Volg mij:
(Zoete) Baksels

Hollandse Boterkoek

Hollandse Boterkoek

Hollandse Boterkoek. Echt zo’n typisch Hollands baksel. Iedereen kent het wel maar niet iedereen maakt het zelf. Zonde eigenlijk want zelf een boterkoek maken is helemaal niet zo moeilijk. Het recept is zelfs eenvoudig te noemen en je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig.

Een goede boterkoek moet een iets knapperige korst hebben en een (het woord zegt het al) boterzachte vulling. Vol en romig van smaak. Boterkoek is een rijk recept en een echte traktatie.

De vorm

Je kunt boterkoek in een boterkoekvorm maken. Een boterkoekvorm is een speciale vorm voor het maken van, jawel boterkoek. Zelf heb ik geen boterkoekvorm in huis en gebruik ik gewoon een springvorm met een diameter van 24 centimeter. Dat gaat eigenlijk net zo makkelijk mits je er maar voor zorgt dat je de boterkoek volledig laat afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt en gaat aansnijden.

Roomboter

Voor een Hollandse Boterkoek gebruik je roomboter. Gebruik géén margarine. Zelf gebruik ik nooit margarine omdat ik margarine ronduit smerig vind. Niet zo netjes om het zo te zeggen misschien maar om het een en ander kracht bij te zetten moet je soms krachttermen gebruiken zeggen we dan 😉 . Als je gaat bakken is roomboter gewoon het lekkerst. Je kunt kiezen voor ongezouten roomboter of gezouten roomboter. Zelf kies ik vrijwel altijd voor ongezouten roomboter en voeg ik tijdens het maken van het desbetreffende baksel zelf een beetje zout toe.

Hollandse Boterkoek


Het recept voor Hollandse boterkoek:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 25 á 30 minuten | Totale tijd: 35 á 40 minuten (+ 1 uurtje opstijven in de koelkast)
Hoeveelheid: 12 tot 14 stukjes

Wat heb je nodig voor Hollandse boterkoek (ingrediënten):

  • 375 gram bloem
  • 240 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • zout

Overig: springvorm of boterkoekvorm met een diameter van 24 centimeter

Hoe je Hollandse boterkoek maakt:

  1. Doe de roomboter in een ruime kom en voeg hier de basterdsuiker, vanillesuiker en een snuf zout aan toe. Mix dit tot een luchtig geheel.
  2. Kluts het eitje en voeg de helft van het ei toe aan de ruime kom. Doe de bloem er ook bij en dit meng je vervolgens weer tot een mooi deeg.
  3. Vet een springvorm of boterkoekvorm in. Wanneer je een springvorm gebruikt kun je de onderkant ook bedekken met bakpapier, dan hoef je alleen de zijkanten in te vetten.
  4. Verdeel het deeg over de springvorm of boterkoekvorm. Verdeel met een kwastje de rest van het ei over het deeg en maak er met een mes of vork een mooi patroon in. Zet dit vervolgens in de koelkast voor ongeveer 1 uur zodat het deeg even kan opstijven.
  5. Verwarm dan de oven voor op 175 graden en bak de boterkoek goudbruin in 25 á 30 minuten. Laat het daarna volledig afkoelen en snijd ‘m dan in punten. Eet smakelijk!

Hollandse Boterkoek

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

18 Reacties

  • Beantwoorden Daniëlle

    Mmm heerlijk! Zelfgemaakt is hij toch het allerlekkerst!

    24 april 2017 at 07:01
  • Beantwoorden Sandra

    Zo lekker! Toen ik nog thuis woonde maakte ik dit best vaak maar nu nooit meer. Terwijl het inderdaad zo makkelijk is. Snel maar weer eens maken, jum!

    24 april 2017 at 07:07
    • Beantwoorden Eef

      Het is inderdaad super makkelijk en super lekker, win – win dus 😉

      26 april 2017 at 08:50
  • Beantwoorden Loes

    Dit ziet er zo lekker uit! Ik heb geloof ik 1 keer boterkoek gemaakt, maar gewoon uit een pakje. Dit is veel lekkerder natuurlijk!

    24 april 2017 at 11:06
    • Beantwoorden Eef

      Ja zelfgemaakt is het lekkerst 😉

      26 april 2017 at 08:51
  • Beantwoorden Marlies

    Ik wil al heel lang eens boterkoek maken, maar mij houdt de hoeveelheid boter die er in gaat mij een beetje tegen. Dat terwijl ik andere recepten met boter/suiker/bloem zo naar binnen schuif. Ooit ga ik hem eens maken, haha!

    24 april 2017 at 13:30
    • Beantwoorden Eef

      Oh heel begrijpelijk. Ik had dat eerst ook een beetje maar zolang je de boterkoek niet helemaal alleen gaat opeten moet het voor een keertje geen kwaad kunnen toch 😉 Ik maak hem het liefst voor verjaardagen of als ik visite krijg bijvoorbeeld.

      26 april 2017 at 08:56
      • Beantwoorden Lenie

        Ik kan het lekkerste gebak halen bij de banketbakker en zelf een boterkoek bakken voor de liefhebbers. Nou, die liefhebbers heb ik zeker: als mijn kleinkinderen mogen kiezen zeggen ze altijd: oma, heb je ook boterkoek? (Zit ik toch mooi weer met m’n gebakjes, hi, hi)

        8 maart 2018 at 12:55
        • Beantwoorden Eef

          Haha dat is toch fantastisch! Geweldig leuk om te lezen Lenie.

          11 maart 2018 at 22:07
  • Beantwoorden Lianne

    Was eerst helemaal niet weg van boterkoek, maar sinds ik een paar keer een recept, of variatie daarop heb gemaakt ben ik het meer gaan waarderen. 😉

    24 april 2017 at 18:42
    • Beantwoorden Eef

      Wat grappig! Ik zag bij jou inderdaad een lekkere variatie voorkomen. Soms moet je even wennen aan bepaalde gerechten of baksels maar als je deze boterkoek eens probeert dan ga je hem vast heerlijk vinden 🙂

      26 april 2017 at 08:57
  • Beantwoorden A bite of cravings

    Mmmm, mijn mama maakt dit ook al jaren zelf en het blijft heerlijk. Helaas niet zo gezond, maar voor een keertje is dat niet erg toch? X

    1 mei 2017 at 09:44
  • Beantwoorden Chantal

    Mijn kinderen zijn helemaal weg van deze boterkoek, ze eten hem zelfs als ontbijt. Maar ik eet graag een puntje mee

    8 juli 2017 at 17:12
    • Beantwoorden Eef

      Haha dat is een goed begin van de dag 😉 Lekker hoor 🙂

      10 juli 2017 at 14:20
  • Beantwoorden Petra

    Wat mijn oma ook altijd toevoegde was ern theelepel amandel essence…mmmm

    9 november 2018 at 17:58
  • Laat een reactie achter