Wat te doen als je heerlijk ruikende, rijpe perziken in de fruitmand hebt liggen? Dan ga je iets lekkers maken. Iets hééééél lekkers namelijk perziken crumble. Een kruimel toetje met perzik. Ik heb het toetje net geproefd, zit nu snel het recept uit te werken en ren daarna door naar mijn schoonouders. Daar eten we vanavond een hapje mee en ik ga ze verrassen met deze perziken crumble als toetje.
Overigens is er natuurlijk een kleine stukje uit, maar daar zijn ze inmiddels wel een beetje aan gewend in de loop der jaren. Niet alleen mijn schoonouders maar ook mijn ouders, vrienden, familie en zelfs collega’s. Dat is nu eenmaal de prijs die je betaald om af en toe spontaan iets lekkers te krijgen 😉
Perziken crumble
Alle gekheid op een stokje deze perziken crumble is god-de-lijk! Niet normaal meer hoe lekker dit is. Denk aan heerlijke rijpe perziken in een licht zoete siroop van eigen sap en een beetje suiker onder een dikke laag, licht krokante kruimel. Ja, ik ben van de dikke lagen kruimel. Als je eenmaal kruimelt moet je gewoon goed kruimelen en niet een miezerig laagje hebben. Je wilt een beetje het koekjes idee qua knapperigheid en het cake idee qua zachtheid. Precies dat krijg je met deze (dikke) kruimellaag. De bovenkant is kruimelig terwijl de binnenkant nog een beetje zacht, cake-achtig is en die net niet gare smaakbeleving geeft. Het is natuurlijk wel gaar alleen drukken de vochtige perziken tegen de onderkant van de kruimellaag aan waardoor je dus die heerlijke combi krijgt. Ik kan het niet genoeg zeggen, maar MAAK.DIT. Dit wil je proeven. Oh, en serveer het met een bolletje ijs. Want dat is nog lekkerder. (Griekse) yoghurt erbij, slagroom erbij, allemaal lekker maar ijs met warme perziken crumble is, ik ga het woord weer gebruiken, god-de-lijk!
Verse perziken
Perziken zijn niet altijd in het seizoen maar als het even kan maak dan dit toetje met verse perziken dat is zoveel lekkerder. Uit blik kan ook, op siroop bijvoorbeeld (laat dan de eetlepel suiker die je over de (verse) perziken achterwege) ,maar ga, als het even kan, liever voor verse perziken. Het is een wereld van verschil. Koop verse perziken een paar dagen voordat je dit recept wilt maken en laat ze even op je fruitmand liggen. Het moment dat je de perziken begint te ruiken, die heerlijke zacht zoete geur. Dat dames en heren, DAT is het moment dat je deze perziken crumble maakt. Dan is hij op z’n best.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 perziken (groot - rijp)
- 125 gram bloem
- 75 gram roomboter (ongezouten - koude boter)
- 100 gram witte basterdsuiker (+ 1 eetlepel witte basterdsuiker)
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel kardemom
- zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Maak het kruimeldeeg door de bloem, koude boter en de basterdsuiker te mengen samen met een snufje zout en de kaneel.
- Kruimeldeeg maak je met de hand en hiervoor kneed je het deeg losjes tussen je handen of vingers terwijl je het, de naam zegt het al, kruimelt.
- Schil de perziken (dit hoeft niet maar heeft wel mijn persoonlijke voorkeur) en snijd ze in partjes.
- Meng door de perzik 1 eetlepel basterdsuiker en 1 theelepel kardemom.
- Verdeel dit over een ovenschaal en verdeel hierover het kruimeldeeg.
- Zet het geheel in de oven voor ongeveer 25-30 minuten.
- Laat iets afkoelen en serveer met een bolletje slagroom of vanille ijs. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
rob says:
eefje je vergeet de perzikliqeur of andere
perzikken hierin laten weken hmmmmm.
Eef says:
Nou jij maakt er echt helemaal een feestje van, wat een goed idee! 😉
Annemieke says:
Dag Eef, eters vandaag. Hoofdgerecht lasagna en na de perzikencrumble. Viel goed in de smaak bij iedereen en heel eenvoudig! Dank, wordt herhaald!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay, vinden wij heel leuk om te horen, dank je wel! 🙂