Hamburgerbroodjes

Zelfgemaakte hamburgerbroodjes

Hamburgerbroodjes, zelfgemaakte hamburgerbroodjes. Ik moet je eerlijk zeggen… als je ze zelf gaat maken word je wel een beetje verpest. Je wilt namelijk niet meer anders! Luchtige, zachte hamburgerbroodjes en dat vers afgebakken. Moeilijk zijn ze gelukkig helemaal niet om te maken.

Het recept voor zelfgemaakte hamburgerbroodjes staat eigenlijk al sinds februari 2016 online. Ruim 3 jaar dus. Het was denk ik een van mijn eerste brood recepten waarmee ik een beetje lekker uit de voeten kon. Inmiddels heb ik veel meer brood en deegwaren recepten op mijn blog staan. Ik vind brood bakken namelijk ontzettend leuk om te doen. Bijkomend voordeel is dat je direct heerlijke broodjes hebt en bonus, je huis ruikt ook nog eens lekker.

Hamburger broodjes maken

Brood bakken is helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen een beetje handig in worden. Oefening baart kunst, maar geeft je ook kennis. Na ruim 3 jaar is het dan ook de hoogste tijd om dit recept eens te voorzien van een nieuwe frisse foto en natuurlijk mijn verbeterde recept. In de afgelopen tijd heb ik veel bijgeleerd over brood bakken, handige trucs, maar ook welke ingrediënten het beste resultaat geven. En die kennis draag ik nu aan je over zodat jij deze heerlijke hamburgerbroodjes zelf thuis kunt maken. Precies die hamburgerbroodjes zoals ze in Amerika hebben. Mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie voor op je hamburgerbroodje bekijk dan mijn hamburger recepten ook eens!

Zelf hamburgerbroodjes maken

Hamburgerbroodjes

Hamburgerbroodjes

Makkelijk recept voor heerlijke zachte zelfgemaakte hamburgerbroodjes
4.34 van 57 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijzen: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur
Hoeveelheid: 6 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram patentbloem
  • 125 ml water (lauwwarm)
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels boter (gesmolten)
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ zakje gist (gedroogd)
  • ½ theelepel zout
  • sesamzaadjes
  • extra zonnebloemolie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng het water met de suiker en gist en laat dit een paar minuten staat tot het gaat schuimen.
  • Doe de bloem in een keukenmachine met een deeghaak samen met het gistmengsel en kneed er  in ca 15 minuten een soepel deeg van.
  • Voeg tijdens het kneden rustig de zonnebloemolie en tot slot het zout toe.
  • Kneed het deeg even met de hand na.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie en leg de bol deeg erin. Keer de bol deeg om zodat het aan beide kanten is voorzien van een laagje olie.
    Dan plakt het deeg niet zo snel vast aan de kom.
  • Dek af en plastic folie en een theedoek. Laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
  • Vet het aanrecht lichtjes in met een beetje zonnebloemolie en stort het deeg hierop.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en draai er bolletjes van. Leg de bolletjes op een velletje bakpapier.
    In deze video kun je goed zien hoe je bolletjes draait van deeg.
  • Laat de bolletjes nu, afgedekt, nog een half uurtje rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Mocht je een pizzasteen hebben verwarm deze dan mee voor het beste resultaat.
  • Smeer de bolletjes in met een beetje water door middel van een kwastje en strooi de sesamzaadjes erover.
  • Bak de hamburgerbroodjes op het bakpapier op de pizzasteen of een bakplaat in ca. 15-20 minuten goudbruin.
  • Zodra de broodjes uit de oven komen smeer je ze in met de gesmolten roomboter voor een mooie glans.
  • Dek de broodjes daarna direct af met een theedoek.
    Hierdoor krijg je straks lekkere zachte hamburgerbroodjes.
  • Laat de broodjes even afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 229kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 4g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Hamburgerbroodjes

50 thoughts on “Zelfgemaakte hamburgerbroodjes

    • Aanrader om met deze te beginnen 😉 Makkelijk te maken én ontzettend lekker. Zelf brood maken kost wat tijd maar ik vind het zelf altijd erg leuk om te doen.

  • Vandaag je recept voor zelfgemaakte hamburgerbroodjes en je recept voor hamburgers gevolgd: groot succes!! De broodjes zagen er fantastisch uit en de burgers…mmmm Voor mijn middelste dochter ook burgers gemaakt met “rauw” vega gehakt: waren net zo lekker. Bedankt weer, Eef!

  • Vandaag je recept voor zelfgemaakte hamburgerbroodjes en je recept voor hamburgers gevolgd: groot succes!! De broodjes zagen er fantastisch uit en de burgers…mmmm Voor mijn middelste dochter ook burgers gemaakt met “rauw” vega gehakt: waren net zo lekker. Bedankt weer, Eef!

  • Hallo Eef, je adviseert een half pakje droge gist. Helaas bestaan er verschillende verpakkingen dus ik zou het handig vinden als je een heoveelheid in gram zou kunnen aangeven. Dankjewel alvast! Tine

    • Hi Tine, in de Nederlandse supermarkt is er slechts 1 maat verkrijgbaar en dat is die van 7 gram (ongeacht welk merk) dus ik dit geval zou een half zakje 3,5 gram zijn. Hopelijk is het zo iets duidelijker 🙂

          • 5 sterren
            Zonder meer een hit! Kinderen wilden weten waar ik de broodjes gekocht had, want ze hadden nog nooit zo’n lekkere hamburger broodjes geproefd. Compliment Eef! Fantastisch gelukt. Ga ik nooooooit meer kopen.
            Mijn dank is groot!

            Tine

          • Wat ontzettend leuk om te horen Tine, dankjewel 😀 Super dat ze zo goed gelukt zijn!

    • Ik ben zelf niet zo’n fan van het invriezen van zelfgemaakt brood omdat ik nog niet de juiste methode heb gevonden. Ik maak het altijd vers en bak het af. Van bewaren wordt het niet beter (er zitten natuurlijk helemaal geen toevoegingen in).

      • Ik bak meerdere broden ineens, doe ze in een diepvrieszak in de vriezer, wel gesneden en in porties, zo ook sandwiches en broodjes. Ik laat ze in de zak ontdooien en zijn als vers. De hamburgerbroodjes steek ik net voor consumeren even in de airfrayer ze zijn geweldig.

  • Echt top broodjes! Heb zelf geen machine dus met de hand gemaakt.. Tip voor handkneders: Altijd veel langer kneden dan je zin in hebt! Als het na ongeveer 20 minuten ineens weer gaat kleven (en glutonisch ruiken) nog even doorgaan.
    Heb zelf de bolletjes met de plantenspuit beneveld voor het sesamzaadjes strooien.. plastic kwast alhier is niet best.
    Dank jewel Eef, dit is het makkelijkste en beste recept voor burgerbollen die ik heb geprobeerd.

  • 4 sterren
    Hi Eef, hoe groot zijn de broodjes bij jou? Bij mij zijn ze redelijk klein, misschien had ik ze de tweede keer wat langer moeten laten rijzen. Ze zijn wel heel lekker…

  • Schmigelina says:

    Èèn van de beste hamburger broodjes die ik al gemaakt heb. Van het recept heb ik wel 4 broodjes gemaakt ipv 6. ik heb ze liever wat groter. Bedankt voor het recept ????

  • 4 sterren
    Leuk recept. Bij mij waren ze helaas ook een beetje klef, waarschijnlijk door het rijsproces.
    Ik ben zelf goed ervaren met pizzabodems maar daar beïnvloed ik het rijzen niet mee.
    Dus volgende keer ga ik proberen het op een rustige manier te laten rijzen.
    Smaak was verder prima.

  • Hallo Eef! Heb ze geprobeerd en was super lekker. Enig probleem is dat ze een sandwiche-achtige kant hadden en geen krokant broodje. Wat kan ik daar aan doen?
    Xx

  • Hoi!

    Voor iemand (met ADHD) die graag snel dingen maakt en 30 minuten bereidingstijd ziet staan, is het jammer dat bij stap 6 pas staat dat het deeg een uur moet rijzen. Het zou fijn zijn als dit al in het eerste tabel staat, zodat er rekening mee gehouden kan worden.

    Verder, super recept!

  • Ik zocht voor een makkelijke hamburgerbroodjes recept op google en kwam jouw recept tegen. Thank god and you! Ze waren heerlijk. Dit is mijn standaard recept voor kipburgers en hamburgers voortaan.

  • Super recept! Heb ze nu al een paar keer gemaakt, zowel in grote als mini-versie en ze zijn heerlijk! Ook lekker trouwens om zo te eten als sandwich/pistolet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept