Rood fruit crumble (toetje), een heerlijk toetje van zacht zomers rood fruit en een krokante kruimelige laag eroverheen. Serveer deze rood fruit crumble met een bolletje ijs, een toefje slagroom of een paar lepels (Griekse) yoghurt en geniet ervan!
Dit is echt een toetje voor het voorjaar of in de zomer. Met seizoensfruit, het liefst vers uit eigen tuin (als het even kan 😉 ). Maar ook ‘s winters of in de herfst kun je met dit toetje de zomer in huis halen. Hoe? Door diepvriesfruit te gebruiken. Helemaal ideaal: je hoeft het niet van tevoren te ontdooien, dat doet de oven wel voor je.
Rood fruit crumble (toetje)
Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik dol ben op kruimeltoetjes. Niet voor niets vind je op mijn blog verschillende ‘crumble’ recepten zoals apple crumble, apple crumble havermout, stoofperen crumble, appel peer crumble en een perzik crumble. En vanaf vandaag dus ook eentje met rood fruit. Net even anders, maar echt waanzinnig lekker en ik wilde je dit eenvoudige, maar o zo lekkere recept dan ook niet onthouden.
Met een ‘geheim’ ingrediënten maak je hem verrassend lekker
Nou is dat ingrediënt natuurlijk niet zo geheim meer als ik hem aan je vertel op een website met een klein miljoen unieke bezoekers elke maand, maar hé, als jij het niet verklapt dan doe ik dat ook niet 😉 . Het geheim: ik gebruik een theelepeltje kaneel in mijn kruimeldeeg, wat de kruimel een heerlijke smaak geeft. En door het fruit gebruik ik een theelepeltje kardemom wat het fruit ook net even verrassend lekker maakt. Als het fruit nog niet zo zoet is van zichzelf, meng ik er ook weleens een zakje vanillesuiker doorheen voor een extra zoetje. Mag, moet niet.
Kruimeltoetje met rood fruit
Dit toetje met rood fruit is natuurlijk bij uitstek geschikt om te maken tijdens de zomer. Lekker met vers fruit (uit eigen tuin) en een kruimellaagje erop. Bolletje ijs erbij en lekker van genieten. Juist die combinatie met een bolletje van dit zelfgemaakte vanille ijs recept, zo lekker! Die combinatie van het warme, licht kruidige van de crumble met rood fruit en het koude, romige van het vanille ijs is echt onweerstaanbaar lekker! Probeer het zelf maar eens.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- 75 gram roomboter (koud - in kleine blokjes gesneden)
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
- 300 gram aardbeien
- 100 gram frambozen
- 75 gram blauwe bessen
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel kardemom
- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg tot een (jawel 😉 ) kruimelig deeg.
- Snij de grote stukken fruit in stukjes en meng hier de maizena en de kardemom door. Mocht je fruit nu (nog) niet zo zoet zijn van zichzelf, dan kun je een zakje vanillesuiker of wat suiker toevoegen.
- Verdeel het fruit over een ovenschaal.
- Hier overheen verdeel je het kruimeldeeg.
- Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20 minuten tot het kruimeldeeg goudbruin gebakken is.
- Serveer eventueel met een bolletje ijs, een toefje slagroom of wat (Griekse) yoghurt. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ans says:
Zo heerlijk,heb ,t al tig keer gemaakt,lekker met ijs,kwark en griekse yoghurt!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Barbara says:
Vandaag gemaakt voor 7 mensen en echt een succes. Recept goed beschreven, durfde alleen de maizena niet aan. Ook goede combinatie van fruitsoorten.
Zoet en iets zuur door elkaar. Samen met bolletjes ijs van Haagen Dazs heerlijk, koud warm combi werkt goed.
Eerder heb ik eens kersen uit een pot gebruikt maar was het fruit te vochtig waardoor korst niet goed gaarde.
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Laura says:
Super lekker en perfecte combi van zoet en zuur. Viel in de smaak bij de gasten.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Sabine says:
Hi dat ziet er echt heerlijk uit. Ik ga ‘m voor kerst maken. Ik wil ‘m alleen van tevoren maken, tot welke stap zou je ‘m maken/ voorbereiden? Of zal ik ‘m helemaal maken en nog even oppiepen in de oven?
Eef says:
Ik zou hem helemaal afmaken en dan opnieuw opwarmen met aluminiumfolie eroverheen eventueel. Kook ze
Nicolet Soetens says:
Morgen ga ik dit maken met roulerend dineren.
Ik bereid hem eerst overdag en hoelang en hoe warm moet ik hem dan opwarmen voor het serveren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Is het gelukt Nicolet? 🙂 Ik zou zelf het fruit en het kruimeldeeg eerder voorbereiden en dan net voor het serveren het deeg over het fruit en afbakken.
Danielle says:
Heerlijk zeg.
Ik heb de vorige keer fruit uit de diepvries genomen maar dan krijg je geen lekker korst. Nu met vers fruit was het fantastisch
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Klopt dan kan er wat veel vocht vrij komen wat invloed kan hebben op de korst inderdaad.
Judith Hulshof says:
Ik wil deze morgen maken voor walking dinner. Zou ik het ook in kleine schaaltjes per persoon kunnen maken? Nog een tip voor een lekker koffie likeurtje hierbij?
Eef says:
Ja zeker dat kan heel goed met dit dessert 🙂 Qua likeur ben ik niet zo’n kenner maar cointreau zou er erg lekker bij kunnen zijn bijvoorbeeld.
Martine Lippinkhof says:
Geen maizena er bij gedaan, maar het was super lekker!
Ik vond het de volgende dag koud uit de koelkast nog lekkerder
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Hermijn says:
In wat voor maat oven schaal, of beter lage ronde taart vorm gebruik jij? En is dit recept genoeg voor 6 personen, met bolletje ijs en slagroom?
Eef says:
Mijn ovenschaal had een diameter van 20 centimeter. Voor 6 volwassenen is het wat karig ben ik bang gezien het een recept voor 4 personen is. Je kunt de hoeveelheid personen/ porties eenvoudig aanpassen en dan past het recept met zich mee aan. Gebruik dan een iets ruimere bakvorm en je bent er 🙂 Mocht je onverhoopt tocht teveel hebben gemaakt is het heerlijk om de volgende dag als ontbijt met wat yoghurt of nogmaals als toetje te eten.
Marly says:
Goedemiddag,
Ik ben van plan het gerecht morgen te maken met diepvriesfruit. Ben alleen bang dat het deeg niet krokant gaat worden door het vocht van de fruit. Is het een idee om fruit en deeg apart te bakken? In 2 afhalen naast elkaar?
Alvast bedankt
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marly, apart bakken is denk ik niet zo lekker, dan kan het fruit weer te veel uitdrogen. Ik zou het fruit sowieso eerst even helemaal laten ontdooien en dan 1 á 2 eetlepels suiker erdoor mengen, laat dit eventjes staan en leg het vervolgens in een zeef om uit te lekken. De suiker onttrekt ook extra vocht, dit zoete vocht is wel weer heel lekker om eventjes in te koken tot limonadesiroop of gewoon zo door een glas (bruis) water 😉 . Daarna gewoon de maizena en kardemom erdoorheen, zoals in het recept staat. Je zou eventueel iets extra maizena kunnen toevoegen. Laat je weten hoe het is gelukt?