American pancakes. Als je een écht lekker ontbijt op tafel wilt zitten dit weekend, maak dan eens deze waanzinnig lekkere en luchtige pancakes. Met dit basisrecept voor American pancakes vertel ik je precies hoe je ze zo luchtig mogelijk krijgt. Real fluffy American pancakes, met een beetje maple syrup en een klontje boter uiteraard.
Het heeft me drie weken gekost om dit recept zo perfect mogelijk te krijgen. Je kunt nu denken: zo, dat is lang drie weken. Of je kunt denken: drie weken elk weekend pancakes! En dat laatste was het geval. Blij dat Lotte was! Nee, zo’n moeder met een foodblog is zo verkeerd nog niet 😉 . Na drie weken was het recept perfect en waren ze zo luchtig als je ze maar kunt krijgen, dus tijd om het recept met jullie te delen!
Hoe maak je American pancakes?
Eigenlijk is het heel simpel. Het is een pannenkoek waarvan het beslag bestaat uit meel, ei, zout en melk. Om de pancakes extra luchtig te maken gebruik ik zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en karnemelk. Door de zuren in de karnemelk doen de bakpoeder en het zelfrijzend bakmeel nog meer hun best. Klop je daarbij zowel het eiwit als het eigeel luchtig dan krijg je me toch een lekkere pancakes! Heerlijk luchtig en evengoed supermakkelijk om te maken.
Het verschil met Oud-Hollandse pannenkoeken
Dat rijzen van de pancakes is nou ook typisch het verschil tussen de Amerikaanse pancake en de Hollandse pannenkoek. Je kunt het recept voor zelfgemaakte pannenkoeken trouwens ook vinden op mijn blog, mocht je zin hebben in meer pannenkoeken. Maar door de combinatie van bakpoeder (en dat zit ook in zelfrijzend bakmeel) en het zuur van de karnemelk rijst het beslag waardoor het lekker luchtig wordt. Ik klop de eieren apart op, dus het eiwit met een snufje zout en het eigeel klop ik met het suiker op zodat er nog meer lucht in het beslag komt. Extra, extra fluffy pancakes dus!
Tip: mocht je trouwens geen karnemelk lusten of in huis hebben gebruik dan dezelfde hoeveelheid gewone melk (halfvolle of volle) en voeg daar een eetlepeltje azijn aan toe.
Met een beetje maple syrup en een klontje boter
Zo hoor je American pancakes te serveren. Zelf vind ik het lekker om er ook nog wat vers fruit bij te serveren zoals frambozen of blauwe bessen. Maar ook aardbeien of banaan zijn een lekkere aanvulling.
Lekker variëren
Met dit basisrecept kun je trouwens weer volop verder experimenteren. Je kunt er namelijk ook vers fruit doorheen mengen, chocolade of wat dacht je van citroen en een beetje maanzaad, ook lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 eieren (middel)
- 3 eetlepels suiker
- 50 ml zonnebloemolie
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 ml karnemelk
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Splits de eieren en klop het eiwit met een snuf zout luchtig in een keukenmachine of met een garde. Zet apart.
- Klop vervolgens het eigeel luchtig met de suiker in ongeveer 5 minuten (je krijgt dan een wit-gele luchtige massa).
- Roer vervolgens de olie door het eigeel. Meng daarna een voor een voorzichtig het meel, bakpoeder en de melk erdoor tot je een mooi beslag hebt.
- Tot slot schep je heel voorzichtig (!) het eiwit erdoor. Doe alles zo voorzichtig mogelijk zodat je de meeste lucht in je beslag houdt.
- Laat het beslag nu ongeveer 15 minuten even rustig staan.
- Bak er in een pan met goede anti-aanbaklaag vervolgens mooie luchtige (middelgrote) pancakes van.
- Serveer met maple syrup en boter. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit recept verscheen voor het eerst op 6 november 2015 op www.eefkooktzo.nl en is op 24 januari 2021 geüpdatet met nieuwe foto’s en verbeteringen in de receptuur.
debby says:
Terwijl ik je blog opende klapte mijn mond open. Ik heb deze pannenkoeken nodig in mijn leven en ik ga ze morgen vroeg maken voor mijn vriend. Zo lekker
Eefkooktzo says:
Doen! Ik zag alleen net tot mijn schrik dat ik 3 eetlepels bakpoeder had getikt; dit moeten 3 flinkje theelepels zijn (anders gaan je pancakes naar bakpoeder smaken en dat is nou niet bepaald lekker 😉 ) Succes morgen & laat je me weten hoe ze smaakte?
sunny mama says:
Gatsiedarrie! Wat ziet dat er walgelijk lekker uit…
Ik ben het met je eens hoor, af en toe mag je eens eventjes lekker uit de band springen met zo’n overdadig ontbijtje! Verandering van spijs doet eten. Als je af en toe eens ontbijt op deze manier, dan krijg je als vanzelf ook weer meer waardering voor al die super verantwoorde ontbijtjes.
Eefkooktzo says:
Hahaha dank je wel. Ben ik helemaal met je eens. Heel, heel soms uit de band springen is heel fijn en inderdaad daardoor waardoor je de (ook erg lekkere) gezonde ontbijtjes weer meer 🙂
Anne-Marie Otter says:
Oh wat ziet dat er ontzettend lekker uit zeg. Om zo aan het scherm te gaan likken! Lekker met maple syrup en boter! Ik denk dat ik dit voor zondagochtend ga inplannen!
Eefkooktzo says:
Ik zeg weer DOEN 😉 Ideaal voor een uitgebreid zondags ontbijt hmm! Laat je me weten hoe ze waren?
Sandra says:
Hmmmmmm American Pancakes komen hier heeeeel vaak (een beetje te vaak eigenlijk) op tafel in het weekend. Maar je moet goed voor jezelf zorgen toch 🙂 Deze zien er iig heerlijk uit!
Eefkooktzo says:
Dat is ook zo Sandra 😉 Heerlijk zijn ze!
Lee Ravenberg says:
Deze ga ik uitproberen!
Marjo Palmans says:
Mijn 2 kleinzoontjes van 10 en 3 komen dit weekend logeren en dan verras ik ze met deze overheerlijke American pancakes. Ze zien er zoooo lekker uit! Heb er nu al zin in, dat wordt smullen!!!
Trouwens Eef, ik heb jouw abrikozenjam gemaakt, met die sinaasappelrasp…megalekker! Nog nooit zo’n heerlijk jam gegeten mmmm… heerlijk jouw receptjes
Eef says:
Wat fijn om te lezen, dank voor je reactie. Hier word ik blij van 😀
Marjo Palmans says:
Mijn 2 kleinzoontjes van 10 en 3 komen dit weekend logeren en dan verras ik ze met deze overheerlijke American pancakes. Ze zien er zoooo lekker uit! Heb er nu al zin in, dat wordt smullen!!!
Trouwens Eef, ik heb jouw abrikozenjam gemaakt, met die sinaasappelrasp…megalekker! Nog nooit zo’n heerlijk jam gegeten mmmm… heerlijk jouw receptjes
Cherelle says:
Heel lekker, deze ga ik zeker nog eens maken
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dank voor je reactie 😀
Cherelle says:
Heel lekker, deze ga ik zeker nog eens maken
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dank voor je reactie 😀
Sabrina says:
zou je de karnemelk ook kunnen vervangen door melk?
Eef says:
Dan kan, dan worden ze wel minder luchtig