandse Boterkoek

Hollandse Boterkoek. Echt zo’n typisch Hollands baksel. Iedereen kent het wel, maar niet iedereen maakt het zelf. Zonde eigenlijk want zelf boterkoek maken is helemaal niet zo moeilijk. Het recept is zelfs eenvoudig te noemen en je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig.

Een goede boterkoek moet een iets knapperige korst hebben en een (het woord zegt het al) boterzachte vulling. Vol en romig van smaak. Boterkoek is een rijk recept en een echte traktatie.

De vorm

Je kunt boterkoek in een boterkoekvorm maken. Een boterkoekvorm is een speciale vorm voor het maken van, jawel boterkoek. Zelf heb ik geen boterkoekvorm in huis en gebruik ik gewoon een springvorm met een diameter van 24 centimeter. Dat gaat eigenlijk net zo makkelijk mits je er maar voor zorgt dat je de boterkoek volledig laat afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt en gaat aansnijden.

Roomboter

Voor een Hollandse boterkoek gebruik je roomboter. Gebruik géén margarine. Zelf gebruik ik nooit margarine omdat ik de meeste margarine ronduit smerig vind. Niet zo netjes om het zo te zeggen misschien, maar om het een en ander kracht bij te zetten moet je soms krachttermen gebruiken zeggen we dan 😉 . Als je gaat bakken is roomboter vaak gewoon het lekkerst. Je kunt kiezen voor ongezouten roomboter of gezouten roomboter. Zelf kies ik vrijwel altijd voor ongezouten roomboter en voeg ik tijdens het maken van het desbetreffende baksel zelf een beetje zout toe.

Hollandse Boterkoek

Hollandse Boterkoek

Hollandse boterkoek

Het recept voor een heerlijke Hollandse boterkoek precies zoals oma hem vroeger maakte. Natuurlijk met roomboter en ruitjespatroon.
4.24 van 21 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Opstijven: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 12 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 240 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 375 gram bloem
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de roomboter in een ruime kom en voeg hier de basterdsuiker, vanillesuiker en een snuf zout aan toe. Mix dit tot een luchtig geheel.
  • Kluts het eitje en voeg de helft van het ei toe. Doe de bloem er ook bij. Meng tot een mooi deeg.
  • Vet een springvorm of boterkoekvorm in. Wanneer je een springvorm gebruikt kun je de onderkant ook bedekken met bakpapier, dan hoef je alleen de zijkanten in te vetten.
  • Verdeel het deeg over de springvorm of boterkoekvorm.
  • Verdeel met een kwastje de rest van het ei over het deeg en maak er met een mes of vork een mooi patroon in.
  • Zet dit vervolgens in de koelkast voor ongeveer 1 uur zodat het deeg kan opstijven.
  • Verwarm dan de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte en bak de boterkoek goudbruin in 25-30 minuten. Laat volledig afkoelen en snij in punten. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 327kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 4g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 10g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Hollandse Boterkoek

30 thoughts on “Hollandse Boterkoek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept