1u
4.63 van 8 stemmen

Clafoutis

Clafoutis. Het lekkerste recept voor een clafoutis met kersen. Dit gebak uit de Franse keuken wat vaak als nagerecht wordt geserveerd is echt verrukkelijk! Mocht je het nog niet kennen, dan raad ik je zeker aan het eens te proberen.

Clafoutis recept

De clafoutis, wie kent ‘m nie? Dat rijmt 😉 Gekke Fransen ook die de laatste letter(s) van woorden gewoon niet uitspreken. Ik volg een Franse cursus in de avonduren en alle ‘frustraties’ van de Middelbare school Frans komen soms weer naar boven. Ik vind het een heerlijke taal hoor, maar de uitspraak van de woorden af en toe en laten we niet beginnen over de halve rekensommen als we gaan tellen in het Frans. Laten we het gaan hebben over iets heel leuks aan Frankrijk namelijk… de Franse keuken!

Franse recepten

Want oh jongens, die is me toch een partij fijn! Niet voor niets vind je inmiddels al behoorlijk wat Franse recepten op mijn blog. Zoals heerlijke Franse uiensoep, het bekende gerecht coq au vin en de lekkerste salade niçoise. En vanaf nu dus ook deze heerlijke clafoutis met kersen.

Kersenclafoutis

Clafoutis met kersen

Clafoutis is een Frans gebak wat vaak met kersen wordt gemaakt, maar wat je ook met elk ander soort fruit kunt maken. Het is een gebak wat vaak als nagerecht wordt geserveerd en het beslag lijkt een beetje op pannenkoekenbeslag. Alleen bak je het dus in de oven, in een quichevorm en met fruit. Lekker joh! Het is smeuïg, en lijkt qua smaak een beetje op een dikke pannenkoek. Je serveert clafoutis het liefst lauwwarm. Tijd om aan de slag te gaan met dit heerlijke clafoutis recept.

Clafoutis
Clafoutis recept

Clafoutis met kersen

Een klassieker uit de Franse keuken: claufoutis met kersen. Serveer hem lauwwarm als gebak of nagerecht. Zo lekker!
4.63 van 8 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur

Ingrediënten

8 puntjes
  • 3 eieren (middel)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • zout
  • 25 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 175 ml volle melk
  • 200 gram kersen (zonder pit)

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop de eieren met de suiker los.
  • Doe de bloem en een snuf zout erbij en klop dit door het beslag.
  • Voeg dan de gesmolten boter toe samen met het vanille extract en meng erdoor.
  • Tot slot giet je de melk erbij en klop je het geheel tot een mooi glad beslag.
  • Vet de quichevorm in, verdeel de kersen over de bodem en schenk het beslag erover.
  • Zet de quichevorm nu voor ca. 35-45 minuten in de oven tot de clafoutis mooi gaar en licht goudbruin is.
  • Strooi er naar smaak wat poedersuiker over en serveer lauwwarm. Eet smakelijk!

Video

Goed om te weten:
*Let op: dat je een quichevorm of andere bakvorm gebruikt die dicht is. Een springvorm kan helaas niet omdat deze vaak niet waterdicht is. Het beslag voor de clafoutis is erg dun waardoor het dan uit je bakvorm kan lopen.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 122kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 4g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Clafoutis recept

14 gedachten over “Clafoutis”

  1. Vraagje …
    In jouw recept staat roomboter
    In andere recepten op het net staat er ook vaak geen boter …
    Weet jij het verschil ?

    Beantwoorden
    • Wat bedoel je precies met geen boter? Staat er niets anders voor? Wij gebruiken graag roomboter eigenlijk vrijwel in alle recepten tenzij anders vermeld.

      Beantwoorden
4.63 van 8 stemmen (5 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie