40 min.
4.37 van 11 stemmen

Perziken crumble

Wat te doen als je heerlijk ruikende, rijpe perziken in de fruitmand hebt liggen? Dan ga je iets lekkers maken. Iets hééééél lekkers namelijk perziken crumble. Een kruimel toetje met perzik. Ik heb het toetje net geproefd, zit nu snel het recept uit te werken en ren daarna door naar mijn schoonouders. Daar eten we vanavond een hapje mee en ik ga ze verrassen met deze perziken crumble als toetje.

Overigens is er natuurlijk een kleine stukje uit, maar daar zijn ze inmiddels wel een beetje aan gewend in de loop der jaren. Niet alleen mijn schoonouders maar ook mijn ouders, vrienden, familie en zelfs collega’s. Dat is nu eenmaal de prijs die je betaald om af en toe spontaan iets lekkers te krijgen 😉

Perziken crumble

Alle gekheid op een stokje deze perziken crumble is god-de-lijk! Niet normaal meer hoe lekker dit is. Denk aan heerlijke rijpe perziken in een licht zoete siroop van eigen sap en een beetje suiker onder een dikke laag, licht krokante kruimel. Ja, ik ben van de dikke lagen kruimel. Als je eenmaal kruimelt moet je gewoon goed kruimelen en niet een miezerig laagje hebben. Je wilt een beetje het koekjes idee qua knapperigheid en het cake idee qua zachtheid. Precies dat krijg je met deze (dikke) kruimellaag. De bovenkant is kruimelig terwijl de binnenkant nog een beetje zacht, cake-achtig is en die net niet gare smaakbeleving geeft. Het is natuurlijk wel gaar alleen drukken de vochtige perziken tegen de onderkant van de kruimellaag aan waardoor je dus die heerlijke combi krijgt. Ik kan het niet genoeg zeggen, maar MAAK.DIT. Dit wil je proeven. Oh, en serveer het met een bolletje ijs. Want dat is nog lekkerder. (Griekse) yoghurt erbij, slagroom erbij, allemaal lekker maar ijs met warme perziken crumble is, ik ga het woord weer gebruiken, god-de-lijk!

Perziken kruimeltaart

Verse perziken

Perziken zijn niet altijd in het seizoen maar als het even kan maak dan dit toetje met verse perziken dat is zoveel lekkerder. Uit blik kan ook, op siroop bijvoorbeeld (laat dan de eetlepel suiker die je over de (verse) perziken achterwege) ,maar ga, als het even kan, liever voor verse perziken. Het is een wereld van verschil. Koop verse perziken een paar dagen voordat je dit recept wilt maken en laat ze even op je fruitmand liggen. Het moment dat je de perziken begint te ruiken, die heerlijke zacht zoete geur. Dat dames en heren, DAT is het moment dat je deze perziken crumble maakt. Dan is hij op z’n best.

Perziken kruimel toetje

Perziken crumble

Perziken crumble

Makkelijk recept voor een heerlijke perzik crumble met verse perziken
4.37 van 11 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten

Ingrediënten

6 personen*
  • 3 perziken (groot - rijp)
  • 125 gram bloem
  • 75 gram roomboter (ongezouten - koude boter)
  • 100 gram witte basterdsuiker (+ 1 eetlepel witte basterdsuiker)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • zout
Extra: vanille of slagroomijs om erbij te serveren

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Maak het kruimeldeeg door de bloem, koude boter en de basterdsuiker te mengen samen met een snufje zout en de kaneel.
  • Kruimeldeeg maak je met de hand en hiervoor kneed je het deeg losjes tussen je handen of vingers terwijl je het, de naam zegt het al, kruimelt.
  • Schil de perziken (dit hoeft niet maar heeft wel mijn persoonlijke voorkeur) en snijd ze in partjes.
  • Meng door de perzik 1 eetlepel basterdsuiker en 1 theelepel kardemom.
  • Verdeel dit over een ovenschaal en verdeel hierover het kruimeldeeg.
  • Zet het geheel in de oven voor ongeveer 25-30 minuten.
  • Laat iets afkoelen en serveer met een bolletje slagroom of vanille ijs. Eet smakelijk!
Goed om te weten:
* Voldoende voor 4 tot 6 personen (afhankelijk van hoe groot je de porties maakt en of je er iets bij serveert zoals ijs bijvoorbeeld)
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 259kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwitten: 3g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 6g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Perziken crumble

24 gedachten over “Perziken crumble”

  1. Echt super lekker! Wat een verwennerij. Zeker een aanrader om eens te proberen.
    De kardemom door de perziken voegt ook echt een leuk smaak accent toe.
    Ik ga het nog eens maken

    Beantwoorden
  2. Wat een heerlijk toetje!! Bedankt voor dit recept ik ben er helemaal weg van:) Ik heb wat geïmproviseerd en ook wat kardemom door het deeg heen gedaan. En ik had ongeveer de helft van de suiker gedaan. En ipv alleen bloem had ik ook amandelmeel en beetje speltmeel gebruikt. En citroen en sinaasappel rasp door het deeg! Van biologisch fruit!
    Ik had perzik (uit blik) en een appel en die ook door beetje kardemom en kaneel gedaan.

    In een kommetje een mengsel gemaakt voor bij de perzik crumble. Beetje griekse yoghurt, gesmolten witte chocolade en een klein wit magnum ijsje er doorheen prakken.

    Ik ga het zeker nog eens maken <3

    Beantwoorden
  3. Hoi Eef , ik wil de perzik crumble gaan maken maar ik heb geen kardemom….kan ik hiervoor in de plaats koekkruiden gebruiken ?
    Groetjes Tanja

    Beantwoorden
  4. Dag Eef, eters vandaag. Hoofdgerecht lasagna en na de perzikencrumble. Viel goed in de smaak bij iedereen en heel eenvoudig! Dank, wordt herhaald!

    Beantwoorden
4.37 van 11 stemmen (8 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie