High tea organiseren en tips

High tea organiseren (tips & recepten)

Wie is er niet gek op een high tea? Allemaal lekkere zoete en hartige hapjes, uitgebreid tafelen, kletsen en natuurlijk een warme pot thee erbij. Regelmatig deed ik een high tea met vrienden of familie buiten de deur, maar wist je dat het ook helemaal zelf kunt organiseren? Super leuk om je moeder of oma straks mee te verrassen voor Moederdag bijvoorbeeld. Vandaag vertel ik je alles over een high tea organiseren inclusief handige tips én natuurlijk lekkere en makkelijke recepten.

Dit jaar zal Moederdag er waarschijnlijk iets anders uitzien dan voorgaande jaren voor veel mensen. Daarom dacht ik, hoe leuk is het om zelf een high tea te organiseren? De horeca is dan zeer waarschijnlijk nog gesloten, maar misschien kun je bij jou of je moeder thuis (op gepaste afstand) samen genieten van een high tea. Of wat dacht je er anders van om allerlei lekkere hapjes en smaakjes thee voor de deur te zetten zodat je later samen digitaal, via FaceTime bijvoorbeeld, kunt high tea-en.

Wat is een high tea?

Een Britse high tea in Engeland heeft een andere betekenis dan de high tea in Nederland. Eigenlijk lijkt ‘onze’ high tea meer op wat ze in Engeland een ‘Afternoon Tea’ noemen. In Engeland drinken ze er vaak sterke zwarte thee bij, vaak met melk en suiker. Wij gaan liever voor thee met diverse smaakjes, maar de hapjes zijn overeenkomstig. De combinatie van zoete, maar ook zeker hartige hapjes zoals sandwiches met hartig beleg, scones met clotted cream en jam, cakejes, biscuits en meer lekkernijen.

Een high tea organiseren wanneer doe je dat?

Moederdag is natuurlijk een prachtig voorbeeld van een ‘feestdag’ om een high tea voor te organiseren, maar denk ook zeker eens aan een babyshower, verjaardag of jubileum. Je kunt er zelfs een heel thema aan hangen. Bijvoorbeeld de kleur roze of blauw naar aanleiding van het geslacht van de baby of juist typische hapjes uit het geboortejaar van de jarige. Een high tea kun je eigenlijk helemaal naar eigen wens organiseren en aankleden.

Van te voren: inventarisatie en de planning

Bij het organiseren van een high tea begint alles met planning en inventarisatie. Hoeveel mensen komen er? Zijn er speciale dieetwensen om rekening mee te houden? Hoeveel tijd heb je om alles voor te bereiden?

Hoeveel hapjes per persoon bij een high tea?

Reken ongeveer 8 tot 10 hapjes per persoon. Hapjes zijn kleine gerechtjes die met een of twee hapjes op zijn zoals een kwart van een sandwich, een macaron, madeleine enzovoort. Ga ook voor een goede verdeling van hartige en zoete hapjes. Ik ga zelf het liefst voor de 1/3 hartig, 1/3 mild zoet en 1/3 zoet. Denk hierbij eens aan de volgende mogelijkheden:

Hartige hapjes voor een high tea:

Mild zoete hapjes voor een high tea:

Zoete hapjes voor een high tea

Bonne Maman koekjes

Zelf maken of zelf kopen of een beetje van allebei?

Maak jezelf niet gek en ga voor een klein beetje balans. Maak een deel zelf, de meeste hapjes kun je trouwens soms wel 2 tot 3 dagen van te voren maken. Maar koop ook een deel. Zo vind ik La Madeleines van Bonne Maman echt een heerlijke traktatie die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een high tea. Zo lekker als de La Madeleines van Bonne Maman kan ik ze zelf nog steeds niet maken 😉 . Voordeel: ze zijn per stuk verpakt dus de cake blijft lekker luchtig en smeuïg.  Voor een extra feestelijk toevoeging aan de high tea spuit een ik toefje slagroom op de La Madeleines van Bonne Maman met een schijfje aardbei. Super makkelijk, maar het geeft direct een feestelijk effect. Een beetje van mezelf en een beetje van Bonne Maman 😉 .

Bedenk van te voren hoeveel tijd je (nodig) hebt voor de hapjes en bepaal zo, welke hapjes je zelf wilt maken en welke hapjes je wilt kopen. Nog een extra tip (als groot Bonne Maman fan) de Tartelettes van Bonne Maman. Dat zijn kleine mini taartjes en ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Ze zijn heerlijk! Mijn persoonlijke favoriet zijn die met citroen en chocolade caramel (hoe kan ik het ook anders 😉 ) . Ook erg leuk én lekker om te serveren bij een high tea!

High tea organiseren en tips

Niet te vergeten

Je zou het bijna vergeten, maar vergeet niet de thee bij een high tea 😉 . Het kan erg leuk zijn om losse thee te serveren in kleine weckpotjes, maar ook een leuk schaaltje met thee in zakjes netjes neergelegd staat erg gezellig. Een schijfje citroen in de thee, wat takjes munt of wat honing voor erdoor mogen ook niet ontbreken.

Leuke schaaltjes om alles op te serveren of een etagère zijn natuurlijk ook onmisbaar bij een high tea. Geen etagère in huis en wil je er ook niet direct een kopen? Geen probleem! Met wat leuke schaaltjes in verschillende grootte en wat kopjes maak je in een handomdraai een etagère. Kijk maar naar bovenstaande foto. De onderste schaal is een taartplateau met een voetje, daarop staat een omgekeerd suikerpotje en daarop een soortgelijk bordje alleen dan een slag kleiner dan die van de taartplateau. Valt niet op he 😉 .

High tea Pinterest CollageDit artikel is gemaakt in samenwerking met Bonne Maman. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

9 reacties op “High tea organiseren (tips & recepten)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *