Het stond al heel lang op mijn lijstje om eens te maken, stoofperen uit de slowcooker. Mijn recept voor stoofpeertjes is elke winter weer veel bezocht en daarom vond ik het deze winter wel gepast om een lekkere variant hierop te maken voor in de slowcooker.
Mijn slowcooker komt pas tevoorschijn als de temperaturen dalen. Ik ben echt iemand die daar pas zin in krijgt in de herfst en in de winter. Daarom zijn veel van mijn slowcooker recepten ook best winters/ herfstig te noemen. Hoewel er ook genoeg tussen staat wat je eigenlijk altijd kunt maken zoals spareribs uit de slowcooker, Mexicaanse pulled pork uit de slowcooker en pasta al ragù uit de slowcooker.
Regelmatig krijg ik de vraag of ik de slowcooker een aanrader vind. Dat vind ik, dat terwijl ik echt een incidentele gebruiker ben. Gemiddeld gebruik ik hem denk ik 2 á 3 keer per maand in de herfst of in de winter. In de zomer of het voorjaar eigenlijk zelden. Wat ik erin maak, maak ik in grote hoeveelheden. Daar zit ‘m een beetje het ding in. Hierdoor gebruiken we de slowcooker natuurlijk ook minder vaak omdat we dan een gerechtje uit de vriezer halen. Veel gerechten uit de slowcooker kun je namelijk perfect invriezen en dan heb je een lekkere, makkelijke en snelle maaltijd voor een drukke (doordeweekse) dag.
Stoofperen uit de slowcooker
Maar goed we hadden het hier over stoofperen uit de slowcooker. Die vries ik natuurlijk niet in. Sterker nog, hele grote porties maak ik ook niet. Vriendlief vind ze namelijk niet lekker, maar ik kwam erachter dat mijn dochtertje ze heerlijk vindt! Kijk, daar wordt deze foodbloggende mama natuurlijk erg blij van 😉 . Vaak maak ik familie of vrienden ook blij met een bakje stoofperen en houd ik voor mezelf voldoende over om nog 2 á 3 dagen ervan te kunnen genieten. Ideaal! Helemaal ideaal is het om stoofpeertjes in de slowcooker te maken. Geen omkijken naar en ze garen rustig verder.
Mocht je ze overal mooi rood willen hebben leg ze dan in het sap en draai ze halverwege even om. Het oog wil immers ook wat toch 🙂 ?!


Ingrediënten
- 1 kilo Gieser Wildeman (stoofperen)
- 200 ml bessensap (zonder suiker)
- 200 ml water
- 1 eetlepel witte basterdsuiker of gewone suiker
- 2 kaneelstokjes
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblaadje
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Schil de stoofperen en zet of leg ze in de slowcooker.
- Giet hierbij de bessensap en het water.
- Strooi daarover de suiker en voeg de kaneelstokjes, kruidnagels en het laurierblaadje toe.
- Doe de deksel op de slowcooker en zet de timer op low voor 5 uur.
Leg de peertjes neer en draai ze halverwege even om, om ervoor te zorgen dat ze egaal rood worden. - Haal de stoofperen uit de slowcooker en giet het vocht in een steelpannetje.
- Kook het vocht in of voeg een beetje maizena toe (halve eetlepel maizena in een kommetje mengen met een beetje water, roeren en daarna toevoegen).
- Giet het vocht over de peertjes en eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Gisteren veel peren gekregen, vanmorgen een pan vol gemaakt.
Heerlijk, écht een aanrader.
Dank voor het delen van het recept
Oh wat heerlijk, dankje voor het delen!
Hallo Eef,
Mijn zoon lust geen kaneel.
Als ik nou alle kruiden vervang voor vanille??
Zou dat smaken?
Je kunt de kaneelstokjes weglaten! Vervangen voor vanille zou ook kunnen hoor! Is wel echt een andere smaak, maar ook lekker. Ik zou niet teveel doen.
Hoi hoi
Mijn kerstpakket was dit jaar een slowcooker helemaal blij mee. Nu wil ik de stoofperen in maken. Kan ik de 200ml ook vervangen voor 200ml rode wijn?
Groetjes Karin
Ah wat leuk, veel plezier ermee 🙂 Ja hoor dat kan zeker!
Heerlijk recept ik heb toegevoegd in de kruiden steranijs en kardemom en een toefje romige groene munt gelei. Voor mijn kerstmenu in voorbereiding van dessert met bolletje vanille-ijs en slagroom.
Klinkt fan-tas-tisch lekker je hebt er helemaal een feestje van gemaakt zo te lezen, leuk Yvonne!
Voor 8 stoofperen (in 6 partjes gesneden in de lengte) gebruik ik 2 maal zwarte bessensap van Hero en even zoveel water. En net zoals in jouw recept 2 x kaneelstok. Ik kook de bessensap met kanelstokjes 1 steranijs en ongeveer 30ml zacht zoete likeur (Pijnackerse babbelaar) ongeveer 15 min voor. Zodat de alcohol verdampt. In de slowcooker geeft alcohol door het koken op de lowstand een zurige smaak, wat niet lekker is. Verder gaat er geen suiker in. Wanneer ze klaar zijn maak ik ze in, zodat de buren er later ook nog van kunnen genieten.
Fijen site met heerlijke recepten.
Dat klinkt heerlijk, bedankt voor het delen! 🙂
Bedankt voor je heerlijke recept. Ze staan bij mij nu aan, 5 kilo voor de twee kerstdagen. 🎄 Kan ik ze maandag uit de koeling opnieuw opwarmen in de SC of is dat heel dom?
Ho Gabriëlle, heerlijk zeg! Dat kan zeker, misschien dat opwarmen in een pannetje zonder de aan de kook te brengen iets makkelijker te controleren is. Succes en fijne dagen!
Jammie, ik ga het vandaag proberen in mijn nieuwe slowcooker 😍
Hallo Eef,
Als ik de peertjes een dag eerder maak in de slowcooker, laat ik ze dan in het vocht staan in de koeling en maak ik dan de saus apart af voordat ik de peertjes koud op tafel zet.
Gr. Ellt
Hi Elly, dat zou ik zeker zo doen! Top!
Hallo
Ben een fan van je recepten. ‘puur en smakelijk
Vraag
Ik ken de variant met Laurier toevoegen niet.
Wat doet de laurier wat betreft smaak met de peren/
Groeten joke
Hi Joke! Laurier kun je natuurlijk ook weglaten, maar het is wel een lekkere kruidige toevoeging die de andere smaken versterken.
Hoi Eef,
Misschien een rare vraag. Mijn moeder deed er altijd rode wijn. Ze is er niet meer, en ik kan niet meer vragen hoe ze het maakte. Kan ik de bessensap met rode wijn vervangen? Ik wil het een keer maken in mijn moeders styl 🙂
Groetjes Charlotte
Hi Charlotte, dat kan abosluut. Maar, we hebben ook onlangs een recept gedeeld met rode wijn:
https://www.eefkooktzo.nl/stoofperen/
Ik hoop dat deze net zo goed smaken als van je moeder :-).
Hallo Eef kun je ipv maïzena ook custard gebruiken? Vriendelijke groetjes
Hi Petra, de smaak en structuur zal wel wat anders worden maar dat kan zeker!