Inmiddels heb ik alweer ruim een half jaar een wafelijzer in huis. Vaak gebruikt? Nee, dat valt reuze mee. Niet omdat het geen fijn apparaat is, integendeel maar juist omdat ik altijd denk dat ik veel tijd nodig heb om wafels te maken. Onlangs kwam ik erachter die stelling helemaal niet juist is. Neem nu dit recept voor gezonde wafels met havermout. Deze zet je binnen een minuutje of 20 al op tafel en ze zijn zó lekker!
Mijn recept voor pancakes met havermout en banaan wordt inmiddels veel bezocht en ik besloot ook eens een spin-off te maken van dit recept maar dan voor wafels. Geen banaan, iets meer havermout, Griekse yoghurt en melk. Om de wafels goed luchtig te maken een beetje bakpoeder want dat werkt ook prima bij pancakes en een nieuw, lekker, gezond recept was geboren.
Wafels met havermout
Deze wafels met havermout zijn lekker luchtig, goed van smaak en met een beetje kaneel erdoor smaken ze extra lekker! Moeilijk zijn ze niet om te maken en helemaal fijn: heel veel tijd heb je er ook niet voor nodig. Je maakt het hele beslag namelijk gewoon in de keukenmachine of de blender. Lekker, makkelijk én gezond, zo maak ik mijn recepten graag 😉 .
Verwen jezelf ook eens met zo’n lekker ontbijtje en serveer er vers fruit bij zoals aardbeien, banaan, appel of blauwe bessen. Een klein beetje honing of stroop voor een extra lekker zoetje en je hebt een feestje van een ontbijt met deze gezonde wafels met havermout.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram havermout
- 100 gram yoghurt
- 50 ml melk
- 2 eieren (middel)
- 2 eetlepels honing
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel kaneel
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm het wafelijzer.
- Doe de havermout in de keukenmachine of de blender en mix het fijn tot je havermoutmeel hebt, zoals dat heet.
- Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en mix dit tot een glad beslag.
- Vet het wafelijzer in, indien nodig met een beetje olie.
- Verdeel een deel van het beslag over de vorm en bak de wafels gaar.
- Serveer de wafels naar smaak met een beetje vers fruit, honing of siroop en eet smakelijk!
Lianne says:
Ziet er heerlijk uit! Zelf heb ik geen wafelijzer, maar wel een wafelbakvorm. Die moet ik ook eens onder het stof vandaan halen. 🙂
Eef says:
Zeker eens doen! Je kunt er heerlijke wafels mee maken 🙂
Ingrid says:
Heerlijke wafels maar mijn vraag is wat versta jij onder 1 portie. Is dat 1 of 2 wafels (dit ivm de kcal)
Eef says:
De hoeveelheid is gelijk aan het aantal porties dus als er staat 10 wafels is het per wafel, staat er 2 personen dan is het per persoon (ik kan helaas 1 tekst weergeven per recept)
Michelle says:
kan dit ook met normale magere yoghurt of magere kwark ? dat heb ik namelijk al gelijk in huis.
Eef says:
Dat moet wel lukken hoor, het kan zijn dat het beslag ietsje dunner is, dan kun je eventueel nog een klein beetje extra havermout toevoegen.
Dylan says:
Heb ze net gemaakt. Zijn redelijk echter beslag wordt niet snel genoeg gaar. Gebruik professioneel Tefal wafelijzer.
Eef says:
Dat ligt zo te lezen meer aan je wafelijzer dan aan het beslag… Als je wafelijzer heter wordt dan bakt hij namelijk ook sneller en mooier gaar.
Mir says:
Klopt het dat het beslag erg dun is?
Eef says:
Het is niet heel dik, maar dat is ook niet nodig 🙂
. says:
Kun je ook havermoueel vervangen door amandelmeel?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
chantal says:
lekkere wafels, een beetje poedersuiker op gedaan!
Lianne says:
Ziet er heerlijk uit! Zelf heb ik geen wafelijzer, maar wel een wafelbakvorm. Die moet ik ook eens onder het stof vandaan halen. 🙂
Shayanka says:
Er staat dat ze 109 kcal per portie zijn. Als ik in mijn app de ingrediënten per wafel in vul kom ik uit op 190 kcal. Hoe kan dit?
Ze zijn wel erg lekker!
Liefs.
Eef says:
Dat kan verschillen per product welke je gebruikt. Gebruik je volle of magere yoghurt, volle, halfvolle of magere melk. Dit gaat uit van het gemiddelde, gebruik je andere producten dan kan het inderdaad iets verschillen dus goed dat je het narekent als het belangrijk is voor je 🙂
Bo says:
Dit is niet waar. Alleen al de havermout is 475 calorieen. voor de rest is er weinig ‘vervangbaar’ en kom ik uit op 200 calorieen met de ingredienten die je noemt.
Miranda says:
Gemaakt en ze zijn heerlijk!!lekker met fruit en wat kwark of griekse yoghurt!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Miranda says:
Gemaakt en ze zijn heerlijk!!lekker met fruit en wat kwark of griekse yoghurt!!
Inge says:
Ipv yoghurt kwark gebruikt (geen yoghurt in huis) en er passievrucht en clotted cream op gedaan. Rook al ongelofelijk heerlijk tijdens het bakken. Ik heb zitten smullen. Dit beslagtecept ga ik bewaren!
Edith says:
Heerlijk! Goed recept. We hebben gesmuld
Eef says:
Dankjewel!
Edith says:
Heerlijk! Goed recept. We hebben gesmuld
Eef says:
Dankjewel!
Karin says:
Hoi,
Nog een tip voor als je geen wafelijzer hebt? Beslag vindt ik top groetjes Karin
Eef says:
Dan bak je er lekker pancakes van 😀
Karin says:
Hoi,
Nog een tip voor als je geen wafelijzer hebt? Beslag vindt ik top groetjes Karin
Sasja says:
Helemaal goed gekeurd door mijn dochters!
Eef says:
Wat leuk! Dankjewel voor je berichtje
Iris says:
Kun je ze ook invriezen? Ze zijn heerlijk!
Eef says:
Nog niet zelf geprobeerd, maar ik denk dat het prima moet kunnen 🙂
Sasja says:
Helemaal goed gekeurd door mijn dochters!
Eef says:
Dan bak je er lekker pancakes van 😀
Eef says:
Wat leuk! Dankjewel voor je berichtje
Chantal says:
Kunnen ze ook in een wafelvorm in de oven? Zo ja hoe lang en op welke temperatuur?
Eef says:
Ik denk het wel, maar ik heb het niet eerder geprobeerd. Zou het eens proberen op 180 graden en dan 20 minuten? Een kwestie van uitproberen denk ik.
Chantal says:
Kunnen ze ook in een wafelvorm in de oven? Zo ja hoe lang en op welke temperatuur?
Jenske says:
Dat ziet er super lekker uit! Maar ik heb wat vraagjes, is het ook mogelijk om gewoon direct havermoutmeel te kopen? En is het mogelijk om de yoghurt te vervangen door (magere) kwark?
Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.
Eef says:
Dat is mogelijk, net wat je zelf fijner vindt en yoghurt vervangen door magere kwark zou volgens mij ook geen probleem moeten zijn, kwestie van uitproberen 🙂
Nieuwenhuize says:
Super lekker en goed vullend.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Blij dat het in de smaak valt ????
Saskia says:
Gemaakt met skyr. Beslag vrij dik maar lekkere wafels.
De tweede keer heb ik havermeel gebruikt en slechts 100 mg gebruikt. Smaak was hetzelfde.
Janine says:
Precies zoals je schrijft: een heerlijk recept, en ècht simpel en snel.. één om te bewaren!
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Els says:
Hallo, ik ben een beginneling en heb direct een vraag. Wat is precies bakpoeder?
Eef says:
Bakpoeder is een middel om beslag of deeg te laten rijzen. Hierdoor worden de wafels lekker luchtig.
karoline says:
super lekker én krokant!!
robyn says:
Hoi!
heb jij voor dit recept halfvolle yoghurt gebruikt?
groetjes!
Eef says:
Halfvolle gebruik ik meestal maar volle mag natuurlijk ook.
