Stoofperen uit de slowcooker

Stoofperen uit de slowcooker

Het stond al heel lang op mijn lijstje om eens te maken, stoofperen uit de slowcooker. Mijn recept voor stoofpeertjes is elke winter weer veel bezocht en daarom vond ik het deze winter wel gepast om een lekkere variant hierop te maken voor in de slowcooker.

Mijn slowcooker komt pas tevoorschijn als de temperaturen dalen. Ik ben echt iemand die daar pas zin in krijgt in de herfst en in de winter. Daarom zijn veel van mijn slowcooker recepten ook best winters/ herfstig te noemen. Hoewel er ook genoeg tussen staat wat je eigenlijk altijd kunt maken zoals spareribs uit de slowcooker, Mexicaanse pulled pork uit de slowcooker en pasta al ragù uit de slowcooker.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik de slowcooker een aanrader vind. Dat vind ik, dat terwijl ik echt een incidentele gebruiker ben. Gemiddeld gebruik ik hem denk ik 2 á 3 keer per maand in de herfst of in de winter. In de zomer of het voorjaar eigenlijk zelden. Wat ik erin maak, maak ik in grote hoeveelheden. Daar zit ‘m een beetje het ding in. Hierdoor gebruiken we de slowcooker natuurlijk ook minder vaak omdat we dan een gerechtje uit de vriezer halen. Veel gerechten uit de slowcooker kun je namelijk perfect invriezen en dan heb je een lekkere, makkelijke en snelle maaltijd voor een drukke (doordeweekse) dag.

Stoofperen uit de slowcooker

Maar goed we hadden het hier over stoofperen uit de slowcooker. Die vries ik natuurlijk niet in. Sterker nog, hele grote porties maak ik ook niet. Vriendlief vind ze namelijk niet lekker, maar ik kwam erachter dat mijn dochtertje ze heerlijk vindt! Kijk, daar wordt deze foodbloggende mama natuurlijk erg blij van 😉 . Vaak maak ik familie of vrienden ook blij met een bakje stoofperen en houd ik voor mezelf voldoende over om nog 2 á 3 dagen ervan te kunnen genieten. Ideaal! Helemaal ideaal is het om stoofpeertjes in de slowcooker te maken. Geen omkijken naar en ze garen rustig verder.

Mocht je ze overal mooi rood willen hebben leg ze dan in het sap en draai ze halverwege even om. Het oog wil immers ook wat toch 🙂 ?!

Slowcooker stoofperen

Stoofperen uit de slowcooker

Stoofperen uit de slowcooker

Heerlijke stoofperen uit de slowcooker (zonder alcohol)
4.20 van 56 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 5 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 1 kilo

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo Gieser Wildeman (stoofperen)
  • 200 ml bessensap (zonder suiker)
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker of gewone suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil de stoofperen en zet of leg ze in de slowcooker.
  • Giet hierbij de bessensap en het water.
  • Strooi daarover de suiker en voeg de kaneelstokjes, kruidnagels en het laurierblaadje toe.
  • Doe de deksel op de slowcooker en zet de timer op low voor 5 uur.
    Leg de peertjes neer en draai ze halverwege even om, om ervoor te zorgen dat ze egaal rood worden.
  • Haal de stoofperen uit de slowcooker en giet het vocht in een steelpannetje.
  • Kook het vocht in of voeg een beetje maizena toe (halve eetlepel maizena in een kommetje mengen met een beetje water, roeren en daarna toevoegen).
  • Giet het vocht over de peertjes en eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: bewaar de stoofpeertjes uit de slowcooker in een afgesloten kom of bak in de koelkast en ze blijven enkele dagen goed.
Voedingswaarden zijn voor de hele pan, 1 kilo stoofperen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 781kcal | Koolhydraten: 180g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Stoofperen uit de slowcooker

68 thoughts on “Stoofperen uit de slowcooker

    • Kitty, ik vind het meer dan prima als je een foutje ziet dat je dat laat weten, graag zelfs! Maar stuur gewoon even een persoonlijk berichtje in plaats van op deze manier. Wel zo leuk!

        • Misschien moet jij je even aanpassen, Kitty. Je komt nu namelijk erg onvolwassen over. Je zou Eef namelijk ook gewoon op een vriendelijke wijze kunnen wijzen op het spelfoutje. En als ze dan op een vriendelijke wijze aan je aangeeft dat zij dat ook had gewaardeerd, er niet ook nog een schepje bovenop doen..

        • 5 sterren
          Er staat geen Azijn in het recept Kitty hahaha

          Wij gaan het recept vandaag maken voor morgen. Kan niet wachten! Fijne kerst en bedankt voor alle heerlijke gerechten… en met of zonder spelVouten maakt voor de smaak niets uit! En maakt je alleen maar een mens die iets geweldigs maakt voor anderen.

  • Ze zijn heerlijk! Maar dat inbinden.. dat lukt maar niet. Het blijft echt heel waterig. Ik doe er die halve eetlepel maizena opgelost in water bij en dan koken?

  • Hallo Eef,

    Ik heb vandaag een slowcooker van 8 liter ontvangen. Hoeveel kilo stoofpeertjes zou ik daarin ineens kunnen maken? Ik moet op 27 december 5 kilo verwerken voor een (verlaat) kerstdiner.

    • Hi Gerdy, ik denk behoorlijk veel. Zeker als je de peertjes in parten snijd i.p.v. heel zoals ik doe (dat neemt natuurlijk meer ruimte in). Gewoon vullen tot ongeveer de helft en eventueel in porties maken. Stoofpeertjes blijven sowieso een paar dagen goed in de koeling dus je kunt het in porties bereiden als je wilt 🙂

  • Marja en Henk Schenk says:

    Dag Eef, ook hier is gisteren een slowcooker afgeleverd. Hij moet 24 uur acclimatiseren maar dan kan het feest beginnen. Kwam je stoofpeertjes tegen, heb me geregistreerd maar kan het recept nog niet opslaan bij ‘mijn recepten’. Ik las dat je druk bent met omzetten… staat het recept misschien ergens waar ik het wel kan uitdraaien?

    • Klopt want de hele portie is zoals aangegeven in het recept, 1 kilo. 1 kilo stoofperen is 550 kcl zonder suiker/ bessensap. Ik heb het even in de notities duidelijker toegevoegd als opmerking want ik snap de onduidelijkheid 🙂

      • Hoi Eef,
        Een vraagje.. als ik 2 kilo stoofperen wil maken, dus de dubbele hoeveelheid van wat jij aangeeft voor het recept, adviseer je dan om de rest van de ingredienten ook te verdubbelen? Of is dan bv 4 kaneelstokjes teveel?
        Ik ga je recept gebruiken voor de kerst.

        Groetjes Briënne

        • Voor de mooi zijn hele peertjes. Neem dan zo klein mogeli jk. Fraai voor het gezicht , de garing en hoeveel er in je slow cooker kunnen. Daarom maak ik nu ze in kwart stukjes, zonder steeltje, kroontje en klokhuisje. Heerlijk gaar en niets op je bordje om nog wat eraf te halen, wat hard of minder lekker is. Jammie.

  • Rik Hendriks says:

    Hallo,
    Heb ook een slowcooker aangeschaft. De Crock Pot Express-Pot CR051 – Slowcooker. Nu kan ik deze instellen op low en high. Ik ga er vanuit dat ik de stoofperen 5 uur op stand low moet klaar maken? Is dat een juiste aanname?

    Groet Rik

  • Heerlijk hoor! Als je geen kinderen stoofpeertjes voorzet en je vind het lekker, neem dan es de hoeveelheid gluhwein ipv bessensap. Daar zit ook een kruidnageltje in. Het kaneelstokje hewoon ook, maar ook twee steranijsjes! Smullen.!

  • Heerlijk hoor! Als je geen kinderen stoofpeertjes voorzet en je vind het lekker, neem dan es de hoeveelheid gluhwein ipv bessensap. Daar zit ook een kruidnageltje in. Het kaneelstokje hewoon ook, maar ook twee steranijsjes! Smullen.!

  • Hi Eef, bedankt voor het recept. Ik heb helaas alleen geen kaneelstokjes in huis. Kan ik ook een eet/thee lepeltje kaneel erin gooien of zou je dat niet adviseren?

  • Heb ook een slow cooker, van Koenig bevalt mij goed. en dit ga ik beslist maken ..nog effe wachten tot de peertjes in de winkel liggen.
    Gr uit winterberg duitsland

  • Mijn stoofperen kookte ik altijd in een pan op het gasfornuis, echter met de huidige gasprijzen worden dat wel dure peertjes. Omdat stoofperen voor mij toch wel bij de herfst horen zoek ik naar alternatieve manieren van verwarmen. Zo kwam ik op je site (toffe site trouwens) terecht, helaas heb ik geen slow cooker … zou je de peertjes ook met pan en al in de oven kunnen garen? Evt. nadat het eerst op het gasfornuis aan de kook is gebracht? Heb je enig idee van temperatuur en duur? De tijd (5 uur) van de slow cooker lijkt mij wat lang … ik ben benieuwd!

    • Dankjewel, wat leuk om te lezen 🙂 Oeh dat durf ik niet te zeggen eerlijk gezegd. Ik heb even voor je gezocht en wat ik tegenkom is het klaarmaken tot de peertjes erin moeten en dan kun je het in de oven doen voor ongeveer 2 uur op 180 graden. Proberen waard denk ik 😉

  • Hai, superleuk al je recepten, Eef!
    Ik wil alleen een ideetje toevoegen: nagaren kan ook in een hooikist, kost geen energie! Makkelijk te maken. (Of in een dekbed gewikkeld. Ik heb alleen geen idee hoe lang t dan duurt. Dus eerst aan de kook brengen en dan de hooikist in 🙂
    Groetjes, Gerlinde

  • 5 sterren
    Lekker recept! Ik heb in plaats van het sap rode wijn gebruikt en ben verrast hoe mild de peertjes alsnog smaken! Stoofperen”trauma” uit mijn jeugd is genezen 🙂

  • John van Elewout says:

    Ik had geen bessensap. Maar nog wel bramensap ingevroren van eigen oogst.
    Geweldig lekker zijn de stoofpeertjes geworden in de slowcooker.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat vreemd, dit probleem heb ik zelf nog nooit gehad.. Heb je alle (juiste ingrediënten toegevoegd? Misschien de volgende keer iets meer bessensap dan water toevoegen?

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Ik zou aanraden het erna te doen, want dan heb je minder kans dat het uit elkaar gaat vallen. Maar het kan wel! Net wat je zelf het fijnste vindt.

  • Toevallig heb ik vandaag ook stoofpeertjes gemaakt (2,5 kilo). Ik heb er een flinke scheut rode limonadesiroop uit een blik bij gedaan, een glas warm water en 3 kaneelstokjes. Ze hebben ruim 5 uur op low gestoofd en toen ze een beetje roze werden heb ik de pan uit gezet. Het deksel heb ik er wel op laten zitten. Uren later waren ze roder van kleur en nog lauwwarm.

  • Ah wat lijkt dit me heerlijk! En hoe fijn ook dat het zonder alcohol is. Volgens mij kook je dat er nooit volledig uit en met bessensap is het toch kidsproof.

    Nu zou ik toch graag de peren zonder klokhuis bereiden. Gewoon halveren en klokhuis eruit. Zou ik ze dan nog 5 uren op low moeten zetten? Ze mogen van mij heerlijk zacht worden!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Alie, fijn hè! Ik zou eerst even 4 uur doen, dan even prikken met een vorkje of je ze zacht genoeg vind. Je kan ze altijd langer koken ;-).

  • Hoi Eef,

    Misschien een rare vraag. Mijn moeder deed er altijd rode wijn. Ze is er niet meer, en ik kan niet meer vragen hoe ze het maakte. Kan ik de bessensap met rode wijn vervangen? Ik wil het een keer maken in mijn moeders styl 🙂

    Groetjes Charlotte

  • Hallo

    Ben een fan van je recepten. ‘puur en smakelijk
    Vraag
    Ik ken de variant met Laurier toevoegen niet.
    Wat doet de laurier wat betreft smaak met de peren/

    Groeten joke

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Joke! Laurier kun je natuurlijk ook weglaten, maar het is wel een lekkere kruidige toevoeging die de andere smaken versterken.

  • Hallo Eef,
    Als ik de peertjes een dag eerder maak in de slowcooker, laat ik ze dan in het vocht staan in de koeling en maak ik dan de saus apart af voordat ik de peertjes koud op tafel zet.
    Gr. Ellt

  • Bedankt voor je heerlijke recept. Ze staan bij mij nu aan, 5 kilo voor de twee kerstdagen. 🎄 Kan ik ze maandag uit de koeling opnieuw opwarmen in de SC of is dat heel dom?

  • Steef van der Straeten says:

    4 sterren
    Voor 8 stoofperen (in 6 partjes gesneden in de lengte) gebruik ik 2 maal zwarte bessensap van Hero en even zoveel water. En net zoals in jouw recept 2 x kaneelstok. Ik kook de bessensap met kanelstokjes 1 steranijs en ongeveer 30ml zacht zoete likeur (Pijnackerse babbelaar) ongeveer 15 min voor. Zodat de alcohol verdampt. In de slowcooker geeft alcohol door het koken op de lowstand een zurige smaak, wat niet lekker is. Verder gaat er geen suiker in. Wanneer ze klaar zijn maak ik ze in, zodat de buren er later ook nog van kunnen genieten.

    Fijen site met heerlijke recepten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept