Pompoenpuree

Pompoenpuree

Zelf pompoenpuree maken, heb jij dat weleens gedaan? Het is echt mega eenvoudig om te maken en je kunt het vervolgens voor verschillende recepten gebruiken!

Waar kan ik pompoenpuree kopen?

Pompoenpuree is in Nederland niet of nauwelijks te vinden in de supermarkt. Als je mazzel hebt misschien bij een reform- of natuurwinkel, heel misschien bij een toko met een uitgebreid assortiment, maar het is lastig te vinden.

Zelf pompoenpuree maken is de oplossing. Het is makkelijk om te maken, een handige manier om het hele jaar door pompoen te eten én je weet zeker dat er alleen pompoen in de puree zit en niet allerlei toevoegingen.

Pompoen

Zelfgemaakte pompoenpuree

Puree maken van pompoen kun je op verschillende manieren doen. Zelf kies ik ervoor om de pompoen eerst te roosteren in de oven. Ik vind dat makkelijk en naar mijn idee heeft het dan meer smaak dan wanneer je de pompoen kookt.

Verder is het een kwestie van de pompoen halveren, op de bakplaat roosteren, de schil en zaadjes verwijderen (dat gaat het makkelijkste na het roosteren naar mijn idee) en vervolgens mixen tot een puree. Super makkelijk toch?

Welke kruiden passen goed bij pompoen?

Je kunt de puree basic houden óf je voegt er nog wat kruiden aan toe. Natuurlijk passen pumpkin spice kruiden er fantastisch bij. Die kun je kant en klaar kopen of ook zelf maken met mijn pumpkin spice recept.

Maar je kunt natuurlijk ook losse kruiden toevoegen, zoals kaneel, nootmuskaat of kruidnagel. En een van mijn lievelings: salie combineert ook heel goed met pompoen. Die combinatie maak ik ook in deze heerlijke pompoenrisotto.

Zelf pompoenpuree maken

Waarvoor gebruik je dan pompoenpuree?

Je kunt het voor heel veel verschillende recepten gebruiken. Taarten en andere zoete baksels. Maar ook in hartige gerechten.

  • Deze pompoencake is zó lekker. Smeuïg van binnen, licht kruidig door pumpkin spice kruiden en met een krokante kruimellaag.
  • Je kunt het uiteraard ook gebruiken voor dit pumpkin spice latte recept. Een lekker warm, op en top herfstig drankje.
  • Voor deze klassieke pompoentaart, die ik heel graag maak, kun je ook deze puree gebruiken.
  • Ook voor het ontbijt kun je het goed gebruiken, want je maakt er deze fantastische pompoenwafels mee.
Cake met pompoen

Pompoenpuree bewaren

Met dit recept maak je pompoenpuree van 1 pompoen. Hoeveel puree je maakt is afhankelijk van de grootte van je pompoen. Maar het is zeker niet erg als je veel hebt gemaakt. Je kunt het namelijk goed bewaren!

Pompoenpuree kun je enkele dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Je kunt het ook prima invriezen, dan blijft het lang goed (ca. 10 maanden) en kun je het hele jaar door genieten van pompoenpuree! Tip: vries de puree in kleine porties in zodat je elke keer makkelijk een beetje kunt pakken.

Pompoenpuree recept
Pompoenpuree

Pompoenpuree

Zelf pompoenpuree maken is heel makkelijk en het allerlekkerste. Ik vertel je in mijn eenvoudige recept hoe jij zelf pompoenpuree maakt!
4.80 van 5 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 1 portie

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 pompoen
  • water

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Halveer je pompoen, zaadjes kun je erin laten* en leg met de schil naar boven op de bakplaat bedekt met bakpapier.
  • Zet de bakplaat met de pompoen in de oven voor 30-60 minuten tot de pompoen zacht is. Als je er makkelijk met een vork in kunt prikken is hij goed.
  • Laat de pompoen even afkoelen. Daarna kun je makkelijk de schil eraf trekken en de zaadjes eruit scheppen.
  • Doe het vruchtvlees van de pompoen nu in de keukenmachine en pulseer het tot een gladde puree. Eventueel kun je een heel klein beetje water toevoegen als het erg dik is. Des te langer je mixt, des te gladder je puree. Geniet ervan!

Video

handig om te weten:

* Als je de zaadjes meebakt in de oven kun je ze een stuk makkelijker uit de rijpe pompoen scheppen. Wil je ze nog ergens anders voor gebruiken schep ze er dan uit voor je de pompoen bakt.
 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 354kcal | Koolhydraten: 88g | Eiwitten: 14g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Pompoenpuree

8 thoughts on “Pompoenpuree

  • Ik heb og nooit iets met pompoenpuree gemaakt! Op de één of andere manier lijkt het me helemaal niet lekker in zoete baksels. Maar ik ben wel weer dol op carrot cake dus wellicht is het gewoon een kwestie van een keer proberen.

    • Echt een aanrader om eens te proberen. Het is eigenlijk net zoals met carrot cake en als je dat lust ga je dit ook zeer waarschijnlijk lekker vinden 🙂

        • Nee, maar ik heb het direct opgezocht… oh my dát ziet er lekker uit! Wie weet ga ik die eens proberen, lijken me heerlijk 🙂 Dank voor de tip! Heb jij ze al wel geprobeerd?

  • Vorig weekend was de eerste try-out. Zo lekker dat ik meteen weer een nieuwe pompoen heb gekocht voor komend weekend! Het fijne is dat de receptuur echt klopt. Het is echt de moeite waard om te proberen. Succes verzekerd!!!

  • Kan deze puree met alle soorten pompoen gemaakt worden of alleen met een flespompoen? Ik heb namelijk nog een ronde oranje pompoen liggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept