Plantaardige melk zelf maken

Zelf plantaardige melk maken (havermelk, kokosmelk, amandelmelk)

Zelf plantaardige melk maken. Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Plantaardige melk is melk op basis van noten, granen of peulvruchten. Je kunt het in een pak in de supermarkt kopen, maar dus ook heel eenvoudig zelf maken en ik ga je voor zowel havermelk, kokosmelk als amandelmelk het recept geven.

Het leuke aan zelf plantaardige melk maken, is ten eerste het proces van het maken. Dat is gewoon leuk om te doen! Daarnaast is het supervers, kun je precies de verhouding in smaak zelf bepalen en is het bovenal heel erg lekker. Plantaardige melk kun je in veel gevallen net zo gebruiken zoals ‘normale’ melk. Dus om gewoon zo te drinken, door je koffie, in een bakrecept, door een curry of welk gerecht dan ook Alhoewel ik ook koemelk gebruik, ben ik ook zeker fan van het gebruik van plantaardige melk. Deels omdat ik het niet altijd nodig vind om dierlijke producten te gebruiken, maar ook omdat ik de smaak soms beter vind passen bij een gerecht. Deze plantaardige melksoorten hebben echt stuk voor stuk hun eigen smaak namelijk!

Hoe maak je plantaardige melk?

Het proces van plantaardige melk maken is, in ieder geval voor de varianten in dit artikel, vrijwel gelijk. Het is een kwestie van het fijnmalen van de noten of granen met water tot een gladde melk, in een zeef met een theedoek, kaasdoek of passeerdoek laten uitlekken, uitknijpen en klaar is de plantaardige melk. En dat is het! Ik zei toch dat het makkelijk was ­čśë .

Plantaardige melk vervangers

Havermelk

De eerste variant van plantaardige melk waarvoor ik je het recept ga geven is havermelk. Havermelk is, zoals de naam al doet vermoeden, plantaardige melk op basis van haver. Haver is een graansoort en deze melk kleurt dan ook lichtjes bruin. De smaak is heel vol en is heerlijk om te gebruiken in bijvoorbeeld koffie, maar ook om bijvoorbeeld havermout in te bereiden, dan heb je extra haversmaak. Ook is havermelk goed in baksels te gebruiken.

Kokosmelk

Plantaardige melk op basis van kokos is misschien wel mijn favoriet. Ik ben namelijk dol op de smaak van kokos! Ik vind het ook bijna overal lekker bij. Kokosmelk gebruik ik ook vaak in warme gerechten, zoals een curry of soep. Deze kokosmelk is overigens niet zo dik/vet als de kokosmelk die je in blik vindt in de supermarkt, die is wat vetter. Dus hou daar rekening mee mocht je het verwerken in een recept.

Amandelmelk

Een andere soort noten waarvan je heel goed melk kunt maken, is amandel. De noten geven een heerlijke smaak aan de melk en je kunt het wederom gebruiken in bijvoorbeeld je koffie, om havermout mee te maken of in baksels is het ook erg lekker. Ik zou zeggen probeer deze en/of een van de andere plantaardige melksoorten eens uit en ontdek welke jij het lekkerste vindt!

Kokosmelk zelf maken

Kokosmelk

Voor ca. 1 liter kokosmelk

Ingredi├źnten:

 • 1 liter warm water
 • 200 gram kokosrasp of kokosvlokken
 • optioneel: zoetstof naar smaak zoals agave siroop┬á

Extra: blender, zeef & theedoek (of een kaasdoek/passeerdoek) 

 1. Doe alle ingredi├źnten in de blender en mix glad.
 2. Giet de kokosmelk door een zeef met een kaas/passeerdoek en laat volledig uitlekken.
 3. Pak de punten van het doek samen en knijp goed uit om alle melk eruit te wringen.
 4. Doe de kokosmelk in een mooie fles en bewaar in de koelkast. 

Je kunt de kokosmelk ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

Let op: doordat kokos van zichzelf erg vet is kan er een vette laag bovenop de melk komen. Gebruik daarom eventueel een fles met een brede opening en schud het regelmatig even. Als er een vettige laag op de melk is gekomen, kun je de melk ook even kort verwarmen waardoor het weer een geheel wordt.

Amandelmelk

Amandelmelk

Bekijk hier het recept voor amandelmelk >>

Havermelk zelf maken

Havermelk

Voor ca. 1 liter havermelk

Ingredi├źnten:

 • 1 liter water
 • 100 g havermout of havervlokken
 • optioneel: zoetstof naar smaak zoals agave siroop┬á

Extra: blender, zeef & theedoek (of een kaasdoek/ passeerdoek) 

 1. Doe alle ingredi├źnten in de blender en mix glad.
 2. Giet de havermelk door een zeef met een kaas/passeerdoek en laat volledig uitlekken.
 3. Pak de punten van het doek samen en knijp goed uit om alle melk eruit te wringen.
 4. Doe de havermelk in een mooie fles en bewaar in de koelkast. 

Je kunt de havermelk ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

Plantaardige melk zelf maken PInterest Collage

4 thoughts on “Zelf plantaardige melk maken (havermelk, kokosmelk, amandelmelk)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *