Hollandse Boterkoek. Echt zo’n typisch Hollands baksel. Iedereen kent het wel, maar niet iedereen maakt het zelf. Zonde eigenlijk want zelf boterkoek maken is helemaal niet zo moeilijk. Het recept is zelfs eenvoudig te noemen en je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig.
Een goede boterkoek moet een iets knapperige korst hebben en een (het woord zegt het al) boterzachte vulling. Vol en romig van smaak. Boterkoek is een rijk recept en een echte traktatie.
De vorm
Je kunt boterkoek in een boterkoekvorm maken. Een boterkoekvorm is een speciale vorm voor het maken van, jawel boterkoek. Zelf heb ik geen boterkoekvorm in huis en gebruik ik gewoon een springvorm met een diameter van 24 centimeter. Dat gaat eigenlijk net zo makkelijk mits je er maar voor zorgt dat je de boterkoek volledig laat afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt en gaat aansnijden.
Roomboter
Voor een Hollandse boterkoek gebruik je roomboter. Gebruik géén margarine. Zelf gebruik ik nooit margarine omdat ik de meeste margarine ronduit smerig vind. Niet zo netjes om het zo te zeggen misschien, maar om het een en ander kracht bij te zetten moet je soms krachttermen gebruiken zeggen we dan 😉 . Als je gaat bakken is roomboter vaak gewoon het lekkerst. Je kunt kiezen voor ongezouten roomboter of gezouten roomboter. Zelf kies ik vrijwel altijd voor ongezouten roomboter en voeg ik tijdens het maken van het desbetreffende baksel zelf een beetje zout toe.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 240 gram roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 375 gram bloem
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de roomboter in een ruime kom en voeg hier de basterdsuiker, vanillesuiker en een snuf zout aan toe. Mix dit tot een luchtig geheel.
- Kluts het eitje en voeg de helft van het ei toe. Doe de bloem er ook bij. Meng tot een mooi deeg.
- Vet een springvorm of boterkoekvorm in. Wanneer je een springvorm gebruikt kun je de onderkant ook bedekken met bakpapier, dan hoef je alleen de zijkanten in te vetten.
- Verdeel het deeg over de springvorm of boterkoekvorm.
- Verdeel met een kwastje de rest van het ei over het deeg en maak er met een mes of vork een mooi patroon in.
- Zet dit vervolgens in de koelkast voor ongeveer 1 uur zodat het deeg kan opstijven.
- Verwarm dan de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte en bak de boterkoek goudbruin in 25-30 minuten. Laat volledig afkoelen en snij in punten. Eet smakelijk!
Daniëlle says:
Mmm heerlijk! Zelfgemaakt is hij toch het allerlekkerst!
Eef says:
Zeker weten 🙂
Sandra says:
Zo lekker! Toen ik nog thuis woonde maakte ik dit best vaak maar nu nooit meer. Terwijl het inderdaad zo makkelijk is. Snel maar weer eens maken, jum!
Eef says:
Het is inderdaad super makkelijk en super lekker, win – win dus 😉
Loes says:
Dit ziet er zo lekker uit! Ik heb geloof ik 1 keer boterkoek gemaakt, maar gewoon uit een pakje. Dit is veel lekkerder natuurlijk!
Eef says:
Ja zelfgemaakt is het lekkerst 😉
Marlies says:
Ik wil al heel lang eens boterkoek maken, maar mij houdt de hoeveelheid boter die er in gaat mij een beetje tegen. Dat terwijl ik andere recepten met boter/suiker/bloem zo naar binnen schuif. Ooit ga ik hem eens maken, haha!
Eef says:
Oh heel begrijpelijk. Ik had dat eerst ook een beetje maar zolang je de boterkoek niet helemaal alleen gaat opeten moet het voor een keertje geen kwaad kunnen toch 😉 Ik maak hem het liefst voor verjaardagen of als ik visite krijg bijvoorbeeld.
Lenie says:
Ik kan het lekkerste gebak halen bij de banketbakker en zelf een boterkoek bakken voor de liefhebbers. Nou, die liefhebbers heb ik zeker: als mijn kleinkinderen mogen kiezen zeggen ze altijd: oma, heb je ook boterkoek? (Zit ik toch mooi weer met m’n gebakjes, hi, hi)
Eef says:
Haha dat is toch fantastisch! Geweldig leuk om te lezen Lenie.
Lianne says:
Was eerst helemaal niet weg van boterkoek, maar sinds ik een paar keer een recept, of variatie daarop heb gemaakt ben ik het meer gaan waarderen. 😉
Eef says:
Wat grappig! Ik zag bij jou inderdaad een lekkere variatie voorkomen. Soms moet je even wennen aan bepaalde gerechten of baksels maar als je deze boterkoek eens probeert dan ga je hem vast heerlijk vinden 🙂
A bite of cravings says:
Mmmm, mijn mama maakt dit ook al jaren zelf en het blijft heerlijk. Helaas niet zo gezond, maar voor een keertje is dat niet erg toch? X
Eef says:
Dat dacht ik 😉
Chantal says:
Mijn kinderen zijn helemaal weg van deze boterkoek, ze eten hem zelfs als ontbijt. Maar ik eet graag een puntje mee
Eef says:
Haha dat is een goed begin van de dag 😉 Lekker hoor 🙂
Chantal says:
Mijn kinderen zijn helemaal weg van deze boterkoek, ze eten hem zelfs als ontbijt. Maar ik eet graag een puntje mee
Petra says:
Wat mijn oma ook altijd toevoegde was ern theelepel amandel essence…mmmm
Eef says:
Hmm, dat smaakte vast heerlijk!
Petra says:
Wat mijn oma ook altijd toevoegde was ern theelepel amandel essence…mmmm
Leo says:
Beste Bakkers,
Heb nu al 5 keer een boterkoek gebakken, en hij is 5 keer verschillend, dan te droog dan cake achtig dan een een ongaar bleek vloertje.
Wat ik wil is een knapperige koek ,boven en onder , met het gare boterdeeg in het midden.
Dus wat is het geheim voor een gaar gebakken bruine onderkant (vloer).
Wie maakt mij blij.
lagrouw says:
Wat koekkruiden door het recept en halve walnoten bovenop.Heerlijk
Eef says:
Wat een lekkere toevoeging ?
Anita Boeijen says:
Ik kon geen basterdsuiker vinden, ik heb caramelsuiker gebruikt, Boterkoek is bijna klaar ik ga zo proeven😊
sipkje Dykstra says:
helaas droog en bijna smaakloos, zonde van de boter en mijn tijd.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat jammer Sipkje, ik heb nog niet eerder gehoord dat dit fout is gegaan bij het recept. Heb je zelf toevallig een idee waar het fout is gegaan? Misschien een te hete oven, er lang erin of een ingrediënt vergeten? Ik wil je graag verder helpen!