Mini hamburger broodjes

Mini hamburger broodjes zelf maken

Mini hamburger broodjes. Lekkere, zachte en luchtige kleine hamburger broodjes. Leuk en makkelijk om zelf te maken! Ideaal als je bijvoorbeeld gaat gourmetten, als borrelhapje of gewoon gezellig met elkaar kleine hamburger broodjes wil bakken. Zijn ze niet schattig?

De ‘grote’ variant van hamburger broodjes kon je al vinden op mijn blog, maar het leek mij leuk eens mini hamburgers broodjes te maken. De ingrediëntenlijst is op wat kleine wijzigingen (en uiteraard hoeveelheden) redelijk gelijk met  gewone hamburger broodjes, maar de grootte en de baktijd natuurlijk ook anders. Daarom heb ik alles uitgewerkt en op een rij voor je gezet in dit recept zodat je lekker aan de slag kan met kleine hamburger broodjes bakken en er niets meer mis kan gaan!

Mini hamburger broodjes zelf maken

Zoals je wellicht wel weet, hou ik enorm van zelf brood bakken. Ik vind het heerlijk om aan de slag te gaan met het maken van een soepel deeg. En vers, zelfgemaakt brood dat net uit de oven komt, is en blijft toch wel het allerlekkerst. Ook weet je dat er geen ‘gekke’ dingen aan zijn toegevoegd waardoor het lang goed blijft, het is puur het deeg en that’s it. Brood bakken kan soms wat uitdagend zijn, maar zeker dit recept voor mini hamburger broodjes is echt heel simpel.

Mini hamburger broodjes maken

Zelf brood bakken

In dit geval is het een kwestie van deeg maken, daarvoor doet de keukenmachine het meeste werk, en is het vooral belangrijk dat je lang genoeg kneed. En hoe lang is dat dan? Zodra het deeg glad en soepel is en je er een vliesje van kunt trekken. Je pakt een stukje deeg en trekt het uit elkaar, als er een vliesje ontstaat waar je licht doorheen komt, dan is het perfect. Vervolgens is het belangrijk om het deeg goed te laten rijzen. Zodra het in volume is verdubbeld, weet je dat je goed zit.

Mini hamburger broodjes  zelf maken

Kleine hamburger broodjes bakken

Na het maken van het deeg, ga je de mini hamburger broodjes vormen en laat je het nog een keer rijzen. En dan is het tijd om de broodjes te versieren. Dit is natuurlijk geen must, maar zorgt wel voor de looks van de broodjes én is ook lekker. Door de broodjes te bestrijken met eigeel en melk gaan ze mooi glanzen en ik koos ervoor om ze te bestrooien met zowel maanzaad als wit- en zwart sesamzaad. Je kunt hier absoluut mee variëren!

Zelfgemaakte mini hamburger broodjes

Aan de slag!

En dan hoef je de broodjes alleen nog meer even af te bakken én vervolgens even te laten rusten onder een theedoek. Dat is dé truc om zelfgebakken brood heerlijk zacht en luchtig te houden. Vervolgens kun je de mini hamburger broodjes natuurlijk beleggen met, jawel, een hamburger! Hier heb ik wat inspiratie voor het ‘beleg’ voor je: 9 x lekkere hamburger recepten 😉 . Mini hamburger broodjes zelf maken is superleuk voor bij het gourmetten, als borrelhapje bij een feestje en ook zeker leuk om te maken met kinderen. Geniet ervan!

Kleine hamburger broodjes bakken

Mini hamburger broodjes

Mini hamburger broodjes

Mini hamburger broodjes zelf maken. Het recept voor die leuke mini hamburgerbroodjes voor bij de gourmet of als borrelhapje.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 ml water (lauw)
  • 7 gram gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 275 gram bloem
  • 50 ml olijfolie (+ extra om de kom in te vetten)
  • 1 theelepel zout
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel melk
Maanzaad, sesamzaad (witte en donkere) ter decoratie

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng het water, gist en de suiker in de kom van de keukenmachine en laat ca. 5 minuten staan tot het gaat schuimen.
    • Voeg dan de bloem, olijfolie en het zout toe en kneed hiervan een lekker soepel deeg.
    • Maak hier een bol van, vet de kom in met een beetje olijfolie. Leg hierin de bol deeg en keer om zodat hij rondom een dun laagje olijfolie heeft. Dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
    • Daarna verdeel je het deeg in ca. 15 bolletjes met een gewicht van 30-35 gram per stuk zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • Kluts het eigeel samen met de melk en bestrijk hiermee de hamburgerbroodjes. Verdeel er naar smaak wat maanzaad en/of sesamzaad overheen.
    • Dek de broodjes voorzichtig af met wat huishoudfolie en laat ze nu nog 30 minuten rijzen.
    • Verwarm de oven alvast op 200 graden boven- en onderwarmte.
    • Bak de broodjes in ca. 10-15 minuten goudbruin. Dek ze na het bakken direct af met een theedoek zodat ze lekker zacht en luchtig worden. Eet smakelijk.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 102kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 2g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 1g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Mini hamburger broodjes

    14 thoughts on “Mini hamburger broodjes zelf maken

    • Dat ga ik zeker proberen! Als ik ze zou willen kleuren met bietensap, hoeveel moet er dan bij? En moet het in plaats van iets? Thanks!

      • Wat een te gek idee! Dat moet zeker kunnen. Je zou een deel van het water hiervoor kunnen vervangen. Kwestie van gevoel hoeveel je nodig hebt. Doe altijd wel iets donkerder qua kleur omdat het met het bakken weer wat lichter wordt vaak.

    • RIKKY RIK says:

      Hello Eefje
      hier Oostendse Eric nu wonend in Thailand,
      schitterende broodjes, zalige smaak, maar voor ons zonder sesamzaadjes, lekker niet alleen met hamburgers maar ook met een schelle ” hespe,” kaas, alles kan, ik gebruik altijd een kilo meel en pas de andere hoeveelheden aan, van de helft van het deeg bak ik dan een even lekker brood!
      Succes met de kookkunst en laat het ons weten als er iets nieuws is!
      Groetjes, Eric

    • Hallo Eef

      Kan je het deeg ook van de avond tevoren maken en de dag nadien afbakken?
      Laat je dan best het deeg rijzen en dan in de ijskast bewaren?
      Dankjewel!

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Josephine, dit hebben wij zelf nog niet geprobeerd dus dat weet ik niet zeker. Ik verwacht dat dat wel kan, laat je het ons weten?

    • Hoi Eef,
      Ben echt niet van het zelf broodjes bakken, maar deze moest ik proberen voor mijn high tea.
      Heerlijk zijn de broodjes samen met de pulled chicken bbq style.

    • Wendy van Ham says:

      Hallo Eef,

      De broodjes zien er heerlijk uit en ik wil ze graag een keer proberen maar ik heb een vraag over de gist. Betreft het hier verse of droge gist of maakt dat niet uit?

    • Heerlijk zijn deze broodjes. Al verschillende receptjes gevolgd maar kom toch steeds terug naar dit receptje. Naar mijn mening toch de beste, zachtste broodjes. Heerlijk! Dank u voor dit receptje!!

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept