Beet wellington

Beet wellington

Beet wellington, een waanzinnig vegetarisch gerecht dat perfect is voor de feestdagen. Bladerdeeg gevuld met champignons, walnoten, balsamico en natuurlijk rode bietjes. Heerlijk met een romige champignonsaus, geloof me; deze wil je proeven!

Vegetarische beef wellington

We kennen allemaal wel de klassieke beef wellington die al een feestje op zich is. Maar de vegetarische versie is ook echt fan-tas-tisch, deze beet wellington heeft een lekkere bite door de walnoten, het is echt een heerlijk feestelijk gerecht. Dé perfecte vervanging voor vegetariërs en veganisten als je het mij vraagt. 😉

Vegetarische beef wellington

Biet wellington serveren

Deze prachtige beet wellington is natuurlijk een genot om naar te kijken, en hij is ook nog eens ontzettend lekker en smaakvol. Bomvol heerlijke groenten met een romige champignonsaus, loopt het water je al in de mond? Bij zo’n feestelijk hoofdgerecht hoort dan ook een perfect bijgerecht, ik heb een paar van mijn favorieten op een rijtje gezet:

Ingredienten beet wellington

Hét vegetarisch hoofdgerecht kerst

Dit receptje is natuurlijk met een heel belangrijk doel gemaakt; zodat jij hem kan serveren met de feestdagen! Het is een echte vegetarisch hoofdgerecht waarmee je de show steelt en die bij iedereen goed in de smaak valt. Serveer hem met een, of meerdere, lekkere bijgerechten en/of een frisse salade en je hebt een waar feestmaal.

Beet wellington bestrijken met ei

Veganistische beef wellington maken

Deze beet wellington is bedacht als vegetarisch hoofdgerecht, maar hij is ook zeer eenvoudig veganistisch/plantaardig te maken. Handig toch? Ik deel hieronder een paar fijne tips met je.

  • Bladerdeeg vers op rol is vaak per toeval veganistisch, maar check altijd even de ingrediënten!
  • Voor het insmeren van het bladerdeeg voor het bakken kun je abrikozenjam, zelf plantaardige melk maken of een maizenapapje gebruiken in plaats van ei.
  • Vervang de roomboter en kookroom door een plantaardige variant. Extra tip: haverroom is in mijn ervaring nét wat fijner qua smaak en romiger dan sojaroom.
  • Veel bospaddenstoelen bouillonblokjes zijn ook veganistisch, maar ook hier geldt; check altijd even de ingrediënten. 😉
Beet wellington maken

Zelf beet wellington maken

Het is nu hoog tijd om deze prachtige beet wellington zelf te gaan maken! Als je de verschillende componenten hebt voorbereid is het simpelweg een kwestie van het bladerdeeg vullen, rollen en bakken! Wil je er écht een feestelijk plaatje van maken? Decoreer hem dan voor het bakken met extra bladerdeeg en steek hier vormpjes uit, bijvoorbeeld met deze steekvorm ster.

Het is ook een onwijs leuk klusje om samen met je partner, kinderen en vrienden te doen. Neem lekker de tijd, en bereidt eventueel een aantal componenten alvast voor zodat je zonder stress je kerstdiner kunt afmaken. Fijne feestdagen alvast!

Biet wellington_
Beet wellington

Beet Wellington

Beet wellington, een waanzinnig vegetarisch gerecht. Bladerdeeg gevuld met champignons, walnoten, balsamico en natuurlijk rode bietjes. Heerlijk!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de champignonvulling
  • 2 sjalotjes (fijn gesneden)
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 400 gram kastanjechampignons (fijn gesneden)
  • 50 gram roomboter (of een plantaardige variant)
  • 4 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 150 gram walnoten (fijn gehakt)
  • zout en peper
Voor de beet wellington
  • 3 rode bieten (c.a. 400 gram, voorgekookt, zelfde grootte)
  • 1 rol bladerdeeg
  • 2 plakken bladerdeeg (optioneel; om sterretjes uit te snijden)
Voor de champignonsaus
  • 25 gram roomboter (of een plantaardige variant)
  • 250 gram kastanjechampignons (fijn gesneden)
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 blokje paddenstoelenbouillon
  • 300 ml kookroom (of een plantaardige variant)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte

Maak de champignonvulling

  • Verhit de roomboter in een ruime koekenpan. Bak de champignons, sjalot en knoflook samen met de tijm en laurierblad ca. 5 minuten.
  • Voeg de walnoten, balsamico azijn en zout en peper naar smaak toe en meng dit samen, blijf bakken tot de balsamico is verdampt. Laat het dan geheel afkoelen.

Maak de beet wellington

  • Rol het bladerdeeg uit op een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel de champignonvulling over het deeg en laat 5 cm ruimte over vanuit elke hoek. Leg de bieten in de breedte naast elkaar gedrukt.
  • Rol het deeg strak dicht. Steek eventueel sterretjes met een uitsteker uit het extra bladerdeeg. Druk deze tegen de rol aan.
  • Kluts het ei en smeer het deeg in met het ei*. Bak de beet wellington in 40 minuten gaar en goudbruin.

Maak de champignonsaus

  • Voeg de roomboter toe aan een koekenpan en bak de champignons ca. 5 minuten.
  • Voeg de balsamico, bouillonblokje en kookroom toe. Laat het 10 minuten sudderen.
  • Blend het geheel met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Serveer de beet wellington met de champignonsaus en een bijgerecht naar keuze. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Voor een vegan optie kun je abrikozenjam, plantaardige melk of maizenapapje gebruiken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 623kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 14g | Vetten: 43g | Verzadigd vet: 21g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Beet wellington

2 thoughts on “Beet wellington

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept