Volg mij:
Soep

Makkelijke Pompoensoep

Makkelijke Pompoensoep

Het is echt op en top herfst buiten. De blaadjes worden bruin, vallen van de boom en het begint aardig koud te worden. De hoogste tijd om eens de keuken in te duiken met HET  seizoensproduct van de herfst: pompoen. Ik maakte er een lekkere én Makkelijke Pompoensoep mee. Fijn om jezelf (en je handen) ermee te verwarmen. Prima als diner met een salade of brood, ideaal om mee te nemen als (werk)lunch en mocht je te veel hebben gemaakt dan kun je dit soepje ook nog eens perfect invriezen. Wat houdt je tegen?

Het seizoen van de pompoen loopt van augustus tot en met maart maar ze zijn eigenlijk vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt (tevens van Hollandse bodem). Tot voor kort was de pompoen nog niet zo populair in Nederland als ze nu is. Voornamelijk in Amerika werden ze gegeten en ter decoratie (Halloween) gebruikt. Wist je trouwens dat je zelfs een spaghetti pompoen hebt? Deze heeft draderig vruchtvlees en hiermee kun je dus een koolhydraat-arme pasta mee maken!
Goed, genoeg je gekletst. Tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke makkelijk pompoensoep. Trouwens een klein puntje van aandacht: mocht je de soep maken en deze willen invriezen voeg dan de koksroom pas toe op het moment dat je de pompoensoep gaat eten. Als je de koksroom met de soep gaat invriezen heb je namelijk kans dat deze gaat schiften. Nu is dat niet per definitie ‘slecht’ voor je maar het ziet er nou niet bepaald smakelijk uit en het oog wil ook wat 😉

 

Wat heb je nodig voor Makkelijke Pompoensoep:

Voorbereiding: 20 minuten | Kooktijd: 40 minuten | Totale tijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 4 flinke kommen soep

  • 1 kilo pompoen
  • 750 ml water
  • 250 ml halfvolle melk
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 blokje kippenbouillon
  • ½ tl (gemalen) nootmuskaat
  • (versgemalen) zwarte peper & zout
  • 3 el zonnebloemolie
  • koksroom & peterselie ter garnering

 

Hoe maak je Makkelijke Pompoensoep:

1. Snij de pompoen eerst in schijven en verwijder de zaadjes & draderige binnenkant met een lepel of met je handen. Daarna in blokjes snijden (met schil). Snij de sjalotjes en knoflookteentjes fijn.

2. Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een ruime pan en fruit de sjalot en knoflook op laag vuur even aan tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de pompoenblokjes toe en laat dit op middelhoog vuur bakken. Af en toe omscheppen en zodra de pompoen zacht begint te worden gaan we verder.

3. Aan de pan met de pompoen voeg je nu het water, 1,5 blokje kippenbouillon (verkruimeld) en de nootmuskaat toe. Dit laat je nu ongeveer een half uurtje op middelhoog tot laag vuur rustig pruttelen met de deksel op de pan.

4. Als de soep klaar is laat je ‘m heel even een beetje afkoelen. Voeg dan de melk toe en pureer het geheel tot een egale soep met een staafmixer. Giet de soep door een fijne vergiet om grove stukjes eruit de zeven en breng op smaak met versgemalen zwarte peper & zout.

5. Serveer de soep met 1 á 2 eetlepels koksroom erover en ter decoratie wat fijngesneden peterselie.

Makkelijke Pompoensoep

Eet smakelijk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Marlotte

    Oeh heerlijk deze pompoensoep! Zelf maak ik ‘m iets anders, maar dan is ‘ie niet zo makkelijk en snel haha. Ben benieuwd naar dit recept!

    9 november 2015 at 07:41
  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Ik ben niet zo’n pompoensoep fan. Nou ben ik sowieso geen soep-eter, maar de pompoen smaak is mij gewoon iets te zoet en weeïg. Je foto’s zien er wel heel smakelijk uit!

    9 november 2015 at 08:39
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Moet eerlijk zeggen dat de eerste keer toen ik pompoensoep at ik ook zoiets had van hmm weet niet of ik dit lekker vind. Nou was dat een soep waar je je lepel vrijwel in kon ‘steken’ en behoorlijk weeïg dus echt lekker was ‘ie niet. Pas later ben ik ‘m gaan waarderen toen ik een veel minder dikke versie proefde. Inmiddels ben ik om en is het voor mij een van de lekkerste soepen in de herfst maar nou ben ik ook best wel een soep liefhebber 🙂

      10 november 2015 at 22:45
  • Beantwoorden debby

    Heerlijk. Ik hou van pompoensoep en heb toevallig vorige week een pompoensoep gemaakt.

    10 november 2015 at 07:45
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Wat toevallig! Lekker hé! Nog één bakje in de vriezer staan en ik denk zo dat ik die van de week lekker meeneem voor de lunch en dan is het weer tijd een nieuwe voorraad te maken 😉

      10 november 2015 at 22:45

    Laat een reactie achter