Volg mij:
(Zoete) Baksels

Pepernotencake

Pepernotencake

Pepernotencake! Deze heerlijke cake zet je met een handomdraai op tafel. Hij is lekker kruidig, zit bomvol pepernoten en is makkelijk om te maken. Een echte aanrader om eens te maken deze sinterklaas!

Deze pepernotencake maakte ik voor de foodblogswap van deze maand. Bij de foodblogswap kook, bak, braad of grill je van een andere, willekeurig toegewezen foodblog. Je kiest een recept uit en geeft hier je eigen draai aan. Zo leer je weer nieuwe blogs kennen en maak je weer eens een heel ander recept klaar.

She likes bento

Deze maand mocht ik aan de slag met de Engelstalige foodblog van Cynni genaamd ‘She Likes Bento‘ die overigens een tijd geleden van mijn blog de Cinnamon Rolls maakte voor de foodblogswap. Hoewel het me erg leuk leek om één van de vele vegetarische gerechten te maken die ik op dit blog tegenkwam besloot ik voor de pepernotencake te gaan. Het is er immers helemaal de tijd van het jaar voor!

Charme

Het recept van Cynni is met cakemix, zelf gebruik ik liever zelfrijzend bakmeel om cake mee te maken. Zelfrijzend bakmeel doet het trucje namelijk ook. In cakemeel zitten smaakversterkers en het meel is wat fijner. De verhoudingen tussen bloem en bakpoeder zijn ook anders waardoor het deeg minder snel zal rijzen wat een scheur in je cake kan veroorzaken. Ach, persoonlijk vind ik dat ook wel weer de charme van zelfgemaakte baksels.

Verder is het recept voor de pepernotencake redelijk gelijk gebleven en heb ik alleen wat verhoudingen aangepast omdat ik graag een kleinere cakevorm gebruik van 1 liter. Wil je dit recept zelf maken en heb je een grotere cakevorm dan kun je het recept gewoon verdubbelen.

Vergeet trouwens niet een kijkje te nemen tussen de andere sinterklaas recepten die op mijn blog zijn verschenen!

Pepernotencake


Het recept voor pepernotencake:

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 30-35 minuten | Totale bereidingstijd: 45-50 minuten
Hoeveelheid: 1 kleine cake waar je ca. 10 plakjes uit kunt halen

Wat heb je nodig voor een pepernotencake (ingrediënten):

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram pepernoten
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • ½ eetlepel koek & speculaaskruiden
  • ½ zakje vanillesuiker
  • snuf zout

Extra: 1 cakevorm van 1 liter

Hoe je een pepernotencake maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. In een ruime beslag kom mix je de volgende ingrediënten: zelfrijzend bakmeel, roomboter, witte basterdsuiker, eieren, vanillesuiker, koek & speculaaskruiden en een flinke snuf zout. Zodra je een egaal en goed gemixt beslag hebt schep je de pepernoten erdoor zodat deze goed verdeeld zijn door het deeg.
  3. Bekleed je cakevorm met bakpapier of vet deze in met boter en een beetje bloem. Giet het cakebeslag erin en verdeel over de vorm. Strooi hier 1 eetlepel amandelschaafsel over.
  4. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 30 tot 45 minuten. Goudbruin wil je ‘m hebben en test even of de cake gaar is. Dit doe je door een satéprikker in de cake te steken en als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat de pepernotencake vervolgens afkoelen voor je de cake gaat aansnijden. Fijne sinterklaas!

Pepernotencake

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm wat was deze cake lekker!

    27 november 2015 at 07:32
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel Sandra 🙂 Altijd fijn om onze ‘baksels’ uit te laten proberen op kantoor toch 😉

      29 november 2015 at 13:02
  • Beantwoorden Marlotte

    Aah pepernotencake?! Dat moet echt wel heel lekker zijn. Ben heel benieuwd hiernaar! Ga het snel eens uitproberen!

    27 november 2015 at 07:35
  • Beantwoorden Cynni

    Lekker die pepernotencake 🙂 Het is grappig dat je juist een van de weinige recepten hebt gekozen waarbij ik cakemeel gebruik. Normaal gebruik ik het ook niet eigenlijk 😉

    29 november 2015 at 11:44
    • Beantwoorden Eef

      Ah d’as dan ook toevallig! Ik moet wel zeggen het was een lastige keuze. Je hebt namelijk ook een prachtige verzameling vegetarische gerechten waar ik ook graag wat van had gemaakt maar die pepernotencake bleef maar door m’n hoofd spoken haha 😉 Heerlijk recept overigens! De cake had ik meegenomen naar kantoor en iedereen vond ‘m heerlijk 🙂

      29 november 2015 at 12:44
  • Beantwoorden Monique

    Lijkt me heerlijk

    3 december 2016 at 20:16
  • Laat een reactie achter