Mexicaanse ovenschotel, een soort lasagne maar dan met wraps, chilibonen, een lekker kruidig gehaktmengsel en gesmolten kaas, echt heerlijk! Maak het helemaal af met nachochips en avocado en het is écht een feestmaal.
Mexicaanse ovenschotel met nacho’s
Okay, laat het de Italianen niet horen dat ik deze Mexicaanse ovenschotel een lasagne noem. Maar qua opbouw is het zeker vergelijkbaar. Je maakt lagen van wraps en het gehaktmengsel met tomaten. Vervolgens bestrooi je hem met kaas en doe je hem in de oven. Klinkt heerlijk toch?
Tex Mex uit eigen keuken
Ik ben gek op Tex Mex maaltijden, echt comfortfood met een een lekker guilty pleasure gehalte. Denk aan taco’s of aan zo’n goedgevulde nacho ovenschotel. Het fijnste is dat het een keuken is die je gemakkelijk thuis kan koken en ontzettend voedzaam en vullend is, ideaal op de doordeweekse avond!
Deze Mexicaanse ovenschotel is minstens zo’n perfecte comfortfood maaltijd. Lekker hartig met gesmolten kaas en knapperige nachochips on top!
Mexicaanse ovenschotel met gehakt maken
Het maken van deze ovenschotel is (natuurlijk) helemaal niet moeilijk. Even het een en ander voorbereiden, laagjes maken in een ovenschaal en in de oven! Zo heb je alle tijd om andere dingen te doen, of een lekkere salade erbij te maken.
Zin in meer zelfgemaakte extraatjes bij dit gerecht? Maak eens zelf guacamole met tortilla chips, echt enorm lekker!
Ovenschotel serveren
Deze Mexicaanse ovenschotel is een heerlijke combinatie van smaken. Serveer hem bijvoorbeeld met een salade of zure room voor een frisse toevoeging. Je kan hem eventueel in pittigheid aanpassen, vind je het bijvoorbeeld niet lekker om chilipoeder toe te voegen laat dit dan weg.
De chilibonen zijn rode bonen in een licht pittige barbecuesaus. Dat past heel erg goed bij het gerecht, maar kun je uiteraard ook vervangen voor ‘gewone’ kidneybonen.
Hou je wel van pittig? Voeg dan extra rode peper of jalapeño toe. Hou je niet van koriander? Vervang deze dan met peterselie. Kook ze!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 500 gram rundergehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel oregano
- 2 rode puntpaprika's (in blokjes)
- 150 gram mais
- 400 gram chilibonen (of rode kidneybonen)
- 400 gram tomatenblokjes
- 4 kleine wraps
- 150 gram cheddar (geraspt)
- 1 bosje koriander (of peterselie, grof gehakt)
- 100 gram nachochips (grof gebroken)
- 1 avocado (in reepjes)
- olijfolie, zout en peper
- optioneel: limoen, zure room, salade, rode peper of jalapeño
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook.
- Voeg het gehakt toe en rul dit. Voeg de komijnpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, oregano en zout en peper naar smaak toe en roer goed door.
- Voeg de paprika, maïs, chilibonen en tomatenblokjes toe. Laat het geheel ongeveer 5-7 minuten sudderen.
- Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met 2 wraps en de helft van het gehaktmengsel. Leg de andere 2 wraps op het gehaktmengsel in de ovenschaal, verdeel de andere helft gehakt over de wraps. Bedek vervolgens met de kaas.
- Bak de ovenschotel 20-25 minuten of tot de kaas goudbruin is en borrelt.
- Garneer met grof gehakte koriander, de gebroken nachochips en avocado. Serveer eventueel met limoen, rode peper of jalapeño, een frisse salade en zure room. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dinie van den Berg says:
Heerlijk!! Heb je ook het recept voor die lekkere salade die erbij staat😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Dinie, helaas niet! Maar ik kan het je wel zo vertellen, het is een mengsel van rode ui, komkommer, maïs en tomaat. Een simpele dressing met olijfolie, limoensap, zout en peper of wat je zelf maar lekker vindt en klaar is kees!
Els says:
Erg lekker recept, ik heb de nachochipe erover heen gedaan 10 minuten voordat de tijd afgelopen was, zodat ze ook lekker warm en knapperig zijn 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Goeie tip, lekker zeg! Dankjewel voor je reactie Els!
Lenie van Zanten says:
Ha Eef, je hebt niets te veel gezegd,wat was de Mexicaanse ovenschotel lekker. Nee overheerlijk en lekker met de salade erbij
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat een lieve woorden, dankjewel Lenie!!
Laura says:
We hebben zitten smullen van deze Mexicaanse schotel.
Was wel weer toe aan een nieuw recept en deze kwam mooi op tijd. Super!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel Laura!
Anita Westland says:
Heerlijk! Kan je deze ook een dagje eerder maken? Zo ja, hoe lang moet deze dan nog in de oven? Op 180 graden!?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Anita, je kan de vulling sowieso wel een een dag eerder maken en dan in de koelkast afgedekt bewaren! Ik zou dan terwijl de oven voor verwarmt de ovenschotel opbouwen zoals in het recept staat en verder gewoon de temperatuur en baktijd aanhouden in het recept!
Eric says:
Heb er extra nog uit de oven wat Chilisaus over gedaan. Was heerlijk voor herhaling vatbaar
Eef says:
Wat onwijs leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