S.E. says:
Goedemorgen,
Wat betreft de voedingswaarden, hoeveel wafels zijn volgens jou 1 portie? Alvast bedankt voor je reactie!
Eef says:
Dit is per wafel. Je ziet bovenaan het recept altijd de hoeveelheden staan en daar staat dan of het is voor X aantal personen of het is voor X aantal (in dit geval dus 4 wafels) en dan is de voedingswaarde dus per wafel. Ik kan voor alle recepten maar 1 beschrijving toevoegen en zo is het algemeen
Manuela says:
Wat een fijn recept! Heel erg lekker en zo gemaakt. Ook de logeerkindjes vonden ze heerlijk. Wij aten ze met vers fruit en honing, en de kinderen met daarop nog een toef slagroom (want, feest). Ze vroegen gelijk wanneer ze weer wafels mogen komen eten.
Ik heb een wafelijzer van krups, en met 2x het recept kon ik 5 grote wafels maken. 1 wafel per persoon was voldoende en een hele maaltijd.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Gillian says:
hiiii
Ik heb jou recept gemaakt en het smaak verrrrrrukkelijk 🙂
Bedankt!!!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Frans v/d Heijden says:
is het de yoghurt te vervangen door soja of amandel melk?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Math says:
Hoe zou je ze best bewaren? En hoelang blijven ze goed? 🙂
Eef says:
Ze zijn het lekkerste vers gemaakt dus dat zou ik je aanraden 🙂
Chris says:
Echt lekker! Leuk en snel receptje voor een gezond tussendoortje. Ik gebruikte 0% vet yoghurt, dus ook nog eens laag in vetten. Wel nog een zakje vanillesuiker toegevoegd. Per wafel kom ik op 78 kcal per wafel uit. Ben benieuwd hoe lang ze houden. Misschien nog eens in de broodrooster?
Eef says:
Blij te horen dat ze in de smaak zijn gevallen. In de broodrooster of even in de oven moet wel lukken denk ik. Zou ze van te voren een klein beetje nat maken (net als afbakbroodjes zeg maar)
Tooske says:
Heel lekker!
Ik heb zelf de havermout fijn gemalen, ongezoete amandelmelk en alpro mild en creamy no sugars yoghurt gebruikt. Beslag was wat dik, maar perfect voor in het wafelijzer. Banaantje, aardbeien, agavesiroop en een paar hagelslagjes voor de kleur erop en smullen maar!
Een vraagje wel: weet je of je dit lang kan bewaren? Nu heb ik dit bijvoorbeeld gemaakt voor de lunch, maar 2 wafels is dan voldoende. Ik hou er nog over, zouden die voor morgen ochtend ontbijt of lunch nog lekker zijn?
Bedankt!
Eef says:
Ja hoor dat kan prima. Even goed verpakken zodat ze niet uitdrogen natuurlijk en ik zou ze even in de koelkast bewaren. Opwarmen in het wafelijzer of even onder de grill is het lekkerste natuurlijk 🙂
Barbara says:
Ikzelf doe het beslag na maken in een shakebeker, maak de wafels die ik wil en zet dan het overgebleven beslag in de koelkast. De volgende dag maak ik dan de wafels die ik dan wil. Even shaken zodat beslag weer goed gemengd is en uitschenken in je wafelijzer, 2 keer super verse wafels ipv toch wat taaiig als je ze bewaard na maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ja super, ideaal!
Joren says:
Wou snel een 4-uurtje maken voor onze peuterdochter. Gebruikten Alpro Griekse yoghurt en een klein beetje speltbloem omdat we net niet genoeg havermout meer hadden.
Binnen de 5min ben je aan het bakken en nog eens 5min later zaten we beide te smullen van de wafels.
Deze gaan we zeker nog vaak maken. Snel, gemakkelijk en lekker! Dank je om dit recept te delen.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Jij bedankt voor je reactie, super leuk!
Anjuli says:
Ze waren heerlijk en je zit er ook echt lang vol van. Mijn dochter vond ze naar wentelteefjes smaken. Deze gaan we zeker nog vaker maken!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ja lekker hè, wat fijn om te horen!