Amandelmelk zelf maken. Het is eigenlijk te simpel voor woorden en grote kans dat je ‘alle’ ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt. En met ‘alle’ heb ik het over 2 ingrediënten: water en amandelen. Super simpel, super makkelijk om te maken en super lekker.
Ik gebruik trouwens amandelmeel in mijn recept. Je kunt het ook vervangen voor ongebrande (ongezouten) amandelen mocht je dat willen (gelijke hoeveelheden). Maar dit is net even sneller omdat je de amandelen niet eerst hoeft te wellen. Kun je snel genieten van je zelfgemaakte amandelmelk, ideaal!
Zelf amandelmelk maken
Het grote voordeel van zelfgemaakte amandelmelk is dat je natuurlijk precies zoveel kunt maken als je nodig hebt, maar vooral dat je ook daadwerkelijk weet wat erin zit. Er zijn namelijk nogal veel verschillende soorten amandelmelk op de markt die niet allemaal even puur zijn. Zo wordt er nogal wat aan toegevoegd zoals suiker, zout, emulgatoren, stabilisatoren etc. En sommige bevatten de overweldigende hoeveelheid van 2% amandelen (jawel…). Maak je hem zelf dan heb je én lekker veel amandelen, een pure smaak én je weet exact wat je erin doet. Je kunt hem zoeten met een zoetstof naar keuze, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.
Wel is het zo dat doordat het geen emulgatoren en stabilisatoren bevat, je hem af en toe even moet schudden omdat de substanties een beetje kunnen scheiden. De charme van ‘zelfgemaakt’ zullen we maar zeggen 😉
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 liter water
- 250 gram amandelmeel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten in de blender en mix er een gladde melk van.
- Hang de zeef boven een ruime bak en leg hierin een theedoek (of een kaasdoek/ passeerdoek). Giet hierop de amandelmelk en laat het volledig uitlekken.
- Pak op het einde de punten van het doek samen en knijp het nog eens goed uit om alle amandelmelk eruit te wringen.
- Doe de amandelmelk in een mooie fles en bewaar hem in de koelkast.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
chayana says:
kun je deze zelfgemaakte variant ook opkloppen voor een room laagje op je koffie/ cappachino?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben wij zelf niet getest, dus durf je dat eigenlijk niet te zeggen. Maar probeer het gerust uit en deel het resultaat als je wilt 🙂
Gita says:
Helemaal zat om te sjouwen met pakken, In de winkel vroeg ik hoeveel amandelen in het pakje zaten: 2%. Nu amandelmeel gekocht en voeg dit toe aan mijn havermoutpap. maak chocolademelk hiermee en het is allemaal zalig. Ik zeef niets en gooi niets weg, het gaat allemaal naar mijn maag.