Hamburger recept. Zelf een hamburger maken is natuurlijk veel lekkerder én gezonder. Met mijn tips maak je in een handomdraai de aller-lekkerste burger zelf thuis met een heerlijk sausje én toppings!
Hamburger recept
Zelf een echt goede hamburger maken is helemaal niet zo moeilijk als je mijn hamburger recept gebruikt. De smaakmakers die ik in dit recept gebruik heb ik standaard in huis en jij waarschijnlijk ook. Ideaal dus als je dit smaakvolle broodje hamburger binnenkort op tafel wil zetten.
En als je nu na het maken van dit recept nog een lekkere burger wil maken, dan raad ik je zeker aan om eens een smashburger te maken!

Zelf een hamburger maken
Met dit recept maak je echt een eenvoudige hamburger, die natuurlijk wel boordevol smaak zit! Hiermee wil ik je vooral inspireren om het echt eens zelf te maken, wat dat is me toch en partijtje lekker. Zoveel lekkerder dan wanneer je ze afhaalt! En heel eerlijk: je bent er helemaal niet zo lang mee bezig.
Wil je nu ook wat lekkers serveren bij de hamburger? Daar heb ik ook genoeg opties voor! Zo kun je zelf patat maken (of friet, maar what’s in a name?) en daarbij ook zelf mayonaise maken maakt het feest helemaal compleet.

De beste Amerikaanse hamburger
Binnen 30 minuten zet je deze heerlijke burgers al op tafel, een echte klassieke Amerikaanse hamburger. Zonder al te veel poespas, maar boordevol smaak. Geserveerd op een lekker broodje met wat rauwkost en uiteraard ook een super lekker sausje om het helemaal af te maken.
Het geheim van de lekkerste zelfgemaakte hamburger
Het geheim zit hem vooral, naast wat aandacht en liefde tijdens het koken, in de combinatie van specerijen aangevuld met knoflook, mosterd en ui. Ze krijgen hun smeuïgheid door het toevoegen van ei. Breng ze hoog op smaak met zout en peper, want dat zwakt altijd wat af tijdens het garen.

Hamburgersaus zelf maken
Natuurlijk geef ik je ook het recept om zelf een heerlijke hamburgersaus te maken. Je kunt burgers serveren met wat mayonaise en ketchup/mosterd, maar hij wordt toch wel echt next-level-lekker met een zelfgemaakt sausje!
Hoe maak je een lekkere hamburger saus?
Mijn absolute favoriete recept voor hamburger saus (en die van mijn gezin) is toch wel deze. Het is een mengsel van mayonaise, ketchup, mosterd, honing, azijn, knoflook- en uienpoeder. Ik heb het allemaal standaard in huis en het is een heerlijke saus die perfect in balans is qua smaak.
Je kunt de saus op de burger doen, of deze apart serveren zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel saus ze graag op hun burger hebben.

Take-away recepten voor thuis
Ik vind het altijd super leuk om zelf thuis ook aan de slag te gaan met de recepten die je normaal zou afhalen of laten bezorgen. Niet iedereen woont namelijk bij een grote stad waar standaard de bezorgdiensten take-away maaltijden bezorgen.
Uiteraard heb ik nog een aantal andere lekkere copy cats voor je;
- Maak zelf pizzadeeg voor de lekkerste pizza’s;
- Bak zelf loempia’s in de airfryer;
- Maak een kipsalon (iets gezonder ook dan de kapsalon!).


Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel
mosterd
- ½ theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 1 kleine ui of sjalot (geraspt)
- Boter of olie om in te bakken
- 50 gram mayonaise
- 25 gram ketchup
- 1 theelepel mosterd
- ½ theelepel honing (of suiker)
- ½ theelepel azijn (of citroensap)
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel uienpoeder
- Snufje zout & peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
Bereidingswijze burgers
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, mosterd, zout, peper, paprikapoeder, knoflook en ui in een kom. Meng dit goed door elkaar.
- Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en vorm er burgers van (Maak ze iets groter dan het broodje, want ze krimpen bij het bakken.).
- Laat de burgers 10-15 minuten rusten in de koelkast zodat ze steviger worden (ondertussen kun je het sausje maken).
- Verhit een pan met olie of boter op middelhoog vuur en bak de burgers 4-5 minuten per kant tot ze goudbruin en gaar zijn.
Bereidingswijze sausje
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Proef en voeg indien nodig extra zout, peper of honing toe voor de perfecte balans.
- Laat de saus 10 minuten in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen samentrekken (ondertussen kun je de burgers bakken)
Serveren
- Serveer de burgers op een broodje met toppings zoals sla, tomaat, kaas, augurken en het sausje.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wat moet er allemaal op een hamburger?
Je kunt een hamburger zo uitgebreid maken als je zelf zou willen! Ik koos bij deze burgers voor sla, tomaat, ui, augurk en een lekker sausje.
Welke kruiden zijn lekker om zelf een hamburger te maken?
In dit recept gebruik ik paprikapoeder, maar je kunt ook kiezen voor: oregano, tijm, chilipoeder, komijnpoeder. Probeer de smaken op elkaar af te stemmen en kies vooral voor je eigen favorieten.
Welke saus serveer je op hamburgers?
Ik maak graag zelf een lekker sausje op basis van mayonaise aangevuld met specerijen en kruiden. Je kunt het ook heel simpel serveren met mayonaise en ketchup/mosterd.
Wat heb je nodig om zelf hamburgers te maken
Je hebt gehakt, ei, paneermeel en smaakmakers nodig om een lekkere hamburger te maken. Ik gebruik ui, knoflook, paprikapoeder en wat mosterd.
Welk gehakt heb je nodig om zelf hamburgers te maken?
Je kunt met elk soort gehakt hamburgers maken. Ik koos in dit recept voor mager rundergehakt. Kies je voor ander (iets vetter) gehakt, dan kan het zijn dat je wellicht iets meer paneermeel moet toevoegen.



Super lekker, ook de saus was super. Drie hele blije pubers hier.
Wat goed om te horen! Dank voor je reactie 🙂