Franse appeltaart recept

Franse appeltaart

Franse appeltaart met frangipane. Een prachtige open appeltaart met een lekkere krokante bodem, een zijdezacht laagje frangipane (oftewel, een laagje amandelspijs) en friszure appeltjes bestrooid met de klassieke combinatie van suiker en kaneel. Dit is zo’n lekker en ook zo’n mooi taartje, die moet je echt een keer proberen!

Open appeltaart

Zoals je op de foto’s ziet is deze Franse appeltaart een ‘open appeltaart’. Geen afwerking dus met gevlochten reepjes deeg over de kleine stukjes appel, zoals bij een Oud-Hollandse appeltaart, mais non: mooie grote appelpartjes ‘en haut’ (= Frans voor ‘on top’). Kijk ze eens shinen 😉 . Die shiny glans komt trouwens door de abrikozenjam die er in de laatste stap overheen wordt geglazuurd. Mooi hè?!

Franse appeltaart

Wat is frangipane?

Frangipane is een Frans beslag op basis van amandelen met ei, boter, bloem en suiker. Een soort amandelspijs dus, maar dan echt een beslag en zachter van smaak. Perfect voor in deze Franse appeltaart! In dit recept heb ik een heel simpele frangipane gemaakt van amandelspijs en eigeel.

Omdat het al best een bewerkelijke taart is, heb ik dit wat makkelijker gehouden. Doet overigens niets af aan de smaak, integendeel! Je kunt ook zelf frangipane maken. Daarvoor vind je het recept in deze heerlijke stoofperentaart.

Appels uit eigen tuin

Appels uit eigen boom

Ik prijs mezelf gezegend met maar liefst twee mooie appelbomen in mijn tuin. En die hebben me dit jaar een super oogst gegeven, echt niet normaal! Er is dan ook veel met appels gebakken in Maison d’ Eef 😉 . Voor dit recept van Franse appeltaart, kun je vrijwel elke soort appel gebruiken, maar het lekkerste is wel echt een stevige friszure appel.

Open appeltaart

Franse appeltaart met frangipane

Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik een behoorlijke Frankrijk-fan ben (understatement haha). Dat er nog geen open Franse appeltaart met frangipane in mijn repertoire van Franse baksels en recepten stond, kan ik eigenlijk ook niet verklaren 😉 .

Als je net als ik ook zo dol bent op de Franse keuken, dan wil je deze clafoutis ook zeker een keertje maken. Dit is ook zo’n heerlijke Franse klassieker van een gebakje, dat vaak als nagerecht wordt geserveerd.

Franse appeltaart met frangipane
Franse appeltaart recept

Franse appeltaart

Franse appeltaart, een klassieker en dit recept maken we hem met een laagje frangipane en lekker wat kaneel. Aanrader!
3.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Afkoelen: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 10 puntjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem
  • 200 gram bloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram roomboter (ongezouten, koud)
  • 1 snuf zout
  • 2 eidooiers
Voor de frangipane
  • 150 gram amandelspijs
  • 2 eidooiers
Voor de vulling
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ eetlepel kaneel
  • 4 friszure appels
  • 1 eetlepel maizena (of custardpoeder)
  • 50 gram abrikozenjam

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pulseer tot het deeg begint te plakken. Doet dat het niet? Dan voeg je eventueel 2 tot 3 eetlepels water toe tot het deeg vast begint te plakken.
  • Kneed het met je handen door tot een mooi deeg.
  • Rol het deeg uit tot een lap en verdeel over een ingevette taartvorm met opstaande randen.
  • Zet in de koelkast voor minimaal 1 uur. Het moet echt goed koud worden. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden onder-en bovenwarmte.
  • Doe een velletje bakpapier over het deeg en leg daar de bakbonen op. Bak de taart 15 minuten blind (zo wordt dit genoemd, ik verzin dit ook niet 😉 ).
  • Haal de taart uit de oven. Verwijder dan de bakbonen en het bakpapier en bak nog eens 3 minuten zonder de bakbonen. Laat het daarna volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen de “frangipane” door de spijs met 2 eidooiers te mengen.
  • Meng de suiker met de kaneel in een kommetje. Verdeel de spijs over de afgekoelde bodem.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij elk partje in halve maantjes.
  • Verdeel de maïzena of custardpoeder over de bodem (dit neemt wat van het overtollige vocht van de appeltjes op).
  • Daar overheen doe je de appels en die bestrooi je met het mengsel van kaneelsuiker.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden en bak de taart in ca. 45-55 minuten goudbruin.
  • Bak de taart in 45-55 minuten gaar. Haal hem uit de oven en verwarm de abikozenjam. Smeer hiermee de taart in en laat hem volledig afkoelen. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 5g | Vetten: 19g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Franse appeltaart recept

4 thoughts on “Franse appeltaart

  • 3 sterren
    Hoi,
    Taart smaakt goed en ziet er mooi uit!!
    Vind het deeg wat droog ennnnn, om de amandelspijs op de bodem te krijgen is nogal een gedoe. Veel te droog/hard en bijna niet te smeren.
    Heb je een tip?
    Gr. Lilian

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Lilian, ik heb voor beide problemen één oplossing: water toevoegen! Het deeg mag plakkerig zijn, zoals in het recept staan, dus je mag best een beetje water toevoegen. Doe dit bedachtzaam, je wilt natuurlijk niet dat het té nat wordt ;). De amandelspijs kun je ook wat soepeler maken met niet alleen de eieren maar ook een beetje water, doe dit wederom bedachtzaam! Ik hoop dat je er zo een beetje uitkomt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept