Perzik cheesecake. Hij is weer helemaal in het seizoen en zo ontzettend lekker: dé perzik. Ik ben er dol op en je kunt dan ook best wel wat perzik recepten verwachten deze zomer denk ik zo. We starten met deze heerlijke cheesecake met perzik en bastogne.
Cheesecake met perzik
Deze perzik cheesecake is een heerlijke zomers taartje die je echt eens moet proberen. Ik ben sowieso dol op cheesecake. Je kan me dan ook atlijd blij maken met een klassiek cheesecake recept, maar deze zomerse variatie wordt zeker een nieuwe favoriet!
De perzikstukjes door het beslag heen maken hem echt af en zorgen voor een fijne bite. En dan nog die crumble en verse perzik eroverheen.. mmm! Hij is ook zeker niet te zoet, juist lekker fris met een zachte smaak. Klink perfect toch?
Perziken tijd
Perziken groeien het beste in warme landen en zijn dus maar kort in Nederland echt goed te telen, in de winkel komen ze veelal uit kassen of uit andere landen. Ze komen oorspronkelijk uit China, de vruchten zijn een hele lange tijd geleden via het oude Perzië in Europa terechtgekomen. Het woord perzik betekent letterlijk Perzisch, wist je dat?
Tegenwoordig groeien ze veel in landen als Spanje en Italië, je vind er ‘gewone’, ronde perziken vaak in oranje en soms ook met wit vruchtvlees en wilde perziken. Die laatste zijn wat platter van vorm en net zo lekker! Je kunt overigens beide ook gebruiken voor deze perzik cheesecake.
Wat kun je allemaal met een perzik?
Voetballen, tennissen.. nee ik bedoel natuurlijk in de keuken 😉 ! Deze perzik cheesecake is dus echt een geweldige manier om die heerlijke, rijpe perziken te verwerken. Maar naast een lekkere taart kun je er bijvoorbeeld ook deze perzik crumble van maken. Die is heerlijk als toetje, en als je helemaal perzik-fan bent maak je er ook nog eens deze perzik ijsthee bij. Super zomers en dorstlessend!
Perzik crumble cheesecake maken
Ik vind deze perzik cheesecake zelf echt een plaatje om te zien en weet je wat het fijnste is? Hij is echt best wel makkelijk om te maken! Je maakt een bodem van Bastogne, deze trek je door over de randen van de springvorm. Vervolgens maak je een klassieke cheesecakevulling met witte chocolade en stukjes perzik. Even bakken in de oven en vervolgens laat je hem mooi afkoelen en stevig worden.
Dat laatste is wel lastig, je moet namelijk 6 uur wachten.. Tot slot versier je hem met slagroom, Bastogne-crumble en verse perzik en dan mag je eindelijk ervan gaan genieten!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram Bastognekoeken
- 150 gram roomboter
- 600 gram roomkaas
- 150 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 200 gram witte chocolade (gesmolten en iets afgekoeld)
- 1 eetlepel maizena (25 gram)
- 2 eieren (middel)
- 1 eidooier (middel)
- 150 gram perzik (ca. 3 perziken, gepureerd)
- 100 gram perzik (in kleine blokjes)
- 150 ml slagroom (ongeklopt)
- 1 zakje klopfix
- 80 gram suiker
- 3 perziken
- 50 gram Bastognekoeken
- 10 gram roomboter (ongezouten)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 150 graden boven- en onderwarmte en vet de springvorm in. Zet eventueel alvast een bakje water onderin de oven om te voorkomen dat de cheesecake straks inscheurt.*
- Verkruimel de Bastognekoeken en smelt de roomboter.
- Meng de gesmolten roomboter door de verkruimelde bastognekoeken en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk goed aan en bedek zowel de bodem als de zijkanten ermee.
- Klop de roomkaas kort luchtig (evt. met een (hand)mixer). Voeg dan de suiker, vanille extract, witte chocolade en maizena 1 voor 1 toe en klop tussendoor alles even kort door elkaar met de (hand)mixer.
- Voeg dan 1 voor 1 de eieren en de dooier toe. Klop tussendoor alles even kort door elkaar met de handmixer.
- Schep de stukjes perzik door een beetje bloem om te voorkomen dat ze naar de bodem zakken. Schep de gepureerde perzik door het beslag en daarna schep je de stukjes perzik gewenteld in een beetje bloem erdoorheen.
- Giet het beslag op de bodem en zet het geheel in de oven voor ongeveer 50-55 minuten tot de cheesecake gaar is. Daarna zet je de oven uit, laat de deur dicht (!) en laat je de cheesecake nog minimaal 1 uur in de oven staan
- Haal hem eruit en laat de cheesecake minimaal 6 uur opstijven in de koelkast.
- Bereid de topping voor, klop de slagroom stijf met de klopfix en suiker. Smeer de slagroom over de cheesecake, snijd de perziken in schijfjes en decoreer deze op de cheesecake.
- Smelt de roomboter en maal de koekjes fijn, meng dit samen en voeg de kruimels toe aan de cheesecake. Aanvallen maar!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.