Volg mij:
Toetjes

Perziken crumble

Perziken crumble

Wat te doen als je heerlijk ruikende, rijpe perziken in de fruitmand hebt liggen? Dan ga je iets lekkers maken. Iets hééééél lekkers namelijk perziken crumble. Een kruimel toetje met perzik. Ik heb het toetje net geproefd, zit nu snel het recept uit te werken en ren daarna door naar mijn schoonouders. Daar eten we vanavond een hapje mee en ik ga ze verrassen met deze perziken crumble als toetje.

Overigens is er natuurlijk een kleine stukje uit, maar daar zijn ze inmiddels wel een beetje aan gewend in de loop der jaren. Niet alleen mijn schoonouders maar ook mijn ouders, vrienden, familie en zelfs collega’s. Dat is nu eenmaal de prijs die je betaald om af en toe spontaan iets lekkers te krijgen 😉

Perziken crumble

Alle gekheid op een stokje deze perziken crumble is god-de-lijk! Niet normaal meer hoe lekker dit is. Denk aan heerlijke rijpe perziken in een licht zoete siroop van eigen sap en een beetje suiker onder een dikke laag, licht krokante kruimel. Ja, ik ben van de dikke lagen kruimel. Als je eenmaal kruimelt moet je gewoon goed kruimelen en niet een miezerig laagje hebben. Je wilt een beetje het koekjes idee qua knapperigheid en het cake idee qua zachtheid. Precies dat krijg je met deze (dikke) kruimellaag. De bovenkant is kruimelig terwijl de binnenkant nog een beetje zacht, cake-achtig is en die net niet gare smaakbeleving geeft. Het is natuurlijk wel gaar alleen drukken de vochtige perziken tegen de onderkant van de kruimellaag aan waardoor je dus die heerlijke combi krijgt. Ik kan het niet genoeg zeggen, maar MAAK.DIT. Dit wil je proeven. Oh, en serveer het met een bolletje ijs. Want dat is nog lekkerder. (Griekse) yoghurt erbij, slagroom erbij, allemaal lekker maar ijs met warme perziken crumble is, ik ga het woord weer gebruiken, god-de-lijk!

Perziken kruimeltaart

Verse perziken

Perziken zijn niet altijd in het seizoen maar als het even kan maak dan dit toetje met verse perziken dat is zoveel lekkerder. Uit blik kan ook, op siroop bijvoorbeeld (laat dan de eetlepel suiker die je over de (verse) perziken achterwege) ,maar ga, als het even kan, liever voor verse perziken. Het is een wereld van verschil. Koop verse perziken een paar dagen voordat je dit recept wilt maken en laat ze even op je fruitmand liggen. Het moment dat je de perziken begint te ruiken, die heerlijke zacht zoete geur. Dat dames en heren, DAT is het moment dat je deze perziken crumble maakt. Dan is hij op z’n best.

Perziken kruimel toetje


Het recept voor perziken crumble:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 25-30 minuten | Totale tijd: 40-45 minuten
Hoeveelheid: 4-6 personen

Wat heb je nodig voor perziken crumble (ingrediënten):

  • 3 rijpe grote perziken
  • 125 gram bloem
  • 75 gram roomboter (ongezouten en koud)
  • 100 gram witte basterdsuiker + 1 eetlepel
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom*
  • zout

Extra: vanille of slagroomijs om erbij te serveren

Hoe maak je perziken crumble:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak het kruimeldeeg door de bloem, koude boter en 100 gram basterdsuiker te mengen samen met een snufje zout en 2 theelepels kaneel.
    Kruimeldeeg maak je met de hand en hiervoor kneed je het deeg losjes tussen je handen of vingers terwijl je het, de naam zegt het al, kruimelt.
  3. Schil de perziken (dit hoeft niet maar heeft wel mijn persoonlijke voorkeur) en snijd ze in partjes.
  4. Meng hierdoor 1 eetlepel basterdsuiker en 1 theelepel kardemom*.
  5. Verdeel dit over een ovenschaal en verdeel hierover het kruimeldeeg.
  6. Zit het geheel in de oven voor ongeveer 25-30 minuten.
  7. Laat iets afkoelen en serveer met een bolletje slagroom of vanille ijs. Eet smakelijk!

* De kardemom is optioneel, het geeft een lekkere (niet overheersende) smaak aan de crumble maar mocht je het niet in huis hebben of niet lekker vinden dan kun je het weglaten.


Perziken crumble

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter