huevos rancheros

Huevos rancheros

Huevos rancheros. Wij hebben een broodje pindakaas of een gekookt eitje, de Fransen een croissant, de Britten een full English breakfast, en de Mexicanen hebben: huevos rancheros. Als ik het zo mag zeggen, de winnaar van de meest heftige ontbijtjes 😉 Maar wel een hele lekkere die je ook perfect als lunch of diner kunt eten.

Als je mij al langer volgt dan heb ik het je vast weleens verteld, ik ben niet iemand die heel goed is in ontbijten. Vaak ontbijt ik pas laat en meestal ook niet zo heel veel. Zeker doordeweeks, in het weekend wil ik er juist weleens een feestje van maken met pancakes, wafels of croissants. Maar eigenlijk ontbijt ik het liefst zoet of als het hartig is, dan het liefst met ei en/of kaas. Heel veel hartiger wordt het niet heel snel zullen we maar zeggen.

Huevos rancheros

Aan huevos rancheros is weinig zoets. Het is echt een stevig en hartig ontbijt. Nu wordt het vaak gegeten op Mexicaanse boerderijen en landbouwbedrijven waar veel lichamelijk inspanning is verreist. En dan snap je wel waarom het een stevig ontbijt is, want dan is een goede basis heel belangrijk. Nu hoef je het natuurlijk helemaal niet als ontbijt te serveren als je niet zo’n lichamelijk inspannende dag hebt. Integendeel!

Mexicaans ontbijt - Huevos rancheros

Huevos rancheros voor de lunch

Ik eet dit dus het liefste voor de lunch of als makkelijke maaltijd. Past voor mij veel beter en compenseer ik meteen dat summiere ontbijtje een beetje 😉 . Huevos rancheros wordt op verschillende manieren gemaakt. Ik vind het zelf lekker om het te maken met pico de gallo, een mengsel van gesneden tomaten, ui en koriander. Lekker met wat limoensap erdoor. Dat geeft wat bite aan het gerecht, maar is ook lekker fris. Maar je kunt ook gaan voor je favoriete salsa of gaan voor een warme saus op basis van tomatenblokjes en komijn, net wat jij lekker vindt.

huevos rancheros ingredienten

Wat heb je nodig voor een Mexicaans ontbijt?

Huevos rancheros zijn gebakken eitjes op tortilla’s met groenten en bonen. Eigenlijk heb je maar een paar ingrediënten nodig. Tortilla’s, ei, avocado, zwarte bonen of refried beans worden ook weleens gebruikt en pico de gallo of een tomatensaus. Je kunt de eieren bakken, maar ook pocheren. Er zijn nogal wat variaties op het basisrecept te vinden en iedereen past het weer iets aan naar zijn of haar eigen smaak. Ik geef je mijn recept of interpretatie van deze klassieker uit de Mexicaanse keuken. Eet smakelijk!

huevos rancheros recept

huevos rancheros

Huevos rancheros

Huevos rancheros zijn gebakken eitjes op tortilla's met groenten en bonen. Mexicaans ontbijt dat ook lekker is als lunch of snelle maaltijd.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 4 tortilla's (kleine)
  • 4 eieren
  • 1 avocado (rijp)
  • 4 eetlepels zwarte bonen
  • 2 eetlepels kaas (geraspt)
  • (neutrale) olie, peper en zout
Voor de pico de gallo
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel koriander (vers - fijngesneden)
  • ½ eetlepel limoensap

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Haal de zaadjes uit de tomaat en snij de rest in kleine blokjes, je gebruikt alleen de blokjes.
  • Maak de pico de gallo door de tomatenblokjes samen met de rest van alle overige fijngesneden ingrediënten te mengen en op smaak te brengen met een beetje peper en zout. Hou dit apart.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de tortilla's even kort aan beide kanten tot ze knapperig zijn. Laat even uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Bak de eieren zoals je ze lekker vindt. Ik bakte ze met het eigeel naar boven en het eigeel niet helemaal gaar.
  • Snij de avocado in repen en spoel de zwarte bonen af.
  • Verdeel over 2 borden de gebakken tortilla's, daarop wat van de pico de gallo, zwarte bonen, de gebakken eitjes, avocado, geraspte kaas en wat koriander naar smaak. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 560kcal | Koolhydraten: 58g | Eiwitten: 22g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

huevos rancheros

huevos rancheros Pinterest Collage

4 thoughts on “Huevos rancheros

  • Goedemorgen Eef,

    Dit ziet er heerlijk uit. Maar ik houd niet zo van koriander. Zijn er nog andere kruiden die lekker zijn in de pico de gallo?

    Groet Annemoniek

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Annemoniek! Ik ben zelf allergisch voor koriander (en vind het gelukkig ook niet lekker haha) en ik laat het altijd weg in gerechten of vervang het met munt of peterselie. Dit geeft wel een heel andere smaakbeleving / maakt het gerecht wel anders dan het bedoeld is natuurlijk, maar ik vind munt persoonlijk wel vaak een goede toevoeging aan Mexicaanse gerechten of aan curry’s!

  • Christina Boeve says:

    Hallo Eef

    Ik heb het gisteren gemaakt wij vonden het verrassend lekker. Ik heb vaker tortilla’s gegeten maar nooit eerder zo gebakken, Lekkere combi ook, heerlijk. Ik ga dit vaker maken want het is ook makkelijk te maken.

    Groetjes Christina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept