Salade niçoise

Salade niçoise

Salade niçoise. Eén van de lekkerste maaltijdsalades. Met ei, verschillende groente, tonijn en natuurlijk een smaakvolle vinaigrette erbij. Délicieux!

Zoals de naam al zegt, ligt de oorsprong van deze Franse salade in de stad Nice. Daar is de salade ooit ontstaan, en vervolgens zijn er vele varianten op bedacht. Er is dus niet één vast recept voor niçoise salade. Al zijn er wel een aantal standaard salade niçoise ingrediënten die eigenlijk altijd wel in de salade te vinden zijn, zoals ei en tonijn.

Salade niçoise ingrediënten

Afhankelijk van in welke streek in Frankrijk je bent, kun je dus weer net andere salade niçoises voorgeschoteld krijgen. Sommige serveren het met verse tonijn, anderen met tonijn uit blik. En soms zit er ook ansjovis bij. Qua groenten verschilt het van sla, sperziebonen, aardappels en artisjok. En dan kunnen er in sommige versies ook nog weleens verschillende soorten bonen, of zelfs rijst onderdeel zijn van de salade. Je hoort het, er zijn allerlei ingrediënten mogelijk. In dit recept deel ik met je hoe ik mijn niçoise salade het liefste eet.

Salade niçoise recept

Lekkere dressing erbij

Welke dressing smaakt lekker bij een niçoise salade? Alhoewel het vaak officieel een vinaigrette is in plaats van een dressing (een dressing is vaak gebonden met iets als ei of yoghurt en een vinaigrette niet), zijn de ingrediënten meestal wel ongeveer hetzelfde. De salade niçoise dressing bestaat in ieder geval uit olijfolie, witte- of rode wijn azijn en mosterd. In mijn versie voeg ik daar nog wat gembersiroop aan toe voor een klein zoetje en een beetje pit. Heerlijk! Dat gebruik ik ook graag in mijn witlofsalade en geeft zo’n lekkere smaak.

Salade niçoise zelf maken
Salade niçoise

Salade niçoise

Een lekker en makkelijk recept voor salade niçoise. Heerlijk met tonijn, verschillende groente, krieltjes, ei en vinaigrette.
4.42 van 12 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram krieltjes
  • 225 gram sperziebonen
  • 160 gram tonijn
  • 3 eieren (gekookt)
  • ½ krop sla
  • ½ komkommer
  • 200 gram cherrytomaten
  • 1 rode ui
  • 100 gram olijven
Vinaigrette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijn azijn
  • ½ eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel mosterd (dijon)
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kook de krieltjes gaar, spoel af onder koud water om het kookproces te stoppen en laat afkoelen.
  • Blancheer de sperzieboontjes kort en spoel ook af onder koud water.
  • Snij de komkommer, tomaatjes en rode ui.
  • Maak de vinaigrette door alle ingrediënten goed te mengen. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar en serveer op een mooi bord of grote schaal. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 425kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 31g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Salade niçoise

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept