Cranberrysaus

Cranberrysaus

Cranberrysaus is niet alleen maar lekker bij je gehaktballetjes bij de IKEA. Het is dé ideale saus om te maken voor tijdens de feestdagen. Cranberrysaus past namelijk bij heel veel gerechten. Vleesgerechten zoals varkensvlees, kip of rund maar wat dacht je van bij wild zoals eend? Bij een kaasplankje met oude pittige kazen en een klein beetje cranberrysaus of tijdens het kerstontbijt om lekker je croissantje in te dopen? Juist, met deze heerlijke cranberrysaus kun jij alle kanten op! Kleine bonus: bewaren kun je ‘m ook nog eens goed. Goed afgesloten en in een schone (luchtdichte) pot blijft deze saus behoorlijk lang goed in de koelkast.

Mocht je denken dat de cranberry alleen in Amerika groeit is dan heb ik nieuws voor je. De cranberry groeit namelijk ook in Nederland, op de waddeneilanden Terschelling & Vlieland om precies te zijn. Er is trouwens een verhaal, noem het een mythe of niet, dat er vat cranberry’s aangespoeld zou zijn uit Amerika op Terschelling en er nu hierdoor grote Veenbessen beter bekend als Cranberry’s groeien. Het overgrote deel van de Cranberry’s die wij in de supermarkt komt overigens wel uit Amerika en niet van eigen grond. Ga je goed op zoek dan kun je de Hollandse Cranberry’s vast wel vinden.

Zelf gebruik ik voor dit recept een doosje diepvries cranberry’s. Je kunt natuurlijk ook verse cranberry’s gebruiken voor dit recept maar geen gedroogde cranberry’s. Ingevroren vind ik persoonlijk prima werken en wist je dat veel fruit direct nadat deze rijp geoogst is ingevroren wordt? Hierdoor zijn er deskundigen die menen dat ingevroren soms zelfs gezonder is dan vers uit de supermarkt. Dit omdat de ‘verse’ vruchten vaak geoogst worden als ze nog niet rijp zijn en rijpen tijdens de lange rit naar Nederland & in het opslagcentrum. Zelf ben ik geen expert hierin dus ik kan je niet zeggen of dit waar is of niet maar wat ik je wel kan vertellen is dat deze saus heerlijk is! Voor de sinaasappelsap gebruik ik wel versgeperste, dat dan weer wel 😉 . Bijkomend oordeel als je zo’n netje in huis hebt is natuurlijk dat je de volgende ochtend nog lekker wat versgeperste sap hebt voor het ontbijt. Goed genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan met dit deze heerlijke cranberrysaus.

Wat heb je nodig voor een ruime kom cranberrysaus:

Voorbereiding: 5  minuten | Kooktijd: 10-15 minuten | Totale tijd: 15-20 minuten + afkoelen
Hoeveelheid: 1 ruime kom cranberrysaus

  • 1 doosje diepvries cranberry’s (250 gram)
  • 150 gram suiker
  • 100 ml sinaasappelsap (versgeperst)
  • 100 ml water
  • 1 flink kaneelstokje
  • optioneel: citroensap

Hoe je cranberrysaus maakt:

1. Verhit het water in een steelpannetje en voeg de suiker toe. Breng dit aan de kook tot de suiker is opgelost.

2. Voeg dan de cranberry’s & de sinaasappelsap toe en breng dit weer aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het geheel een minuut of 10 – 15 rustig pruttelen. Je zult zien dat de cranberry’s  barsten en er een saus ontstaat.

3. Zet het vuur hierna uit en voeg een kaneelstokje toe. Laat de saus nu langzaam afkoelen buiten de koelkast. Pas als de saus volledig afgekoeld is verwijder je het kaneelstokje, roer je de saus door en kun je het bewaren in de koelkast. Je zult zien dat de saus door het afkoelen een stuk dikker is geworden.

4. Je kunt nu ook met een staafmixer door de saus mocht je een egale saus wensen. Proef de saus en breng de cranberrysaus eventueel op smaak met nog een klein beetje extra suiker of een paar druppeltjes citroensap om ‘m een iets zuurder tintje te geven.

Bewaar de saus in een schone afgesloten pot in de koelkast.

CranberrysausEet smakelijk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

3 gedachtes op “Cranberrysaus”

  1. Dat cranberry’s gewoon hetzelfde zijn als veenbessen… Wist ik helemaal niet!
    Je zou ze – bij wijze van spreken – dus gewoon zelf kunnen gaan plukken op Terschelling en Vlieland?
    Alleszins vind ik cranberrysaus (of, misschien noem ik dat nu liever ‘veenbessensaus’) erg lekker. En zoals je weet, houd ik niet zo van kant-en-klaar vanwege de bewaarmiddelen en andere chemicaliën, dus ik ben heel blij met jouw recept!

    1. Nog nooit zelf geplukt dus ik durf je niet te zeggen of het in theorie ook zou kunnen maar wellicht wel! Lijkt me overigens een erg leuk uitje maar dat terzijde 😉

  2. Pingback: Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm | Eef Kookt Zo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top