Pasta al ragù, een heerlijk recept voor uit de slowcooker. Het was ook echt weer eens de hoogste tijd om mijn slowcooker aan het werk te zetten. Op de één of andere manier is het bij mij zo dat ik de slowcooker met vlagen gebruik. De ene periode vrijwel elke week en de volgende periode vrijwel niet. Stom eigenlijk! Zeker als je er zo’n heerlijk recept deze uit kunt maken.
Dit recept voor pasta al ragù kwam ik tegen op één van de grootste Amerikaanse blogs genaamd Pinch of Yum. Ik had nog nooit een recept van dit blog geprobeerd maar toen ik het recept voor “Slow cooker beef ragu with pappardelle” zag, dacht ik direct: die moet ik maken! Ik maakte het recept met een paar inimini aanpassingen. Het resultaat? Een waanzinnig lekker gerecht uit de slowcooker!
Mooi
Nu is het recept niet van de blog Pinch of Yum zelf maar hebben zij dit recept op hun beurt weer gemaakt uit het kookboek genaamd Fast and Slow van een andere Amerikaanse foodblog genaamd Skinnytaste. Volg je ‘m nog? Dat is trouwens iets wat ik mooi vind aan Amerikaanse blogs dat ze altijd maar dan ook altijd credits geven aan de bron waar ze een recept van hebben gemaakt. Het is iets wat ik zelf ook graag doe wanneer ik een recept op mijn blog plaats wat ik niet zelf bedacht heb maar wat is ontstaan naar aanleiding van een ander recept. Niet meer dan normaal toch?
Ragù di carne
Ragù niet verwarren met de in Nederland beter bekende ragout. Het is namelijk niet hetzelfde. Een Italiaanse ragù betreft een saus voor bij de pasta op basis van vlees en tomatensaus. Hierbij bestaat het merendeel uit vlees in verhouding tot de tomatensaus. In ragù zit relatief weinig groenten, vlees is dan ook echt de “ster” van het gerecht. Wil je wat meer groenten serveren bij dit gerecht? Denk dan aan een lekkere Italiaanse salade, wat gegrilde groenten zoals courgette, aubergine of paprika voor erbij of bak wat champignons, reepjes paprika of blokjes courgette en verdeel dit laatste over de saus voor je de ragù met pasta gaat serveren.
Saus
Overigens is, wat mij betreft, geen pasta compleet zonder een beetje (zeg maar gerust veel) geraspte Parmezaanse kaas, heerlijk! Dit recept is trouwens geen recept voor een pasta met een flinke saus. Ragù bestaat hoofdzakelijk uit vlees. De saus of beter gezegd bouillon die je naast het vlees hebt in de slowcooker is vrij dun maar ontzettend smaakvol.
Vind je het lekker om juist wat meer saus te hebben? Je kunt de saus dan wat indikken met maizena maar je kunt er ook wat passata (tomatenpuree) doorheen doen tegen het einde van de kooktijd. Voor je dat doet raad ik je wel aan even het vlees en de saus eerst te proeven want de kans is groot dat je het zo al meer dan lekker vindt. Zelf bleef ik ook maar “snoepen” uit de pan 😉 . Heerlijk langzaam gegaard vlees in een smaakvolle bouillon, yum!
Snel meer!
Op zoek naar meer lekkere recepten uit de slowcooker? Bekijk dan het mini overzichtje met recepten uit de slowcooker. Dit overzichtje moet hoognodig aangevuld worden en daar ben ik druk mee bezig dus houd de website goed in de gaten voor lekkers uit de slowcooker! Wist je dat je je ook kunt aanmelden voor mijn nieuwsbrief? Dan ontvang je elke week een overzicht van de recepten welke die week online zijn gekomen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram magere runderlappen
- 400 tagliatelle (of elke andere pasta naar smaak)
- 1 blik tomaat in blokjes (400 gram)
- 60 ml water
- 2 tenen knoflook
- 1 winterpeen
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel gedroogde tijm
- ¼ blokje blokje runderbouillon
- zout en peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd 2 teentjes knoflook fijn en schil de winterpeen en snijd deze in zo klein mogelijke blokjes.
- Verdeel zout en peper naar smaak over de runderlappen en leg ze in de slowcooker. Giet hier het blikje met blokjes tomaat over. Breng 60 ml water aan de kook en los hier het ¼ blokje runderbouillon in op. Giet dit over het vlees samen met de knoflook en winterpeen in blokjes, het laurierblaadje en de tijm.
- Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op laag voor minimaal 8 tot 10 uur.
- Haal daarna het laurierblaadje uit de slowcooker en trek het vlees los met 2 vorken. Breng de ragù verder op smaak met peper en zout.
- Kook de pasta en serveer de ragù over de pasta. Lekker met wat geraspte Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marlies says:
Yum ziet er heerlijk uit! Een slowcooker lijkt me zo fijn, maar helaas geen ruimte in mijn keuken om hem op te bergen.
Eef says:
Dank je wel! Ik ook niet 😉 Dat is ook tegelijk het enige nadeel van de slowcooker als je het mij vraagt maar goed op de keuken of in een andere kast kan ook prima 🙂
Hennie De Hoog says:
Hoi Eef,
Wanneer ik de gerechten wil maken voor 2 personen, de ingrediënten dus deel door twee…blijft dan de tijd in de slowcooker gelijk?
Eef says:
Ik denk dat het dan wel even iets korter wordt de bereidingstijd omdat het volume simpelweg minder is. Het neem niet heel nauw dus ik zou na een uur of 6 eens kijken hoe het ervoor staat 🙂
Ellen says:
Lijkt mij heerlijk, hij gaat hier op de lijst met slowcooker gerechten om nog uit te proberen!
Eef says:
Leuk! Laat je het me weten als je ‘m gemaakt hebt 🙂 ?
Hans says:
Ga zeker ook deze variant eens maken, maar waar is de primitivo wijn? Die mag toch zeker niet ontbreken in het recept 😉
Martine says:
Hoi Eef, sinds kort een slowcooker en als derde dit recept gemaakt. Met minimaal werk een heerlijke saus. Deze blijven we maken!! Dank je voor het recept!
Eef says:
Hi Martine, wat super leuk om te lezen! Dank je wel 🙂
Cynthia says:
Super recept! Dit was echt heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
P says:
Kies je bewust voor magere runderlappen en niet gewone runderlappen?
Eef says:
Ja, ik vind gewone persoonlijk vaak niet zo lekker door de vetrandjes. Maar die kun je ook gebruiken hoor, geen probleem.
Miranda van der zee says:
Klopt het dat ik dit recept niet kan opslaan? Dit lijkt me errrug lekker !!!!
Eef says:
Klopt, ik heb hem direct op mijn lijstje gezet om, om te zetten deze week 🙂
vera says:
Ik heb sinds kort een slowcooker. Gisteren heb ik jouw recept erin gemaakt en wij vonden het heerlijk!
dankjewel. vera
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Marjolein says:
Als ik het recept wil verdubbelen moet het dan langer opstaan?
Eef says:
Ik denk wel iets langer, kwestie van uitproberen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus durf het je niet exact te zeggen.
Clarinde says:
Moet je de runderlappen eerst kort aanbraden in een koekenpan/braadpan voordat het de slowcooker in gaat net zoals bij het Rengdang recept?
Eef says:
Ik doe het bij dit recept niet, maar het mag uiteraard wel.
Astrid says:
Deze aan het proberen, lijkt me een heerlijke combinatie
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
ik hoop dat het je gesmaakt heeft 🙂
Ingeborg says:
Wij maken regelmatig pasta al ragu. Ik doe er altijd naast wortel ook nog ui, selderij en knolraap in, maar omdat ik voor het eerst de slowcooker heb opstaan met dit recept heb ik het bij wortel gelaten. Heb een slowcooker gekocht omdat ik graag stoofgerechten kook en dat nu met de gasprijzen niet heel handig is om het fornuis. Ben dus heel benieuwd naar dit recept en zie de toevoegen dan ook als tip. Je kan dan iets minder vlees gebruiken en meer groenten. 🙂
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Ingeborg! Inderdaad een slimme investering nu met de huidige gasprijzen 🙂 Veel kookplezier met je slowcooker!
Annemarie says:
Jaaaaa!! De slowcooker staat weer aan! Dit is m’n favoriet!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha 🙂 Fijn dat dit recept zo bij je in de smaak valt!