Wat zijn het nou? Kruidnoten of pepernoten? Dit zijn kruidnoten, maar in de “volksmond” noemen de meeste mensen dit dus pepernoten. Lastig he 😉 Lekker wel! Helemaal als je zelf kruidnoten maakt en daarom deel ik vandaag dit o zo lekker en o zo simpele recept met je.
Even het verschil: een kruidnoot is een hard, klein, rond koekje. Knapperig en iets kruidig. Een pepernoot is een taai-taai achtig “brokje” (kan dit niet leuker omschrijven) en eigenlijk zie je die helemaal niet zo vaak. Logisch vind ik, de kruidnootjes zijn het lekkerst 😉
Het recept voor kruidnoten
Als klein meisje vond ik dit dus magisch: het recept voor kruidnoten. Omdat dat betekende dat je het hele jaar door kruidnoten kon eten. Ja, zo’n slimmerik was ik wel. Overigens nooit gedaan, in de zomer kruidnoten bakken. Dat zou wat zijn zeg…
Kruidnoten recept
Zelf kruidnoten maken is echt ontzettend makkelijk. Je hebt slechts een handjevol ingrediënten nodig, welke je zeer waarschijnlijk allemaal wel in huis hebt. Denk aan zelfrijzend bakmeel, roomboter, basterdsuiker, zout en een paar lepels melk. Dus? Waar wacht je nog op, aan de bak 😉 Voor je het weet is het alweer 5 december geweest en is het moment om zelf kruidnootjes te maken voorbij…
Rollen, rollen, rollen – schakel je kleine pietjes in!
Het enige wat, wat werk kan opleveren is al die pepernoten (oeps, zei ik het nou toch?) maken… Je moet namelijk heel veel kleine bolletjes maken en die druk je iets aan met je vingers. Het leukste is dan ook om dit klusje te doen met de kleine pietjes in huis. Snoepen ze wat van het beslag? Niet erg, er zit verder geen rauw ei of iets dergelijks in.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram roomboter (ongezouten - koud)
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 15 gram koekkruiden
- 2-3 eetlepels melk
- snufje zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Doe het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, koekkruiden, roomboter bij elkaar in een kom samen met een snuf zout en meng dit goed door elkaar.
- Voeg steeds een eetlepeltje melk toe tot je een stevige deegbal hebt (meestal gebruik ik zelf 2 tot 3 eetlepels).
- Draai nu kleine balletjes van ongeveer 5 gram van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de bolletjes iets aan je met je vinger en bak de kruidnoten (indien nodig, in delen) af in de oven voor 25-35 minuten. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
LeenieDeenie says:
De peperno… ik bedoel kruidnootjes zijn superlekker geworden, precies de goede maten. Bij waren ze na 18 minuten al goed.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Ermir says:
Snel en makkelijk recept. Kinderen vindt het heerlijk. Bedankt voor het delen.
Eef says:
Dankjewel 🙂
Priscilla Haar says:
Heerlijke kruidnoten :)!
Brigitte says:
Ik heb ze niet gewogen dus zijn ze niet gelijk van grootte, maar ze smaken er niet minder om. Een makkelijk recept met heerlijk resultaat, dankjewel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Een beetje imperfect is juist heerlijk toch, fijn dat je er van geniet!
A.J. KLOMPERS says:
Bruine basterd, bedoel je donkere of lichte basterd? Verder veel recepten, ga zo door met verwennen.
Mvg,
Arthur